Wat Kost Een Motorverzekering?

Een motorbezitter moet verplicht een motorverzekering afsluiten. De verplichte verzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid en staat bekend als de WA-verzekering. Verder heb je een vrije keuze voor een extra brede dekking.

Wat kost een motorverzekering? De kosten van een motorverzekering zijn afhankelijk van de gekozen dekking. Bijvoorbeeld WA, WA beperkt casco (diefstal) of WA Casco (Allrisk). Daarnaast spelen er meer factoren een rol. De premie is afhankelijk van de woonplaats, leeftijd motorbezitter, eigen risico, type motor, waarde van de motor en schadevrije jaren.

Er is veel keuze op het gebied van motorverzekeringen. De WA-verzekering is uiteraard verplicht en de kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren. Je hebt dan ook zelf invloed op de hoogte van de kosten van de motorverzekering.

Verschil in kosten motorverzekering: WA, beperkt casco en allrisk

De kosten van een WA motorverzekering zijn het laagst en die van de allrisk verzekering het hoogst. Per motorverzekeraar is er echter ook weer een verschil in de kosten. Dat betekent dat je bij de ene verzekeraar meer betaalt dan een ander voor een WA-polis. Zo is dat ook met een beperkt casco en allrisk motorverzekering.

Op jaarbasis kost een WA-polis voor je motor tussen de 60 en 120 euro. Uiteraard zijn er uitschieters naar beneden en naar boven, maar dit zijn de gemiddelden. Dat het verschil zo groot is, komt doordat er nog veel meer factoren van invloed zijn.

Een beperkt casco motorverzekering met een diefstaldekking kost al snel 200 euro per jaar. De kosten van een allrisk motorverzekering loopt zomaar op tot een bedrag van wel 1.000 euro per jaar. Het gaat dan natuurlijk vaak om een nieuwe motor waarvoor het verstandig is om een allrisk motorverzekering af te sluiten.

Indian Springfield Dark Horse in de kleur White Smoke, meer dan € 30.000

Een nieuwe Indian Springfield Dark Horse in de kleur White Smoke, meer dan € 30.000, Allrisk is dan de keuze

Er zijn wel mogelijkheden om de kosten van een motorverzekering omlaag te brengen. Dat komt omdat er zoals gezegd meerdere factoren zijn die invloed hebben op de hoogte van de kosten van een motorverzekering.

  • WA motorverzekering: 60 tot 120 euro per jaar
  • WA + beperkt casco: 200 euro per jaar
  • Allrisk (WA + casco): tot 1.000 euro per jaar

Voor nieuwe motoren geldt dat een allrisk motorverzekering is aan te raden. Een oudere motor vanaf 3 jaar tot 8 jaar is het prima om een beperkt casco verzekering te nemen. Bij nog oudere motoren volstaat een WA verzekeringen.

Tenzij het uiteraard een zeer waardevolle motor betreft die je volledig wilt verzekeren. Het is niet nodig om een uitgebreidere dekking te nemen als je een oudere motor hebt. Dan betaal je in verhouding te veel aan kosten voor de motorverzekering ten opzichte van de dagwaarde van de motor.

fors verschil in kosten bij WA, WA + beperkt casco en WA + casco (allrisk)

Factoren die kosten motorverzekering bepalen

Het spreekt voor zich dat het type en de dekking die daarbij hoort de kosten va de motorverzekering bepaalt. Je hebt echter de mogelijkheid om bij bepaalde polissen voor een hoger eigen risico te kiezen. Dat betekent dat je bij eventuele schade zelf een hoger bedrag voor je rekening neemt.

De verzekeraar vergoedt dan alleen de schade boven het bedrag van het eigen risico. Het voordeel hiervan is dat de kosten van de motorverzekering dalen. Zo ben je wel goedkoper uit qua vaste premie, maar eventueel wel duurder bij schade.

Je leeftijd is een andere factor die de hoogte van de premie betaalt. Je bent als je bijvoorbeeld jong bent meer kosten kwijt aan het verzekeren van de motor. Een persoon van 45 jaar betaalt in verhouding veel minder premie dan een jongere van 20 jaar. De jongeren zijn wat dat betreft een risicogroep die meer kans hebben op het veroorzaken van schade.

Beginnen met motorrijden

Jonge mensen betalen meer voor hun motorverzekering

Een ander aspect is de woonplaats. Je woonplaats bepaalt mede het risiconiveau dat de verzekeraar inschat. Woon je ergens achteraf in een dorp in Groningen dan betaal je minder geld voor een motorverzekering dan als je in de randstad woont. Het risico op schade is groter als er meer verkeer is in de omgeving.

Dan is er ook nog de waarde van de motorfiets. Je betaalt voor een nieuwe motorfiets van een bepaald merk en model meer dan voor een met een ouder bouwjaar. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe motorfiets van 15.000 euro?

Dan zijn de kosten voor de motorverzekering hoger dan wanneer je een motor hebt van 12 jaar oud. Natuurlijk ook omdat je voor een nieuwe motor een allrisk verzekering kiest. De waarde van de motor speelt dus ook een rol bij het vaststellen van de kosten van de motorverzekering.

Factoren die de kosten bepalen:

  • Hoogte van het eigen risico
  • Je leeftijd
  • Je woonplaats
  • De waarde van de motorfiets
  • Kilometers per jaar
  • Winterstop korting
Een oudere motor WA verzekeren is goedkoop

Een oudere motor WA verzekeren is goedkoop

Kosten motorverzekering verlagen met schadevrije jaren

Het leuke van schadevrije motorrijden is dat je met schadevrije jaren te maken krijgt. Schadevrije jaren zijn gunstig als het gaat om de kosten van een motorverzekering. Je premie gaat automatisch omlaag als je meer schadevrije jaren krijgt.

Het is natuurlijk ook gewoon prettig dat je met het motorrijden geen schade hebt veroorzaakt. Dat er een financiële beloning tegenover staat, is extra mooi meegenomen. Naarmate het aantal schadevrije jaren vordert, is de korting op de premie groter.

Schadevrije jaren zijn gunstig met het voordeel van een korting op de premie

Lagere kosten motorverzekering tijdens winterstop

Er zijn veel motorrijders die de motor in de winter in de stalling zetten. Als het motorseizoen achter de rug is, stappen de motorrijders massaal over op andere vervoersmiddelen. Er is maar een kleine groep die ook in de winter nog motorrijdt.

Het voordeel van de winterstop voor motorrijders is dat er een korting beschikbaar is op de premie van de motorverzekering. In de periode dat de motor in de stalling staat, is er geen sprake van deelname aan het verkeer.

Dat verkleint natuurlijk het risico op schade. Overigens is het niet zo dat er helemaal geen schade kan ontstaan. Denk maar aan vandalisme, diefstal of andere oorzaken die schade veroorzaken, zoals brand.

Je krijgt dan wel een vergoeding als je motor beperkt casco is verzekerd of allrisk is verzekerd. In elk geval is het risico dusdanig beperkt dat je een beloning krijgt van de verzekeraar in de vorm van een premiekorting.

Het is wel belangrijk om te weten dat je tijdens de winterstop gedurende bijvoorbeeld de periode van 1 december tot 1 maart niet op de motor mag rijden. De periode kan per verzekeraar iets verschillen.

Wist je dat er ook verzekeraars zijn die je een kilometerkorting aanbieden? Bijvoorbeeld als je op jaarbasis minder dan 5.000 kilometer rijdt?

Niet voor iedereen is een winterstop geschikt..........

Niet voor iedereen is een winterstop geschikt……….

Voorbeelden van verschillen in kosten motorverzekering

Om een concreet idee te krijgen van de verschillen in de kosten van een motorverzekering volgen hier enkele voorbeelden.

Het merk en type motor bepalen met het bouwjaar en het aantal schadevrije jaren de hoogte van de premie. Een motor met een cataloguswaarde van 10.000 euro en 12 schadevrije jaren kost bijvoorbeeld ruim 3 euro per maand. Het gaat dan om een WA verzekering.

Een ander type motor met een cataloguswaarde van 15.000 euro zonder schadevrije jaren is voor ruim 10 euro te verzekeren. In het eerste geval betreft het bijvoorbeeld een motor met bouwjaar 2006 en in het tweede geval een motor met bouwjaar 2015.

Als het om dezelfde motorfietsen gaat en er is sprake van WA met casco dekking is de premie al hoger. De kosten lopen in dit geval voor de eerstgenoemde motor op tot bijvoorbeeld ruim 7 euro.

Voor de motorfiets met een meer recenter bouwjaar zijn de kosten van de WA casco verzekering hoger. De premie komt daar dan bijvoorbeeld uit op een bedrag van ruim 23 euro per maand. Het verschil is dus al veel groter. Dat heeft te maken met de dagwaarde van de motorfiets. Die is hoger bij een recenter bouwjaar.

Een allrisk motorverzekering is het duurst. In eenzelfde voorbeeld kost de eerste motorfiets om deze WA te verzekeren ongeveer 24 euro per maand. De meer recente motorfiets met een recenter bouwjaar en zonder schadevrije jaren is duurder te verzekeren. De premie komt dan bijvoorbeeld uit op een bedrag per maand van bijna 120 euro.

 Premies kunnen enorm verschillen, in het voorbeeld 3 euro of 120 euro per maand

Zo zie je maar dat schadevrije jaren, maar ook de cataloguswaarde en het bouwjaar van invloed zijn op de kosten. Als je voor jezelf een concreet beeld wilt krijgen, is het handig om een persoonlijke berekening uit te voeren.

Je hoeft alleen maar het kenteken van je motorfiets in te voeren en een aantal selecties te maken. Dat is bij iedere motorverzekeraar mogelijk. Je hebt ook de optie om van een vergelijkingssite van motorverzekeringen gebruik te maken. Dan vallen de verschillen je direct op.

Gerelateerde vragen

Zijn er ook nog aanvullende dekkingen voor een motorverzekering?

Er zijn meerdere soorten aanvullende dekkingen voor een motorverzekering. De kosten hiervan variëren eveneens per aanvulling en per verzekeraar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bij een beperkt casco dekking voor een aanschafwaardedekking te kiezen. Of om accessoires voor een extra hoog bedrag te verzekeren.

Is een schadeverzekering voor een opzittende nodig?

Het is een persoonlijke keuze om wel of niet een schadeverzekering voor een opzittende bij je motorverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht, maar voorkomt bij een eventueel ongeluk wel financieel nadelige gevolgen. Dat geldt eveneens voor het afsluiten van een ongevallen opzittende verzekering.

Krijg ik ook vervangend vervoer als ik een motorverzekering heb?

Vervangend vervoer voor je motor maakt niet standaard deel uit van een motorverzekering. Je betaalt extra kosten voor de aanvullende dekking van vervangend vervoer.

Gerelateerde onderwerpen:

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen