Waar op Letten Bij Motorhoes Kopen?

Een motorhoes is onmisbaar als je de motor buiten hebt staan. Je wilt toch niet dat de weersomstandigheden je motorfiets aantasten. Ook bij het binnen stallen van een motor biedt een motorhoes uitkomst.

Waar op letten bij motorhoes kopen? Let bij het kopen van een motorhoes op of deze voor binnen of buiten geschikt is. Ook moeten de afmetingen uiteraard kloppen om de motorfiets geheel af te dekken. Denk ook aan het voorkomen van diefstal. Bijvoorbeeld door een keuze te maken uit motorhoezen met een slot.

Er zijn nog veel meer aandachtspunten om rekening mee te houden bij het kopen van een motorhoes. Bijvoorbeeld als je motor een topkoffer heeft of als er sprake is van een windscherm op de motorfiets. In dat geval zijn er speciale motorhoezen te koop.

Waarom een motorhoes kopen?

Het is om je motor in een goede conditie te houden belangrijk om een motorhoes te kopen. Vooral als deze buiten staat omdat je geen plaats hebt in een garage, schuur of motorstalling. De weersomstandigheden hebben nu eenmaal invloed op de conditie van je motorfiets.

Het gaat daarbij niet alleen om regen en kou. Ook fel zonlicht en natuurlijk sneeuw en ijzel zijn niet goed om je motor langdurig aan bloot te stellen. Deze invloeden zijn de te vermijden als je een beschermhoes voor de motor koopt.

Deze motor met motorhoes trof ik in 2019 in Duitsland aan

Deze motor met motorhoes trof ik in 2019 in Duitsland aan.

Ook voor het langdurig binnen stallen van je motor is een motorhoes kopen aan te raden. Vooral als je de motor het hele winterseizoen niet gebruikt. Zo blijft de motorfiets gevrijwaard van stof en ander vuil en van eventuele beschadigingen.

  • Beschermt tegen regen, hagel en sneeuw
  • Beschermt tegen zonlicht en UV-straling
  • Beschermt tegen de wind
  • Beschermt tegen stof en vuil

Als motorrijder wil je niet dat je motor roestplekken krijgt of dat er corrosie optreedt. Dat is een extra reden om een motorhoes te kopen. Bij de aanschaf is het wel belangrijk om met een aantal aandachtspunten rekening te houden.

Bescherm je motor tegen regen, hagel, sneeuw, zonlicht, wind, kou en stof met een motorhoes

Aandachtspunten voor het kopen van een motorhoes

Bij het kopen van een motorhoes zijn er meerdere punten om op te letten. Bijvoorbeeld of het een buitenhoes of een binnenhoes betreft. Het verschil hier tussen betreft de waterdichtheid van de hoezen.

Een buitenhoes dient natuurlijk waterdicht te zijn om je motor tegen regen, hagel en sneeuw te beschermen. Dat hoeft een binnenhoes niet te zijn als je motor in een garage, schuur of stalling staat.

In dat geval staat je motorfiets overdekt en hoeft de beschermhoes niet waterdicht te zijn. Het is wel belangrijk dat een waterdichte motorhoes ademende eigenschappen heeft. Zo krijgt eventueel vocht onder de hoes geen kans om schade aan te richten.

De Vinz motorhoes is de best verkochte motorhoes op bol.com en is verkrijgbaar in 4 maten

De Vinz motorhoes is de best verkochte motorhoes op bol.com en is verkrijgbaar in 4 maten

Het is niet zo dat alle waterdichte motorhoezen voor buiten ademende eigenschappen hebben. Dat hebben kwaliteit motorhoezen wel en die zijn verkrijgbaar bij uiteenlopende webwinkels. Kijk voor een motorhoes online kopen maar eens bij de best verkochte motorhoezen op bol.com.

Of kijk eens bij FC Moto, ook zij hebben heel veel motorhoezen. De motorhoezen zijn er in de maten S, M, L, XL, 2XL en 3XL.

Een ademende beschermhoes biedt bovendien het voordeel dat de motor nat weg te zetten is. Als het geregend heeft, hoef je niet de motor eerst te drogen. De ademende hoes is er gewoon overheen te plaatsen.

Motorhoes goedkoop of duur kopen

Het is heel goed mogelijk om een motorhoes goedkoop te kopen als je motor binnen staat. Aan de andere kant is het beter om wat meer te investeren in een motorhoes als je motorfiets buiten staat.

Het is nu eenmaal een gegeven dat een ademende en waterdichte hoes in de hogere prijsklasse een lange levensduur heeft. De motorhoes zelf heeft uiteraard ook te lijden onder de weersomstandigheden en beschermt je motor.

Het is een prima investering als je een eenmalige uitgave doet die net even wat duurder is dan een goedkope motorhoes. Je hebt er namelijk jaren profijt van. Bovendien voorkom je hiermee dat vocht je motor aantast.

Deze eigenaar hecht schijnbaar weinig waarde aan zijn motor

Deze eigenaar hecht schijnbaar weinig waarde aan zijn motor. Bron foto: Old motorcycle covered with canvas

Motorhoes tegen beschadigingen en diefstal

Een motorhoes biedt ook uitkomst om diefstal tegen te gaan. Een motorhoes ontneemt je motorfiets aan het zicht. De beschermhoes voorkomt bovendien dat er kleine beschadigingen ontstaan. Bijvoorbeeld van vallende takjes.

Hoe zit het dan met het tegengaan van diefstal van de motorhoes? Ook daar is een oplossing voor beschikbaar. Er zijn namelijk motorhoezen te koop die over een slot beschikken. De hoes is dan niet zonder meer mee te nemen.

Eerst moet de dief dan het slot openbreken. Dat kost vaak te veel moeite en tijd, een motorhoes met slot heeft dus een preventieve werking. Zo zijn er motorhoezen met slotgaten om de hoes aan je motor te bevestigen.

Voorkom het wegwaaien van de hoes door de wind

Bij het kopen van een goede motorhoes is er nog een punt om op te letten. Het is bijvoorbeeld handig dat de hoes zo te bevestigen is dat de wind er geen vat op krijgt. Het is dus ideaal als de hoes over een elastische zoom beschikt en over een sluiting.

Als de hoes niet stevig om je motor is vast te zetten, bestaat de kans dat de beschermhoes bij harde wind wegwaait. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Let daarom altijd specifiek op de eigenschappen van motorhoezen.

Daar komt toch een hele leuke motor onder deze hoes vandaan

Daar komt toch een hele leuke motor onder deze hoes vandaan. Bron foto: Asian man wearing stylish clothes and removing cover from vintage motorcycle

Maattabel voor de motorhoes om de juiste maat te bepalen

De ene motorfiets is natuurlijk groter dan de andere motorfiets. Een motorhoes voor een chopper is dan ook wat groter dan die voor een sportmotor. Zo is een grotere motorhoes weer ideaal voor motoren die een topkoffer achterop hebben.

De motorhoes maat is dus natuurlijk een extra aandachtspunt om rekening mee te houden. Als je een standaard motor hebt, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om een universele motorhoes te kopen.

De maten van motorhoezen zijn doorgaans beschikbaar in een kleine uitvoering S tot een grote uitvoering XXL. Maat S is bijvoorbeeld geschikt voor een kleine naked bike of kleine sportmotor. Maat M gebruik je voor een kleine toermotor of voor een reguliere sportmotor.

Zo is maat L weer geschikt voor reguliere toermotoren en voor grote sport motorfietsen. De XL maat is ideaal als je een grote toermotor hebt en de XXL is geschikt voor extra grote toermotorfietsen.

Er zijn ook maattabellen beschikbaar om de geschikte maat in op te zoeken. Zo is het ook mogelijk om de geschikte motorhoezen per motormerk te vinden. Of om bijvoorbeeld een motorhoes voor een motor met zijspan te kopen.

Maten en motoren

  • Maat S voor kleine naked bike of kleine sportmotor
  • Maat M voor kleine toermotor of sportmotor
  • Maat L voor reguliere toermotoren of de zwaardere sportieve motorfietsen
  • Maat XL voor een grote toermotorfiets
  • Maat XXL voor extra grote toermotorfietsen

Stal je de motorfiets op de stoep (is openbare weg), dan moet deze verzekerd zijn

Bij een motorhoes die strak om de motor zit zal dit niet gebeuren. Bron foto: Black and white cat laying on motorbike

en motorhoes test geeft inzicht in de beoordeling van een selectief aantal beschermhoezen. Het is bij een motorhoes testen doorgaans niet zo dat alle beschermhoezen onderdeel vormen van de test.

Wil je weten hoe anderen de aankoop hebben ervaren? Dan is het ideaal om de motorhoes reviews door te nemen. De persoonlijke ervaring van anderen geeft je een concreet beeld van de praktijkervaring.

Het is ook aan te raden om als je bijvoorbeeld een motorhoes via Bol.com koopt, zelf een recensie achter te laten. Zo help je andere motorrijders ook op weg als zij op het punt staan een beschermhoes voor de motorfiets te kopen.

Nog wat tips en weetjes over motorhoezen

Wist je dat een goedkope motorhoes niet altijd bestand is tegen een hete uitlaat? Dat is een punt om rekening mee te houden als je terugkomt van een motorrit. Wacht dan eerst tot de uitlaat wat is afgekoeld.

Heb je een niet ademende hoes? Bij regen of nat weer en een warme motor ontstaat er mogelijk condens onder de beschermhoes. Dit is een normaal proces, maar het is beter om de motor dan eerst wat af te laten koelen.

Is de motorhoes nat van de regen? Vouw deze dan niet op als je met de motor wegrijdt. Het uithangen van de hoes voorkomt dat er schimmelvorming ontstaat.

Motorhoezen krijgen te maken met stof en vuil. Het is dan ook prettig als de hoes wasbaar is in de wasmachine. Dat is nog een puntje om op te letten en staat bij de specificaties vermeld als je een motorhoes gaat kopen.

Denk om de hete uitlaat als je de motorhoes om de motor wilt doen

Motorhoes waar te koop?

Een motorhoes online kopen biedt alle gelegenheid om verschillende merken, modellen en uitvoeringen te vergelijken. Als het de eerste keer is dat je een hoes koopt, is het vergelijken van meerdere modellen zeker aan te raden.

Bij bol.com vind je veel motorhoezen, omdat ook externe verkopers (zoals motorwinkels) daar ook verkopen. Het voordeel van bol.com is dat je gratis verzending hebt en ook gratis binnen 30 dagen mag terugsturen. Dus past de hoes niet, dan kun je hem gratis terugsturen.

Als je twijfelt over de maat en het terugsturen vind je geen probleem, dan zou je er ook direct 2 kunnen bestellen en er dan 1 terugsturen. De beste verkochte motorhoezen van bol.com en filter dan om tot een keuze te komen.

Verder zijn er ook heel veel motorhoezen bij FC Moto te koop. Tweedehands is de plek zoals voor heel veel tweedehands producten natuurlijk altijd weer Marktplaats.nl de beste plek.

Gerelateerde vragen

Is een universele motorhoes echt voor elke motor geschikt?

Van een universele motorhoes verwacht je dat deze toe te passen is over iedere motor. De praktijk wijst echter uit dat universele motorhoezen bij kleinere motoren nog wel eens voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij het vastzetten tegen de wind. Het is beter om een motorhoes te kopen die qua maat bij je motor past.

Waarom is het zo belangrijk dat de motorhoes ademt?

Dat is belangrijk omdat er anders condensvorming ontstaat onder de hoes. De condensvorming zorgt voor een vochtige omgeving. Dat leidt mogelijk tot roest en dat wil je natuurlijk niet.

Dekt een motorhoes de hele motor af?

Een motorhoes dekt doorgaans de hele motorfiets af. Er zijn echter ook motorhoezen te koop in een zogenoemde Half Cover uitvoering. De banden en het onderstel blijven dan vrij en zijn niet beschermd.

Welke motorhoes heb jij en waarom?

Er zijn heel veel verschillende motoren en scooters. Ook zijn er veel verschillende merken en typen motorhoezen. Misschien heb jij nog aanvullende informatie of tips. Welke motorhoes heb jij en waarom heb je voor deze gekozen?

Reageer op dit artikel, scroll verder naar beneden om een reactie te plaatsen, ik zie je reactie echt graag. Verbeterpunten en/of tips worden zeker in het artikel meegenomen en komen in ieder geval bij de reacties te staan, laat van je horen en help anderen.

Oke, wat nu?

Hoi, ik ben Rob. Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook zien:

KLIK HIER voor het overzicht van de laatste artikelen.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Rob-Hendriksen
Door

Rob-Hendriksen

op 21 Aug 2019

Wat is jouw favoriete motorhoes en waarom?

Ir. Antonie maijers utrecht
Door

Ir. Antonie maijers utrecht

op 16 Oct 2022

motohoezenonline... Puur SLECHT NIET KOPEN... De hoes heeft 2lagen, zacht binnen en kunstof laagje buiten Dit laatste gaat aan alle kanten stuk (ik denk door de zon) na een jaar of 2 en binnenkant blijft dan nat. Ik heb er nare foto's van.. ECHT TROEP BAH

Ivo
Door

Ivo

op 08 Sep 2023

Zelfde ervaring hier met zowel de auto- als motorhoezen die ze verkopen. Veel condens, ook met regelmatig zonder hoes laten staan. Hoezen gaan twee jaar mee en dan kunnen ze vervangen worden, GEEN AANRADER

Reactie plaatsen