13 Tips Voor Motorrijden Met Een Kind Achterop De Motor
09 juni 2019 

13 Tips Voor Motorrijden Met Een Kind Achterop De Motor

Het is natuurlijk geweldig leuk om met een kind achterop de motor te rijden. Dat is ook prima te doen met kinderen vanaf een bepaalde leeftijd. Er zijn natuurlijk wel een aantal punten om rekening mee te houden, want een kind als passagier is net even anders.

Zijn er tips voor motorrijden met een kind achterop de motor? Er zijn 13 tips voor het motorrijden met een kind achterop de motor. De lengte, het gewicht en de leeftijd van kinderen speelt een rol. Het kind moet zich goed kunnen vasthouden en een rugsteun is uiteraard ideaal. Bovendien moeten de voeten bij de stepjes kunnen.

Het is belangrijk om voordat je met een kind achterop de motor gaat rijden een goede voorbereiding te treffen. De voorbereiding heeft onder meer betrekking op praktische zaken, maar ook op een goede communicatie.

1. Zorg voor een goed passende helm

Net als jijzelf is het ook belangrijk dat het kind achterop de motor een goed passende helm draagt. Er zijn verschillende kinderhelmen die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn. Let daarbij op dat het ook om een goedgekeurde helm gaat. De goedkeuring is te herkennen aan het ECE 22.05 keurmerk.

Een helm vastmaken is voor een klein kind niet makkelijk

Een helm vastmaken is voor een klein kind niet makkelijk

2. Laat het kind kinder motorkleding dragen

Bescherming van het lichaam en hoofd is belangrijk tijdens het motorrijden. Als jij een kind mee achterop de motor neemt, is beschermende kleding belangrijk. Zorg er dus voor dat je kind beschermende kinder motorkleding draagt.

Er zijn verschillende soorten motorkleding voor kinderen beschikbaar. Zelfs als het maar om een korte rit gaat, is beschermende kleding van groot belang. Er is wel minder keus als je naar motorkleding voor kinderen op zoek gaat, maar het is er wel.

Betaalbare kinder motorkleding (en nog veel meer) vind je online bij FC Moto.

  • Textiel kinder motorjas € 65
  • Textiel kinder motorbroek € 55
  • Kinderhandschoenen € 22
  • Kinderhelm € 89
  • Kinder motorlaarzen € 170

De cross laarzen voor kinderen zien er wel stoer uit, maar zijn niet goedkoop, maar persoonlijk vind ik een motorlaars ook voor een kind belangrijk, dus ik zou ze toch kopen of op zoek gaan naar kinder motorlaarzen bij tweedehands motorkleding.

Kijk ook even bij FC Moto. Voor dat geld neem je natuurlijk geen risico als je je goud achterop hebt zitten 😉

Vergelijkbare prijzen vind je bij kindermotorkleding.nl. Bij kindermotorkleding.nl hebben ze ook kinder motorschoenen. De actuele prijzen van de kinder motorschoenen van kindermotorkleding.nl kunnen verschillen, dus kijk zelf even wat de prijzen zijn.

Voorbeeld van de problemen met hele kleine kinderen achterop de motor. Kind komt 10 cm tekort om voeten op de stepjes te zetten en heeft te korte armen om motorrijder goed vast te kunnen houden bij snel optrekken. Verder lijkt goede motorkleding niet aanwezig. Positief een zo te zien goed passende helm.

Voorbeeld van de problemen met hele kleine kinderen achterop de motor. Kind komt 10 cm tekort om voeten op de stepjes te zetten en heeft te korte armen om motorrijder goed vast te kunnen houden bij snel optrekken. Verder lijkt goede motorkleding niet aanwezig. Positief is een zo te zien goed passende helm.

3. Eigen zitplaats met voetsteunen

Het is logisch dat als je een kind op de motor meeneemt, dat deze een eigen zitplaats heeft. Het liefst met een rugsteun, maar zeker met voetsteunen. Het is wettelijk verplicht dat een kind op de passagiersplaats bij de voetsteunen moet kunnen. Dat is eenzelfde wettelijke verplichting als het dragen van een helm.

Het dragen van motorkleding is voor een kind overigens niet verplicht, maar wel belangrijk. Als volwassen bestuurder draag jij de verantwoordelijkheid voor het meenemen van een kind op de motor.

Is je kind nog te klein om bij de voetsteunen te kunnen? In dat geval is het mogelijk om van een speciaal kinderzitje voor motoren gebruik te maken. De motor kinderzitjes zijn doorgaans geschikt voor kinderen met een gewicht tussen 14 kilogram en 30 kilogram.

Deze motorzitjes hebben bovendien een hoge rugsteun en steun aan de zijkant. Daarnaast is er voorzien in stijgbeugels om nog meer steun te bieden. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles met het rijden met een kind achterop de motor.

Onderstaand kinderzitje voor Motor & Scooter is te koop bij bol.com, klik hier als je de actuele prijs van dit motor en scooter kinderzitje wilt zien.

Stamatakis Kinderzitje voor de Motor of Scooter

Stamatakis Kinderzitje voor de Motor of Scooter

4. Houd rekening met de lengte, gewicht en houding

Een kind is niet hetzelfde als een kleine uitvoering van een volwassene. De lengte van het kind is belangrijk om de voeten op de voetsteunen te zetten. Daarnaast speelt het gewicht natuurlijk ook een rol.

Een kind met een licht gewicht zit anders op een motor dan een kind met een wat hoger gewicht. De nekspieren van een kind zijn bovendien ook niet te vergelijken met die van een volwassene.

De zithouding achterop de motor is voor een kind belastend en leidt tot vermoeidheid. Of zelfs in sommige situaties tot verkramping. Verder moet je bedenken dat je kind vooral tegen je rug aankijkt. Of het hoofd steeds naar links of rechts moet houden.

Het is dus belangrijk om niet meteen te starten met een hele lange motorrit, maar de duur ervan langzaam op te bouwen. Bovendien is het ook belangrijk dat je kind het leuk vindt om achterop de motor te rijden.

5. Gebruik een extra handvat

Het is voor jonge kinderen prettig om houvast te hebben achterop de motor. Daarom is het ideaal als je kind zich vast kan houden aan een handvat. Er zijn speciale handvatten beschikbaar die jij als motorrijder om je middel bindt.

Het handvat bevindt zich dan achter je rug en je kind heeft dan de mogelijkheid de handen daarom te klemmen. Onderstaand veiligheidsvest is in 3 kleuren te koop bij bol.com, zie hier de actuele prijs op bol.

Dit veiligheidsvest zorgt dat het kind op zijn plek blijft zitten

Dit veiligheidsvest zorgt dat het kind op zijn plek blijft zitten

6. Draag een safety band

Als je een relatief klein kind meeneemt op de motor is het mogelijk om voor extra veiligheid te zorgen. Dat is mogelijk met het dragen van een zogenoemde safety band. Deze band zit om de bestuurder en om het kind achterop de motor.

Op deze wijze voorkom je dat het kind van de motor valt. Een val van de motor is bijvoorbeeld mogelijk als je kind het zo relaxt vindt om op de motor te rijden dat het in slaap valt.

Gebruik een extra handvat voor je kind of draag een safety band voor extra veiligheid

7. Rijd korte ritjes

Het meerijden achterop de motor is al spannend genoeg voor je kind. Daarom is het belangrijk om korte ritjes te maken. Vooral als het om jongere kinderen gaat. Ben je van plan om een langer stuk te rijden, zorg dan voor genoeg pauzes.

Als je kind wat ouder is, mag het natuurlijk wel wat langer duren. Praat in elk geval met elkaar om erachter te komen of je kind het nog wel makkelijk volhoudt achterop op de motor. Achterop zitten vergt van een kind namelijk ook energie.

8. Geef duidelijk uitleg aan je kind

Het is belangrijk om voordat je met je kind achterop gaat motorrijden een goede uitleg te geven. Bijvoorbeeld wat er verwacht wordt en wat juist niet. Leg ook uit hoe de motor werkt en wat er gebeurt bij het remmen of het nemen van een bocht.

Laat je kind ook eerst eens op de motor plaatsnemen om te ervaren hoe het aanvoelt. Spreek ook signalen af om bijvoorbeeld te stoppen of om te laten weten dat alles nog ok is. Bijvoorbeeld twee keer kloppen op je dij om te stoppen.

Laat een kind ook even op de motor zitten voor het gevoel. Later met de motor op de middenbok, kun je samen ook even bijvoorbeeld de signalen doornemen.

Laat een kind ook even op de motor zitten voor het gevoel. Later met de motor op de middenbok, kun je samen ook even bijvoorbeeld de signalen doornemen.

9. Maak eerst een proefrit

Het is belangrijk dat je kind het leuk vindt om achterop de motor te rijden. Daarnaast is het van belang dat je kind ervaart hoe het is om motor te rijden. Daarom is het ook aan te raden om eerst eens een proefrit te maken.

Uiteraard op veilig terrein waar je geen last hebt van verkeershinder of medeweggebruikers. Tijdens de proefrit is het ook mogelijk om de signalen even te oefenen die je hebt afgesproken. Gaat alles goed tijdens de proefrit en vind je kind het leuk? Dan ga je natuurlijk met de motor en je kind de eerste echte rit maken.

10. Waarschuw voor hete motoronderdelen

Je kind zal de eerste niet zijn die zich brandt aan hete motoronderdelen. Bijvoorbeeld aan de hete uitlaat bij het afstappen van de motor. Licht je kind voor het motorrijden daarom in wat de beste manier is om af te stappen. Wijs daarbij op het gevaar van de hete onderdelen van de motor.

Je kind alvast kennis laten maken met je motorfiets is prima

Je kind alvast kennis laten maken met je motorfiets is prima

11. Laat het kind motorhandschoenen dragen

Motorhandschoenen hebben net als motorkleding een beschermende werking. Dat is ook een reden dat het belangrijk is om je kind eveneens motorhandschoenen te laten dragen. Zorg wel voor een goede maat, zodat de handschoenen ook passen.

12. Denk aan goed schoeisel

Motorlaarzen zijn ook voor kinderen ideaal om achterop de motor te dragen. Deze zijn stevig en voorzien van een zool die niet wegglijdt op de voetsteunen. Bovendien draagt je als het goed is al een helm, motorkleding en motorhandschoenen. De motorlaarzen of motorschoenen zijn daar een prima aanvulling op.

13. Geniet van de motorrit met je kind

De eerste keer is het net zo spannend voor jou als voor je kind om te motorrijden. Dat is ook logisch, want jij draagt een extra verantwoordelijkheid. Het is wel belangrijk om optimaal te genieten van de motorritjes die je met je kind maakt. Het zijn namelijk kostbare momenten die je later koestert als je er weer aan terugdenkt. Leg de eerste keer ook vast met een foto als je samen op de motor zit.

Vergeet niet om te genieten tijdens het motorrijden met je kind achterop

Gerelateerde vragen

Is er een leeftijd vanaf wanneer een kind veilig mee kan achterop de motor?

In Nederland is er geen sprake van een wettelijke leeftijd vanaf wanneer kinderen mee mogen op de motor. Doorgaans is aan te raden om al te jonge kinderen niet mee te nemen. 10 jaar is een prima leeftijd. Stel dat je kind 9 is en het geweldig leuk vindt om te motorrijden. Dan is dat ook geen probleem als je alle tips ter harte neemt.

Is er een alternatief voor een kind achterop de motor?

Er is inderdaad een alternatief om met je kind motor te rijden, maar dan niet achterop als passagier. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je kind in een zijspan te laten meerijden. Voor de allerkleinsten is het mogelijk om een zitje vast te monteren. Of een zijspan met een rolbeugel en veiligheidsgordel.

Kan ik een tweedehands kinderhelm kopen?

Het is altijd mogelijk om een tweedehands kinderhelm te kopen, maar niet raadzaam. Je kent het verleden van de kinderhelm namelijk niet. De bescherming is bijvoorbeeld niet meer functioneel als de helm al eens is gevallen. Schaf daarom liever een nieuwe motorhelm voor je kind aan. Deze zijn niet eens heel duur.

Theorie-leren.nl

Producten en leveranciers uit dit artikel

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen