Waar Kun Je Tweedehands Motoronderdelen Kopen?
10 april 2019 

Waar Kun Je Tweedehands Motoronderdelen Kopen?

Tweedehands motoronderdelen komen van pas als je graag klust aan je motor. Of als je deze helemaal zelf onderhoudt en voor reparaties zorgt. Het kopen van tweedehands motoronderdelen is bovendien budgetvriendelijk. De nieuwprijs ligt vaak veel hoger.

Waar kun je tweedehands motoronderdelen kopen? Bij een motorsloperij zijn er altijd onderdelen voor je motor te vinden. Of op eBay en Marktplaats. Voor specifieke motor onderdelen is het eveneens mogelijk in Duitsland te kijken. Motorparts online, Roukama en Boonstra verkopen eveneens tweedehands motoronderdelen.

Het rijden op een motor brengt onderhoud met zich mee. Of als er sprake is van slijtage of kapotte onderdelen is er reparatie nodig. In dat geval is het kopen van tweedehands onderdelen een uitstekende optie.

Motoronderdelen tweedehands kopen

Er zijn meerdere plekken waar je een divers aanbod vindt van tweedehands motoronderdelen. Marktplaats is een platform waar particulieren, maar ook bedrijven gebruikte onderdelen voor motoren aanbieden. Datzelfde geldt voor eBay en dit platform heeft als voordeel dat het internationaal is.

Wil je snel aan gangbaar onderdeel komen, dat van een motor afkomstig is, dan biedt een motorsloperij uiteraard uitkomst. Kijk naar motorsloperijen in je omgeving of naar autosloperijen die ook motors slopen. Breng een bezoek aan de sloperij en haal het gewenste onderdeel voor je motor op. Of bel anders eerst even om na te gaan of het betreffende onderdeel beschikbaar is.

Als je nog maar net je motorrijbewijs hebt, is je eerste motor ook vaak een wat oudere motor. Het is soms niet in verhouding met de waarde van de motor, om bij een defect nieuwe motoronderdelen aan te schaffen. In zo een geval is het vaak een stuk goedkoper om tweedehands motoronderdelen te zoeken. De kosten van het motorrijden zijn al duur genoeg.

Tijdens wat al te enthousiast rijden in de Eifel had ik mijn rempedaal krom gereden. Een rempedaal terugbuigen kan eventueel wel, maar ik kon gelukkig aan een ongeschonden zo goed als nieuw tweedehands rempedaal komen. Dit tweedehands rempedaal zit nu al weer een paar jaar op mijn motor.

Een krom rempedaal van je motorfiets vervangen is een makkelijk onderdeel om te vervangen.

Een krom rempedaal van je motorfiets vervangen voor een tweedehands rempedaal is zelf makkelijk te doen

Om uit een groot aanbod van gebruikte motoronderdelen een keuze te maken, bieden andere bedrijven uitkomst. Bijvoorbeeld Boonstra Parts via de website Boonstraparts.com. Daar alleen al zijn meer dan 100.000 tweedehands motoronderdelen te vinden.

Boonstra Parts is in Nederland de demontage specialist van motoren en heeft onderdelen voor veel motormerken. Het aanbod met motoronderdelen wisselt overigens continue.

Soms kopen bedrijven oude en/of politiemotoren op bij motorveilingen, deze oude motoren worden dan gedemonteerd en de onderdelen worden dan weer apart tweedehands aangeboden.

Keuze uit ruim 100.000 gebruikte motor onderdelen

Zo heeft Roukema Motorparts Holland eveneens een groot assortiment beschikbaar en via Motorfiets.com is er een optie voor specifieke onderdelen. Bijvoorbeeld voor Japanse motoren. Er is bovendien nog een mogelijkheid om over de grens te kijken. In Duitsland is het aanbod van motor onderdelen tweedehands natuurlijk eveneens enorm groot.

 • Motorsloperij
 • Marktplaats
 • eBay
 • Boonstra Parts
 • Roukema Motorparts Holland
 • 2e hands motoronderdelen in Duitsland
Deze tweedehands Travelcomfort stuurverhogers heb ik op Marktplaats gekocht, voor ongeveer 50% van de nieuwprijs

Deze tweedehands Travelcomfort stuurverhogers heb ik op Marktplaats gekocht, voor ongeveer 50% van de nieuwprijs

Gebruikte motor onderdelen Honda

Er zijn ook veel plekken waar je terecht kunt voor het kopen van gebruikte onderdelen voor speciale motormerken. Bijvoorbeeld motoronderdelen voor je Honda. Je hebt dan overigens ook gewoon de mogelijkheid om van de bovengenoemde platforms gebruik te maken.

Wil je liever bij een Honda onderdelen specialist je aankoop doen, dan is dat eveneens mogelijk. Bijvoorbeeld via Hondasloop.nl. Dat is natuurlijk het aangewezen adres om te slagen in je aankoop. Het is bovendien gemakkelijk zoeken in het aanbod. Je vult het model van je Honda motor in en het bouwjaar.

Op basis daarvan is het mogelijk om heel gericht naar onderdelen te zoeken. De verwerking van de bestelling vindt overigens plaats door Motorparts-online.com. Zo zijn er ook voor andere typen motoren opties om gericht te zoeken. Bijvoorbeeld via Apriliasloop.nl, Kawasakisloop.nl of Suzukisloop.nl.

Vind gemakkelijk tweedehands motor onderdelen voor je Honda

Tweedehands motor onderdelen BMW

Het is net zo gemakkelijk om op zoek te gaan naar motoronderdelen voor een Honda als naar tweedehands motor onderdelen voor je BMW. Motorsloop Limburg is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het aanbieden van gebruikte BMW motor onderdelen.

Op Motorparts-online is het eveneens mogelijk om gericht naar BMW onderdelen voor motoren te zoeken. Dat geldt ook voor Totalparts.nl dat een ruim assortiment biedt met onderdelen voor BMW motoren.

Aanbod gangbare tweedehands motoronderdelen

Het is vaak een kwestie van alleen maar even zoeken naar een geschikt onderdeel voor je motor. Het aanbod is gewoon echt groot en zeker als het gaat om de gangbare onderdelen voor motoren. Misschien zijn de motorvelgen aan vervanging toe of heeft je motor een nieuwe remschijf nodig of een schade opgelopen.

In 2016 had ik mijn Yamaha FJR een week, toen stapte ik nog even af voordat ik wegging. Helaas had ik de jiffy al ingeklapt……….tja, als die 300 kilo gaat vallen kun je alleen nog wegspringen. Gevolg spiegel afgebroken, want die vangt de eerste klap op.

Een tweedehands spiegel van het type motorfiets dat je hebt is meestal wel te vinden, alleen in de juiste kleur is wat moeilijker te vinden. Eventueel kun je een tweedehands spiegel in een andere kleur kopen en deze in de juiste kleur overspuiten.

Mijn motor laten vallen en de spiegel is afgebroken

Mijn motor laten vallen en de spiegel is afgebroken

Er zijn allerlei soorten specifieke onderdelen die heel gangbaar en eenvoudig verkrijgbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld onder meer voor verlichting onderdelen in de vorm van een achterlicht. Of als het gaat om een spatbord of een uitlaat, maar ook als het kleine onderdeeltjes betreft. Een remklauw of claxon of zijstandaard schakelaar zijn direct online te bestellen.

Van gebruikte remklauw tot velg en van uitlaat tot spatbord

Zelf motor repareren met gebruikte onderdelen

Het bespaart niet alleen geld om je motor zelf te onderhouden en te repareren. Het is ook gewoon leuk om te doen. Bovendien leer je er veel van en breid je de kennis over motoren alleen maar uit. Dat is ook handig als je een keer onderweg met motorpech komt te staan.

Het is vaak een kwestie van al doende leert men, maar enige voorbereiding is wel belangrijk. Begin dan ook met kleine klusjes, zoals het vervangen van de motorolie. Dan is het al nodig om een bout los te draaien. Start in elk geval niet zonder enige ervaring aan het vervangen van remblokjes. Daar is je veiligheid te belangrijk voor.

Doe daarom voor dergelijke klussen eerst meer ervaring en kennis op. Je hebt naast het onderhoud en reparatie overigens ook de mogelijkheid je motor fraaier te maken. Bijvoorbeeld door een mooie tweedehands uitlaat te kopen en de oude te vervangen.

Technische cursus voor je motor volgen

Ontbreekt de kennis en ervaring? Daar is wat aan te doen met het volgen van een technische motorcursus. Je hebt natuurlijk ook een goed gereedschap nodig om aan het klussen te gaan. Soms kun je kleine klusjes al doen met je motor gereedschapset. In elk geval is het mogelijk om via KNMV een technische cursus te volgen. Je leert dan in een aantal cursusavonden om je motor te onderhouden.

Het gaat dan uiteraard om de basis van het onderhoud. Bijvoorbeeld hoe je remblokjes moet vervangen, maar ook om kleine reparaties te verrichten. Verder leer je hoe je een ketting moet spannen.

Het motorgevoel krijgt zeker een grote boost als je de basis van het motoronderhoud kent. Bovendien doe je natuurlijk ervaring op door in de praktijk aan de slag te gaan. Er zijn sleutelmotoren beschikbaar voor de deelnemers aan de cursus.

Je hoeft dus niet op je eigen motor te komen en daaraan te sleutelen. Het is ook handig als je een oude motor hebt gekocht die je wilt ombouwen. Dan heb je niet alleen tweedehands motor onderdelen nodig, maar ook technische kennis.

Goed gereedschap is het halve werk als je gaat sleutelen

Goed gereedschap is het halve werk als je gaat sleutelen

Sleuteldag van de motorclub van je motormerk

Soms organiseert een merken motorclub ook sleuteldagen. Ik weet dat in ieder geval de FJR Club Nederland waar ik lid van ben, ook elk jaar een sleuteldag organiseert. Het doel van deze dag is het zelf sleutelen van leden aan hun eigen motor met assistentie van de Techniek commissie.

Bij de sleuteldag kun je vooraf de onderdelen opgeven die je wilt gaan vervangen, deze worden dan door het bedrijf waar de sleuteldag plaatsvindt besteld. Verder is er dan ook meestal een bandenactie en kun je banden laten vervangen. Ook is het mogelijk om wat kleine klusjes te laten doen die je zelf niet kunt. Misschien heeft jou merkenclub ook wel een sleuteldag.

Misschien heeft jouw merkenclub ook wel een sleuteldag

De werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden op een FJR Club Nederland sleuteldag zijn:

 • Olie en oliefilter verversen
 • Remvloeistof en/of koppelings vloeistof verversen
 • Cardan olie verversen
 • Controle remblokken
 • Vervangen remblokken
 • Vervangen remschijven
 • Luchtfilter vervangen
 • Bougies vervangen
 • Smeren ABS sensoren
 • Motor laten synchroniseren
 • Banden laten vervangen (banden actie)
Alle motorfiets onderdelen af en toe even nalopen en vastdraaien

Alle motorfiets onderdelen af en toe even nalopen en vastdraaien

Zelf motoronderdelen verkopen

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf gebruikte motoronderdelen te verkopen. Dat levert je budget op om voor je eigen motor weer aankopen te doen. De verkoop van gebruikte motoronderdelen is via verschillende kanalen mogelijk. Zo is Marktplaats te gebruiken om je advertentie online te plaatsen. Dat is evengoed mogelijk via eBay of via een ander platform.

Misschien ben je wel aangesloten bij een groep op Facebook voor motorliefhebbers of ben je actief op een motorforum, bijvoorbeeld motor-forum.nl. Het is uiteraard wel belangrijk dat de onderdelen nog enigszins in goede staat zijn. Of in elk geval voor hergebruik in aanmerking komen. Dan is de kans op een geslaagde verkoop natuurlijk groter en vang je er nog wat geld voor.

Er zijn ook professionele bedrijven die motoronderdelen inkopen en recyclen om deze weer door te verkopen. Bikereparts.nl is daar een voorbeeld van. Je vult het formulier op de website in en maakt foto´s van de onderdelen die je uploadt. Daarna neemt het bedrijf contact met je op en is het eventueel mogelijk om een deal te sluiten.

Zo zijn er meerdere bedrijven actief op het gebied van inkoop van motoronderdelen. Bijvoorbeeld Offroadcentrum (Offroad, Enduro, Cross en Allroad motoren) en Top Motorparts, maar ook Opheij Motoren. Heb je dus motoronderdelen beschikbaar voor de verkoop dan is daar nog geld aan te verdienen.

Met tweedehands motoronderdelen aan je motor sleutelen

Met tweedehands motoronderdelen aan je motor sleutelen

Er zijn overigens meer organisaties en bedrijven die technische cursussen aanbieden voor motoronderhoud en reparatie. Bijvoorbeeld plaatselijk in de openbare werkplaats of in een stadswerkplaats. Zo is het ook mogelijk om zogenoemde sleutelcursussen te volgen op verschillende plaatsen in Nederland.

Als je interesse hebt om een dergelijke technische cursus of sleutelcursus te volgen, is dat een prima begin. Het is dan aan te raden om te kijken welke mogelijkheden er wat dat betreft in je eigen omgeving zijn.

Het aanbod van dergelijke technische cursussen is verspreid beschikbaar. De kans is dan ook zeker groot om in je eigen buurt kennis en ervaring op te doen. Het sleutelen aan je eigen motor is dan zomaar misschien een nieuwe hobby. Een hobby die betaalbaar blijft door in plaats van nieuwe onderdelen tweedehands motordelen te kopen.

Gerelateerde vragen

Is het goedkoper om tweedehands motor onderdelen te kopen?

Het is doorgaans inderdaad veel goedkoper om tweedehands onderdelen voor je motor te kopen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen als het om specifieke onderdelen voor oude klassieker motoren gaat. Bijvoorbeeld in het geval er daarvoor geen nieuwe motoronderdelen beschikbaar zijn.

Wat zijn de kosten voor motoronderhoud?

De kosten voor motoronderhoud variëren uiteraard per type en model motor. Bovendien is er onderscheid tussen een kleine onderhoudsbeurt en grote onderhoudsbeurt. Als een kleine beurt bijvoorbeeld 150 euro kost, ligt het bedrag van een grote beurt misschien op 375 euro. Zelf het onderhoud uitvoeren is uiteraard goedkoper.

Zijn er ook mogelijkheden voor het kopen van tweedehands motorkleding?

Om het motorrijden betaalbaar te houden, is het ook zeker mogelijk om tweedehands motorkleding te kopen. Daar zijn ook verschillende opties voor beschikbaar net als voor het kopen van tweedehands motoronderdelen.

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen