Motor Oordoppen

Om je te beschermen tegen gehoorbeschadiging zijn motor oordoppen noodzakelijk. Of je nu aan het toeren bent of zo snel mogelijk op je werk wilt komen met de motor, in meer en mindere mate is er altijd wel een geluid van schadelijke rijwind. Er zijn gelukkig verschillende soorten oordoppen om je gehoor te beschermen.

Wat is het voordeel van motor oordoppen? Het voordeel van motor oordoppen is dat windruis tot een minimum te beperken is en je nog wel andere geluiden om je heen hoort. Met oordoppen in motorrijden zorgt ervoor dat je geen piep in je oren krijgt of een andere vorm van oorsuizen (tinnitus). Het beschermt je oren tegen het oplopen van gehoorschade.

De zintuigen zijn tijdens het motorrijden altijd alert en dat is natuurlijk onder meer nodig voor de veiligheid in het verkeer. Je gehoor is op de motor extra gevoelig en dat is niet altijd comfortabel. Daar is wat aan te doen door motor oordoppen te dragen tijdens het motorrijden.

Gemiddelde windruis volume met helm op

Tijdens het motorrijden lijkt het voorkomen van windruis onvermijdelijk te zijn. Als het zonnetje schijnt en het windstil is, zijn de omstandigheden perfect om op de motor te stappen. Toch heb je ook dan te maken met windruis. Vooral als je met de nodige snelheid over de snelweg rijdt.

Het windgeruis langs je helm maakt veel lawaai en ook als het windstil. Het dragen van motor oordoppen voorkomt deze hinder. Natuurlijk is het ook mogelijk om een helm te dragen die de windruis zoveel mogelijk beperkt. Zelfs dan is het dragen van motor oordoppen niet overbodig.

Persoonlijk vind ik de oordoppen van Pluggerz erg fijn, omdat ze diep in mijn oor kunnen

Persoonlijk vind ik de oordoppen van Pluggerz erg fijn, omdat ze diep in mijn oor kunnen

De snelheid van het motorrijden bepaalt voor een groot deel de mate van windruis. Je hebt er dus meer last van het omgevingslawaai op het moment dat je harder op je motor rijdt. Er is een overzicht beschikbaar waaruit op te maken is wat het gemiddelde windruis volume is die onder de helm komt.

Bij een snelheid van 100 km/u is dat al 94dB. Bij een snelheid van 120 km/ uur ligt het geluidsniveau al op 98dB. Rijd je nog sneller en kom je uit op een snelheid van 140 km/u? Houd dan rekening met een geluidsniveau van 102dB.

Het geluidsniveau van windruis komt uit op 106dB als je met 160 km/u met je motor scheurt. Hieruit blijkt al dat het dragen van motor oordoppen geen overbodige luxe is.

Gemiddelde windruis volume bij bepaalde snelheden onder helm:

  • 100 km/u: 94dB
  • 120 km/u: 98dB
  • 140 km/u: 102dB
  • 160 km/u: 106dB

Er is eerder een grootschalige helmonderzoek uitgevoerd door het Nederlandse magazine Promotor. Daaruit is naar voren gekomen dat de motorhelmen niet een optimale bescherming bieden tegen windruis. De prijsklasse van de motorhelm heeft daarop geen invloed en ook het merk niet.

Er zijn uiteraard wel helmen die de windruis beperken. Toch is het belangrijk om de oren te beschermen tegen gehoorschade. De enige oplossing daarvoor is het dragen van motor oordoppen.

Een motorhelm beschermt je oren zeker niet genoeg, maar hoe stiller de helm hoe beter, alle beetjes helpen

Een motorhelm beschermt je oren zeker niet genoeg, oordoppen zijn noodzakelijk. Maar hoe stiller de helm hoe beter, alle beetjes helpen

Gehoorschade door motorrijden

Gehoorschade als gevolg van motorrijden komt vaker voor dan je denkt, ik heb het helaas zelf ook, zowel een piep als een bromtoon, waarschijnlijk opgelopen omdat ik niet altijd structureel oordoppen heb gedragen, maar dat doe ik nu zeker, ik wil niet dat het erger wordt.

Het dragen van motor oordoppen biedt bescherming voor je gehoor. Overigens bestaat er veel onwetendheid onder motorrijders als het gaat om het oplopen van gehoorschade. Elk jaar halen tienduizenden motorliefhebbers het begeerde motorrijbewijs.

Elke nieuwe generatie motorrijders dient zich bewust te zijn dat het gehoor bescherming nodig heeft. Wist jij dat je binnen zeven minuten al kans loopt op blijvende gehoorschade? Bijvoorbeeld als je 120 km/u rijdt met een windruis van 98dB.

De KNMV wijst er eveneens op dat beginnende motorrijders zich vaak van geen kwaad bewust zijn om zonder motor oordoppen te rijden. Dat het rijden zonder gehoorbescherming gevolgen heeft, is merkbaar op het moment dat steeds een piep hoort. Een piep die niet meer weggaat en constant op de achtergrond of op de voorgrond aanwezig is.

Dat is een zeer vervelende situatie en het is nog erger omdat er vaak niets aan te doen is. Er is dan sprake van permanente gehoorschade. Schade aan het gehoor die gemakkelijk te voorkomen was geweest met het dragen van motor oordoppen.

Het dragen van motor oordoppen zou in principe al onderdeel moeten zijn van de voorlichting tijdens motorrijles. Het begint namelijk bij bewustwording van de gevolgen die windruis heeft of kan hebben als er geen bescherming is. Er zijn nog altijd mensen die denken dat het dragen van een dichte helm voldoende is om de hinder van windruis tegen te gaan.

Een helm beschermt niet tegen de mogelijkheid van het ontstaan van gehoorschade. Het dragen van motor oordoppen is dan ook aan te raden. Je wilt toch echt niet denken aan een toekomst waarin je een constante piep in je oor hoort.

Gehoorschade is te voorkomen, maar de piep is niet te genezen. Om het geld hoef je het ook niet te laten. Er is er een ruime keuze uit motor oordoppen in uiteenlopende prijsklassen.

Een helm beschermt niet tegen de mogelijkheid van het ontstaan van gehoorschade

Verschillende soorten motor oordoppen

Er zijn verschillende soorten oordoppen verkrijgen om de nodige bescherming te verkrijgen. Zo zijn er zogenoemde filteroordoppen die schadelijk geluid dempen. Het geluid dempt naar een aanvaardbaar veiligheidsniveau, waarbij je gehoor niet helemaal is afgesloten.

Er is dan ook sprake van speciale filters die omgevingsgeluid beperkt doorlaten. Dat is vooral ook handig als je van een communicatiesysteem op de motor gebruikmaakt.

Een ander soort motor oordoppen zijn universeel uitgevoerd. Bijvoorbeeld van Alpine. Deze zorgen voor een gemiddelde demping of zware demping van geluid. Het hangt van het type motorrijder die je bent welke het meest geschikt zijn. Oordoppen met een gemiddelde demping zijn bijvoorbeeld geschikt als je met de motor gaat toeren.

Verpakkingen van Pluggerz oordoppen voor motor en vliegtuig en motor oordoppen van Alpine

Verpakkingen van Pluggerz oordoppen voor motor en vliegtuig en motor oordoppen van Alpine

Op de afbeelding zie je 3 soorten oordoppen die ik zelf door elkaar gebruik. De Pluggerz gebruik ik momenteel het meest. Dat komt omdat ik de houder van de Pluggerz aan mijn motor sleutel heb bevestigd, hierdoor vergeet je ze ook niet meer in te doen.

Ik heb dat al zo vaak gehad, helmmuts op, helm op, jas dicht, handschoenen aan, opstappen en………..ach de oordoppen moeten nog in, of nog erger, je rijdt al een stukje. Dan moeten handschoenen, helm en helmmuts weer af en na de oordoppen te hebben geplaatst moeten je alles weer aan. (klinkt vast bekend haha)

Maar met de houder van de pluggers aan mijn motor sleutel heb ik dit veel minder, omdat je de houder van de oordoppen al ziet voordat je de sleutel in het contact steekt. De pluggerz voldoen prima en lijken wat steviger en iets smaller dan de Alpine oordoppen, maar zowel de pluggerz als de alpine doen het bij mij allebei prima.

De Pluggerz gebruik ik momenteel het meest, voornamelijk omdat ik ze lekker stevig vind en ze vrij smal zijn. Hierdoor kan ik ze ver in mijn oren steken. De Pluggerz On the Road zijn te koop bij bol.com (gratis verzending).

De Alpine MotoSafe Pro is totaal duurder, maar completer en je ontvangt 2 paar, dus uiteindelijk betaal je per paar hetzelfde als voor de Pluggerz en je hebt een mooi tasje om de beide sets oordoppen in te bewaren.

Je ontvangt bij de Alpine MotoSafe Pro een set Race oordoppen (dempt 20 db) en een set Tour oordoppen (dempt 17 db), zo kun je mooi afwisselen wat jij het prettigst vind. De combinatie van Race- en Tour oordoppen van Alpine MotoSafe Pro zijn te koop bij bol.com (gratis verzending).

Zowel de Pluggerz als de Alpine Motorsafe pro heb ik toen in 1x gekocht en daarbij ook nog eens pluggerz travel, voor in het vliegtuig. Ja er kwamen in 1 keer 3 verschillende sets oordoppen binnen, hierdoor heb ik wel mooi het een en ander kunnen testen. Omdat ik echt veel last had van de druk op mijn oren in het vliegtuig bij opstijgen en dalen, heb ik deze er ook bij gekocht.

Sinds de Pluggerz travel heb ik van de druk in het vliegtuig geen last meer en ik had echt veel last, dus die werken ook prima, echt een aanrader voor mensen die ook last hebben van het opstijgen en dalen in een vliegtuig. Wat had ik graag eerder geweten dat hier ook oordoppen voor waren, maar misschien waren die er vroeger nog niet. De Pluggerz Travel oordoppen voor in het vliegtuig koop je ook bij bol.com met gratis verzending.

Speciale en op maat gemaakte oordoppen

De motor oordoppen met een hele zware demping zijn weer ideaal om te dragen in combinatie met een open helm. Of voor het rijden op de snelweg of motorracen op een racecircuit.

Gehoorbescherming op maat laten maken is ook nog een optie. Deze bieden de perfecte bescherming tegen gehoorschade. Een voordeel is bovendien dat deze otoplastieken ongeveer een jaar of vier of vijf meegaan. De pasvorm is helemaal op jouw oor afgestemd en daarom is het comfort van op maat gemaakte motor oordoppen op topniveau.

Alpine is een van de bedrijven die gehoorbescherming voor motorrijders op maat maakt. Dit bedrijf is in Soesterberg gevestigd. Naast Alpine zijn er ook motor oordoppen van andere merken om een keuze uit te maken. Bijvoorbeeld de Thunderplugs oordoppen. Dit zijn oorbeschermers met een speciaal motorfilter die tot 26dB op alle frequenties het geluid dempen.

Motor oordoppen en extra bescherming

Als je er alles aan wilt doen om gehoorschade te voorkomen, zijn daar mogelijkheden voor. In aanvulling op het dragen van motor oordoppen is er extra bescherming beschikbaar. Het scheelt bijvoorbeeld enorm als je met een windscherm op je motor rijdt.

Een windscherm houdt wind en daardoor ook windruis tegen. Het is niet voldoende om alleen van een windscherm gebruik te maken. De combinatie met motor oordoppen is natuurlijk wel perfect. Als je niet op de snelweg rijdt, maar in de stad of elders in de bebouwde kom is het overigens niet nodig om met oordoppen in te rijden. De windruis is in dat geval zeer beperkt.

Het motorrijden begint altijd met een optimale voorbereiding. De kleding uitrusting is daar een onderdeel van en zeker ook de motorhelm. Er zijn diverse motorhelmen op de markt die zo zijn uitgevoerd dat de windruis tot het minimum is beperkt.

Bijvoorbeeld de motorhelmen die bekend staan als stille helmen. Schuberth is een merk dat bekend staat om de productie van een aantal stille motorhelmen. Bijvoorbeeld met een helm die vol in de wind bij 100km/u een geluidsniveau heeft van 85 dB. Ook voor het dragen van stille helmen luidt het advies om motor oordoppen te dragen.

Een helmmuts onder de helm dragen helpt ook weer een beetje

Om het gehoor nog een beetje beter te beschermen, is het ook nog mogelijk om een helmmuts onder de helm te dragen. Het levert een minimale bijdrage op het gebied van gehoorbescherming, maar alle beetjes helpen wat dat betreft. Zorg in elk geval dat je met de juiste bescherming rijdt om gehoorproblemen in de toekomst te voorkomen.

De motor oordoppen zijn zo ontworpen dat je er geen hinder van ondervindt. Je went er dan ook bijzonder snel aan om met oordopjes in motor te rijden. Vooral als je oordoppen koopt van een goede kwaliteit en met zachte filters. De Alpine MotoSafe filteroordoppen zijn daar een voorbeeld van.

Deze oordoppen zijn gemaakt van het materiaal Alpine Thermo Shape dat geen siliconen bevat. Hiermee wordt voorkomen dat de oordopjes gaan irriteren in de oren of gaan zweten of jeuken.

Gerelateerde vragen

Hoor ik helemaal niets meer met motor oordoppen in?

Motor oordoppen zijn bedoeld om schadelijk geluid te beperken. Het is dus niets zo dat je helemaal niets meer hoort met gehoorbescherming. De oordoppen filteren als het ware het geluid. Er zijn wel gradaties in de mate van demping, zoals een gemiddelde demping of zware demping van het lawaai van windruis.

Welke oordoppen zijn het beste tijdens het motorrijden?

Het hangt onder meer af van wat voor soort type motorrijder je bent. Rijd je vaak en lang over de snelweg of ben je meer een toerrijder? Alpine is een merk dat voor alle soorten motorrijders geschikte oordoppen heeft. Het is zelfs mogelijk om oordoppen op maat te laten maken.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen