Waar Mag Je Een Motor Parkeren?
31 januari 2019 

Waar Mag Je Een Motor Parkeren?

Je rijdt met een motor misschien wel eens een stad in. Of je parkeert ergens buiten de stad om even wat te drinken of te eten. De regels voor het parkeren van een motor zijn per gemeente verschillend. Bijvoorbeeld ten aanzien van het parkeren op de stoep of op de rijbaan.

Waar mag je een motor parkeren? Je mag je motor parkeren waar de wet dat voorschrijft, bijvoorbeeld op de rijbaan of in een parkeervak voor motoren. In bepaalde gemeenten gebieden mag je de motor niet meer op de stoep parkeren, maar moet dat betaald. Check het parkeerbeleid van de betreffende gemeente of- en waar je wel of niet op de stoep mag parkeren. (met mobiele app, want kaartjes waaien weg).

Het is voor motorrijders een voordeel dat een motor beperkt ruimte in beslag neemt bij het parkeren. Een nadeel is dat het niet overal even duidelijk is wat de regels zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om de optie om de motor op de stoep te parkeren.

Mag ik mijn motor overal op de stoep parkeren?

Er heerst bij veel motorrijders nogal onduidelijkheid over het mogen parkeren van de motor op de stoep. De regels schrijven formeel voor dat een motorvoertuig van de rijbaan gebruik moet maken. Dat vloeit voort uit artikel 10 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. In dat kader bezien, is het logisch dat je de motor op de rijbaan parkeert.

Wel fijn als je de motor op de stoep mag parkeren

Wel fijn als je de motor op de stoep mag parkeren

Of in een parkeervak plaatst als dat een optie is. Dat neemt niet weg dat er ook mogelijkheden zijn om de motor op de stoep te parkeren. In de praktijk is er geen sprake van het fanatiek handhavend optreden tegen eigenaren van op de stoep geparkeerde motoren. Officieel is het niet toegestaan, maar het gebeurt gewoon.

Bovendien gedogen gemeenten de motoren op de stoep en geven daar zelfs toestemming voor. Een belangrijk criterium is of de motorfiets de overige gebruikers van de stoep niet hindert. Hoe het exact zit kun je dus eigenlijk niet leren bij het halen van je rijbewijs.

Iedere gemeente hanteert een eigen beleid van het parkeren van motorfietsen op de stoep. Uit het beleid in verschillende plekken is wel een algemeen beeld af te leiden. Op locaties waar bijvoorbeeld sprake is van drukke gebieden. Of van toeristische locaties en in gebieden waarbij er mogelijk sprake is van het opleveren van hinder, wordt meer gehandhaafd.

Motor parkeren op de stoep wordt vaak gedoogd, maar niet als je de stoep blokkeert

Motor parkeren op de stoep wordt vaak gedoogd, maar niet als je de stoep blokkeert

Het is in elk geval niet toegestaan dat de motor op de stoep een doorgang blokkeert. Of op een of andere manier voor een onveilige situatie zorgt. De voetgangers moeten er bijvoorbeeld zonder problemen langs kunnen lopen. Dat geldt ook voor mensen in een rolstoel of voor een voetganger die een kinderwagen voortduwt. Een voordeel is wel dat bij het op de stoep parkeren van de motor geen parkeergeld verschuldigd is.

  • Gedoogbeleid parkeren op de stoep verschilt per gemeente
  • Motor mag doorgang niet blokkeren
  • Motor mag geen hinder opleveren
  • Doorgaans niet toegestaan in drukke gebieden

Het parkeren van de motor op de stoep is op basis van het bovenstaande van de situatie en plaats afhankelijk. Het is in elk geval zo dat er mogelijk een bekeuring volgt als er sprake is van het blokkeren van een doorgang. Of als er door de geparkeerde motor sprake is van een onveilige situatie.

Dat is dus een punt om rekening mee te houden. Ga je naar een plaats waar je niet vaak komt met de motorfiets? Bekijk dan van tevoren even wat de regels in de specifieke gemeente zijn voor op het trottoir parkeren.

Het is in elk geval niet toegestaan dat de motor op de stoep een doorgang blokkeert

Moet ik betalen voor het parkeren van mijn motor?

Het hangt van de plek af waar je de motorfiets parkeert of je er ook voor moet betalen. Bij een beleid waar parkeren op de stoep is toegestaan, is er geen betaling vereist. Parkeer je het voertuig niet op de stoep, maar op straat of in een parkeervak? In dat geval moet je afhankelijk van de gemeente betalen voor de parkeerplek.

Bijvoorbeeld als er sprake is van betaald parkeren, maar daar zijn ook weer uitzonderingen op per gemeente. Het is natuurlijk wat lastig om als je wel moet betalen een bonnetje zichtbaar te plaatsen. Op een groot aantal locaties is er tegenwoordig sprake van andere vorm van betalen. Bijvoorbeeld betalen via mobiel parkeren of met een pinpas betalen op basis van het kenteken.

De medewerkers van handhaving en toezicht of de parkeercontroleurs voeren controles uit. Bij het invoeren van het kenteken is het snel duidelijk of ervoor betaald is of niet. Is er niet betaald? In dat geval volgt een bekeuring voor het maken van een parkeerovertreding. Ben je het niet eens met de bekeuring? In dat geval heb je altijd de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

Let op een onderbord motoren of er iets speciaals is met parkeren voor motorfietsen

Let op een onderbord motoren of er iets speciaals is geregeld voor parkeren van motorfietsen

Het mag voor zich spreken dat indien er een speciaal motorparkeervak aanwezig is dat je de motor daar parkeert. Deze parkeervakken zijn duidelijk te herkennen. Bijvoorbeeld als een extra smal parkeervak tussen grotere parkeervakken voor auto´s.

Indien deze vakken er niet zijn, is het mogelijk om de motor in een autoparkeervak te plaatsen. Uiteraard dient er in de betaald parkeren zone dan voor betaald te worden. Bij een gebied waarin je niet hoeft te betalen, parkeer je de motor op de stoep. Of als dat niet is toegestaan op de rijbaan. Dat hangt dus weer van de situatie en van de gemeente af.

Motor parkeren in een blauwe zone

Hoe zit het dan met het parkeren van je motor in een blauwe zone? Op meerdere plekken in Nederland is er sprake van blauwe zones. In dat geval is er voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen een parkeerschijf nodig.

Overigens zijn er niet in alle gemeenten blauwe zones en varieert het parkeerbeleid dus ook hier weer in per plaats. Een blauwe zone is in elk geval direct herkenbaar aan de blauwe streep langs de stoeprand.

Sommige motoren mogen wel overal parkeren............ ;-)

Sommige motoren mogen wel overal parkeren………… 😉

Het is duidelijk dat het gebruiken van een parkeerschijf alleen nodig is voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen. Een reguliere motorfiets heeft maar twee wielen. In dat geval heb je dus geen parkeerschijf nodig.

Het voordeel is dat je de motor wel in een blauwe zone mag parkeren zonder parkeerschijf. De regels schrijven dan wel voor dat je de motor moet neerzetten op een parkeerplek met blauwe streep. Of indien van toepassing op een plek die als parkeerplaats is aangeduid.

Is het in de betreffende gemeente toegestaan om de motor op de stoep neer te zetten? Dan heb je ook de keuze om je motor buiten de blauwe zone op een gemakkelijke plek te parkeren. Zo houd je een parkeerplek in de blauwe zone vrij voor een voertuig op meer dan twee wielen. Parkeren op de stoep is ook gratis dus je hoeft dan niet te betalen.

Bekeuring voor verkeerd parkeren van de motor

Het is altijd mogelijk dat je de motor een keer ergens verkeerd parkeert. Misschien wel heel bewust met het voor lief nemen van het risico op een boete. Of misschien wel onbewust in de veronderstelling dat het is toegestaan. Als je de motor parkeert waar het niet is toegestaan, krijg je een bekeuring.

Motoren parkeren, maar wel zo dat iedereen er langs kan.

Motoren parkeren, maar wel zo dat iedereen er langs kan.

Je krijgt eveneens een naheffingsaanslag parkeerbelasting als je de motor ergens stalt waar je had moeten betalen en dat niet hebt gedaan. Dat heet ook wel een parkeerbon. In het ergste geval is er sprake van het wegslepen van je motor. In dat geval krijg je een beschikking met de rekening voor de kosten van het wegslepen.

Het wegslepen van een motor komt overigens niet vaak voor. Dat gebeurt bijvoorbeeld pas als je de motor pontificaal voor een nooduitgang zet. Dat levert een potentieel onveilige situatie op. Ook in andere situaties waarin de veiligheid in het geding is, bestaat de mogelijkheid van wegslepen.

  • Verkeerd parkeren
  • Onterecht niet betaald voor parkeren
  • Parkeren op invalidenparkeerplaats

Fout parkeren levert een boete op van 95 euro. Parkeer je de motor waar je moet betalen, maar heb je dat niet gedaan? Dan betaal je ook een boete van 95 euro. Je kunt de actuele hoogtes van de boetes vinden in de boetebase van de overheid.

Het is niet mogelijk om zoals een auto bij een blauwe streep fout te parkeren. Je hebt immers geen parkeerschijf nodig om met je motor in een parkeervak met een blauwe streep te parkeren.

Het is overigens met je motor niet toegestaan om op een invalidenparkeerplaats te parkeren. In dat geval geldt dat er een forse boete volgt. De hoogte van de bekeuring is dan 380 euro. Zo worden de kosten van het motorrijden wel erg hoog.

Gerelateerde vragen

Kan ik mijn motor altijd in een parkeergarage parkeren?

Het is niet overal mogelijk om een motor in de parkeergarage te parkeren. Dat heeft te maken met de inductielussen in de weg die je motor niet als voertuig herkennen. Als gevolg van het niet herkennen van het voertuig gaan de slagbomen niet omhoog. Of de slagboom sluit te vroeg met een ongeval als gevolg.

Hoe kom ik erachter wat het parkeerbeleid in een plaats is?

Ga je ergens heen op de motor en wil je het voertuig ergens stallen? Iedere gemeente heeft een eigen parkeerbeleid voor motorvoertuigen en motorfietsen. Bezoek daarom vooraf de website van de betreffende gemeente. Dan ontdek je ook meteen of je de motor daar zonder problemen op de stoep mag parkeren.

Zijn er algemene regels voor het parkeren van de motor?

Artikel 10 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 schrijft voor dat motorvoertuigen van de rijbaan gebruik moeten maken. Dat is een algemene regel, maar diverse gemeenten gedogen parkeren op de stoep. De regels variëren wat dat betreft dus wel, zodat er geen sprake is van eenduidig parkeerbeleid voor motoren.

Gerelateerde artikelen:

Hoe Kun Je Bagage Meenemen Op De Motor?

Wat Kost Motorrijden

Welke Pechhulp Voor Je Motor Is Er?

Welke Soort Motor Past Het Beste Bij Mij?

De beste druppellader voor een motor

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Anne
Door

Anne

op 11 Jun 2019

Hoe staat het eigenlijk met zijspannen? waar mogen die parkeren? ik heb een GoldWing 1200cc met een dubbele EML bak.

Rob-Hendriksen
Door

Rob-Hendriksen

op 12 Jun 2019

Beste Anne, zoals je hebt kunnen lezen is het sowieso zeer verschillend per gemeente, wat regels betreft, maar ook wat het gedoogbeleid is om motorfietsen te parkeren. Met een zijspan denk ik dat je beter niet op de stoep kunt parkeren, omdat een zijspan een motorvoertuig met meer dan 2 wielen is en je door de breedte meer kans hebt dat het als hinderlijk parkeren wordt gezien.In een blauwe zone zul je dan ook een parkeerkaart moeten plaatsen als je in een parkeervak parkeert. Moet je regelmatig op een bepaalde plek je zijspan parkeren en is de stoep of betaald parkeren de enige optie, dan zou ik contact opnemen met de gemeente, zodat je weet of je op de stoep mag parkeren op deze specifieke plek.

Reactie plaatsen