12 Tips om je Motor Theorie te halen
02 april 2019 

12 Tips om je Motor Theorie te halen

Je wilt natuurlijk in één keer slagen voor motor theorie. De helft van de examendeelnemers slaagt echter maar. Een goede voorbereiding is in elk geval aan te raden om direct te slagen voor je theorie examen motor.

Hoe haal je in één keer je motor theorie? Volg een motor theoriecursus voor een goede voorbereiding. Leer de theorie en motor verkeersregels en pas de kennis toe door gratis examen oefeningen te maken. Ontdek ook de overige tips om direct te slagen voor het CBR motor theorie-examen.

Om jou te helpen wel direct te slagen voor het theorie examen motor hebben wij 12 tips beschikbaar. Elk van de tips heeft een korte toelichting. Neem je de adviezen ter harte dan is de kans groot dat je in één keer slaagt voor het motor theorie-examen.

Theorie-leren.nl

1. Maak een tijdsplanning

De eerste belangrijk stap is het maken van een tijdsplanning. Stel een datum vast om het theorie examen motor af te leggen. Dan heb je een doel waar je naartoe werkt.

Plan daarna tijd vrij op bepaalde dagen om tijd te besteden aan het leren van de motor verkeersregels. Het is natuurlijk belangrijk om je aan de planning te houden. Daarom is het ook verstandig om de volgende tip ter harte te nemen.

Maak een tijdschema voor het leren van je motor theorie

Maak een tijdschema voor het leren van je motor theorie

2. Reserveer alvast een plek voor je theorie examen motor

Het is voordat je begint met leren al mogelijk om je theorie examen motor aan te vragen. Dat doe je gemakkelijk online via het CBR. Je hebt daarvoor je DigiD nodig om in te loggen en online een plek te reserveren.

Heb je geen DigiD? Dan is er een aanvraagformulier Theorie-examen beschikbaar. Als de datum vaststaat, begint het echte werk. Je hebt de keuze om zelf aan de slag te gaan of een theoriecursus motor te volgen.

Het hangt maar net een beetje van jezelf af wat voor jou het beste is. Leer je gemakkelijk en snel? Koop dan een theorieboek. Of heb je liever wat begeleiding? Volg dan een motor theoriecursus.

3. Koop een theorieboek

Het is in elk geval aan te raden om een theorieboek motor te kopen. Bijvoorbeeld het Vekabest theorieboek. Zo heb je altijd de benodigde informatie bij de hand om de motor verkeersregels te leren.

Vekabest motor theorie boek

Vekabest motor theorie boek

Het boek is ideaal als je geen cursus wilt volgen, maar via zelfstudie de verkeersregels leert. Heb je een stok achter de deur nodig? Dan biedt de volgende tips uitkomst. De lesstof voor de motor theorie van het CBR bestaat uit diverse onderdelen.

4. Volg een theoriecursus motor

Het is een prima keuze als je een theoriecursus motor gaat volgen. Bijvoorbeeld via de rijschool waar je motorrijles krijgt. Er zijn veel motorrijscholen die theoriecursussen aanbieden. Het volgen van een motor theoriecursus neemt doorgaans maar een dagdeel in beslag.

Het voordeel van een theoriecursus in de praktijk volgen is dat je professionele begeleiding krijgt. De kans dat je het theorie examen voor motorrijden in één keer haalt, is dan ook groot.

5. Leer de motor verkeersregels

Op de motor ben je extra kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het zo belangrijk dat je de motor verkeersregels echt goed leert. Niet alleen om je theorie te halen, maar ook om je eigen veiligheid op de motor straks in het verkeer te vergroten. Lees de theorie eerst eens door voordat je echt aan het leren begint. Dan is er alvast een basis en onthoud je de regels beter.

6. Besteed er tijd en aandacht aan

Of je nu zelfstudie doet of een theoriecursus bij een rijschool volgt, het is belangrijk om er tijd aan te besteden. De kennis komt niet vanzelf in je hoofd te zitten. Als je de eerste van de tips motor theorie hebt opgevolgd, is er een planning. Volg die planning ook steeds.

Het is belangrijk om er tijd aan te besteden, maar dan wel serieus natuurlijk........

Het is belangrijk om er tijd aan te besteden, maar dan wel serieus natuurlijk……..

Heb je het leren van de motor verkeersregels een keer overgeslagen? Haal het dan een andere dag in en plan daar meteen tijd en ruimte voor in. Denk niet dat je alle theorie wel in één keer kunt leren. Daar is het echt teveel voor. Overigens is ook niet alle leerstof compleet onbekend.

Vanuit eigen ervaring door deelname aan het verkeer zijn een aantal verkeersregels natuurlijk al wel bekend. Als je al begonnen met bent motorrijden weet je waarschijnlijk ook al meer van de motor verkeersregels.

7. Herhaal de leerstof

Om in één keer je motor theorie te halen, is het belangrijk om de leerstof te herhalen. Niet slechts eenmaal, maar steeds weer. Hoe vaker je de lesstof herhaalt des te beter ben je in staat om alles te onthouden.

Het is ook mogelijk om tijdens het leren van de motor verkeersregels een samenvatting te maken. Dan blijft de kennis ook goed hangen. Heb je met bepaalde onderwerpen wat meer problemen? Behandel deze dan steeds apart. Of maak er aantekeningen van om de aandacht erop te vestigen.

Als je al begonnen met bent motorrijden weet je waarschijnlijk ook al meer van de motor verkeersregels

8. Doe oefeningen om je kennis te testen

Het is goed om dat wat je van de motor theorie geleerd hebt praktisch toe te passen door oefeningen te doen. Als het goed is, heb je een oefenboek gekocht en daar staan voorbeeldvragen in. Begin daar pas aan als je het idee hebt dat je de lesstof goed beheerst.

Dat is beter dan direct te beginnen met de oefeningen. Verder is het ook mogelijk om het geleerde alvast in de praktijk toe te brengen. In het dagelijks leven ben je gewoon vaak verkeersdeelnemer. Bijvoorbeeld als voetganger, fietser of passagier in een bus.

Kijk als je de deur uitstapt gewoon om je heen om te zien of er zich bepaalde verkeerssituaties voordoen. Door situaties in de praktijk te herkennen en de leerstof toe te passen, blijft de kennis nog beter hangen.

Kijk als je de deur uitstapt gewoon om je heen om te zien of er zich bepaalde verkeerssituaties voordoen

Kijk als je de deur uitstapt gewoon om je heen om te zien of er zich bepaalde verkeerssituaties voordoen

9. Maak gratis oefenexamens motor theorie

Er zijn voor online motor theorie gratis proefexamens te maken. Als je alle verkeersregels goed kent, is het tijd om daarmee te beginnen. Er zijn meerdere oefeningen die het echte CBR-theorie examen simuleren.

Als je deze oefenexamens goed maakt, ben je al goed voorbereid. Ook voor het maken van oefenexamens geldt dat het aan te raden is dat regelmatig te herhalen.

Er zijn talloze examens om mee te oefenen. Als je oefent ontdekt je wat je wel en niet weet. Het is heel goed mogelijk dat je nog niet alle kennis huis hebt. Dan is de volgende tip weer van belang.

10. Controleer welke fouten je maakt

Heb je met de oefenexamens voor motor theorie wat foutjes gemaakt? Kijk dan wat er fout is gegaan. Wist je het antwoord niet en heb je gegokt? Dan is de kennis blijkbaar nog niet voldoende en is er nog wat werk aan de winkel.

Heb je wat foutjes gemaakt, geen probleem, bekijk de fouten en leer de juiste antwoorden

Heb je wat foutjes gemaakt, geen probleem, bekijk de fouten en leer de juiste antwoorden

11. Leer van je foutjes van het oefenexamen theorie

Het leren van je fouten zorgt ervoor dat je de volgende keer de betreffende theorievraag wel goed beantwoord. Het is heel gemakkelijk om van je foutjes te leren. Het onderdeel leer je gewoon opnieuw en dat doe je door de theorie steeds weer te herhalen. Schrijf de vraag en het goed antwoord op van de vragen die je fout had en leer deze uit je hoofd.

12. Ga goed voorbereid naar het motor theorie examen

Heb je alle tips om in één keer te slagen voor je motor theorie examen opgevolgd? Dan ben je klaar voor het CBR-theorie examen. De datum komt in zicht en je hebt nog even tijd om de verkeersregels te herhalen.

Het is belangrijk dat je goed uitgerust het theorie-examen aflegt

Doe een paar dagen van tevoren nog wat oefeningen om te controleren of je alles echt goed weet. Het is belangrijk dat je goed uitgerust het theorie-examen aflegt. Ga dus niet de avond voorafgaand aan het examen op stap. Zorg voor ontspanning en voor een goede nachtrust.

Op de dag van het theorie-examen moet je goed ontbijten of lunchen. Om relaxt aan het examen te beginnen, is het belangrijk om ruim op tijd aanwezig te zijn. Dan hoef je er geen haastwerk van te maken. Vergeet niet het reserveringsnummer en je identiteitsbewijs mee te nemen.

Op de dag van het theorie-examen moet je goed ontbijten of lunchen. Om relaxt aan het examen te beginnen

Op de dag van het theorie-examen moet je goed ontbijten of lunchen. Om relaxt aan het examen te beginnen

Gerelateerde vragen

Hoeveel kost het motor theorie examen?

Als je het motor theorie examen zelf aanvraagt, geldt er een vaste prijs. In 2019 is dat bedrag vastgesteld op 33 euro. Je betaalt een toeslag van 10,50 euro voor extra tijd. Vraagt de motorrijschool het voor je aan? Dan is het mogelijk dat er extra kosten aan verbonden zijn.

Hoelang is motor theorie geldig?

Het motor theoriecertificaat heeft een beperkte geldigheid. Heb je het theorie examen motor gehaald dan heb je anderhalf jaar de tijd voor het halen van je motorrijbewijs. Na achttien maanden vervalt de geldigheid van het theoriecertificaat. Heb je in die periode niet je motorrijbewijs gehaald dan moet je opnieuw theorie examen doen. Overigens is het al mogelijk om motorrijlessen te volgen als je nog niet in het bezit bent van je theoriecertificaat.

Hoe gaat het motor theorie examen?

Je krijgt tijdens het theorie examen zowel vragen over verkeersregels als verkeersinzicht die je moet beantwoorden. Het examen vindt plaats op de computer en er zijn verschillende soorten vragen. Bijvoorbeeld vragen waarop je als antwoord ja of nee moet kiezen. Of meerkeuzevragen, maar ook invulvragen. De standaardtijd voor het afleggen van het examen is dertig minuten.

Gerelateerde onderwerpen:

Theorie-leren.nl

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
robert
Door

robert

op 21 Jan 2022

Hallo, ik heb al je tips doorgelezen, ruimschoots aan voldaan, nu voor de 2e keer voor het theorie-examen gezakt, eerste keer 10 fout 2e keer 17 fout het boek LeerTheorie en de online cursus theorie-online een ruim 450 vragen die ik allemaal uit mijn hoofd weet blijkt het CBR vele andere vragen te stellen die je in geen boek ziet staan. Van de 50 vragen 10 herkenbare. Het is bizar het aantal gezakte maar ook de lesstof die er niet op aangepast is. Ik overweeg zelfs te stoppen heb al wel mijn AVB het rijden gaat me behoorlijk goed af ik ben 66.5 besteed er veel tijd aan, maar het moet niet mijn leven gaan beheersen.

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 03 Feb 2022

Hoi Robert,Bedankt voor je reactie en wat balen dat de theorie niet gelukt is, dat is ook echt niet makkelijk meer tegenwoordig. Misschien is er bij jou in de buurt een rijschool die ook theorielessen geeft. De meeste doen dit niet meer, maar 1 van mijn zoons heeft dit een aantal jaren geleden wel gedaan bij een rijschool (in Purmerend). Ik zou gewoon doorzetten, maar het moet niet je leven gaan beheersen. Lukt het nou helemaal niet en heb je wel een auto rijbewijs, dan zou je nog naar een motorscooter met 3 wielen kunnen kijken. Dat komt heel dicht in de buurt van motorrijden op 2 wielen. Zie dit artikel voor wat meer informatie. https://motorrijdenexpert.nl/hoe-kun-je-motorrijden-met-een-autorijbewijs/ laat nog eens horen hoe het afgelopen is. Succes met je theorie en hopelijk lukt het. Met vriendelijke groeten, Rob Hendriksen

Reactie plaatsen