Kun Je Een Motor Financieren Zonder BKR Toetsing?
24 februari 2019 

Kun Je Een Motor Financieren Zonder BKR Toetsing?

De aankoop van een motor is te financieren, maar er vindt over het algemeen een toetsing plaats. Bij de keuze voor een motorlening is de kredietverstrekker verplichting om de financiële draagkracht te controleren. Dit om financieel onverantwoord lenen te voorkomen.

Kun je een motor financieren zonder BKR toetsing? Ja, dat is mogelijk. Er zijn manieren om de aanschaf van een motor te financieren zonder BKR toetsing. Bijvoorbeeld op basis van private lease. Of door een lening voor een motor aan te gaan en bij vrienden of familie daarvoor geld te vragen.

Als je een motor wilt kopen en geen spaargeld hebt, moet je een andere manier zien te vinden. Sta je bij het Bureau Krediet Registratie vermeld met een negatieve notering? Dan wordt motorlening afsluiten lastig. Dan zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven beschikbaar.

Private lease voor motor zonder BKR toetsing

Een motor financieren zonder BKR toetsing is mogelijk met private lease. Hier geldt echter nog wel een kanttekening. De leasemaatschappijen die het Keurmerk Private Lease voeren, zijn wel verplicht om een BKR check te doen.

Bovendien dient het leasebedrijf het leasecontract eveneens aan te melden. De leasemaatschappijen die niet bij dit keurmerk zijn aangesloten, hoeven geen controle daarop uit te voeren. De aanschaf van een motor op basis van private lease is een bepaalde leenvorm.

Je hebt dus al een eerste optie voor een motor financieren zonder BKR toetsing. Het is wel handig om dan te weten wat een private lease motor dan precies betekent. Private lease houdt in dat je op een motor rijdt en daar maandelijks een leasebedrag voor betaalt.

Nieuwe motor financieren zonder bkr met private lease

Nieuwe motor financieren zonder bkr met private lease

Het voordeel is dat eventuele onderhoudskosten bij de prijs zijn inbegrepen. Dat geldt ook voor reparaties, verzekering, wegenbelasting, schadeherstel, vervangen van banden en pechhulp.

Dit is een vorm van motor financieren zonder BKR toetsing om zorgeloos motor te rijden. De brandstof betaal je uiteraard wel zelf net als eventuele verkeersboete.

Private lease motor voor vast bedrag per maand inclusief:

  • Onderhoudskosten
  • Reparaties
  • Schadeherstel
  • Vervangen van banden
  • Motorverzekering
  • Wegenbelasting
  • Pechhulp

Het voordeel van het rijden op een motor op basis van private lease is ook dat er geen BKR registratie van plaatsvindt. Dat is dus alleen het geval als de private lease is aangegaan in de vorm van motor financieren zonder BKR toetsing.

Het is aan te raden om een vergelijking te maken tussen de aanbieders van motor lease. Een nadeel is overigens dat de motor niet in je bezit komt. In dat opzicht is het een vorm van privé huren met extra voordelen voor een lange termijn.

Verder staat de looptijd van de leaseperiode vooraf vast. Om hiervoor in aanmerking te komen, controleert de leasemaatschappij wel de kredietwaardigheid. De BKR blijft echter buiten beschouwing.

Een nadeel is overigens dat de motor niet in je bezit komt

Motor financieren zonder BKR toetsing: lenen bij familie of vrienden

Lijkt private lease je maar niets, maar wil je wel een motor financieren zonder BKR toetsing? Er zijn meerdere mogelijkheden beschikbaar. Zo heb je onder meer nog de optie om een particuliere lening aan te gaan.

Informeer bijvoorbeeld bij familie of vrienden wat de mogelijkheden zijn om bij hen geld te lenen. Uiteraard moeten de betreffende personen wel in de gelegenheid zijn om geld uit te lenen.

Naast in de gelegenheid te zijn dient de bereidheid er eveneens te zijn. Er zijn meer mensen die wel eens bij familie of vrienden geld lenen om een grote aankoop te doen. Daar zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden.

Een voordeel is bijvoorbeeld dat je niet te maken krijgt met hoge rentes. De rentevergoeding is zelf met de uitlener overeen te komen. Of misschien is dat niet eens een voorwaarde als je op vriendschappelijke basis geld leent.

Het lenen zelf kost dan geen geld. Een ander voordeel is dat het geld het mogelijk maakt een motor te kopen. Dat betekent dat de motor direct in je bezit komt. Je bent dan ook verantwoordelijk voor het afsluiten van een WA-motorverzekering en betalen van wegenbelasting.

Een ander voordeel is dat de particuliere lening doorgaans snel te regelen is. Naast alle voordelen is er ook een nadeel. Je gaat namelijk een financiële verplichting aan met iemand die je goed kent.

Motor Financieren Zonder BKR Toetsing met hulp van je familie, daar wordt je blij van.

Motor Financieren Zonder BKR Toetsing met hulp van je familie, daar wordt je blij van.

Het is aan te raden om vooraf met elkaar duidelijke afspraken te maken over de termijnen en periode van terugbetalen. Deze vorm van motor financieren zonder BKR toetsing is prima als je de afspraken ook nakomt.

