Eerste Motorrijles op de Motor Zo Gaat Dat Dus
27 januari 2019 

Eerste Motorrijles op de Motor Zo Gaat Dat Dus

Een eerste motorrijles op de motor is altijd spannend. Een proefles motorrijden is wat dat betreft ideaal om te kijken of het bevalt. Je weet het natuurlijk maar nooit. Alhoewel het zeldzaam is dat er iemand na de eerste motorrijles afhaakt. Daarvoor is het gewoon ook te leuk.

Hoe gaat een eerste rijles op de motor? De eerste motorrijles bij een rijschool bestaat uit een kennismaking met het motorrijden op een oefenterrein. Je leert het voertuig te beheersen en maakt al slalommen. De rijinstructeur geeft daarna een indicatie van hoeveel lessen je nodig hebt.

De eerste rijles op de motor bestaat doorgaans uit een proefles op openbaar oefenterrein of op het oefenterrein van de rijschool zelf. Je krijgt uitleg over de motor en leert de basis van voertuigbeheersing. Het is niet ongebruikelijk dat een eerste rijles drie uur duurt.

Je krijgt eerst uitleg over de motor voordat je begint

Je krijgt eerst uitleg over de motor voordat je begint

Eerste proefles motorrijden op oefenterrein

De rijschool heeft voor de eerste rijles op de motor vaak zelf de beschikking over een eigen oefenterrein. Het is ook mogelijk dat de eerste proefles op een openbaar oefenterrein plaatsvindt. Je stapt niet meteen op de motor, want er volgt eerst een kennismaking met de motorrijinstructeur.

Een goede rijschool voorziet doorgaans in motorkleding als je die zelf niet hebt. Of in ieder geval in een motorhelm. Het is overigens op de helm na, niet verplicht, maar wel verstandig om motorkleding te dragen.

Na het passen van de motorkleding en motorhelm volgt er een uitleg over de motor. Daarbij krijg je ook nog informatie en een demonstratie voor wat betreft de oefeningen voor voertuigbeheersing. Hierna zit de inleiding van de proefles motorrijden erop en gaat het echte werk beginnen.

Je stapt op de motor en volgt de aanwijzingen van de instructeur voor de oefeningen. Het is dan aan jou om de oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren. Bijvoorbeeld het slalommen tussen de pionnen door en het afremmen en weer optrekken. Je krijgt meestal al snel door hoe je de motor het beste onder controle houdt.

Tijdens de eerste rijles op de motor leer je uiteraard ook soepel te schakelen. Door te slalommen rond de pionnen leer je op een goede manier bochten te nemen en te remmen.

Eerste rijles begint rustig met bijvoorbeeld uitleg motorfiets en tussen pionnen rijden

Eerste rijles begint rustig met bijvoorbeeld uitleg motorfiets en om wat pionnen rijden

Misschien rijd je al auto, maar een bocht op een motor nemen, is toch andere koek. Heb je de remming van de motor ook onder controle? Dan begin je al snel aan de perfecte uitvoering van de oefeningen voor het examen AVB. Dat is het examen Algemene Voertuigbeheersing en moet je halen voor het afleggen van het examen AVD.

Dat is het praktijkexamen Algemene Verkeersdeelname. Je eerste proefles motorrijden is al een eerste opstap op weg naar het behalen van het motorrijbewijs. De instructeur heeft aan het einde van de eerste motorrijles al een goed beeld van je ervaring, kennis en leervermogen. Er is dan ook een schatting mogelijk van het aantal motorrijlessen dat je naar verwachting nodig hebt.

  • Kennismaking met motorrijinstructeur
  • Motorkleding + helm passen
  • Uitleg over de motor
  • Informatie en demonstratie motoroefeningen
  • Oefenen op de motor
  • Schatting aantal benodigde motorrijlessen

Eerste motorrijles op de openbare weg

Het komt niet vaak voor dat de allereerste motorrijles meteen op de openbare weg plaatsvindt. De serieuze rijscholen starten echt met de eerste les op een oefenterrein of eigen opleidingscentrum. Het rijden op de motor op een oefenterrein zorgt voor een goede beheersing van een voertuig.

Leuke video van de eerste motorrijles van Valerio (bekend van BNN televisie zender)

Op het moment dat je de motor goed beheerst, is het tijd voor de eerste motorrijles op de openbare weg. Het hangt een beetje van je ervaring en leervermogen af hoe snel dat is. Dat is vaak na de eerste proefles al. Dan is de eerste motorrijles vervolgens op de openbare weg net zo spannend als de eerste proefles op het oefenterrein.

De eerste rijles op de motor op de openbare weg is al een eerste stap op weg naar de voorbereiding voor het examen AVD. Je leert onder meer om de theorie op een juiste manier in de praktijk toe te passen. Op de motor kom je verschillende verkeerssituaties tegen op de openbare weg.

Hiermee leer je in de praktijk om te gaan. Je staat overigens tijdens de rijles buiten het oefenterrein in contact met de rijinstructeur die achter je aan rijdt. Zo krijg je tijdens het motorrijden onder meer praktische aanwijzingen.

Tijdens het motorrijden krijg je praktische aanwijzingen

Door aan het verkeer deel te nemen op de motor doe je ervaring op. Bovendien pas je kennis in de praktijk toe en doe je inzicht op in uiteenlopende verkeerssituaties.

Het is afhankelijk van je rijervaring en de vorderingen die je maakt hoeveel motorrijlessen je nodig hebt. Het gemiddelde aantal lessen ligt toch wel tussen de 20 en 25. Ben je een snelle leerling en heb je al de nodige ervaring? Dan is de kans groot dat je sneller toe bent aan het afleggen van het praktijkexamen voor je motorrijbewijs.

Je hebt overigens na de eerste proefles al de keuze uit verschillende rijles opties. Bijvoorbeeld door een compleet motorrijbewijs pakket af te nemen bij de rijschool. Of door de keuze te maken om apart voor elke motorrijles te betalen.

Motorkleding tijdens een eerste rijles op de motor

De rijscholen hebben over het algemeen voorschriften ten aanzien van de motorkleding. Deze regels zijn voor alle rijlessen van toepassing. Het hangt overigens van de rijschool zelf af of het een aanbeveling betreft of een verplichting. Het is natuurlijk het beste om vanaf de eerste rijles op de motor al als een motorrijder gekleed te gaan.

Het is een basisprincipe voor motorrijders om goede en beschermende kleding te dragen. Dat is belangrijk omdat het zelfs levensreddend kan zijn.

Ook bij motorrijles beschermende motorkleding aan

Ook bij motorrijles beschermende motorkleding aan

Bij de meeste rijscholen gelden voor het volgen van motorrijlessen dezelfde adviezen of voorschriften. Bijvoorbeeld dat je een motorpak draagt dat uit een geheel bestaat of uit een motorbroek met motorjas. Beschermende kleding voor het rijden op de motor tijdens de rijles bestaat eveneens uit handschoenen.

Dat zijn dan geen wollen handschoenen, maar speciale motorhandschoenen die je handen beschermen. Verder is het in de regel zo dat je gesloten schoenen draagt die in elk geval de enkels bedekken. Tot slot is er natuurlijk de motorhelm die een beschermmiddel voor je hoofd vormt. Heb je eigen motorspullen? Dan gebruik je deze gewoon tijdens de eerste proefles en andere rijlessen op de motor.

Je draagt tijdens rijlessen op de openbaar weg overigens een opvallend reflectiehesje. Zo zien medeweggebruikers dat je een motorrijder bent die aan het lessen is. Ook de instructeur houdt op deze manier een goed zicht op je. De veiligheidshesjes voor de motorrijlessen ontvang je van de rijschool.

Doorgaans is de naam van de rijschool er eveneens op afgebeeld en doet het hesje dus ook dienst als promotiemateriaal. Dat is heel gangbaar, want op rijlesauto´s prijkt de naam van de rijschool uiteraard ook.

  • Motorbroek + motorjack
  • Motorhandschoenen
  • Gesloten hoge schoenen of motorlaarzen
  • Helm + helmmuts
  • Reflectievestje openbare weg

Motorrijbewijs halen

Een eerste motorrijles op de motor smaakt altijd naar meer. Je motorrijbewijs halen is natuurlijk je uiteindelijke doel . Je leert tijdens de motorrijlessen de verschillende examenonderdelen onder de knie te krijgen. Naast de theorie zijn er twee praktijkonderdelen, namelijk AVB en AVD.

Valerio doet het AVB examen (Algemene Voertuig Beheersing)

Het is bij de eerste rijles op de motor al duidelijk voor welk motorrijbewijs je examen wilt en mag doen. Dat is onder meer afhankelijk van je leeftijd. In elk geval mag je al op je zeventiende beginnen in de lichtste categorie.

Categorie A1 is een rijbewijs voor een lichte motor. Je mag al rijles nemen op je zeventiende en als je 18 bent rijexamen doen. Categorie A2 betreft een rijbewijs voor het besturen van een middelzware motor. Hier mag je mee beginnen vanaf 20 jaar. Heb je al twee jaar je A1 rijbewijs?

Dan hoef je het AVB examen niet te doen, maar alleen het AVD examen. Categorie A betreft het rijbewijs voor het rijden op een zware motor. Vanaf 24 jaar is dit rijbewijs meteen te halen. Als je rijbewijs A2 al twee jaar in het bezit hebt, mag je vanaf 22 jaar dit motorrijbewijs al halen. Je hoeft alleen het onderdeel AVD te halen als je het A2 rijbewijs al hebt. Heb je die niet dan leg je ook voor het onderdeel AVB examen af.

  • Categorie A1: lichte motor
  • Categorie A2: middelzware motor
  • Categorie A: zware motor
Minimum leeftijd rijles en soort examen dat daarbij hoort.

Minimum leeftijd rijles en soort examen dat daarbij hoort.

Gerelateerde vragen

Wat kost een motorrijles?
De prijzen van een motorrijles variëren per rijschool en zijn afhankelijk van de rijles tijd. Een eerste motorrijles van 3 uur kost ongeveer 100 euro. Een losse les kost tussen de 35 euro en 55 euro. Er zijn ook voordelige motorrijbewijs pakketten.

Wat zijn de examenonderdelen voor AVB?
Het examen AVB kent vier verplichte onderdelen en drie die de examinator kiest. Verplicht is het achteruit parkeren met de motor aan de hand. Een remoefening is ook verplicht. Andere onderdelen zijn verrichtingen bij lage snelheid en hoge snelheid.

Is motorrijden moeilijk?
Motorrijden is niet moeilijk, maar je hebt wel motorrijles nodig. Heb je ervaring op een brommer dan is leren motorrijden gemakkelijk. Zonder enige rijervaring is het ook prima aan te leren. Het neemt dan net even wat meer tijd in beslag.

Theorie-leren.nl

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen