Wat Is Een Geschikte Motorfiets Voor Vrouwen?
15 mei 2019 

Wat Is Een Geschikte Motorfiets Voor Vrouwen?

Er zijn veel vrouwen die motorrijden en dat op allerlei verschillende motoren doen. In principe zijn alle soorten motorfietsen natuurlijk geschikt voor vrouwen. Er zijn echter wel een paar factoren om rekening mee te houden.

Wat is een geschikte motorfiets voor vrouwen? De ideale motor voor vrouwen is die waarop zij zich prettig voelen tijdens het rijden. Het motortype maakt niet uit. Er zijn wel factoren die van invloed zijn op het comfortabel en gemakkelijk rijden. Bijvoorbeeld de lengte van de vrouw net als de grootte van de handen. De zwaarte van de motor speelt eveneens een rol.

Als je een hele kleine vrouw bent, is het lastig om met een zware toermotor te lopen. De vraag is dan of deze motor wel het meest geschikt is. Of dat het beter is om een keuze voor een ander type motorfiets te maken. De motor moet natuurlijk wel hanteerbaar zijn.

Zithoogte en voeten op de grond

De gemiddelde lengte van een vrouw is nu eenmaal korter dan die van een man. Bij het rijden op een motor is het van belang dat je met de voeten bij de grond komt. Als je voor een stoplicht stopt, moet je de motor in balans houden.

Kom je niet met de voeten bij de grond dan is dat een groot probleem. Dan valt in elk geval de motor om en jij misschien ook. Het is daarom belangrijk om op basis van je eigen lengte een geschikte motorfiets uit te kiezen.

Dat doe je door verschillende modellen eens uit te proberen. Of misschien heb je op de rijschool eerder al de voor jou ideale motor ontdekt. Er is niets mis mee om die motorfiets als uitgangspunt te nemen om mee te beginnen.

Er zijn natuurlijk lage motoren die ideaal zijn als je klein van stuk bent. De zithoogte bepaalt toch of je ook met de voeten bij de grond komt. Een grote enduro is soms minder geschikt, maar een Harley Davidson qua zithoogte mogelijk wel, maar er is natuurlijk meer dan alleen zithoogte.

Het kan vaak wel met alleen je tenen aan de grond, maar het is toch net even wat instabieler, zeker als de grond ook ongelijk is

Het kan vaak wel met alleen je tenen aan de grond, maar het is toch net even wat instabieler, zeker als de grond ook ongelijk is kun je vallen

Een goede zithoogte op een lage motorfiets zorgt ervoor dat je met je voeten plat op de grond komt. Dus niet alleen met je tenen, maar in elk geval met de volle voorvoet. Probeer het maar eens uit.

Als je op de motor zit, moet je beide voeten aan weerszijden plat op de grond kunnen zetten. Dat is nodig omdat je de motor van beide zijden goed moet opvangen als dat nodig is in voorkomende situaties.

Motorlaarzen met extra hoge schoenzool

Er is nog een oplossing als het gaat om een motorfiets voor vrouwen om de voeten op de grond te krijgen. Er zijn voor vrouwen namelijk motorlaarzen beschikbaar die over een hoge schoenzool beschikken.

Dan komt er bijvoorbeeld zomaar twee centimeter extra bij en bereik je net wel met je voeten de grond. In het uiterste geval is het mogelijk om de motor te verlagen. De vraag is echter of dat wel wenselijk is, want dat is nadelig voor de vering. Het is dan misschien beter om naar een andere motorfiets uit te kijken.

Tip: koop motorlaarzen met een extra hoge schoenzool om toch op die motor te rijden

Gewicht en hanteerbaarheid motor

Het gewicht is een factor die zeker invloed heeft op de vraag welke motorfiets geschikt is voor vrouwen. Het gaat dan niet alleen om je eigen gewicht, maar ook om het gewicht van de motor.

Ben je niet al te lang en weeg je rond de vijftig kilogram dan is een motor met een gewicht van 260 kilogram niet echt een topkeuze. Het is dus zeker aan te raden om niet alleen met je lengte, maar ook met het gewicht van jezelf en van de motor rekening te houden.

De hanteerbaarheid van de motorfiets is natuurlijk een belangrijk punt. Een zware motorfiets is als je zelf licht bent minder goed onder controle te houden. Niet alleen als je ermee loopt, maar ook tijdens het rijden als je houding niet helemaal klopt.

Bijvoorbeeld als je in de file terechtkomt en de snelheid steeds moet aanpassen. Off als je moet remmen voor een stoplicht. Je moet dan in staat zijn om de motor recht te houden bij het steeds stoppen. Dat is lastiger als je zelf weinig weegt en klein bent en de motorfiets heel zwaar en hoog is. Uiteraard speelt ervaring hierbij ook een rol.

Er zijn ook gewoon vrouwen die op de zwaarste motoren rijden en daar geen enkele hinder van ondervinden. Als eerste motorfiets voor vrouwen is het echter verstandig om met een lichtere motor te starten.

Grootte van je handen

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar de grootte van je handen speelt ook een rol. Een geschikte motorfiets voor vrouwen is wat dat betreft een motor waarbij je een goede controle hebt over de koppelingshendel.

Vrouwenhanden zijn doorgaans minder groot dan die van een man. Als de koppelingshendel te ver uitsteekt en je hebt kleine handen, is het lastig om deze in te knijpen. Simpelweg omdat je vingers net niet lang genoeg zijn om er goed achter te komen.

Hetzelfde geldt voor koppelingshendels die de nodige kracht vereisen om in te knijpen. Als je met je handen er niet goed bij kunt, maakt het dat het lastiger om kracht te zetten. Dat is dus zeker een puntje om op te letten als je een motor gaat kopen.

Probeer of je de koppelingshendel makkelijk kunt inknijpen en of deze niet te zwaar gaat

Motorfiets met scherm en je lengte

Als je een geschikte motorfiets voor vrouwen zoekt is je lengte voor meerdere zaken van belang. Dat je met je voeten bij de grond moet komen, is meer dan logisch. Wil je echter een motor met een scherm dan is er nog een aspect.

Vooral als je klein bent, bestaat de kans dat je tegen de rand van het scherm aankijkt. Dat is natuurlijk niet ideaal en levert door het beperkte zicht onveilige situaties op. Daar is wel een oplossing voor te vinden.

Bijvoorbeeld door een ander scherm op de motor te laten plaatsen. Of dat een ideale keuze blijkt te zijn, is ook nog maar de vraag. Je wilt toch het liefste meteen een motor hebben die in alle opzichten perfect bij je past. Als het niet anders is dan is het niet anders, maar die keuze is natuurlijk geheel aan jou.

Lekker lage motorfiets, waarmee je al zitten een stukje kunt lopen met de motorfiets

Lekker lage motorfiets, waarmee je al zitten een stukje kunt lopen met de motorfiets

Fysieke kenmerken van belang voor keuze geschikte motorfiets

Fysieke kenmerken zijn van belang als het gaat om een keuze te maken voor een geschikte motorfiets voor vrouwen. Uiteraard geldt dat de fysieke kenmerken eveneens van toepassing zijn op mannen.

Bij het motor parkeren is het toch wel erg handig als je met de motorfiets kunt lopen. Bij zware motorfietsen is het soms fijn als je al zittend op de motorfiets een stukje naar achteren of naar voren kunt lopen, dan moet je dus goed met je voeten bij de grond kunnen.

Er zijn lange vrouwen die probleemloos op de grootste motoren rijden. Er zijn ook mannen die een lengte hebben beneden het gemiddelde of klein zijn en licht van gewicht. In dat opzicht is het uiteraard wat vreemd om alleen over een geschikte motorfiets voor vrouwen te spreken.

Het gaat in de algemeenheid om de eigen fysieke kenmerken en de beste keuze voor een motor. Verder speelt uiteraard de rijervaring eveneens een rol bij het maken van een keuze voor een geschikte motorfiets voor vrouwen en mannen.

Fysieke kenmerken spelen altijd een rol voor de ideale motorfiets, zowel voor vrouwen als mannen

Rijervaring en geschikte motorfiets

Je rijervaring is uiteraard ook van invloed of er sprake is van een geschikte motorfiets voor vrouwen. Heb je net je motorrijbewijs gehaald dan is het in de eerste plaats de vraag welk motorrijbewijs het is.

Alleen rijbewijs A geeft toegang tot het rijden op alle soorten motoren. De vraag is echter of je meteen op de zwaarste motorfiets wilt rijden of liever voor een beginnersmotor kiest. Het is belangrijk om in de praktijk te ondervinden wat het beste bij je past.

Een vrouw op een sportieve motorfiets zie je best vaak

Een vrouw op een sportieve motorfiets zie je best vaak

Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt op de motorfiets. Als jij je comfortabel en fijn voelt dan maakt het niet uit op wat voor motor je rijdt. Om erachter te komen wat bij je past, zijn er verschillende opties.

Neem de tijd om erachter te komen wat voor jouw als vrouw een geschikte motorfiets is. Bezoek de dealer en maak eens een proefrit en test daarbij verschillende typen motoren. Of neem er eerst eens op plaats.

Dan merk je waarschijnlijk direct al of je een comfortabele houding hebt of niet. Een andere mogelijkheid is het huren van een motorfiets. Ga er eens een dagje op uit met een type motor dat jou aanspreekt.

Als jij je comfortabel en fijn voelt dan maakt het niet uit op wat voor motor je rijdt

Gerelateerde vragen

Hebben alle rijscholen geschikte motorfietsen voor vrouwen?

In principe is het mogelijk om als vrouw bij elke rijschool motorrijles te volgen. Ben je beperkt van lengte dan is het misschien verstandig om eerst eens langs te gaan bij een rijschool of te informeren naar de mogelijkheden. Test maar eens of je op de lesmotor met je voeten op de grond komt en de zithouding comfortabel is.

Kan ik het zadel van een motor verlagen?

Het is bij veel motorfietsen mogelijk om het zadel te verlagen. Of juist te verhogen. Er zijn echter ook motoren waarbij dat geen optie is. In dat geval zijn er doorgaans te veel aanpassingen nodig om van een geschikte motorfiets te spreken. Je moet dan bijvoorbeeld een ander zadel aanschaffen of misschien wel laten maken met minder vulling.

Is het stuur van een motor te verstellen?

Als je korte armen en kleine handen hebt, is het lastig om goed bij het stuur te kunnen. Er zijn motoren waarvan het stuur te verstellen is. Door het stuur in de richting van je lijf te verstellen, is er voor jou een beter armbereik.

Theorie-leren.nl

Win Gratis Kaarten Motorbeurs Utrecht 2020

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen