10 tips voor motor heropstappers
04 juli 2019 

10 tips voor motor heropstappers

Er zijn altijd weer heropstappers op de motor. Dat zijn mensen die in een ver verleden een motorrijbewijs hebben gehaald, maar gestopt zijn. Bijvoorbeeld om persoonlijke redenen, zoals het starten van een gezin, werk of omdat een auto tijdelijk beter uitkwam.

Wat zijn de 10 tips voor motor heropstappers? Volg als heropstapper op de motor een opfriscursus of neem een aantal motorrijlessen. Of meld je aan voor rijvaardigheidstrainingen om meer controle te krijgen. Het volgen van een training, cursus of rijles is goed voor het zelfvertrouwen van heropstappers.

In een ver verleden was het heel gemakkelijk om je rijbewijs voor de motor te halen. Daar hoefde je niet veel voor te doen. Misschien mis je daarom als heropstapper nu wel het zelfvertrouwen. Er is namelijk veel veranderd.

Heropstappers op de motor

Er zijn motorrijders die een paar jaar geen motor hebben gereden. Er zijn ook mensen die al meer dan tien jaar, twintig jaar of zelfs dertig jaar de motor hebben laten staan. Behoor je tot de groep die in de jaren zeventig of tachtig het rijbewijs heeft gehaald?

Dan is het zeker aan te raden om te profiteren van de 10 tips voor motor heropstappers. Er komen allerlei zaken aan de orde. Deze variëren van het verkrijgen van zelfvertrouwen om de motor goed onder controle te hebben tot de aanschaf van motorkleding.

Misschien kun je nu wel de motor kopen, die vroeger onbereikbaar was...........

Misschien kun je nu wel de motor kopen, die vroeger onbereikbaar was………..

Je leert als motor heropstapper eigenlijk opnieuw motor te rijden. Niet dat je het ooit verleert, maar tegenwoordig is alles anders. Zo zijn de motorfietsen anders. Er zijn nu meer motoren die bij een relatief laag gewicht meer pk’s hebben.

Misschien twijfel je of je wel weer op de motor durft te rijden als het lang geleden is. Als het wel kriebelt, trekken de tips voor motor heropstappers je vast over de streep. Het verkeer is natuurlijk ook drukker dan in het verleden.

Bovendien gelden er tegenwoordig andere regels in het verkeer. Neem daarom onderstaande tips ter harte om als heropstapper weer volop van de avonturen van het motorrijden te genieten.

Hernieuw je rijvaardigheden als heropstapper op de motor

1. Neem een aantal rijlessen op de motor

Het is als je er lang bent uit geweest echt weer wennen op de motorfiets. Er is helemaal niets verkeerds aan om een aantal rijlessen op de motor te volgen. Je merkt al snel dat je het motorrijden niet hebt verleerd.

Rijlessen waren in het verre verleden niet eens verplicht. Het was voldoende om met een ‘L’ bordje een tijdje rond te rijden om het examen te halen. Als jij in deze categorie valt, is het misschien aan te raden om gewoon een aantal motorrijlessen te volgen.

Je hoeft geen examen te doen als je nog in het bezit bent van je motorrijbewijs. Dat is een voordeel en daar hoef jij je dus niet druk over te maken. Voor je zelfvertrouwen is het echter wel goed om gewoon een paar lessen op de motor te volgen.

Bovendien leer je dan ook speciale vaardigheden. Bijvoorbeeld de remoefeningen die tegenwoordig de standaard zijn. Ook het leren maken van bochtjes en andere oefeningen krijg je aangeleerd.

Oefening voertuigbeheersing tijdens de rijles

Oefening voertuigbeheersing tijdens de rijles

2. Volg een opfriscursus

Het is natuurlijk ook altijd mogelijk voor motor heropstappers een opfriscursus te volgen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die de motor een tijdlang niet in het leven hebben gehad.

Een opfriscursus is ideaal als je er niet al te lang mee bent gestopt. Als motor heropstapper leer je tijdens de opfriscursus verschillende onderdelen. In de meeste korte cursussen is er aandacht voor motorbeheersing, kijktechniek en inschatting van risico’s.

3. Volg een rijvaardigheidstraining voor motor heropstappers

Er zijn verschillende rijvaardigheidstrainingen beschikbaar voor motorrijders in het algemeen. Als motor heropstapper heb je uiteraard ook de mogelijkheid om je rijvaardigheid te verbeteren in specifieke situaties.

Bijvoorbeeld als het gaat om bochten rijden. De KNMV biedt verschillende soorten trainingen aan. Bij de bochtentraining leer je in een dag alles over de techniek en zie je hoe snel je vorderingen maakt.

Er zijn ook andersoortige motortrainingen beschikbaar bij de KNMV, zoals Slim in het Verkeer, Risico Herkennen en Vertrouwen na Ongeval. Misschien ben jij wel een heropstapper die gestopt is na een ongeval met de motor. Als je weer wilt rijden en zelfvertrouwen mist, biedt de training vertrouwen na een ongeval uitkomst.

Als je als motor heropstapper specifiek een rijvaardigheid wilt verbeteren, zijn er dus meerdere opties beschikbaar. Er zijn ook meerdere rijscholen die uiteraard specifieke motortrainingen verzorgen van een dag of dagdeel.

Volg als motor heropstapper in elk geval een opfriscursus of aantal rijlessen

4. Maak kennis met het nieuwe rijden

Het nieuwe rijden op de motor is anders dan vroeger. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor snel optrekken en snel opschakelen. Dat laatste betekent dat je zo laag mogelijk in de toeren rijdt. Verder is het beperkt remmen eveneens een onderdeel van het nieuwe rijden.

5. Leer in verschillende situaties te remmen

Heb je vroeger je rijbewijs gehaald? Als motor heropstapper heb je dan waarschijnlijk niet de hedendaagse kennis of ervaring met remmen. Tegenwoordig leren motorrijders op meerdere manieren te remmen.

Naast de nette rem van vroeger, waarbij je tot stilstand kwam met je voet op de grond en de motor in de eerste versnelling, zijn er nog meer rem situaties. Zo leer je tegenwoordig de precisie rem uit te voeren, net als het maken van een noodstop. Het is als heropstapper belangrijk dat je de vaardigheden van deze tijd kent.

6. Koop een motor die bij je past als motor heropstapper

De motoren zijn anders dan vroeger. Daarom is het belangrijk dat je met verschillende aspecten rekening houdt. De remkracht is bijvoorbeeld veel sterker en veel motorfietsen zijn met ABS uitgerust.

De motorfietsen van tegenwoordig zijn ook veel hoger en zwaarder. Het vermogen van de motor is eveneens veel groter. Hoe weet je dan of een motor bij je past? Het is als motor heropstapper belangrijk om naar je doel te kijken.

Wil je gaan toeren met de motor? Of lijkt het je wel handig om de motorfiets alleen voor de afstand naar je werk en huis te gebruiken? Of heb je weer zin gekregen om op een sportmotor te rijden net als vroeger?

Laat je goed adviseren bij het kopen van een motor. Maak als je durft alvast een proefrit. Of volg eerst een opfriscursus voordat je overgaat tot de aanschaf van een motor. Er zijn allerlei soorten motoren te koop. Wil je overigens een nieuwe of een tweedehands motor kopen?

Het is voor heropstappers op de motor aan te raden om niet meteen de grootste en zwaarste motor te willen. Begin gewoon met een motor die niet te zwaar en groot is. Dan heb je meer controle over het voertuig.

7. Schaf een goede helm aan

Heb je nog een hele oude helm liggen? Laat die maar liggen en kies voor je veiligheid door een nieuwe helm te kopen. Er zijn allerlei soorten helmen. Kijk naar je motorgebruik en pas daar de aanschaf op aan.

Een integraalhelm biedt uitstekende bescherming, maar de moderne systeemhelmen doen daar niet veel voor onder. Rijd je alleen maar in de stad en met weinig snelheid? Of mag je graag toeren op een Harley Davidson? Daar past een authentieke jethelm natuurlijk perfect bij, maar deze zijn wel minder veilig dan een integraal of systeemhelm, door het ontbreken van het kinstuk.

8. Koop beschermende motorkleding als motor heropstapper

De kans is groot dat motor heropstappers geen motorkleding meer hebben. Of misschien nog wel, maar past de kleding niet meer. Het is van groot belang voor de bescherming van je lichaam om met motorkleding te rijden, ook al is het niet verplicht.

Twijfel je nog steeds of je wel weer volledig wilt gaan motorrijden? Dan is de aanschaf van nieuwe motorkleding misschien wat te veel gevraagd. In dat geval is het voordeliger om te beginnen met het kopen van tweedehands motorkleding. Denk ook aan de aanschaf van goede motorhandschoenen en motorlaarzen.

9. Oefen veel op de motor

Na een aantal rijlessen of een opfriscursus is het aan te bevelen om vaak op de motor te stappen. Oefenen in de praktijk is nog altijd het beste om het motorrijden weer helemaal goed onder de knie te krijgen.

Het is uiteraard ook gewoon mogelijk om op een groot terrein oefeningen met je motor te doen. Bijvoorbeeld het rijden van bochtjes of het doen van remoefeningen. Oefen ook in verschillende situaties, zoals op de snelweg, maar ook op provinciale wegen en in de stad.

10. Geniet vooral weer van het rijden als motor heropstapper

Je hebt misschien lange tijd niet gereden, maar het is vooral van belang om weer te genieten. Dat lukt natuurlijk pas echt goed als je de motor beheerst en voldoende zelfvertrouwen hebt. Daarvoor komen de voorgaande tips dan ook van pas.

Gerelateerde vragen

Is mijn motorrijbewijs van vroeger nog geldig?

Als je motorrijbewijs niet is verlopen, is deze nog steeds geldig. Het is wel aan te raden om even een opfriscursus te volgen als motor heropstapper.

Kan ik als motor heropstapper niet even oefenen op de motor van een vriend?

Dat is natuurlijk wel mogelijk, maar niet aan te raden. Je denkt al snel dat je het onder de knie hebt, maar het verkeer is echt anders, net als de huidige motoren. Neem daarom het zekere voor het onzekere en volg een paar rijlessen of een opfriscursus bij een rijschool, dan leer je direct de oefeningen van tegenwoordig. die kun je dan later weer herhalen.

Theorie-leren.nl

Gerelateerde onderwerpen:

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen