Waar Kun Je Oldtimer Motoren Kopen?
13 april 2019 

Waar Kun Je Oldtimer Motoren Kopen?

Er zijn oldtimer motoren te koop in Nederland en zeker ook in het buitenland. Het aanbod is in elk geval nog groter als je over de grenzen kijkt. Bij het kopen van een oldtimer motor zijn er overigens meerdere belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Waar kun je oldtimer motoren kopen? Er zijn oldtimer motoren te koop bij specifieke motordealers, maar eveneens van particulieren. Het grootste aanbod met oldtimer motorfietsen is online beschikbaar. Bijvoorbeeld op een platform als Marktplaats, Kapaza en op eBay. In Duitsland en in België zijn ook veel oldtimers te koop.

Het is handig om alles te weten te komen over een oldtimer motorfiets kopen. Weet jij wanneer een motor een oldtimer is? Of dat er misschien ook andere regels gelden voor de wegenbelasting? Er komt dus meer bij kijken dan alleen te weten waar oldtimers te koop zijn.

Ontdek online het aanbod: oldtimer motoren te koop

Er zijn diverse mogelijkheden om te zoeken naar een aanbod met oldtimer motoren te koop. Elk platform biedt wat dat betreft weer andere opties. Marktplaats is een bekend platform om op zoek te gaan naar oldtimer motorfietsen in Nederland.

Om internationaal te zoeken, biedt eBay ook allerlei mogelijkheden. Zoek je tegenwoordig online naar Kapaza oldtimer motoren dan kom je uit op de website van 2ehands.be.

Dan is er ook nog een internationaal platform waar je een overzicht van klassieke motoren vindt uit meerdere landen. Dat is de website van Classic-trader.com. Hier vind je klassieke motorfietsen uit bijvoorbeeld Duitsland, maar ook uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Oldtimer motorfiets

Oldtimer motorfiets

Classic Trader is een platform waar je echt een groot aanbod met oldtimer motoren te koop ziet staan. Dat is dus zeker een van de aanraders om op zoek te gaan naar een klassieke motorfiets.

Er zijn overigens meer van dit soort platforms beschikbaar, zoals Dutch-lion-motorbikes.com en Moto Classics met de website Motoclassics.nl. Dutch-lion-motorbikes.com is een platform dat wereldwijd zoekt naar oude motoren.

Bijvoorbeeld naar vintage motorfietsen, maar ook naar klassieke modellen en veteranen motoren. MotoClassics heeft zich gespecialiseerd in de inkoop en verkoop van bijzondere en klassieke motorfietsen.

  • Marktplaats
  • Speurders.nl
  • eBay
  • 2ehands.be
  • Classic-trader.com
  • Motoclassics.nl
  • Dutch-lion-motorbikes.com

Naast deze online platforms zijn er ook mogelijkheden om bij een gespecialiseerde motordealer op zoek te gaan. Het aanbod met oldtimer motoren wat te koop staat bij de gemiddelde motordealer is uiteraard doorgaans beperkt. Je hebt echter wel vaak de mogelijkheid om een specifieke zoekopdracht te geven.

Dan hoef je niet zelf op zoek te gaan naar die ene speciale klassieke motorfiets. Het is dan wel belangrijk om aan te geven naar welk merk, model en type je precies op zoek bent. Bovendien is het dan verstandig om het budget voor het kopen van een klassieke motor ook alvast duidelijk te hebben.

Oldtimer motorfiets Victoria

Oldtimer motorfiets Victoria

Wanneer is een motor een oldtimer voor de motorrijtuigenbelasting?

Een motor is voor de Belastingdienst een oldtimer als deze minimaal 40 jaar oud is. Er is overigens wel een overgangsregeling van toepassing. Dat is het geval als de motorfiets de eerste keer in gebruik is genomen voor de datum van 1 januari 1988. De datum eerste toelating hoeft dan nog geen 40 jaar terug te liggen.

Bij de vaststelling dat een motor een oldtimer is, geldt dat er sprake is van oldtimervrijstelling. Je moet dan wel zelf actie ondernemen en een verzoek tot vrijstelling motorrijtuigenbelasting in te dienen.

Je hoeft bij goedkeuring dan geen wegenbelasting te betalen voor je klassieke motor. Is je motor nog geen 40 jaar oud, maar kom je in aanmerking voor de overgangsregeling?

Oldtimer motorfiets NSU

Oldtimer motorfiets NSU

Als je aan de voorwaarden voldoet van de overgangsregeling is het mogelijk daaraan deel te nemen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst. Let wel op als je nu van plan bent om een oldtimer motor te kopen en deel gaat nemen aan de overgangsregeling.

De deelname aan de overgangsregeling gaat weer in op 1 januari van het volgende kalenderjaar. Dat is als je nu het reguliere tarief betaalt. Je betaalt met de overgangsregeling maar een kwart van de reguliere motorrijtuigenbelasting. Er is bovendien sprake van een maximaal bedrag van 125 euro.

Verder is het belangrijk om te weten dat je niet het hele jaar door mag rijden op de klassieke motor. Je mag niet op de oldtimer rijden in december, januari en februari.

Een motor moet dus een aardig aantal jaren oud zijn om de benaming oldtimer te gebruiken. De leeftijd van nu 40 jaar was vroeger nog 25 jaar. Als motorliefhebbers onder elkaar over oldtimers spreken, is de leeftijd van de motor minder strikt genomen. Dat geldt overigens ook voor verzekeraars van oudere motoren. Die hanteren bijvoorbeeld een grens van 20 jaar of 25 jaar.

Honda Goldwing

Honda Goldwing

Oldtimer motor onderdelen voor onderhoud en reparatie

Bij de aankoop van een oldtimer motor is het zeker van groot belang om aan het onderhoud te denken. Of aan eventuele noodzakelijke reparaties. Heb je toegang tot een aanbod van oldtimer motor onderdelen? Bijvoorbeeld een plek waar speciale motoronderdelen voor jouw klassieker te halen zijn.

Het is jammer als je een motoronderdeel nodig hebt voor je oldtimer motorfiets en dat niet gemakkelijk te krijgen is. Daarom is het belangrijk om ook aan dit aspect aandacht te besteden als je een klassieker gaat kopen.

Overigens is op de genoemde platforms waar oldtimer motoren te koop zijn tevens een aanbod van oude motoronderdelen beschikbaar. Het is in elk geval een aandachtspuntje. Bij oudere motoren is het zo dat de motoronderdelen niet altijd op de hoek van de straat te koop zijn.

Bij oudere motoren is het zo dat de motoronderdelen niet altijd op de hoek van de straat te koop zijn

Kijk daarom ook rond naar een vast adres waar je eventueel met de klassieker heen kunt gaan. Ben je trouwens van plan om je oldtimer motor zelf te onderhouden en te repareren? Of laat je dat door iemand in je omgeving doen. Er zijn in Nederland, maar ook in België en Duitsland uiteraard specialisten die handelen in oldtimer motor onderdelen.

Mocht je een specifiek motoronderdeel voor je oldtimer motor zoeken, maar niet vinden dan is er nog een optie. Je hebt bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid om zelf een advertentie op een platform te plaatsen.

Daarin beschrijf je precies welk motoronderdeel je zoekt en waarvoor het onderdeel bedoeld is. De kans is dan aanwezig dat er een motorfanaat, garagebedrijf of ander iemand reageert.

Laverda motorfiets oldtimer

Laverda motorfiets oldtimer

Speciale oldtimer motorverzekering afsluiten

Ben je erin geslaagd om uit het aanbod van oldtimer motoren een keuze te maken? Zodra de klassieke motorfiets op je naam staat, moet je ook een motorverzekering hebben. Er zijn mogelijkheden om een speciale oldtimer motorverzekering af te sluiten.

Er gelden hiervoor overigens andere maatstaven voor de benaming oldtimer. Zo is het mogelijk om een motorfiets van minimaal 20 jaar oud al als oldtimer te verzekeren. Een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid is overigens verplicht om af te sluiten. Het is overigens ook mogelijk om een oldtimer motorverzekering met winterstop dekking af te sluiten.

Dat sluit dan weer prima aan op de voorwaarde die de Belastingdienst aan de overgangsregeling voor vrijstelling stelt. Bij de keuze voor een winterstop dekking rijd je in de maand december tot maart niet op je motor. Er zijn verzekeraars die de datum vanaf 15 december laten lopen voor de winterstop dekking.

Bij de keuze voor een winterstop dekking rijd je in de maand december tot maart niet op je motor

Een motor oldtimerverzekering is speciaal bedoeld voor motorfietsen op basis van hobbymatig gebruik. Ben je van plan om niet direct te gaan rijden met je oldtimer motor? Dan is het mogelijk om het kentekenbewijs te schorsen. Je mag de motor dan niet op de openbare weg hebben staan of er mee op de openbare weg rijden.

Naast de WA motorverzekering voor oldtimers heb je de mogelijkheid om voor een extra dekking te kiezen. Bijvoorbeeld voor een cascodekking. Bij een cascodekking voor je oldtimer motor is de waardebepaling belangrijk.

De bepaling van de waarde laat de verzekeraar dan bijvoorbeeld uitvoeren door een erkend motor taxateur. Daarbij is de staat van de motor natuurlijk belangrijk, maar ook de markt. De waardebepaling is van groot belang voor het vaststellen van de schadevergoeding bij schade.

Als de waarde duidelijk is dan hoeft er achteraf geen discussie plaats te vinden. Het is aan te raden om de oldtimer motorverzekeringen met elkaar te vergelijken alvorens er definitief één af te sluiten.

Harley Davidson

Harley Davidson

Gerelateerde vragen

Is er een financiering mogelijk voor het kopen van een oldtimer motor?

Het is voor het kopen van een oldtimer motor net zo goed mogelijk om deze motor te financieren als voor een nieuwe motorfiets of youngtimer. Een gangbare vorm van financiering voor de aanschaf van een historische motor is een persoonlijke lening. Dat is mogelijk bij de eigen bank of bij een andere kredietverstrekker.

Kan ik mijn oldtimer motor zo aanpassen als ik dat wil?

Als je een oldtimer motor wilt aanpassen of verbouwen is het altijd belangrijk om met de regels van RDW rekening te houden. Bijvoorbeeld als je een motorblok wilt met meer kracht. Of als je aanpassingen doet aan je remsysteem. Of als je ervoor kiest om een ander frame te gebruiken. Het is mogelijk dat er dan sprake is van een nieuw samengestelde motorfiets en dan volgt een RDW-test.

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen