Motor Kopen Zonder Rijbewijs, Mag Dat?
14 januari 2019 

Motor Kopen Zonder Rijbewijs, Mag Dat?

Het kan zijn dat je een motor wilt kopen zonder rijbewijs. Misschien heb je een buitenkansje om een speciale motor te kopen, of een motor voor een lagere prijs dan normaal, maar je hebt nog geen motorrijbewijs. Misschien ben je al wel aan het lessen en heb je bijna je motorrijbewijs.

Mag ik een motor kopen zonder rijbewijs? Ja, je mag een motor kopen zonder rijbewijs. Dat kan een nieuwe of een tweedehands motor zijn. Je bent dan wel meteen verplicht om een WA verzekering af te sluiten en wegenbelasting te betalen. Je mag zonder rijbewijs nog niet motorrijden.

Motor kopen als je nog geen motorrijbewijs hebt

Je bent misschien nog bezig met je motorrijlessen, maar hebt al wel je droommotor gezien. Niets staat je in de weg om tot actie over te gaan en de motor te kopen. Kopen mag gewoon ook al heb je nog geen motorrijbewijs in je bezit. Je hebt natuurlijk ook de keuze nog even te wachten met de aanschaf.

Straks heb je de motor al in je bezit en mag je er nog niet mee rijden. Dat is jammer en het is zo verleidelijk om erop te gaan zitten. Koop je de motor wel die je op het oog hebt? Dan is het alvast mogelijk om als passagier plaats te nemen en achterop mee te rijden.

Het is natuurlijk de vraag waarom je een motor zou kopen als je nog geen motorrijbewijs hebt. Dat is uiteraard heel persoonlijk. Misschien is het de kans van je leven en ben je bang dat de motor anders aan je neus voorbij gaat. Of misschien staat de datum van je rijexamen op de motor al wel gepland.

Motor kopen zonder rijbewijs als je droommotor te koop is, zou een goede reden kunnen zijn

Motor kopen zonder rijbewijs als je droommotor te koop staat, zou een goede reden kunnen zijn om toch te kopen zonder rijbewijs

Dan ligt het natuurlijk ook voor de hand om zo snel mogelijk op je eigen motor te rijden. Er zijn dus zeker meerdere redenen om voordat je een rijbewijs hebt, al in het bezit van een motor te zijn. Er hoeft ook helemaal geen speciale reden te zijn. Als jij nu al een motor wilt kopen dan doe je dat toch gewoon.

Het aanbod van nieuwe en tweedehands motoren is groot en gevarieerd. Je hebt de mogelijkheid om er een van een particulier over te nemen. Of om naar een motordealer te gaan en daar je ogen uit te kijken. Heb je ook al nagedacht over de bekostiging?

Moet je de motor in één keer betalen? Dat is bij het kopen van een motor van een particulier doorgaans gebruikelijk. Bij een motordealer bestaat er een optie om een motorlening aan te gaan. Dan betaal je gedurende een bepaalde looptijd elke maand een termijn.

Je betaalt dan uiteindelijk wel meer omdat er sprake is van kosten in de vorm van rente. Denk ook om het afsluiten van de WA motorverzekering zodra de motor op je naam staat.

Bij het kopen bij een particulier is alles in 1 keer betalen gebruikelijk

Motor verzekeren zonder motorrijbewijs

Het is verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben als je een motor op je naam hebt staan. De verplichte WA motorverzekering is bij een aantal verzekeraars af te sluiten. Het is wel even belangrijk om te weten dat niet alle verzekeraars je zonder rijbewijs toelaten tot de verzekering.

Er geldt voor de verzekeraars namelijk geen verplichting om je te accepteren. De minimale leeftijdseis om de WA verzekering voor je motor af te sluiten, is 18 jaar. Je mag overigens ook pas vanaf je achttiende rijexamen doen op de motor.

Als jongeman kun je gewoon een motor kopen in een motorzaak, let op, verzekeren is vanaf 18 jaar.

Als jongeman kun je gewoon een motor kopen in een motorzaak, let op, verzekeren is vanaf 18 jaar

De WA verzekering houdt in dat er dekking is op het gebied van de wettelijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat er sprake is van verzekerd zijn voor schade aan derden. Misschien denk je van dat je toch nog niet mag rijden en er dus geen schade situaties ontstaan.

Dat is echter niet waar. Ook als je met de motor aan de hand loopt of deze ergens neerzet, is het mogelijk dat je met de motor schade aanricht. Uiteraard is dat ook mogelijk in situaties waarbij het motorrijden een rol speelt. Koop je de motor zonder rijbewijs en is het de bedoeling deze te stallen?

Bij het alleen stallen van de motor, is het mogelijk om schorsing van de verzekering aan te vragen. De geschorste motor mag dan niet op de openbare weg staan of rijden.

Zolang jij je rijbewijs niet hebt, mag je niet rijden. Er zijn echter wel opties dat een ander op je motor gaat rijden. Hier stellen de verzekeraars vaak voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat de bestuurder van de motor tot het gezinsverband behoort en je daarmee samenwoont.

Je partner met een motorrijbewijs mag dan wel motorrijden en dan is dezelfde dekking van de motorverzekering van toepassing. De WA motorverzekering dekt overigens niet de schade aan je eigen motor. Alleen de schade van anderen komt voor vergoeding in aanmerking. Je hebt wel de optie om voor een uitgebreidere motorverzekering te kiezen.

Zonder motorrijbewijs mag je niet rijden, het wordt wel verleidelijk als je al wel een motor hebt gekocht

Zonder motorrijbewijs mag je niet rijden, het wordt wel verleidelijk als je al wel een motor hebt gekocht

Verzekering voor schade aan eigen motor

Koop je een nieuwe of jong gebruikte motor zonder rijbewijs? Naast de WA verzekering is het dan verstandig om een uitgebreidere dekking te nemen. In dat geval is er ruimte om schade die aan je eigen motor ontstaat vergoed te krijgen.

Er is hierbij een onderscheid te maken tussen de WA + beperkt casco motorverzekering en WA + volledig casco verzekering. De laatstgenoemde polis staat ook wel bekend als de allrisk motorverzekering en is de meest uitgebreide verzekering.

De beperkt casco motorverzekering biedt voor verschillende situaties dekking bij schade aan de eigen motor. Deze keuze maakt men vaak als er sprake is van een wat oudere motor die nog wel veel waard is. Een allrisk verzekering is dan net te duur in verhouding tot de waarde.

De dekking bestaat uit uitkering bij schade aan je motor, zoals door brand, stormschade, hagelschade, diefstal of aanrijding. Het gaat bij deze polis niet om schade die opzettelijk door eigen toedoen is veroorzaakt.

De meest uitgebreide verzekering is de allrisk motorverzekering. Het is aan te raden om deze polis te kiezen bij de aanschaf van een nieuwe motor. Rijd je tegen een paaltje? Dan is de schade aan je motor verzekerd. Dat geldt ook bij een eenzijdig ongeval als je op de weg rijdt en in een slip terecht komt en onderuit gaat.

Bij het verstrijken van de jaren en de motor dus ouder wordt, is een overstap mogelijk. Bijvoorbeeld naar een beperkt casco motorverzekering of alleen een WA motorverzekering af te sluiten.

Stal je de motorfiets op de stoep (is openbare weg), dan moet deze verzekerd zijn

Stal je de motorfiets op de stoep (is openbare weg), dan moet deze verzekerd zijn

Extra verzekeringen voor motorrijders

Er zijn nog meer verzekeringen af te sluiten als je een motorrijder bent en een motor hebt gekocht. Bijvoorbeeld in de vorm van een opzittende-verzekering. Deze biedt dekking voor de bijrijder, maar ook voor jezelf en voor andere zaken. Bijvoorbeeld als er sprake is van schade aan je bagage. Of als er materiële schade of letselschade ontstaat.

Een andere verzekering is de rechtsbijstanddekking verkeer. Deze module voorziet in rechtshulp indien er aanleiding is om schade te verhalen. Voertuighulp is eveneens een dekking om te overwegen. Als je dan pech hebt met de motor ben je verzekerd voor hulp.

  • Opzittende-verzekering
  • Rechtsbijstand verkeer
  • Pechhulp

Bij de keuze voor pechhulp is het aan te raden om na te gaan in welke landen er sprake is van dekking. Ben je van plan om in de toekomst in het buitenland te gaan motorrijden? Dan is het prettig dat je ook voor pechhulp verzekerd bent in het land waar je rijdt.

Motorrijtuigenbelasting betalen zonder motorrijbewijs

Ook als je een motor gaat kopen zonder rijbewijs gelden er verplichtingen voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting. Het kentekenbewijs komt, ook al heb je geen rijbewijs, toch op je naam te staan. Dat gebeurt met een overschrijving. Op het moment dat het kentekenbewijs op je naam staat, ben je wegenbelasting verschuldigd.

Op het moment dat het kentekenbewijs op je naam staat, ben je wegenbelasting verschuldigd

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is niet voor iedereen gelijk. Het hangt bijvoorbeeld van de provincie af waar je woont. Zo betaal je in Groningen per tijdvak een hoger bedrag dan in Noord-Holland. Een tijdvak voor de motorrijtuigenbelasting is drie maanden.

Wil je weten hoeveel wegenbelasting jij voor je motor moet betalen? De Belastingdienst biedt een handige rekenmodule hoeveel motorrijtuigenbelasting er betaald moet worden. Je geeft aan dat je in Nederland woont en dat je een motor hebt. Daarna hoef je alleen maar in te vullen in welke provincie je woont. Dan laat de rekenmodule meteen zien hoeveel je moet betalen.

Er zijn uitzonderingen op het betalen van motorrijtuigenbelasting. Ben je van plan om zonder rijbewijs een motor met alleen een elektromotor te kopen? In dat geval hoef je geen belasting te betalen. Verder bestaat er een optie om onder voorwaarde de motor te schorsen voor de motorrijtuigenbelasting.

Gerelateerde vragen

Kan ik zonder rijbewijs de motor ook schorsen voor de motorrijtuigenbelasting?

Het is inderdaad mogelijk om zonder rijbewijs de motor voor de wegenbelasting te schorsen. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld in de winter niet rijdt. In dat geval is het mogelijk om de tenaamstelling te schorsen in het kentekenregister. Dit is eveneens een voorwaarde voor het schorsen van de verzekering.

Wie mag op mijn motor rijden zolang ik zelf geen rijbewijs heb?

Het hangt van de voorwaarden van de verzekeraar af wie er mag motorrijden op je motor. Jijzelf niet als je nog geen rijbewijs hebt. Doorgaans is het toegestaan dat je partner met wie je in een huis woont wel mag rijden. Kijk in elk geval altijd de voorwaarden van de verzekeraar eerst na.

Gerelateerde onderwerpen

Geld verdienen met je motorrijden passie?

Rijd je motor, heb je iets met motoren, werk je met motoren, maak je toertochten, sleutel je aan motoren, heb je een oldtimer, geef je motorrijles, ga je op motorvakantie, enz, enz. dan heb je vast en zeker leuke en/of interessante motorverhalen om over te schrijven, je hoeft echt geen schrijver te zijn.

Lees hoe je geld kunt verdienen door over motorrijden voor ons te schrijven.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen