26 Tips Voor Het Kopen Van Een Nieuwe Motor
11 mei 2019 

26 Tips Voor Het Kopen Van Een Nieuwe Motor

Als je van plan bent om een nieuwe motor te kopen, ga je niet over één nacht ijs. Je wilt natuurlijk de beste en mooiste motor kopen om jaren op te rijden. Het is dan ook belangrijk om de tijd te nemen en met een aantal praktische zaken rekening te houden.

Wat zijn de beste tips voor het kopen van een nieuwe motor? Bepaal eerst hoeveel geld je beschikbaar hebt of welk bedrag je moet lenen. Bedenk wat voor soort nieuwe motor je wilt kopen. Heb je een inruilmotor? Onderhandel dan over de prijs. Of beding korting voor accessoires. Maak uiteraard een proefrit en vraag naar de garantie.

Het is een spannende gebeurtenis om een nieuwe motor te kopen. Misschien heb je wel een paar jaar gespaard voor die droommotor. Het is toch een aankoop waar je voor een lange tijd plezier van hebt. Houd daarom rekening met een groot aantal belangrijke tips die je hier vindt.

1. Hoeveel geld heb je voor een nieuwe motor?

Bij het kopen van een nieuwe motor is het belangrijk te weten hoeveel geld je beschikbaar hebt. Met andere woorden wat is het budget. Is dat meteen een eindbudget of ben je bereid daar nog net wat overheen te gaan als dat nodig is.

Naast de aanschafprijs van je nieuwe motorfiets moet je ook nog met andere kosten rekening houden. Bijvoorbeeld met het motoronderhoud, motorverzekering, motorvoertuigenbelasting. Is het je eerste motorfiets, dan heb je mogelijk ook nog extra kosten als motorkleding, helm, slot, oordopjes. Kun je die kosten ook betalen?

2. Budget tot 5.000 euro? Beperkte keuze, maar wel mogelijk

Het hangt voor een groot deel van je budget af in welke prijsklasse je op zoek kan gaan naar een nieuwe motor. Er zijn tot een bedrag van 5.000 euro zeker welk mogelijkheden om een nieuwe motor te kopen. Bijvoorbeeld van motormerken als Honda, Yamaha, Suzuki en Benelli.

Een Honda CB125R koop je voor ca. € 5.000

Een Honda CB125R koop je voor ca. € 5.000

De keuze is echter wel heel beperkt, je vind vooral nieuwe motoren in de klasse A1 motoren en enkele A2 motoren. Misschien spaar je daarom liever wat door om straks echt op je droommotor te rijden. Of wellicht biedt de keuze voor een gebruikt exemplaar dan uitkomst als je toch een wat zwaardere wilt kopen.

BONUS TIP: Als je het liefst een nieuwe motor wilt, kijk dan ook eens naar overjarige modellen, die zijn ook gewoon nieuw. Soms is alleen de kleurstelling van een motor veranderd

3. Budget tot 10.000 euro? Meer keuze

Met een budget tot 10.000 euro voor een nieuwe motorfiets is er al aanzienlijk meer keuze. Er is in deze prijsklasse een ruim aanbod van vrijwel alle populaire merken en modellen. Bijvoorbeeld van Kawasaki, Yamaha en Honda, maar ook van BMW.

Toch heb je voor dit budget nog niet de meeste keuze, zeker niet als je ook nog een motoroutfit en/of andere extra’s nodig hebt. Als je de motorfiets van je dromen wilt hebben, is de kans groot dat je een ruimer budget nodig hebt voor een nieuwe motor.

Yamaha MT -07 koop je voor ca. € 8.000

Yamaha MT-07 koop je voor ca. € 8.000

4. Budget tot 20.000 euro? Groot aanbod

Een budget tot 20.000 euro biedt al veel meer mogelijkheden om de ideale motor nieuw te kopen. Bijvoorbeeld een Ducati motor of een motorfiets van een van de merken die hierboven al zijn genoemd.

De uitvoering van de motor bepaalt uiteraard voor een groot deel de prijs. Het type Adventure uit de F serie van BMW is aanzienlijk duurder dan een exemplaar uit de G serie. Je hebt in elk geval alle gelegenheid om met je voorkeur voor een merk en model rekening te houden.

Ducati monster 1200 koop je voor ca. € 17.000

Ducati monster 1200 koop je voor ca. € 17.000

5. Budget boven 20.000 euro? Dat wordt een droommotor

Motoren in de prijsklasse boven het bedrag van 20.000 euro bevinden zich in het exclusieve motor segment. Als je een groot budget hebt van meer dan 20.000 euro, dan heb je toegang tot het grootste aanbod met nieuwe motoren.

In dit segment vind je o.a. de rijk uitgeruste zware toermotoren, supersport motoren uit onder meer Japan, maar ook motoren van exclusieve merken als Harley Davidson, Moto Guzzi, MV Agusta. Is het je droom om op een Harley Davidson te rijden of op een super sportieve Ducati?

Deze droom is te realiseren met een budget van meer dan 20.000 euro om een nieuwe motor te kopen. Neem vooral wel de tijd om rond te kijken, zodat je echt je droommotor vindt.

Indian Springfield Dark Horse in de kleur White Smoke, meer dan € 30.000

Indian Springfield Dark Horse in de kleur White Smoke, meer dan € 33.000

6. Onvoldoende budget? Motorfinanciering is een optie

Het kopen van een nieuwe motor moet natuurlijk wel realistisch zijn. Als je geen geld hebt dan hoeft je droom echter niet meteen voorbij te zijn. Het komt regelmatig voor dat consumenten besluiten om een lening voor een motor af te sluiten. Dat is dus ook een optie als je geen geld hebt voor de aanschaf.

Bedenk je wel dat je bij het financieren van een motor aan de aflossing en rente vast zit. Dus je moet elke maand in staat zijn om een bepaald bedrag af te lossen. Er zijn meerdere opties beschikbaar voor het afsluiten van een motorlening.

7. Persoonlijke lening afsluiten voor nieuwe motor

Het afsluiten van een persoonlijke lening voor het kopen van een nieuwe motor is een veel gekozen kredietvorm. De persoonlijke lening is bij je eigen bank beschikbaar. Je hebt ook de mogelijkheid om de leningen te vergelijken bij meerdere kredietverstrekkers.

Het is niet zo dat je meer hoeft te betalen dan natuurlijk nodig is. Let in elk geval op je leencapaciteit in verband met de maandelijkse betaalverplichting.

Krediet afsluiten? Kijk of je genoeg draagkracht hebt, zo niet, doe het niet

Krediet afsluiten? Kijk of je genoeg draagkracht hebt, zo niet, doe het niet

8. Nieuwe motor bij motordealer op afbetaling

Motor Dealers bieden bij de aankoop van een nieuwe motor doorgaans een financiering aan. Het is dan een vorm van een motor kopen op afbetaling, waarbij er dus in feite sprake is van een lening.

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de financieringsvoorwaarden van de motordealer. Bij een persoonlijke lening heb je meer vrijheid om zelf een keuze te maken voor een kredietverstrekker.

9. Ruil je oude motor in

Het inruilen van een oude motor is natuurlijk een ideale onderhandelingspositie. Je huidige motor is geld waard. Bij de motordealer heb je de mogelijkheid om met de motor als inruil object te onderhandelen over de prijs.

De waarde die de dealer eraan toekent, is in mindering te brengen op de aankoopprijs van een nieuwe motor. Zo neem je afscheid van je motorfiets waar je nog wat voor terug krijgt en rijd je straks op een splinternieuw model.

Verder heb je dan ook geen gedoe om zelf je motor te verkopen, het is toch altijd een beetje spannend als iemand op je motor wegrijdt om een proefrit te maken. Aan de andere kant, als het je wel lukt om je motor zelf te verkopen, dan kun je alsnog korting bedingen bij een dealer, omdat je niets in te ruilen hebt.

Motor financieren

Uiteindelijk kom je er altijd wel uit en wat is het fijn als je dan je sleutel krijgt

10. Onderhandel over de prijs zonder inruil

Misschien denk je dat het onmogelijk is om zonder iets in te ruilen, bij de aankoop van een nieuwe motor te onderhandelen over de prijs van een nieuwe motorfiets. Dat is niet waar. Het is zeker wel mogelijk om ook als je niets hebt in te ruilen toch te onderhandelen.

Motordealers willen natuurlijk graag de verkoopcijfers zo hoog mogelijk hebben. Er is daarom altijd wel wat ruimte om te onderhandelen. Mocht je niet goed zijn in afdingen, neem dan rustig iemand mee die daar wel bedreven in is.

Door alleen de vraag te stellen, of er wat met de prijs mogelijk is, kun je soms al honderden euro’s korting krijgen, zo snel kun je het meestal niet verdienen.

11. Onderhandel over accessoires

Ben je tevreden over de prijs of net niet helemaal? Er is ook nog een andere manier om te onderhandelen. Hierbij gaat het niet meer om extra geld van de prijs af te krijgen, maar om extraatjes te verkrijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van accessoires.

Deze vertegenwoordigen uiteraard een waarde. Als je een nieuwe motor gaat kopen, is het mogelijk om er accessoires bij te onderhandelen. Ook hiervoor geldt dat het wel belangrijk is dat je een beetje van het onderhandelen bent.

Vergeet niet, dat de inkoopprijs van de dealer vaak 50% is van de prijs die jij moet betalen. Dus het is voor de dealer gunstiger om een accessoire van € 200,- erbij te doen (kost hem dan ca. € 100,- of iets meer), dan € 200,- van de prijs te halen.

Heb je een helm nodig, maak dan een mooie deal bij je motoraankoop

Heb je een helm nodig, maak dan een mooie deal bij je nieuwe motor aankoop

12. Let op de garantie bij aankoop nieuwe motor

Er is in Nederland geen wettelijke garantietermijn van toepassing. Dit komt omdat producten een uiteenlopende levensduur hebben. Dat betekent echter niet dat er geen sprake is van garantie. Er is bijvoorbeeld sprake van een fabrieksgarantie of van een verkopersgarantie.

Bij het kopen van een nieuwe motor staat de termijn in de garantievoorwaarden beschreven. Die krijg je bij de aankoop. Zo weet je waar je recht op hebt als je motor binnen de termijn mankementen vertoont. Of als er onderdelen stuk gaan. De garantietermijn varieert overigens en is ondermeer afhankelijk van het motormerk en model.

De garantietermijn varieert en is ondermeer afhankelijk van het motormerk en model

13. Let op variatie in garantietermijnen bij kopen nieuwe motor

Bij de aankoop van een nieuwe motor mag je normaal gesproken verwachten dat er een garantie van twee jaar van toepassing is. Of van vierentwintig maanden. Er zijn echter uitzonderingen. BMW Motorrad heeft de garantietermijn bijvoorbeeld uitgebreid.

In plaats van standaard twee jaar fabrieksgarantie is er sprake van die jaar fabrieksgarantie. Deze garantietermijn is vanaf 1 augustus 2018 al van toepassing (productiestart modeljaar 2019). Het gaat dan wel om nieuwe BMW motorfietsen model 2019.

Er zijn hier echter ook weer uitzonderingen op. De HP4 RACE heeft een garantie van 24 maanden en ook de C Evolution met maximaal 50.000 km. Bij een nieuwe Honda motor is er standaard twee jaar garantie van toepassing. Er is bovendien garantie op materiaalfouten en productiefouten voor een onbeperkt aantal kilometers.

Een Honda motorfiets uit de VFR1200-serie heeft echter een garantie van drie jaar. De motoren uit de offroad serie CRF-F en XR-serie hebben een kortere garantietermijn van drie maanden. Zo zie je maar dat er heel wat verschil zit ni de termijn. Bovendien gelden voor accessoires op motoren vaak weer andere termijnen.

Garantie bij het kopen van een nieuwe motor kent verschillende termijnen

14. Maak altijd een proefrit op de nieuwe motor

Het spreekt voor zich, maar het maken van een proefrit is toch zeker aan te raden. Misschien ben je meteen al verkocht als je de motorfiets ziet. Toch moet je ook in het echt ervaren hoe de motor rijdt. Neem ook ruim de tijd en niet genoegen met een rondje van vijf minuten, geef wel aan bij de verkoper hoe lang je ongeveer weg blijft.

15. Hoe gaat het remmen?

Als je een stuk gaat rijden op de motor is het belangrijk om te weten hoe de remmen aanvoelen. Een manier om dat uit te vinden is door naar een rustige locatie te rijden waar genoeg ruimte is.

Daar neem je de tijd om te remmen. Is er direct reactie bij het inknijpen van de rem of duur het even? Hoelang nadat je de rem hebt ingeknepen sta je stil? Test dat bij verschillende snelheden maar eens uit en kijk of dat voor jou fijn aanvoelt.

16. Let op de wendbaarheid van de motorfiets

Tijdens het maken van een proefrit zijn er meerdere zaken waar je op moet letten. De wendbaarheid van de motorfiets is daar een onderdeel van. Hoe voelt de motor? Heb je meteen alle vertrouwen of voelt het niet helemaal rustig?

Voel goed wat je ervaart als je door de bocht rijdt. Dan is het gemakkelijk een inschatting van de wendbaarheid te maken. Neem gerust meerdere bochten om goed vast te stellen wat je ervaart. Let daarbij ook op het contact dat de motor met de weg maakt en wat je daarbij voelt.

Kijk eens naar wat video’s op YouTube van motor testen, dan krijg je wat ideeën waar je zoal op kunt letten

17. Ervaar de zitpositie op de motor

Een heel belangrijk onderdeel van de proefrit is te ervaren hoe je op de motor zit. Beoordeel of het een aangename houding is. Zit je wat rechtop of juist wat meer voorover? Voel wat prettig is en kijk ook of je voeten de grond raken. Je benen moeten niet afgekneld worden.

De zitpositie op de motor hangt uiteraard van het type af. Een tourmotor biedt voor een lange motortocht meer comfort dan een rit op een sportmotor. De houding is dan ook wezenlijk anders, maar moet wel bij je gebruiksdoel passen waarvoor je de motor aanschaft.

Het is belangrijk dat de zitpositie en het type motor optimaal zitcomfort bieden. Mocht je twijfelen over het zitcomfort en het gebruiksdoel wacht dan even af. Je hoeft niet direct na de proefrit al een beslissing te nemen over het kopen of niet. Het is een belangrijke aankoop en je wilt natuurlijk wel op de ideale motor rijden.

De zitpositie op een chopper is vaak heel anders dan op een gemiddelde motorfiets

De zitpositie op een chopper is vaak heel anders dan op een gemiddelde motorfiets

18. Hoe zit het met de acceleratie en rijwind?

Twee andere aspecten die je tijdens de proefrit ontdek zijn de acceleratie en rijwind. De motor heeft een bepaald vermogen en misschien heb jij wel speciale verwachtingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het soepel optrekken van de motor.

Of merk je dat de motor niet helemaal controleerbaar is. Overigens is het wel zo dat er sprake is van een betere balans bij een viercilinder motor. Dat is bij een eencilinder of tweecilinder motor net even wat minder.

De rijwind is ook een aspect om rekening mee te houden. Tijdens het rijden op de nieuwe motor merk je vanzelf of je veel of weinig hinder hebt van rijwind. Dit aspect is uiteraard vooral van belang als je veel op de snelweg aanwezig bent met je motorfiets. De helm die je draagt, speelt daarbij overigens ook een rol.

Proefrit: remmen, wendbaarheid, acceleratie en comfort

19. Welk type motor is geschikt op basis van je motorrijbewijs?

Bij het type motor dat bij je past, is het onder meer de vraag welk motorrijbewijs je hebt. Een ander aspect gerelateerd aan het type motor is het soort motor. Bijvoorbeeld een toermotor, sportmotor, motorscooter of misschien weet je dat je een Harley Davidson wilt.

Een rijbewijs A biedt de gelegenheid om op een motor met maximaal 125 cc cilinderinhoud en vermogen van 11 kW te rijden. Ee A2 rijbewijs biedt de gelegenheid om te rijden op een motor van maximaal 35 kW. Heb je een A motorrijbewijs? Dan mag je uit alle nieuwe motoren een keuze maken om op te rijden.

20. Op welk type motor wil je gaan rijden?

Je hebt vast wel een idee welk type motor het beste bij je past als het gaat om de uitvoering. Ga je iedere dag naar je werk op de motor of wil je een racemonster. Of gebruik je de motor vooral in je vrije tijd om uren mee te toeren. Het gebruiksdoel is een belangrijke indicator over welk type motor voor jou het meest geschikt is. Kijk maar eens hoeveel verschillende motoren er niet zijn:

  • All road motor
  • Sportmotor
  • Naked bike
  • Cruiser
  • Chopper
  • Motorscooter
  • Cafe racer
  • Toursport

Het gebruiksdoel en je rijgedrag, maar ook het gewenste comfort en vermogen zijn belangrijk bij het bepalen van het ideale type motor. Het is heel goed mogelijk dat je bijvoorbeeld nog twijfelt tussen twee typen.

In dat geval is het zeker aan te raden om op beide soorten motoren een proefrit te maken. Dan ervaar je echt het verschil en is het gemakkelijker om tot een keuze te komen. vraag gerust ook om advies aan de motordealer.

Samen met je duo dezelfde tweedehands motorkleding kopen,, het kan, maar zal tijd kosten

Rijdt je vaak met duo passagier, dan is het verstandig om de proefrit ook samen te doen

21. Onderzoek de kenmerken van verschillende motormerken

Het is vooral als je voor het eerst een nieuwe motor gaat kopen belangrijk om goed onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar de specifieke kenmerken van verschillende soorten motoren en motormerken. Ieder merk van motoren heeft weer andere unieke eigenschappen.

Bijvoorbeeld in het design, maar ook als het gaat om de specificaties. De prijs is overigens ook nog een puntje waar variatie in te vinden is tussen de motormerken. Door goed onderzoek te doen, weet jij al snel welke merken het beste passen bij jouw situatie.

Voorbeelden van verschillende soorten motoren, maar er zijn er nog meer

Voorbeelden van verschillende soorten motoren, maar er zijn er nog meer

22. Huur anders eerst eens een motor

Als je helemaal geen idee hebt van wat het beste is voor jou maak dan van de gelegenheid gebruik eens een motor te huren. Of huur de ene keer het ene type motor en een andere keer een ander type. Dan ga je de hele dag op pad en weet je heel goed wat wel en niet bij jou gaat passen.

23. Sluit een allrisk motorverzekering af

Heb je een nieuwe motor gekocht? Vanaf het moment dat motorfiets op jouw naam staat, ben je verplicht de motor te verzekeren. Omdat het een nieuwe motor betreft, is het aan te raden voor een allrisk motorverzekering te kiezen.

Hieronder valt onder meer de dekking voor diefstal en schade als gevolg van vandalisme. Ook als de motor stilstaat en er ontstaat schade is er sprake van een vergoeding. De dekking is van toepassing in alle landen die op de Groene Kaart staan.

24. Overweeg een aanvullende motorverzekering

Het is mogelijk om een aanvullende motorverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld een schadeverzekering Opzittenden. De allrisk motorverzekering dekt schade aan de motor. Deze aanvullende verzekering biedt dekking voor schade aan mensen die op de motor zitten.

25. Zoek een plek voor de stalling van je motor

Een nieuwe motor wil je natuurlijk op een goede plek stallen. Dat is mogelijk in een eigen schuur of garage als je die hebt. Laat de motor niet zonder slot achter ook al staat deze in de schuur of garage.

Als de motor niet op slot staat, hebben inbrekers het gemakkelijk om je motor mee te nemen. Het op slot zetten van een motor in je schuur is mogelijk met een muuranker of grondanker in combinatie met een stevig motorslot.

Je nieuwe motor buiten neerzetten is natuurlijk niet de bedoeling, maar als het niet anders is, is het niet anders. Zorg dan wel voor een goede bescherming met bijvoorbeeld een motorhoes. Ook voor deze optie geldt dat je de motor het beste goed op slot zet.

Het is ook mogelijk om een garagebox te huren als daar in je omgeving een mogelijkheid toe is. Of als een dergelijke optie ontbreekt, heb je de mogelijkheid op zoek te gaan naar een motorstalling. Daar zijn doorgaans ook voorzieningen aanwezig en staat je motor bovendien op een veilige en droge plek.

Je nieuwe motor in een garage kunnen stallen is toch wel erg fijn

Je nieuwe motor in een garage kunnen stallen is toch wel erg fijn

26. Finishing touch met de juiste helm en motorkleding

Een nieuwe motor kopen biedt natuurlijk ook een leuke aanleiding om een nieuwe helm en nieuwe motorkleding aan te schaffen. Dan is het plaatje echt helemaal compleet. Houd rekening met je nieuwe motor zoals de kleur en het design. Daar zijn de helm en de motorkleding uiteraard uitstekend op af te stemmen.

Op je nieuwe motorrijden is een fantastisch gevoel en helemaal als je er tiptop bijzit op de motor. Om zolang mogelijk van je nieuwe motor te genieten, is het natuurlijk aan te raden deze goed te onderhouden.

Bijvoorbeeld door zelf onderhoud te plegen of door periodiek de motor voor een reguliere onderhoudsbeurt naar de garage te brengen. Als je een motor hebt, zijn er nu eenmaal ook kosten voor het onderhoud. Het is wel een voordeel dat goed onderhoud voorkomt dat er sneller problemen ontstaan.

Gerelateerde vragen

Wat is de beste manier om een nieuwe motor te financieren?

De beste manier om een nieuwe motor te financieren is deze zelf met eigen geld te betalen. Lukt dat niet dan is een persoonlijke lening een prima optie. Of je koopt de nieuwe motor bij de motordealer met financiering. Daarbij is het mogelijk een deel aan te betalen, zodat je niet het hele aankoopbedrag hoeft te lenen.

Kan ik ook een nieuwe motor in het buitenland kopen?

Het is mogelijk om een nieuwe motor in het buitenland te kopen. Het is wel belangrijk om dan met een aantal punten rekening te houden. Bij het kopen van een nieuwe motor is er sprake van btw en van bpm. Dit zijn kostenposten om rekening mee te houden naast natuurlijk de import van de nieuwe motor zelf.

Oke, wat nu?

Hoi, ik ben Rob. Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook zien:

Theorie-leren.nl

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen