Welke Motor Veilingen Zijn Er?
01 februari 2019 

Welke Motor Veilingen Zijn Er?

Een motor veiling is natuurlijk een ideaal platform om een motor te kopen. Er zijn veel meer opties om een motor aan te schaffen, zoals via een particulier of motordealer. Een veiling biedt echter kans om extra voordelig te slagen.

Welke motor veilingen zijn er? Domeinen Roerende Zaken is een veiling vanuit de overheid met onder meer motor veilingen. Daarnaast zijn er faillissementsveilingen van bijvoorbeeld BVA Auctions, Troostwijk, Catawiki en Veilingdeurwaarder.nl met onder meer veilingen van motorfietsen.

Het kopen van een motor op een veiling is uiteraard spannend. Je brengt namelijk een bod uit, maar je bent waarschijnlijk niet de enige. Er zijn meer belangstellenden die meebieden. Bij weinig belangstelling is er het voordeel dat het tegen elkaar opbieden beperkter is.

Motor veilingen van Domeinen Roerende Zaken

Domeinen Roerende Zaken (DRZ) organiseert onder meer motor veilingen. Er is bij het veilen van roerende zaken sprake van een vertegenwoordiging door de staat.

De overheid is namelijk eigenaar van de roerende zaken die ter veiling beschikbaar gekomen. DRZ is wat dat betreft weer een onderdeel van het ministerie van Financiën en treedt op als wettelijke bewaarder.

Van de goederen die in beslag zijn genomen, komt een deel voor veiling in aanmerking. Daaronder bevinden zich regelmatig motoren. Je hebt ook de mogelijkheid om te bieden op gebruikte motorfietsen van de marechaussee.

Website domeinen roerende zaken

Website domeinen roerende zaken

Wil je meedoen met een motor veiling van DRZ? Er is een online catalogus voorhanden met daarin een overzicht van de te verkopen goederen. Dan zie je meteen of er ook motorfietsen bij staan die je aanspreken.

Voordat je een bod uitbrengt, is het mogelijk om naar een kijkdag te gaan. De locatie en bezichtiging tijd varieert en is zichtbaar in de verkoopkalender.

Daar staan uiteraard ook de sluitingsdata in vermeld. De catalogus is zichtbaar via de website van domeinenrz.nl via de bezichtiging locaties. De onroerende zaken zijn aangeduid als kavels en bevinden zich doorgaans in Soesterberg waar de verkoop eveneens plaatsvindt.

Om online te bieden, is er een account nodig bij Domeinen Roerende Zaken. Die is eenvoudig te openen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze heb je nodig om in te loggen voor een motor veiling.

Het eerste moment om te bieden is om 8.30 uur vanaf de kijkdag tot de sluitingsdatum. Je hebt de mogelijkheid om op een motor te bieden of om een bod uit te brengen op meerdere motorfietsen. Het is uiteraard alleen mogelijk om te bieden op een kavel die nog in de verkoop is.

VIDEO: Dit is een video van wat er zoal bij de Domeinen Roerende Zaken te koop is, in dit geval zeer dure auto’s en motorfietsen die in beslag zijn genomen van de onderwereld.

Je krijgt bericht als er een kavel aan je gegund is. Dat betekent dat jij het hoogste bod hebt gedaan en de motor in bezit krijgt. Bij een motor veiling moet je overigens wel rekening houden met extra kosten. Domeinen RZ berekent 15% opgeld over het bod.

Andere bijkomende eventuele kosten zijn btw of een waarborgsom. Betalen is onder meer via iDeal mogelijk of op de verkooplocatie met een pinpas.

  • Motor veilingen
  • Kijkdagen
  • Online bieden
  • 15% opgeld
  • Eventuele extra kosten

Houd er ook rekening mee, dat de motor niet altijd een kenteken heeft of zelfs kan rijden, je weet niet zeker wat je koopt, want een proefrit is niet toegestaan. Stel dat de motor geen kenteken heeft, dan mag je er dus ook niet mee rondrijden.

Houd hier dus rekening mee, misschien moet je een motoraanhanger huren of lenen om de motor mee te nemen. Ook zijn er nog wel eens jongeren die bieden op deze fietsen, in de hoop een goedkope motorfiets te kunnen scoren. Dat kan een keer lukken natuurlijk, maar ga dan niet rijden zonder rijbewijs, want dat kan een hoop problemen geven.

BVA Auctions

BVA Auctions is een platform waar regelmatig motor veilingen beschikbaar zijn. Overigens vind je hier roerende goederen die van diverse partijen afkomstig zijn. Bijvoorbeeld van een executie verkoop of van een faillissement.

Op het platform is van meerdere kanalen een veilingaanbod beschikbaar. Zo is het goed mogelijk dat je hier een motorfiets tegenkomt, waar Domeinen Onroerende Zaken eigenaar van is. BVA Auctions voert bijvoorbeeld veilingen uit in opdracht van DRZ.

Deze veilingsite voor openbare verkoop is wat dat betreft een grote verzamelplaats van online veilingen. Dat biedt wel een handig overzicht. Overigens zijn er verschillende soorten veilingen waar motoren mogelijk onderdeel van zijn.

Website bva auctions

Website bva auctions

BVA Auctions organiseert onder meer online veilingen, openbare veilingen, veilingen in opdracht van DRZ, executieveilingen en faillissementsveilingen. Bij een online motor veiling is er geen vaste locatie.

Het verschilt per kavel of bezorging mogelijk is of dat je deze moet ophalen. Een openbare veiling houdt in dat je online een bod mag uitbrengen. Of in de veilingzaal een bod uitbrengt bij de veilingmeester.

Bij een executieveiling is er sprake van het veilen van bedrijfsvoorraad. Ook dan is het mogelijk dat er motorfietsen voor de veilingverkoop in aanmerking komen.

Datzelfde geldt uiteraard als er sprake is van een faillissementsveiling.

  • Online motor veiling
  • Openbare veiling
  • Veiling in opdracht van DRZ
  • Executieveiling
  • Faillissementsveiling

Het is ook handig om te weten dat BVA Auctions een ruimer aanbod biedt van aan motor gerelateerde kavels. Er zijn bijvoorbeeld ook regelmatig verkoop veilingen van onder meer motorkleding of motoraccessoires.

Door mee te bieden, bestaat de mogelijkheid om ook goedkoop aan motorkleding of motoraccessoires te komen. Wil je een motor kopen via de veiling?

Dan heb je ook hier een account nodig en is het daarna mogelijk om direct een bod te doen. Elke kavel met een motor beschikt over afbeeldingen en uitgebreide informatie om je een goed beeld te vormen.

Troostwijk Veilingen

Troostwijk Veilingen is een ander platform dat volgens eigen zeggen het grootste online veilingaanbod van Europa presenteert. Het spreekt voor zich dat er dan ook motor veilingen zijn. Dat is ook het geval.

Je krijgt direct de beschikbare kavels te zien als je bijvoorbeeld de zoekfunctie gebruikt en “motorfiets” invult. Het is uiteraard altijd belangrijk om de voorwaarden voor motor veilingen eerst door te nemen. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Website Troostwijk Veilingen

Website Troostwijk Veilingen

Heb je een motor gezien die aan je voorkeur voldoet? Het is mogelijk om kavels te kijken. Vaak is er minimaal één kijkdag tijdens de veilingprocedure. De kijkdag staat bij de kavelinformatie vermeld net als de sluitingsdag en sluitingstijd.

Daarnaast is er informatie over de betaling en op welke dag en waar je de motor moet ophalen. Wil je een bod op de motor veiling doen?

Dan zie je meteen ook alle kosten die erbij komen kijken. Indien btw van toepassing is, komt dit over het totale bedrag inclusief het opgeld.

Is je bod geaccepteerd en heb je de kavel gewonnen dan krijg je van Troostwijk een email. Daarin bevindt zich de pro forma koopovereenkomst. Deze is ook online in te zien via de digitale omgeving als je een account hebt.

Betaling is direct mogelijk met een bankoverschrijving of via iDeal. Let ook hier op de voorwaarden. Vaak is een contante betaling niet mogelijk, tenzij dit specifiek vermeld staat in de voorwaarden van de betreffende motor veiling.

Overige motor veilingen

Er zijn nog meer motor veilingen waar het mogelijk is om te bieden. Catawiki is bijvoorbeeld een platform waar je online veilingen vindt met bijzondere objecten. Naast standaard motoren zijn er ook motor veilingen met oldtimers.

Dat is uiteraard wel bijzonder. Er zijn wekelijks 50.000 bijzondere objecten voor de veiling beschikbaar, waaronder allerlei soorten motoren. Het is zeker aan te raden om hier eens een kijkje te nemen als je op zoek bent naar een speciale motor. Je hebt de mogelijkheid om ook hier gratis een account aan te maken en op zoek te gaan naar leuke motoren.

Catawiki-veilingen website

Catawiki-veilingen website

Veilingdeurwaarder.nl is een online platform met een presentatie voor officiële openbare verkopen. Het is dus geen veilingsite of veilinghuis waar je rechtstreeks een bod uitbrengt.

Wel is er sprake van een overzicht van motor veilingen op één plek. Er is in principe sprake van een totaaloverzicht van executoriale verkopen in Nederland. De feitelijk verkoop is aan de deurwaarder voorgehouden die beslag heeft gelegd.

FaillissementsDossier.nl is eveneens een platform waar je motor veilingen treft. Het gaat hier om het aanbod van verschillende veilinghuizen met onder meer motor veilingen.

Als je op zoek bent naar een motor en deze via een veiling wilt kopen, zijn er dus meerdere opties. De kans van slagen is groot met een steeds wisselend aanbod. Zit je ideale motor er de ene keer niet bij dan misschien een week later wel.

Bedenk wel goed wat je wilt uitgeven aan de motor veiling en houd daarbij ook rekening met de extra kosten. Het is zeker ook de moeite waard om bij gangbare motoren een vergelijking te maken. Bijvoorbeeld of zo een motor bij een motordealer of door een particulier niet goedkoper wordt aangeboden.

Verder is het natuurlijk bijzonder om via motor veilingen de ideale motorfiets in bezit te krijgen. Er zijn overigens wel steeds meer particulieren die deze weg bewandelen. Dat komt onder meer door het gemak die de online motor veilingen bieden.

Een ander goedkoop alternatief om goedkoper dan normaal aan een motor te komen, is eventueel een motor kopen in Duitsland of ander land.

Website Veilingdeurwaarder

Website Veilingdeurwaarder

Gerelateerde vragen

Wat betekent het als er ´niet gegund´ staat?

Bij een kavel die op ´niet gegund´ staat, is er sprake van een niet verkochte kavel. Er zijn meerdere redenen waarop deze mogelijkheid er is. Doorgaans is er geen communicatie over de reden waarom de kavel niet is verkocht. De kans bestaat wel dat de kavel alsnog weer vrijkomt voor de verkoop.

Moet ik altijd btw betalen bij een motor veiling?

Het hangt van de kavel af of er sprake is van de heffing van btw. Deze heffing komt over het bod heen. Er staat bij elke kavel bij een motor veiling duidelijk vermeld of er sprake is van btw of niet. Naast deze eventuele kosten zijn er kosten voor het platform die men in rekening brengt.

Is het kopen via een motor veiling wel betrouwbaar?

Het is altijd aan te raden om te controleren of het om een betrouwbaar platform gaat. Bij Domeinen RZ mag je ervan uitgaan dat het een betrouwbaar platform is. Verder heb je de mogelijkheid om reviews van online veilingen te bekijken.

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
W. van Wanrooy
Door

W. van Wanrooy

op 31 Aug 2022

Er is nog een Motor Veiling genaamd VintaClassics.com, waar oldtimer motoren van 1900-2006 worden geveild

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 31 Aug 2022

Beste W. van Wanrooy,Bedankt voor uw bijdrage, deze kende ik nog niet.Met vriendelijke groeten,Rob Hendriksen

Reactie plaatsen