Een mondelinge afspraak om geld te lenen voor het kopen van een motor is niet duidelijk genoeg. Of leidt in bepaalde situaties tot problemen.

Door de afspraken schriftelijk vast te leggen, blijft de relatie in stand. Er ontstaan namelijk vaak ruzies als het gaat om geld dat geleend of uitgeleend is. Die wil je liever voorkomen.

Rood staan bij de bank: handig, maar niet verstandig

Een andere manier om een motor te financieren zonder BKR toetsing is rood staan op je eigen bankrekening. Je moet dan al wel een roodstaan limiet hebben om er gebruik van te maken.

Bovendien moet je genoegen nemen met een niet al te dure motor. Rood staan bij de bank is niet ongelimiteerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 1.500 euro rood te staan of een paar duizend euro.

Dat is overigens wel weer afhankelijk van je netto-inkomsten of van je zogenoemde tegensaldo. Het is alleen een optie als op korte termijn de roodstand weer is aan te vullen. Er gelden namelijk wel strenge regels voor het rood staan.

Lenen bij de bank kan, maar is niet verstandig.

Rood staan bij de bank kan, maar is niet verstandig

Bovendien lijkt het wel handig, maar is het zeker niet verstandig om voor deze vorm van motor financieren zonder BKR toetsing te kiezen. De rente is namelijk torenhoog en je betaalt op deze manier dus extra veel geld voor je motor.

Het roodstaan heeft dan ook zeker niet de voorkeur, maar is vooral een optie als tijdelijke overbrugging. Wanneer komt dat dan voor? Als je bijvoorbeeld per direct een andere motor moet hebben en geen tijd hebt om andere financiering te regelen.

Zorg dan wel dat de roodstand snel is opgeheven. Dan raak je niet al te veel geld kwijt aan rente. Wist je dat de rente wel tot 14% oploopt bij een roodstand? Dat is echt belachelijk veel en zonde van je geld.

Lening regelen via platform voor particulieren

Zijn bovenstaande opties voor een motor financieren zonder BKR toetsing geen optie? Dan is er nog een interessant alternatief. Je hebt de mogelijkheid om via een platform bij een particulier een lening af te sluiten.

Dat is niet een lening bij familie of vrienden, maar bij onbekende particulieren. Er zijn wat dat betreft meerdere online mogelijkheden om een lening te verkrijgen. Er zijn particulier geldverstrekkers die via advertentiesites leningen aanbieden en daarbij is er geen BKR check nodig.

Zo is het ook mogelijk om zelf een advertentie te plaatsen, zoals op Marktplaats. Het is echter wel belangrijk om bij het aangaan van een lening bij een onbekende particulier de voorwaarden goed door te nemen.

Dat voorkomt in elk geval dat er opeens onaangename verrassingen opdoemen. Als je geen geld achter de hand hebt om de motor te financieren dan is het handig om na te gaan wat je kunt missen. Een lening betaal je terug net als rood staan.

Sparen voor je motor

Houd je per maand wel genoeg over om af te lossen? In dat geval heb je ook de mogelijkheid om iedere maand dat bedrag te sparen. Dan duurt het even wat langer voor het moment daar is om een motor te kopen.

Sparen is ook een optie om van de BKR af te zijn

Sparen is ook een optie om van de BKR af te zijn

Het voordeel is wel dat je dan geen schulden hebt. Of in elk geval dat er geen lening vermeld komt te staan bij het BKR in Tiel. Verder is er nog een optie om na te gaan welke registratie je bij het BKR hebt.

Dat hoeft namelijk niet altijd negatief te zijn voor het aangaan van een lening. Misschien is je financiële draagkracht ook met een toetsing groot genoeg om een reguliere lening aan te gaan.

Sluit daarom deze mogelijkheid niet meteen uit. Het is mogelijk om informatie bij het BKR in te winnen over je status. Dan is als snel duidelijk wat er wel of niet mogelijk is.

Gerelateerde vragen

Is het verstandig om zonder BKR toetsing een motor te financieren?

Het hangt helemaal van de situatie af of het verstandig is om voor een motor financieren zonder BKR toetsing te kiezen. Het BKR is er juist voor dat consumenten op een financieel verantwoorden manier kredieten afsluiten. De kredietwaardigheid of financiële draagkracht speelt een belangrijk rol om te bepalen of het wel of niet verstandig is.

Waarom zijn mijn inkomen en vaste lasten belangrijk bij motor financiering?

De kredietverstrekker of private leasemaatschappij wil graag weten of je in staat bent om de lasten te dragen. Daarom vindt er een controle plaats op je inkomen en vaste lasten. Dat is ook van toepassing als er geen BKR toetsing plaatsvindt. Met de controle van inkomen en lasten geef je inzicht in je financiële situatie.

Zijn de mogelijkheden om een motor te financieren ruimer met een BKR check?

Ja. De mogelijkheden om een motor te financieren en te kopen zijn ruimer indien er sprake is van een BKR check. Er zijn in elk geval meer kredietverstrekkers waarbij je kunt aankloppen om een motorlening.

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen