Gratis Kenteken Check Als Je Zoekt Naar Een 2e Hands Motor
12 juli 2019 

Gratis Kenteken Check Als Je Zoekt Naar Een 2e Hands Motor

Een kenteken check doe je eenvoudig gratis online. Even een kenteken invullen en je ontvangt binnen enkele seconden een rapport met de historie van de motorfiets.

Waarom moet je altijd een gratis kenteken check doen voor je een motor gaat kopen? De kenteken check geeft je binnen enkele seconden feitelijke informatie over een voertuig. In de gratis kenteken check zie je informatie over Merk, Type, bouwjaar, of de motor is geïmporteerd,  of er terugroepacties zijn, of het een gestolen voertuig betreft, en algemene informatie over maten, gewichten en prestaties van het voertuig.

In dit artikel zie je aan de hand van mijn eigen motor, wat voor informatie je al krijgt bij een gratis kenteken check. Het kenteken van mijn huidige motor heb ik ingevoerd en dit rapport neem ik met je door. Je zult verbaast zijn wat voor informatie je al kunt krijgen uit zo een gratis rapport.

Kenteken check is ook voor motoren

De kenteken check lijkt in eerste instantie als je de website ziet voor auto’s te zijn, maar werkt ook prima voor motoren, vermoedelijk weet niet iedereen dat. De automarkt is natuurlijk ook veel groter dan de motormarkt, dus het is logisch dat het design van de website van kenteken check daar meer op gericht is.

Direct een Gratis Kenteken Check doen? KLIK HIER

Hoe werkt de gratis kenteken check?

De kenteken check werkt zeer eenvoudig, je vult een kenteken in en klikt op controleer. Je zult verbaast zijn over de snelheid en compleetheid van een gratis kenteken check. Op mijn relatief trage computer (9 jaar oud) had ik binnen 5 seconden een volledig rapport, met meer gegevens dan ik had verwacht van een gratis rapport.

Gratis Kenteken Check, kenteken invullen en klaar

Gratis Kenteken Check, kenteken invullen en in 5 seconden heb je een rapport

Direct gegevens die je kunnen behoeden voor een miskoop

Zelf ben ik het levende bewijs van hoe je motoren niet moet kopen……………als ik eenmaal ga kijken naar een motor, kom ik er meestal ook mee thuis. Zelfs als ik een vriend meeneem die mij aanraadt de motor te laten staan. Liefde maakt blind.

Liefde maakt blind

Al direct bovenaan het rapport zie je een paar hele belangrijke gegevens die naar voren komen. Het merk en het type van het voertuig. Als dit al niet klopt bij het kenteken, dan valt er wel wat uit te leggen door de eigenaar.

Vervolgens zie je het bouwjaar van de motor, dit is het jaar dat de motor voor het eerst op de markt is gekomen, dat is niet altijd gelijk aan het model van dat jaar. Lees ook het artikel over “bouwjaar en model van de motor komen niet altijd overeen”, dan zie je wat ik bedoel.

Bij een geïmporteerde motor, zoals het voorbeeld van mijn motor, zie je ook wanneer de motor is geïmporteerd naar Nederland. In mijn geval is het bouwjaar van de motor dus september 2007 en naar Nederland gekomen in januari 2010.

Aan de bovenste gegevens van het rapport kun je direct al hele belangrijke gegevens zien (merk, type, bouwjaar, import datum)

Aan de bovenste gegevens van het rapport kun je direct al hele belangrijke gegevens zien (merk, type, bouwjaar, import datum)

Binnen 5 seconden weet je dus bovenstaande belangrijke gegevens en kun je vergelijken of deze kloppen met de gegevens die bij de advertentie staan of de verkoper je verteld. Je kunt het rapport direct printen of downloaden als een pdf, het is zo een 15 pagina’s lang.

Direct printen of pdf rapport downloaden

Direct printen of pdf rapport downloaden

Belangrijke gegevens uit een gratis kenteken check

 • Merk (Yamaha)
 • Type (FJR 1300 A)
 • Bouwjaar (september 2007)
 • Geïmporteerd (Januari 2010)
 • Vermogen (143 PK)
 • Is de motor gestolen

Wat voor conclusies kun je uit de gegevens van een gratis kenteken check trekken?

Uit bovenstaande gratis gegevens kun je al veel belangrijke informatie halen. Als Merk en Type niet overeenkomen, dan is er wat raars aan de hand, dan ben ik zeer benieuwd naar het verhaal van de verkoper en ben ik er eigenlijk al klaar mee.

Het bouwjaar is ook zeer interessant, want dat geeft een indicatie aan van het type van de motor. Maar zoals eerder gezegd, het kan ook een overjarig model zijn geweest, wat pas op deze datum op kenteken is gezet, maar toen was de motor wel nieuw natuurlijk.

Ook in de gratis kenteken check de exacte data van eerste toelating wereld, eerste afgifte Nederland en de laatste tenaamstelling dat ben ik dus in dit geval ;-)

Ook in de gratis kenteken check de exacte data van eerste toelating wereld, eerste afgifte Nederland en de laatste tenaamstelling dat ben ik dus in dit geval 😉

Het bouwjaar wordt nog belangrijker als het om een import motor gaat. Soms wordt door een verkoper of adverteerder alleen het jaar van de import genoemd. Dus in mijn geval zou er dan geadverteerd worden met een FJR 1300 A uit 2010. Maar dat is de datum dat de motor naar Nederland is gekomen, vanaf september 2007 reed de motor in Engeland, dat weet ik vanuit de onderhoudsboekjes.

Het bouwjaar en de importdatum staat ook op het kenteken, maar dan moet je dat wel vooraf gezien hebben of anders moet het je opvallen bij het overschrijven. Het is de vraag of je het dan ziet en als je het al ziet is het een heel lastig moment om de koop terug te draaien, je hebt dan vermoedelijk ook al betaald.

Het is dus fijner als je dit soort gegevens gewoon rustig thuis op je computer of op je telefoon even kunt checken voordat je naar een motor gaat kijken. Zeker weten dat je het dan direct ziet.

Ook in zichtbaar in de gratis kenteken check en best belangrijk

Ook zichtbaar in de gratis kenteken check en best belangrijk

Zelf zien hoe simpel het is, doe een check van je huidige motor of auto, KLIK HIER 

Wanneer kiezen voor een gratis rapport?

Als je nog op zoek bent naar motoren en er verschillende op het oog hebt, dan zou ik voor een gratis kenteken check rapport kiezen.  Deze doe je dan van de motoren die op je lijstje staan. Het is niet nodig om nu al te gaan betalen voor een rapport, eerst de grove selectie doen. Met de gratis kenteken check kun je al zien met wat voor motor je te maken hebt.

Met de gratis kenteken check kun je al zien met wat voor motor je te maken hebt

Door het gratis rapport te gebruiken, zouden er zomaar eens gegevens naar boven kunnen komen, waarom je geen interesse meer hebt in de motor. Vooral het bouwjaar is daar een goed voorbeeld van, zeker bij import motorfietsen. Maar wie weet wat voor geks er nog uitkomt.

Wanneer betaald uitgebreid rapport?

Nadat je zover bent dat je naar een motor wilt gaan kijken, omdat je echt geïnteresseerd bent en als uitgangspunt hebt om de motor eventueel te kopen als hij bevalt. Tja, dan wordt het tijd voor een betaald uitgebreid rapport.

Met een betaald rapport krijg je natuurlijk ook meteen de gratis gegevens:

 • Merk (gratis)
 • Type (gratis)
 • Bouwjaar (gratis)
 • Geïmporteerd (gratis)
 • Vermogen (gratis)
 • Is de motor gestolen (gratis)

Onderstaand zijn de extra betaalde kenteken check mogelijkheden:

 • Schaderapport (aanbevolen)
 • Tellerrapport
 • Eigenaren (aanbevolen)
 • Import check
 • Waarderapport (aanbevolen)
 • Chassisnummer

Als je mijn 3 aanbevolen extra’s neemt, ben je € 21,- kwijt (juli 2019, prijzen kunnen wijzigen). Voor € 21,- verzeker je jezelf van betrouwbare gegevens van de motor.

Tip: kies in je gratis kenteken check het premium rapport, dan ben je maar € 10,- kwijt en heb je de belangrijkste extra gegevens ook.

Wil je naar een motor gaan kijken met als uitgangspunt om de motor eventueel te kopen, dan wordt het tijd voor een betaald uitgebreid rapport

Als er iets komt uit het rapport komt dat wat tegen valt

Het kan natuurlijk zijn dat het rapport iets naar boven brengt, dat tegenvalt en een reden is om niet naar een motor te gaan kijken. Aan de ene kant is dat vervelend, je hebt een paar tientjes betaald voor het rapport en je gaat niet eens naar de motor kijken.

Kost iets extra, maar het is wel fijn te weten hoeveel eigenaren een motor heeft gehad

Kost iets extra, maar het is wel fijn te weten hoeveel eigenaren een motor heeft gehad

Toch moet je dan blij zijn dat je het betaalde onderzoek hebt gedaan. Het had ook gekund dat je geen betaald onderzoek had gedaan en er pas achter komt als je de motor al in je bezit hebt. Dan is er meestal geen weg meer terug en ben je veel meer geld kwijt dan de paar tientjes die het je nu kost.

Uiteindelijk zal het je niet eens zo heel veel kosten, ook niet als je niet naar een motor gaat kijken, het bespaart je een rit naar de koper en benzine kost ook veel tegenwoordig en het scheelt je verloren tijd. In die tijd kun je beter naar een echte kanshebber gaan kijken. 

(voor) kennis is macht

Als het rapport volgens verwachting is

Dan ga je met vertrouwen naar de verkoper omdat je al een flinke voorkennis hebt en dat hoef je niet aan de verkoper te vertellen. Als nog niet alle gegevens bekend waren, omdat deze niet verteld zijn of in een advertentie genoemd zijn, kun je als jij de gegevens al hebt, zien of het verhaal van de verkoper klopt.

Op het moment dat er gaten in het verhaal van de verkoper zitten moet je extra goed opletten. Bijvoorbeeld dat de verkoper verteld dat er 1 vorige eigenaar was en je weet dat er 3 zijn of er wordt verzwegen dat het een import motor is, dan moet je extra op je hoede zijn, want dan klopt er misschien meer niet.

Als het verhaal van de verkoper gewoon klopt met de gegevens die jij hebt vanuit de extra rapportage, heb je een veel grotere kans dat wat je hoort ook het verhaal van de motor is. Dan kun je de motor met veel meer vertrouwen kopen.

Gratis kenteken check van auto’s/motoren uit nieuwsgierigheid

Een gratis kenteken check is ook gewoon leuk om te doen, eigenlijk doe ik het in bepaalde periodes best vaak. Ik heb een hond en die moet natuurlijk uitgelaten worden.

Soms kom ik een speciale auto of motor tegen, dan wil ik nog wel eens even kijken wat het precies voor type en bouwjaar is. Eigenlijk is dit gewoon uit nieuwsgierigheid, dan wil ik weten in wat voor mooie bak één van de buurmannen nu weer rijdt.

Andere motor of auto zoeken met de gratis kenteken check

Wat ik ook veel deed als ik met de hond door de wijk liep en een auto zag die ik mooi vond, maar er verder weinig van wist (geen type en/of geen bouwjaar), was even de kenteken check, een kenteken invoeren is genoeg, zo gepiept.

Na de gratis kenteken check wist ik dan het type en bouwjaar en kon ik inschatten of deze in mijn budget zou passen. Soms zie je bijvoorbeeld wel een mooie auto of motor en weet je ook wel wat voor merk en type het is, maar weet je niet het bouwjaar. Even een gratis kenteken check doen met het kenteken geeft dan uitkomst.

Vaak was het model dan te nieuw, maar uiteindelijk wordt je zo wel steeds een stukje wijzer over wat je wel of niet mooi, leuk en betaalbaar vindt.

Je ziet wat leuke motoren staan, doe gewoon even een gratis kenteken check om meer te weten te komen, deze motor is na dit artikel wel bekend denk ik.......

Je ziet wat leuke motoren staan, doe gewoon even een gratis kenteken check om meer te weten te komen, deze motor is na dit artikel wel bekend denk ik…….

De auto die voortkwam uit mijn dagelijkse zoektocht

Voor de liefhebbers, op het ogenblik heb ik een Nissan Juke uit 2011, het is weer eens wat anders en juist dat vind ik leuk. De meningen over vooral het uiterlijk van deze auto verschillen behoorlijk, van super leuk tot ik zou hem zelf nooit kopen.

Eerlijk gezegd, mijn mening is momenteel heel anders dan toen de Juke op de markt kwam, toen vond ik de Juke helemaal niets en 8 jaar later vond ik hem juist leuk en zie ik hem heel anders en heb hem gekocht, niets zo veranderlijk als een mens 😉

De motor die ik kocht zonder kenteken check

Mijn huidige FJR 1300 A heb ik gekocht bij een Motoport dealer, deze verkocht de dealer in consignatie voor hun klant. De afspraak kwam vrij plotseling tot stand, ik ben er min of meer direct heen gegaan, het was zo een 125 kilometer rijden en ook weer terug.

Vooral door de afstand en het feit dat een andere motor net voor mijn neus verkocht was, had ik het plan als de motor goed is hem te kopen, want ik was al verliefd op dit model.

Als ik eenmaal verliefd ben gaat het mis met motoren, dan moet er wel heel veel mis zijn, wil ik hem niet kopen. Ik zie ook geen enkele kras of beschadiging en de verkoper moet hem wel heel erg afkraken (wat natuurlijk nooit gebeurd) wil ik er vanaf zien.

Als ik eenmaal verliefd ben gaat het mis

Volgens mij wist ik ook niet eens dat het een import motor was, dat heeft de verkoper wel verteld, maar ja, verliefd he? Het gaf wel vertrouwen dat het een Motoport dealer was, ik 3 maanden garantie kreeg en de laatste facturen van onderhoud kon zien, alsmede afgestempelde boekjes van dealers uit Engeland.

Er zaten wel wat gebruikssporen op de motor, krasjes op de koffers bijvoorbeeld, maar die heb ik nooit gezien. En zoals het zo vaak is gegaan, ik ging met een Aprilia Tuono heen en kwam met een FJR 1300 A thuis.

Eenmaal verliefd op een motor maakt blind, doe voordat je gaat kijken de kenteken check

Eenmaal verliefd op een motor maakt blind, doe voordat je gaat kijken de kenteken check

Wat als ik wel de tijd had genomen voor een kenteken check?

Heel eerlijk gezegd, dan had ik deze motor waarschijnlijk niet gekocht, gek he? Want ik heb hem wel gekocht en achteraf ben ik er ook heel blij mee, dus ik heb geluk gehad. Maar ik heb eerst wat vertrouwen moeten krijgen in de motor.

Het was een import motor, dat wist ik niet toen ik heen ging, ook wist ik niet dat er relatief veel eigenaren waren, pas thuis beseft toen ik in het onderhoudsboekje keek, dat had ik ook liever vooraf geweten.

dat er relatief veel eigenaren waren, dat had ik ook liever vooraf geweten

De motor heb ik in 2016 gekocht en in 2018 heb ik de motor naar een van de beste Yamaha FJR monteurs van Nederland gebracht voor een beurt en nog wat extra accessoires laten monteren.

Ook heb ik gevraagd of de monteur goed wilde kijken of de staat van de motor overeenkwam met de gegevens die ik had gekregen (o.a. met de leeftijd en kilometers van de motor).

Het was tenslotte toch een import motorfiets en dan mis je bijvoorbeeld de onderhoudshistorie van het land waaruit een motor is geïmporteerd en hierdoor had ik toch net dat beetje vertrouwen nodig.

Als ik naar mijn volgende motor ga kijken, doe ik zeker een kenteken check, dan kun je dit thuis rustig op je laten inwerken en verstandelijke keuzes maken en niet vanuit de emotie. 

als ik naar mijn volgende motor ga kijken, doe ik zeker een kenteken check

Het zal ook na de koop meer vertrouwen geven. Nu had ik pas echt vertrouwen nadat deze 2 jaar in mijn bezit was, dat is toch jammer. Dus pas nadat de monteur hem in 2018 heeft beoordeeld als goed.

Nu is een FJR een redelijk probleemloze motor en ze draaien met gemak 2 ton of meer, maar je moet ook weten of de tellerstand een beetje klopt, dat is bij een import motor toch lastiger te controleren.

Een juist bouwjaar en tellerstand, zijn best van belang, als een tellerstand niet klopt, kan het zijn dat je niet weet dat er eigenlijk al bijvoorbeeld een distributie vervangen zou moeten worden.

De kosten van zo een ketting vervangen zijn vaak een paar honderd euro, maar als de ketting breekt omdat je niet wist dat je auto of motor meer kilometers heeft gemaakt, dan worden het duizenden euro’s of misschien wel een total loss, dag aankoopbedrag.

Doe eens zo een gratis kentekencheck, dan zie je hoe makkelijk het is

Tot zover de enge verhalen, doe zelf eens een gratis kenteken check, gewoon voor de lol of om te zien hoe het werkt en wat een gratis rapport je al voor informatie geeft. 

Neem je huidige motor of auto, of die van je vrouw, de buurman of een vriend, het is gewoon leuk om te zien wat er uitkomt en of het allemaal klopt met wat jij zelf al wist.  Kom je een verrassing tegen, laat het horen, ik ben benieuwd naar jouw uitkomst van de check, doe de Gratis Kenteken Check zelf, KLIK HIER en laat eens weten wat jij ervan vindt.

Een gratis kenteken check verplicht je tot niets, je hoeft ook geen gegevens achter te laten, gewoon kenteken invoeren en je krijgt een rapport, doe het zelf maar eens.

Win Gratis Kaarten Motorbeurs Utrecht 2020

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen