6 Manieren Om Je Motor Te Financieren
15 april 2019 

6 Manieren Om Je Motor Te Financieren

De aankoop van een motor financieren, maakt het mogelijk om binnenkort op je droommotor te rijden. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en ook om gemakkelijk een motor financiering te regelen.

Wat zijn de mogelijkheden voor een motor financieren? Het afsluiten van een motorlening bij een motordealer is een optie. Het is ook mogelijk om de motor te financieren met een persoonlijke lening bij de bank. Of bijvoorbeeld om een motor te kopen met geld dat je van familie of vrienden leent. Zo zijn er wel 6 manieren om je motor te financieren.

Als je geen spaargeld hebt en je wilt een motor kopen dan moet je wat anders regelen. Een lange tijd sparen zie je waarschijnlijk niet zitten. Dan is het mogelijk om te kijken wat de opties zijn op het gebied van motor financieren.

1. Persoonlijke lening bij je bank

Een eerste optie voor motorfinanciering is het afsluiten van een persoonlijke lening bij je bank. Dit is een krediet dat geschikt is voor het kopen van een motor. Je ontvangt het geld in één keer op je bankrekening om daarmee je motor te betalen.

Het voordeel is dat je vooraf weet hoeveel je iedere maand moet betalen. De looptijd en de rente staan daarbij ook vast. Lenen bij je eigen bank hoeft overigens niet meteen de goedkoopste optie te zijn.

Lenen bij de bank kan, maar is niet verstandig.

Lenen bij je eigen bank kan, maar is niet altijd verstandig, bekijk ook andere banken

Het is ook mogelijk om bij andere kredietverstrekkers te kijken wat de opties zijn. Vraag ter vergelijking bijvoorbeeld meerdere offertes aan voor een motorlening. Dan zie je de verschillen in kosten en rente.

Lenen bij je eigen bank hoeft overigens niet meteen de goedkoopste optie te zijn

2. Motorlening bij de motordealer

Ben je van plan om een motor te kopen bij een motordealer? In dat geval is het gemakkelijk om daar je motor te financieren. De meeste motordealers werken daarin samen met kredietinstellingen die leningen verstrekken.

Je betaalt zonder eigen investering een laag maandbedrag tijdens een bepaalde looptijd. Die is meestal drie jaar. Je motor financieren bij een motordealer biedt bovendien nog een voordeel. Na afloop van de looptijd heb je de mogelijkheid om de motor in te ruilen.

Of de motordealer biedt terugkoopgarantie. Deze opties variëren per dealer. Het is dan ook handig en verstandig om goed naar de voorwaarden te kijken die de motordealer stelt aan motor financieren.

Motorlening bij de dealer kan ook voor 2e hands motoren

Motorlening bij de dealer kan ook voor 2e hands motoren

3. Motor financieren met 50/50 deal

Er is ook een optie voor motor financieren met een 50/50 deal. In dat geval betaal je de helft van het aankoopbedrag van de motor. De andere helft is dan op twee manieren te voldoen. Bijvoorbeeld met een uitgestelde betaling tot twaalf maanden. Deze optie is vaak voordelig als er sprake is van een rentevrije uitgestelde betaling.

Een andere mogelijkheid is om de andere helft via een rentedragende financiering te voldoen. De looptijd hiervan varieert en er is keuze voor een vaste of variabele rente. Niet iedere motordealer biedt de optie van een 50/50 deal en dat maakt de keuze uit het aanbod van motoren wel beperkt.

Motor financieren met 50/50 deal

Motor financieren met 50/50 deal

4. Geld lenen van familie of vrienden

Het is niet de meest gangbare manier van een motor financieren, maar wel een optie. Het is mogelijk om geld te lenen van familie of vrienden. Als het om een niet al te groot bedrag gaat, is dat vaak wel mogelijk.

Het is bij deze vorm van krediet wel van groot belang dat je de afspraken vastlegt. Noteer bijvoorbeeld het bedrag, de looptijd waarbinnen het bedrag is afgelost en het maandelijks terug te betalen bedrag.

Of er ook een vergoeding moet komen voor het geld lenen in de vorm van rente is vrij te bepalen. Verder is het belangrijk om de aflos afspraken na te komen, zodat de verhoudingen in een goede balans blijven.

Het lenen van familie of vrienden kan soms de enige manier zijn om te lenen. Als je teveel leningen hebt lopen, dan kun je soms alleen je Motor Financieren Zonder BKR Toetsing.

Geld lenen van familie kan een goedkope of de enige manier zijn om te lenen

Geld lenen van familie kan een goedkope of de enige manier zijn om te lenen

5. Motor financieren met doorlopend krediet

Een motor financieren met een doorlopend krediet is ook nog een optie. Hoewel het type krediet wat dat betreft niet helemaal is afgestemd op de aankoop. Deze manier van geld lenen is voor het kopen van een motor minder gangbaar dan een persoonlijke lening.

Dat heeft ermee te maken dat een doorlopend krediet maar doorloopt. Afgeloste bedragen zijn weer op te nemen en bij een persoonlijke lening niet. Het is een manier om op flexibele basis geld te lenen en het kredietbedrag te gebruiken voor je nieuwe motor.

Motor financieren

6. Motor lease

Motor lease is zowel voor particuliere als zakelijke rijders beschikbaar. Er is wel een onderscheid. Als particulier is er sprake van motor private lease of motor privé lease. Bij zakelijke lease gebruikt men de benaming financial lease.

Je hebt als particulier de mogelijkheid om met privé lease op een onbezorgde manier motor te rijden. Het is niet echt een lening, maar een manier om voor een vast bedrag per maand te rijden op je motor.

Bijna alle kosten zijn inbegrepen, zoals de verzekering en motorrijtuigenbelasting. Je hoeft alleen maar de brandstof te betalen en eventuele boetes in verband met verkeersovertredingen.

Ducati motorfiets leasen.........

Ducati motorfiets leasen………

Na afloop van de looptijd van de leaseovereenkomst zijn er twee opties. Of je neemt de motorfiets over of je levert de motorfiets weer in. Het is handig om te weten dat er zelfs een optie is om je motorkleding en motoraccessoires eveneens te leasen.

Het verschil met de andere vormen van een motor financieren is dat je geen eigenaar bent. De motor blijft tijdens de leaseperiode eigendom van de leasemaatschappij. Pas aan het einde van de looptijd heb je de mogelijkheid om de motor in je bezit te krijgen.

Het verschil met de andere vormen van een motor financieren is dat je geen eigenaar bent

Dan moet je wel de keuze maken om de motorfiets over te nemen en niet terug te geven aan de leasemaatschappij. Er zijn meerdere opties om van motor privé lease gebruik te maken en om bijvoorbeeld op een splinternieuwe BMW motor te rijden.

  • Persoonlijke lening
  • Motorlening bij motordealer
  • Motor financieren met 50/50 deal
  • Geld lenen van familie of vrienden
  • Motor financieren met doorlopend krediet
  • Motor lease

Beste vorm van motor financieren

Er zijn zoals je ziet verschillende vormen van motor financieren. Het is de vraag wat voor jou de beste manier is. Voor een persoonlijke lening geldt overigens dat deze ook bij andere instellingen dan je bank verkrijgbaar is.

Hetzelfde geldt voor het doorlopend krediet. Misschien wil jij geen geld lenen van familie of vrienden. Dan valt die optie al af. Zet voor jezelf een aantal punten op een rijtje. Bijvoorbeeld ten aanzien van de zekerheid.

Een persoonlijke lening en motorfinanciering bij de dealer bieden dat. De looptijd staat vast net als de termijnbedragen en rente. Dat schept niet alleen zekerheid, maar ook duidelijkheid.

Voor een 50/50 deal moet je natuurlijk ook zelf 50% van het bedrag hebben

Of denk je dat de 50/50 deal voor jou wat is? In dat geval moet je wel zelf al een deel aanbetalen bij het kopen van de motor. Heb je helemaal geen spaargeld achter de hand dan is de 50/50 deal natuurlijk geen optie.

Een doorlopend krediet om daarmee alleen een motor te kopen, is minder ideaal. Het is wel een optie als je al een doorlopend krediet hebt met genoeg ruimte om daarvan geld op te nemen. Of als je een doorlopend krediet afsluit om niet alleen een motor mee te kopen, maar bijvoorbeeld ook een motorhelm of motorkleding.

Ongeacht de keuze voor een vorm van motorfinanciering is het belangrijk om na te gaan of je financiële draagkracht hebt. De banken en kredietinstellingen kijken naar je inkomen en vaste lasten, maar ook naar bestaande kredieten. En naast de lening voor de motorfiets, heb je nog meer kosten van het motorrijden.

Krediet afsluiten? Kijk of je genoeg draagkracht hebt, zo niet, doe het niet

Krediet afsluiten? Kijk of je genoeg draagkracht hebt, zo niet, doe het niet

Het is namelijk niet de bedoeling dat je zoveel geld leent dat je daardoor in de financiële problemen komt. Kijk daarom eerst ook goed naar je financiële situatie. Heb je elke maand geld over om af te lossen? Of kom je eigenlijk geld tekort?

In het laatste geval is het niet verstandig om geld te lenen voor het kopen van een motor. Als je namelijk niet in de gelegenheid bent om te sparen, is het helemaal lastig om aan aflossingsverplichtingen te voldoen.

Gerelateerde vragen

Wat is de goedkoopste manier van geld lenen voor een motor?

De goedkoopste manier om een motor te financieren is door geld te lenen van familie of vrienden. Als je een korte looptijd afspreekt, is er overeen te komen dat je geen rente hoeft te betalen. Bij alle andere vormen van leningen geldt dat er sprake is van rente en eventueel van extra kosten. De beste manier is uiteraard om te sparen, zodat je van je eigen geld een motor koopt.

Waar kan ik een motor kopen en meteen de financiering regelen?

Bij de motordealer. Dat is de plek waar je een motor koopt en waar meteen ook de financiering te regelen is. Zo hoef je niet zelf allerlei banken bij langs om een persoonlijke lening aan te vragen. Of op een andere manier het krediet te regelen. Het is overigens niet altijd de goedkoopste manier van motorfinanciering. Het loont dus om de leen opties te vergelijken.

Kan ik de motorkleding en motoraccessoires ook financieren?

Het hangt natuurlijk van de vorm van motor financiering af of dat mogelijk is. Een persoonlijke lening is wat hoger af te sluiten dan alleen het aankoopbedrag van een lening. Dat biedt dus de mogelijk voor extra financiering. Dat geldt ook voor het doorlopend krediet en voor de alternatieve vorm van motor privé lease.

Theorie-leren.nl

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen