Welke Soort Motor Past Het Beste Bij Mij?
16 juni 2019 

Welke Soort Motor Past Het Beste Bij Mij?

Er zijn vele soorten motoren die elk een ander design hebben, anders zitten en anders rijden. Misschien sta je voor de aankoop van je eerste motor. Dan is het handig om te weten welke motoren er allemaal zijn. Bovendien zijn er verschillende gebruiksdoeleinden.

Welke soort motor past het beste bij mij? Dat hangt van het gebruiksdoel van de motor en van je persoonlijke wensen af. Rijd je erop naar het werk, ga je ermee toeren of wil je een echt racemonster voor het circuit? Ontdek wat belangrijk is om de voor jouw perfecte motor uit te kiezen.

In de eerste plaats bepaalt je motorrijbewijs welke motor je mag rijden. Dat is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het is aan te raden om de verschillende motoren te leren kennen en je eisen op een rijtje te zetten. Dan maak je vanzelf de beste keuze.

Juiste type motor kiezen

Het kiezen van het juiste type motor is uiteraard een begin. Maar hoe kom je er dan achter welke motor het beste bij je past. Dat is in principe heel simpel. Het is belangrijk om jezelf eerst een aantal vragen te stellen. Of in elk geval na te denken over een aantal punten die van belang zijn.

Als eerste is het belangrijk om vast te stellen welk vermogen de motor mag hebben. Een rijbewijs A geeft toegang tot alle soorten motoren, maar een rijbewijs A2 bijvoorbeeld niet. De volgende stap is te bepalen wat je rijgedrag gaat zijn. Is de motor nodig om naar je werk te rijden?

Ga je ermee op vakantie en in de weekenden mee toeren? Of is motorrijden een hobby die je het liefst op een circuit uitoefent? Zo is het ook nog mogelijk dat je graag over onverhard terrein wilt crossen.

Voor al deze gebruiksdoelen en het gewenste rijgedrag zijn er verschillende typen motoren beschikbaar. De voorkeur voor een bepaalde mate van comfort speelt eveneens een rol. Bij de keuze is er ook nog rekening te houden met schakelen of automaat als voorkeur.

Allroad motor voor woon-werk en avonturiers

Een allroad motor is een type motorfiets die geschikt is voor jou als je er multifunctioneel gebruik van wilt maken. Het is een robuuste motor met een hoge zitpositie en een breed stuur. Bovendien zijn er mogelijkheden om bagage mee te nemen op de allroad motor.

Hiermee rijd je zowel prima tijdens het woon-werkverkeer als lange afstanden op verharde en deels onverharde wegen. Naast zwaardere modellen zijn er ook lichte allroad motorfietsen beschikbaar, zoals de Suzuki V-Strom 650 en de Kawasaki Versys 650.

Honda Africa twin all road

Honda Africa twin all road

Toermotor voor optimaal comfort en lange afstanden

Een toermotor past het beste bij jou als je graag lange afstanden rijdt. Een hoge mate van comfort is gegarandeerd tijdens het rijden op de toermotor. Bovendien is er alle ruimte voor een duopassagier achterop de motor die net zo comfortabel zit.

De bagagemogelijkheden zijn divers, zodat de toermotor perfect is om mee op motorvakantie te gaan. Het is ideaal om lange afstanden op een motor te rijden met cruise control.

Dan krijgt je pols van je rechterarm even wat rust. De toermotor is een perfecte keuze om relaxt op de motor te zitten en van elke minuut te genieten. Bijvoorbeeld op een Harley Davidson Ultra Limited, Yamaha FJR 1300A, of als je budget wat minder groot is op een Honda Deauville.

Yamaha FJR 1300A sportieve toer motorfiets

Yamaha FJR 1300A sportieve toer motorfiets

Naked bike zonder stroomlijnkuip

Een naked bike laat vrijwel alles zien. Er is geen stroomlijnkuip aanwezig op dit type motorfiets. Daardoor zie je veel meer van de motor en van de techniek erachter. Het is trouwens een motor die van de sportmotor is afgeleid.

De sportmotoren hebben juist wel een kuip en het is een naked bike als die er niet is. Dit type motor heeft doorgaans ook een wat hoger stuur en dat zorgt voor een meer comfortabele zithouding.

Nadeel is wel dat er geen bescherming is tegen elementen door het ontbreken van de kuip. De naked bikes hebben door de uitkleding wel het voordeel wat lichter en ook meer wendbaar te zijn. Ducati Monster is een voorbeeld van een naked bike die topprestaties levert. Dat geldt ook voor de Yamaha MT-07.

Yamaha MT-07 naked bike

Yamaha MT-07 naked bike

Sportmotor om supersnel te rijden

Ben je een echt racemonster of denk je dat te zijn? Als je van snelheid houdt en sportief bent, is de sportmotor wat voor jou. Hiermee bereik je hoge snelheden, maar als je langzamer rijdt, is er een nadeel.

Dat komt omdat je door het naar voren zitten extra druk op je polsen zet en dat is minder comfortabel. Voor motorrijden met een duopassagier is de sportmotor ook minder geschikt.

Vind je een comfortabel zit en sportief rijden beiden belangrijk, omdat je vaak wel lange afstanden rijdt? In dat geval past een sport toer motorfiets misschien beter bij je.

Suzuki GSX750R

Suzuki GSX 750 R

De motorrijders die snelheid en sportiviteit prefereren boven optimaal comfort zijn onder meer goed uit met een Ducati. Dit motormerk brengt namelijk regelmatig nieuwe sportmotoren uit.

Allroad, toermotor, naked bike, sportmotor of toch een motor scooter of cruiser?

Motorscooter ideaal voor in de stad

Een motorscooter past het beste bij jou als je voornamelijk in de stad rijdt. Of korte afstanden in het woon-werkverkeer aflegt. De motorscooter is in allerlei varianten verkrijgbaar en van verschillende merken.

Een moderne motorscooter met eigentijds design is bijvoorbeeld de Suzuki Burgman. Of de Yamaha TMAX. Deze motorscooters zijn qua rijgedrag gewoon vergelijkbaar met een standaard motor.

Het voordeel van het rijden op een motorscooter is dat je een comfortabele zit hebt. Bovendien is er ook praktisch gemak met de ruimte onder het zadel. Daar is bagage in op te bergen of ruimte om je helm in te plaatsen.

Verder is er door de uitvoering sprake van optimale bescherming tegen de elementen. Een motorscherm zorgt dat ook jij tegen elementen als wind bent beschermd. De motorscooter voorziet zeker in een grote mate van comfort.

125cc motorscooter handig voor in de stad

125cc motorscooter handig voor in de stad

Cruiser voor de stoere motorrijder

Een cruiser is misschien zomaar een motor die voor het beste is om op te rijden. Het is om te zien een van de stoerste motorfietsen. Van oorsprong is de benaming cruiser afkomstig van de mix tussen een custom motor en deels van een soft chopper.

In deze tijd is een cruiser anders en in elk geval een zware custom motor met toer eigenschappen. Het rijden op een cruiser is dus ideaal als je stoer wilt rijden en de motor voor toeristische doeleinden gebruikt.

De oude cruisers hadden geen kuip en de koffers ontbraken. De nieuwe type cruisers met toer eigenschappen zijn soms wel met een onderkuip uitgevoerd of bijvoorbeeld met beenkappen.

Het hangt een beetje van het type af. Bekende motorfietsen in de cruiser categorie zijn onder meer de BMW R 1200 CL en de Kawasaki Vulcan. Natuurlijk mag de Harley-Davidson Road King ook niet in dit rijtje ontbreken.

Kawasaki Vulcan

Kawasaki Vulcan

Lichte motor of zware motor

Op basis van de voorgaande beschrijvingen van motoren ben je alweer een stapje dichterbij om te ontdekken welke motor het beste bij je past. Er zijn echter nog een paar aspecten om aan te denken.

Ben je bijvoorbeeld krachtig genoeg om met de motor te lopen? Een zware toermotor even lopend verplaatsen, kost echt veel kracht. Als je die kracht niet hebt, is het lastig om een motor door een steeg te verplaatsen. Bijvoorbeeld om de motor in je achtertuin of schuur neer te zetten.

Een motor waar je met een A1 rijbewijs op mag rijden, is een lichte motor. Heb je een A2 rijbewijs? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om op een lichte motor te rijden. Als je een A rijbewijs hebt, is er keuze uit lichte en zware motoren.

Mocht je niet krachtig genoeg zijn om je motor te verplaatsen dan past een hele zware toermotor niet bij jou. Of misschien wel om op te rijden, maar niet om mee te lopen. Daar moet je dan een oplossing voor vinden.

Honda MSX125 geschikt voor A1 rijbewijs

Weet je het nog niet? Doe de motortest!

Weet je op basis van het bovenstaande nog niet welke motor het beste bij je past? In dat geval is het misschien handig om een motortest te doen. Huur bijvoorbeeld een motortype waarvan je denkt dat die bij je past.

Of maak bij de motordealer een proefrit op verschillende soorten motoren. Tijdens het rijden merk je wel of de motor goed bij jouw, je rijgedrag en gebruiksdoel past. Het is ook nog mogelijk om een motor test te doen via de website van KNMV.

Maak een proefrit of huur een motor om te kijken of het motortype bij je past

Gerelateerde vragen

Ik ben niet heel lang, moet ik nog ergens rekening mee houden?

Het is belangrijk dat je als je op de motor zit in elk geval met je voeten bij de grond komt. Anders levert dat gevaarlijke situaties op en val je om als je met de motor bijvoorbeeld stil komt te staan bij een stoplicht.

Is het beter om een nieuwe of tweedehands motor te kopen?

Dat hangt helemaal van je financiële mogelijkheden af. Als je genoeg geld hebt, is er niets mis mee om een nieuwe motor te kopen. Heb je wat minder geld dan koop je of een goedkope nieuwe motor of een tweedehands motor voor een lage prijs.

Gerelateerde onderwerpen:

Theorie-leren.nl

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen