Motorverzekering 125cc

Als je jong bent en een motor 125cc koopt, ben je natuurlijk als een kind zo blij. Je wilt er meteen de weg mee op. Dat is ook mogelijk, maar eerst moet je nog aan een wettelijke verplichting voldoen. Dat is het afsluiten van een motorverzekering voor je 125cc motor.

Welke motorverzekering 125cc is verplicht? Het is verplicht om een motorverzekering 125cc af te sluiten met WA-dekking. Een beperkt casco of allrisk dekking is niet verplicht. Ook een opzittende-verzekering is een optie net als rechtsbijstand. Vergelijken van premies is aan te raden.

Met een motorverzekering 125cc rijd je volgens de wettelijke verplichting verzekerd op je motor rond. Zodra je een motor hebt gekocht, is er de verplichting je te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. Bekijk voor die tijd alvast wat de beste opties zijn.

Opties voor motorverzekering 125cc

De WA motorverzekering 125cc is verplicht. Die moet je dus sowieso afsluiten. Het beste is om even een vergelijking te maken tussen de aanbieders van motorverzekeringen. Een 125cc motor is een beginnersmotor.

Dat betekent dat de kans groot is dat je nog jong bent en net je motorrijbewijs hebt gehaald. Dan is het dubbel zo interessant om een vergelijking te maken.

Als jongere vorm je voor de verzekeraar namelijk een groter risico met het oog op mogelijke schadegevallen. Dat zie je terug in de premies. Motorverzekeringen zijn voor jongeren die beginnen met motorrijden vaak hoger.

Kawasaki 125cc Ninja

Kawasaki 125cc Ninja

Naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering heb je de mogelijkheid je motorverzekering uit te breiden. Bijvoorbeeld met een beperkt casco aanvulling of allrisk motorverzekering. Hier is een diefstaldekking bij inbegrepen.

Deze optie voor diefstal is te overwegen als je bijvoorbeeld een splinternieuwe 125cc motor hebt gekocht. Dan ben je ook meteen verzekerd tegen schade aan je eigen motor wat bij de WA motorverzekering 125cc niet het geval is. Bij beperkt casco krijg je schade vergoed aan je motor door storm, brand, diefstal, aanrijding of hagel.

Bij een allrisk motorverzekering kom je ook in andere situaties voor schadevergoeding in aanmerking. Bijvoorbeeld als je door je eigen schuld met je motor ergens tegenaan rijdt. Of onverhoopt van de weg afraakt. Ook slippen en omvallen met schade tot gevolg zijn met de allrisk motorverzekering situaties die gedekt zijn.

Vergelijk meerdere aanbieders en voer een motorverzekering 125cc berekening uit. Dan zie je waar je als jongere met een beginnersmotor het voordeligst uit bent. Koop je een oudere tweedehands motor? Dan hoef je geen uitgebreide verzekering, maar volstaat het om alleen de WA motorverzekering af te sluiten.

  • WA motorverzekering 125cc (verplicht)
  • Beperkt casco motorverzekering
  • Allrisk motorverzekering
Voer meerdere premieberekeningen voor een motorverzekering uit

Vergelijk meerdere premieberekeningen voor een motorverzekering

Berekening premie motorverzekering 125cc

Het is heel eenvoudig om een berekening te maken voor de verzekering van je motor. Als beginnende motorrijder ben je wel vaak duurder uit. Bijvoorbeeld omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dat is ook niet mogelijk als je net 18 bent en je eerste motor hebt gekocht.

Bij de berekening van de verzekeringspremie voor je motor kijkt de verzekeraar naar meerdere factoren. Bijvoorbeeld naar het bouwjaar en naar de bouwmaand van je motor.

Verder moet je bij de berekening ook het motormerk en het model net als de uitvoering invullen. Ook speelt het aantal kilometers dat je verwacht op de motor te gaan rijden een rol. Bijvoorbeeld tot 5.000 kilometer per jaar of tussen de 5.000 en 8.000 kilometer of meer.

Je leeftijd speelt eveneens een rol bij de berekening van de premie voor de motorverzekering 125cc. Als beginnend bestuurder en als jongere betaal je nu eenmaal meer premie. Daarom is het maken van een vergelijking van meerdere opties zeker aan te raden.

Je leeftijd en het gebrek aan schadevrije jaren speelt een rol

Je leeftijd en het gebrek aan schadevrije jaren speelt een rol

De beste manier om een vergelijking te maken, is door meerdere premieberekeningen te vergelijken. Dat kost je wat van je tijd, maar levert je wel de laagste verzekeringspremie op voor je 125cc motor. Het is dus de moeite waard om er even tijd en aandacht aan te besteden.

Overigens is het handig dat je de premies te zien krijgt voor de verschillende soorten verzekeringen. Bijvoorbeeld voor de WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. De rekenmodule varieert natuurlijk wel per verzekeraar. De eerste vraag is altijd wat het kenteken van het motorvoertuig is.

Als je nog geen motor hebt gekocht, omdat je nu met een goede voorbereiding bezig bent, is dat geen probleem. Dan kies je gewoon voor de optie dat je het kenteken nog niet weet. Wel moet je dan om een goede berekening te maken weten welk merk motor, model en type je van plan bent te kopen.

Dat heeft namelijk ook invloed op de premie. Dan is er nog een andere factor die de hoogte beïnvloedt en dat is je woonplaats. Dat heeft ook weer te maken met het beoogde risico dat de verzekeraar loopt. Dat is in het ene deel van het land  of stad hoger dan in het andere deel van het land of stad.

Factoren die de verzekeringspremie bepalen:

  • Bouwjaar en bouwmaand
  • Merk, model en type
  • Kilometers per jaar
  • Schadevrije jaren
  • Leeftijd
  • Woonplaats
  • Type motorverzekering 125cc

Aanvullende motorverzekeringen voor 125cc motor

Of je een aanvullende motorverzekering wenst voor je motor is een persoonlijke keuze. Rijd je bijvoorbeeld vaak met iemand achterop? Of is dat de bedoeling? In dat geval is het wellicht aan te raden een schadeverzekering voor een opzittende af te sluiten.

Heb je vaak iemand achterop, dan zou je een schadeverzekering voor een opzittende af kunnen sluiten

Heb je vaak iemand achterop, dan zou je een schadeverzekering voor een opzittende af kunnen sluiten

Je passagier is dan verzekerd als jij door je eigen schuld een ongeluk veroorzaakt. Deze dekking geldt ook voor jou als bestuurder. De verzekering houdt in dat je gedekt bent tegen schade als gevolg van invaliditeit, inkomstenderving en medische behandeling.

Een verkeersrechtsbijstandverzekering is eveneens een optionele aanvulling op je motorverzekering 125cc. Deze verzekering biedt dekking voor juridische bijstand als gevolg van juridische problemen die door verkeerssituaties zijn ontstaan. Een procedure voor het vergoed krijgen van letselschade valt daar bijvoorbeeld onder.

Of de vergoeding van schade aan je bagage, motorkleding of inkomstenderving. Er zijn overigens ook verzekeraars die een helm en motorkleding tot een bepaald bedrag gratis meeverzekeren. Bijvoorbeeld bij Univé bij minimaal een beperkt cascoverzekering.

Er zijn overigens ook verzekeraars die een helm en motorkleding tot een bepaald bedrag gratis meeverzekeren

Heb je dure accessoires op je motor? Deze zijn met een cascodekking mogelijk meeverzekerd. Deze optie varieert per verzekeraar dus het is aan te raden om daarop te letten.

Het is wel mogelijk om accessoires extra te verzekeren tot een bedrag van bijvoorbeeld 2.500 euro, zoals bij de ANWB motorverzekering van toepassing is. Het gaat om verschillende soorten accessoires, zoals een topkoffer of audiosysteem.

Koop je een nieuwe motor 125cc? Dan ligt het voor de hand dat je een allrisk motorverzekering afsluit. Er is dan nog een extra optie beschikbaar in de vorm van aanschafwaardegarantie van meerdere jaren.

Tot drie jaar na de aanschafdatum krijg je dan de aanschafwaarde vergoed als je motor total loss. Dit is een voorbeeld en ook hiervoor geldt dat de exacte voorwaarden per verzekeraar mogelijk variëren.

Koop je een nieuwe motor, dan zou je een aanschafwaardegarantie van meerdere jaren kunnen overwegen

Koop je een nieuwe motor, dan zou je een aanschafwaardegarantie van meerdere jaren kunnen overwegen

Opbouw van schadevrije jaren

De tijd vliegt voorbij als je aan het motorrijden bent. Dat doen de jaren ook en dat is gunstig voor de premie van je motorverzekering 125cc. Daar waar je het eerste jaar als jongere en beginnend bestuurder de hoofdprijs betaalt, daalt de premie langzaam.

Dat heeft naast dat je ouder wordt ook te maken met de opbouw van schadevrije jaren. Elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je een schadevrij jaar op.

Alle schadevrije jaren staan geregistreerd in de landelijke database Roy-data. Daar halen de verzekeraars hun informatie vandaan en geven zij informatie aan door. Sluit je een nieuwe motorverzekering 125cc af? Dan kijkt de nieuwe verzekeraar in de database wat je opgebouwde schadevrije jaren zijn.

Bij de opbouw van schadevrije jaren is er sprake van de toepassing van de no-claimkorting. Je krijgt dus omdat je geen schade hebt geclaimd een korting op de premie. Het mag voor zich spreken dat de korting op de premie hoger is naarmate het aantal jaren zonder schadeclaims stijgt.

Als je met een allrisk verzekering begint, hoeft je die niet alle jaren aan te houden

Verder is het aan te raden om je motorverzekering in de loop der jaren aan te passen. Als je met een allrisk verzekering begint, hoeft je die niet alle jaren aan te houden. Dat heeft met de waarde en leeftijd van je motor te maken.

Als het nieuwe eraf is of als je motor al een paar jaar oud is, volstaat een beperkt casco dekking. Koop je een motor 125cc van 8 jaar oud? Dan is het te overwegen om alleen een WA-dekking te nemen. Je betaalt in de loop der jaren dus dan minder premie.

Nog een tip is om ieder jaar even te kijken naar mogelijk goedkopere opties. Bij het oversluiten van je motorverzekering 125cc neem je de schadevrije jaren gewoon mee.

Check ieder jaar weer even of er goedkopere opties zijn voor je motorverzekering

Gerelateerde vragen

Ik rijd in de winter niet op de motor, krijg ik dan korting op de verzekeringspremie?

Er zijn verzekeraars die een zogenoemde winterstop dekking aanbieden. Dat betekent dat je een korting krijgt op de premie van je motorverzekering. Je motor dient dan in de winterstalling te staan, bijvoorbeeld vanaf 15 december tot 1 maart. De korting is doorgaans 10% op de premie.

Moet ik mijn motor extra beveiligen met een diefstaldekking?

Er gelden eisen aan de beveiliging van je motor bij een diefstaldekking. De verplichting is doorgaans dat je minimaal een ART4 gekeurd motorslot gebruikt. Er zijn mogelijk aanvullende eisen afhankelijk van de verzekerde waarde. Verder krijg je vaak een korting als je motor is uitgerust met een Track & Trace systeem.

Theorie-leren.nl

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen