Wat Is De Snelheid Van Een 125cc Motor?
15 januari 2019 

Wat Is De Snelheid Van Een 125cc Motor?

Een 125cc motor met een vermogen van maximaal 11kW/15pk is de motorfiets voor beginners. De snelheid kent een limiet vanwege het beperkte vermogen in combinatie met de cilinderinhoud. De 125cc motor is ideaal voor beginners met een A1 rijbewijs.

Wat is de snelheid van een 125cc motor? De snelheid van een 125cc motor ligt tussen 110 en 120 km/u. Dat is ideaal voor in de stad en op provinciale wegen. Voor het kort motorrijden op de snelweg is 120 km/u net te doen. De motor biedt voor beginners met een A1 rijbewijs diverse voordelen.

De snelheid van een 125cc motor is in verhouding tot de motoren met een grotere cilinderinhoud en vermogen beperkt. Het is een lichte motor die prima onder controle te houden is door beginners. Daarbij zijn er meerdere factoren die de snelheid bepalen.

De voordelen van een 125cc motor

Het biedt vele voordelen om voor een 125cc motor te kiezen in plaats van in de auto te rijden. Je bent een stuk wendbaarder en dat biedt vooral in files of bij lange rijen voor een stoplicht uitkomst. De gemiddelde snelheid bevindt zich maximaal tussen 110 en 120 kilometer per uur. Het wegennet in Nederland kent uiteenlopende snelheden.

De motorfiets met een 125cc motor is ideaal om op provinciale wegen te rijden. Bijvoorbeeld om de afstand tussen woon-werkverkeer te overbruggen. De motor trekt in verhouding tot een gemiddelde auto bovendien vaak sneller en gemakkelijker op.

Een motorfiets met een 125cc motor is geschikt voor beginners met een A1 rijbewijs. Het is niet mogelijk om met een dergelijke motor topsnelheden te halen. De gemiddelde maximale snelheid ligt tussen de 110 tot 120 km/h. Dat maakt deze motor meer geschikt voor het gebruik in de stad en secundaire wegen.

Een stukje snelweg is prima met de 125cc motor te rijden. De motorfiets is echter minder geschikt om uren met een maximale snelheid van 110-120 km/u over de snelweg te rijden.

Een 125cc is niet echt geschikt om uren over de snelweg te rijden

Een 125cc is niet echt geschikt om uren over de snelweg te rijden

Er is nog een voordeel te koppelen aan het motorrijden op een 125cc motor. Dat is de prijsklasse. De aankoopprijzen zijn aantrekkelijk te noemen met bedragen van rond de 1.500 euro tot een paar duizend euro voor een tweedehands motor.

Uiteraard is er variatie in merk, uitvoering en design. Deze aspecten bepalen uiteraard mede de verkoopprijs. Als instapmodel voor beginners is het een motor die prima voldoet.

De motorverzekering 125cc is voor jongeren wel weer duurder, omdat zij nog geen no-claim hebben opgebouwd. Motoren met een groter vermogen en cilinderinhoud bevinden zich al snel in een hogere prijsklasse. Bij de aanschaf is er overigens rekening te houden met de voorkeur voor een nieuw exemplaar of tweedehands motor.

 • Rijden in stadsverkeer
 • Rijden op provinciale wegen
 • Ideaal voor woon-werkverkeer
 • Wendbaar
 • Snel optrekken
 • Aantrekkelijke prijzen
Rijden op provinciale wegen is prima te doen

Rijden op provinciale wegen is prima te doen

125cc motor voor beginners met een A1 rijbewijs

Er zijn regels gebonden aan het rijden op motoren. In de eerste plaats is er een motorrijbewijs voor nodig. Daarbij is er een onderscheid te maken tussen drie verschillende motorrijbewijzen. Dat zijn rijbewijs A1, A2 en A. Je mag met 17 jaar beginnen met rijles voor het rijbewijs A1. Met dat rijbewijs is het toegestaan om op een 125cc motor te rijden.

Het vermogen van de motor mag maximaal 11kW bedragen. Een rijbewijs A2 staat toe op een middelzware motor te rijden met 35kW als maximaal vermogen. Het rijbewijs A biedt de gelegenheid om op zware motoren te rijden.

Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt. Of alleen maar kleine stukjes om zo op een snelle manier op de plek van bestemming te komen.

De motoren van 125cc zijn over het algemeen licht met een gewicht tussen 100 en 150 kg. In de stad is een dergelijke motor prima te besturen en dat geldt natuurlijk ook voor het meegaan in het fileverkeer. Voor jongeren is een 125cc verzekering vaak wel wat duurder.

Leeftijd en motorrijbewijs

De regels voor het rijden op verschillende motoren hebben onder meer betrekking op de leeftijd. Je mag zoals gezegd als je 17 bent met rijles voor het A1 motorrijbewijs beginnen, maar pas als je 18 bent examen doen. Dat betekent dat je dus ook pas als je 18 jaar bent op een 125cc motor mag rijden. Datzelfde geldt ook voor 125cc scooters.

Je mag rijles nemen op een middelzware motor vanaf het moment dat je 19 jaar bent. Je moet dan wel het A1 rijbewijs al hebben. Heb je die niet? Dan mag je pas beginnen met rijles op een middelzware motor als je 20 jaar bent. Een minimum leeftijd van 21 jaar geldt als eis voor rijles op een zware motor.

125cc motor:

 • Snelheid 110-120 km/u
 • 11kW/15pk
 • Rijbewijs A1
 • Rijles van 17 jaar
 • Rijexamen vanaf 18 jaar

Factoren die snelheid 125cc motor bepalen

Elke 125cc motor heeft uiteraard een limiet als het gaat om de te behalen topsnelheid. De maximale snelheid varieert per type motor, merk en uitvoering. Er zijn ook nog andere factoren die de maximale snelheid bepalen van een 125cc motor. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het gewicht van een persoon.

Een persoon met een licht gewicht is bij het optrekken van de motor sneller weg dan iemand die 25 kg zwaarder is. Dan is er direct al een voorsprong als het om de snelheid gaat.

Snelheid van een 125cc motor

Snelheid van een 125cc motor

Het maakt ook uit of je met twee personen op een 125cc motor rijdt. Dan is de motor zwaarder belast en zorgt voor een lagere topsnelheid. Verder is de zithouding ook van belang hoe klein het snelheidsverschil dan ook is. Zit je voorovergebogen op de motor met je hoofd haast op het stuur?

Dan haal je een hogere maximale snelheid dan wanneer je helemaal rechtop op de motor zit. Zo zijn er nog meer factoren die de snelheid van een motorfiets met een motor van 125cc bepalen. De maximale snelheid is mogelijk dan ook steeds weer anders als je op de motor rijdt.

Het maakt ook uit of je met twee personen op een 125cc motor rijdt

Wat te denken van de weersomstandigheden? Bij een forse en straffe tegenwind belemmert dat de te behalen topsnelheid. Heb je de wind mooi in de rug en is de wind stevig? Dan draagt dat een steentje bij aan het verhogen van de maximale snelheid tijdens het motorrijden.

Bij slechte weersomstandigheden is het bovendien verstandig om niet op topsnelheid te rijden. De veiligheid gaat in het verkeer natuurlijk boven alles. Op de motor ben je nu eenmaal kwetsbaar en slechte weersomstandigheden vergroten de kwetsbaarheid.

Motorrijden op motor met kuip

De snelheid is zoals gezegd van meerdere factoren afhankelijk. Daar is nog een factor extra bij te vermelden. Bijvoorbeeld als je gaat motorrijden op een 125cc motor met kuip. Nu zijn er verschillende soorten motorkuipen beschikbaar.

Elk type en uitvoering dient daarbij weer een ander doel. Een kuip voorop een sportmotor dient vooral om de luchtweerstand te verminderen. Zo zijn er ook andere soorten kuipen.

Bijvoorbeeld die als doel hebben om extra comfort te bieden tijdens het motorrijden. Een voorbeeld daarvan is de toerkuip. Dat is een hoog en breed scherm die je als motorrijder tegen weer en wind beschermt. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om op een 125cc motor zonder kuip te rijden. Bijvoorbeeld op een naked bike.

Een naked bike heeft meer weerstand dan een kleine stroomlijn

Een naked bike heeft meer weerstand dan een kleine stroomlijn

Het type kuip bepaalt het comfort tijdens het motorrijden op een 125cc motor. Daarnaast is er invloed op de snelheid. Rijd maar eens op een sportmotor met een kleine kuip en duik daarachter de weg. Dan behaal je de maximale topsnelheid.

Zit je wat meer rechtop en kom je boven de kuip uit dan vang je meer wind. Dat heeft invloed op de maximale snelheid. Overigens zijn er allerlei kuipdelen van toepassing die weer andere doelen dienen.

Je hebt bijvoorbeeld ook onderkuipen en spatborden die tot de kuipdelen van motoren worden gerekend. Kuipdelen in de vorm van spatborden beschermen tegen opspattend vuil en vocht. Daarnaast hebben kuipdelen nog een functie. Er is daarmee sprake van het stroomlijnen van de 125cc motor. Dat heeft als voordeel dat er minder verbruik is van brandstof. De kuipdelen bieden dan ook verschillende voordelen.

Gerelateerde vragen

Welk type 125cc motor rijdt het snelst?

Het hangt uiteraard af van het type en uitvoering van de 125cc motor hoe hoog de maximale snelheid is. Doorgaans is het voor de hoogste snelheid aan te raden om een 125cc motor met een vloeistof gekoeld blok te rijden. Daar bereik je 110-120 km/u mee. Motoren met een luchtgekoeld blok gaan net wat langzamer. Deze leveren minder vermogen.

Is een 125cc motor geschikt voor de snelweg?

Het hangt van het type motor af of dat verstandig is. Een 125cc motor met luchtgekoeld blok en vermogen van 6 tot kW zijn net niet snel genoeg. Daar haal je misschien 105 km/uur mee en met die snelheid ga je niet mee in het verkeer op de snelweg. Een 125cc motor met vloeistof gekoeld blok en hoger vermogen haalt tussen 110 en 120 km/u.

Wordt de snelheid lager met veel vakantie bepakking?

Het gewicht is zeker van invloed op de maximale snelheid van de 125cc motor. Er is dus rekening te houden met de zwaarte van de bepakking en de gewenste gemiddelde snelheid. Zo zijn er ook andere factoren van toepassing. Bijvoorbeeld je eigen gewicht of het meerijden van een duopassagier.

Gerelateerde onderwerpen

Theorie-leren.nl

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen