Hoe Kun Je Een Motor Beveiligen Tegen Diefstal?

Hoe Kun Je Een Motor Beveiligen Tegen Diefstal?

Een motor beveiligen tegen diefstal is belangrijk. Als je geen maatregelen neemt om je motorfiets te beveiligen, is de kans op diefstal groot. Bovendien zijn er verzekeringen die als eis stellen dat je de motor goed beveiligt.

Hoe kun een motor beveiligen tegen diefstal? Het beveiligen van je motor tegen diefstal is op meerdere manieren mogelijk. Bijvoorbeeld met een ART 4 of ART 5 motorslot. Of door een alarmsysteem te gebruiken. Een startonderbreker of stuurslot verkleint eveneens de kans op diefstal. Zo zijn er meerdere opties beschikbaar om je motor optimaal tegen diefstal te beveiligen.

Het is bij het beveiligen van je motor tegen diefstal belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Het kopen van een simpel kettingslot volstaat niet. Die knippen de dieven zo door. Zorg daarom voor kwaliteitssloten die over een ART keurmerk beschikken.

Motor beveiligen tegen diefstal met een motorslot

Er zijn voor het beveiligen van motorfietsen tegen diefstal meerdere motorsloten beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een schijfremslot aan te schaffen. Of een kwalitatief goed kettingslot als motorslot te kopen.

Het beste is om een combinatie van beide soorten motorsloten te gebruiken. Het schijfremslot verhindert dat de dief wegrijdt. Het kettingslot verhindert dat de motor eenvoudig op een aanhanger te laden is.

Voorbeeld van een motor met schijfremslot in het voorwiel

Voorbeeld van een motor met schijfremslot in het voorwiel

Het voordeel van het gebruik van een kettingslot is dat de motorfiets aan een object is vast te maken. Een dief moet al erg veel moeite doen om het schijfremslot open te breken en dan ook nog de ketting door zien te knippen of te slijpen.

Als het te veel moeite kost om een motor te stelen dan gaan de dieven liever op zoek naar een ander slachtoffer. Het gebruik van twee sloten als een schijfremslot met kettingslot is zeker aan te bevelen.

Op het gebied van motorsloten geldt dat de beste beveiliging te realiseren is met sloten die over een ART keurmerk beschikken. Als beste beveiligingsslot voor motoren zijn deze als ART 4 of als ART 5 sloten beschikbaar.

De ART gekeurde sloten zijn uitvoerig getest op diefstal methoden en andere breekmanieren. De motorsloten met vier of vijf sterren bevinden zich wat dat betreft op het hoogste niveau van beveiliging.

Een motor met een ART 4 slot of ART 5 slot steelt men minder snel dan een motor met slot zonder ART keurmerk. Het is vaak zelfs een voorwaarde van motorverzekeraars dat je een goedgekeurd ART 4 of meer slot gebruikt voor de diefstaldekking.

Het gebruikmaken van een stuurslot om je motor te beveiligen, is uiteraard ook een optie. Dit is echter wel een beperkte manier van diefstalbeveiliging. Als slot om te combineren met een ander motorslot is het wel handig.

Gebruik in elk geval een ART 4 of een ART 5 motorslot voor de beste beveiliging tegen diefstal

Beveiliging tegen diefstal en snelheid openbreken motorsloten

Bij motordieven draait alles om de snelheid waarmee een motorslot is open te breken. Een stuurslot is sneller open te krijgen dan een schijfremslot. Een ART 5 motorslot is beter tegen diefstal beveiligd dan een ART 4 motorslot.

Het belangrijkste is om je motor zo te beveiligen tegen diefstal dat het zolang mogelijk duurt voordat een slot open is. Elk slot is in principe open te krijgen en dat geldt ook voor kettingsloten, kabelsloten, schijfremsloten en stuursloten.

TIP: Gebruik altijd een herinneringskabel, een schijfslot in je voorwiel kun je nog wel eens over het hoofd zien. Je zou niet de eerste zijn die probeert weg te rijden met het slot nog op je voorwiel.........

TIP: Gebruik altijd een herinneringskabel, een schijfslot in je voorwiel kun je nog wel eens over het hoofd zien. Je zou niet de eerste zijn die probeert weg te rijden met het slot nog op je voorwiel………

Het ene type slot is wat sneller open dan het andere slot. Een stuurslot is zo open te krijgen. Dat doet een goede dief met de vingers in de neus. Het is al wat lastiger om een stuurslot en een schijfremslot snel open te krijgen. Een startonderbreker levert ook geen grote hindernis op.

Het is echter voor de dief nog altijd geen groot probleem. Met een stuurslot en een schijfremslot, zoals bijvoorbeeld een schijfremslot SXP is maar een enkel wiel geblokkeerd. Bij de toepassing van een extra slot als een kettingslot zijn er twee wielen geblokkeerd.

Het duurt een dief echt te lang als je alle sloten gebruikt. Dus een stuurslot, schijfremslot en kettingslot die de motor vastzet aan een object. Dan is de motorfiets namelijk niet zo snel in een busje in te laden.

Je moet al deze sloten natuurlijk ook allemaal meenemen als je op pad gaat. Vooral een groot kettingslot neemt veel ruimte in. Zelf gaat deze bij mij altijd in de koffer, maar dan moet je die wel hebben. Voor mogelijkheden zie Hoe kun je Bagage Meenemen Op De Motor.

Om het de dief nog meer tijd te laten kosten, zijn er nog tips over het vastzetten van je motor. Dat doe je met de ketting het liefst zo hoog mogelijk. Een slot dat op de grond ligt, is gemakkelijker open te breken. Een dief gebruikt de grond namelijk graag als hefboom.

Probeer de motor altijd ergens aan vast te zetten, het liefst zo hoog mogelijk vastmaken, zodat de ketting niet op de grond ligt

Probeer de motor altijd ergens aan vast te zetten, het liefst zo hoog mogelijk vastmaken, zodat de ketting niet op de grond ligt

  • Stuurslot: gemakkelijk voor dieven
  • Stuurslot + schijfremslot: blokkade enkel wiel en nog simpel te stelen
  • Stuurslot + schijfremslot + ketting: blokkade beide wielen, maar wel te stelen
  • Stuurslot + schijfremslot + ketting met motor aan object: dag dief
  • Laat de grond geen hefboom zijn: plaats de ketting zo hoog mogelijk

Stal je motor op een veilige plek

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de motor in een beveiligde stalling te plaatsen. Als dat niet mogelijk is in jouw situatie is het belangrijk om je motor goed tegen diefstal te beveiligen. Bijvoorbeeld als je de motor voor je huis parkeert of in de tuin of in de garage.

Probeer ook altijd op een opvallende plek te parkeren, in het donker bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal en zeker niet op een rustige afgelegen plek, want dan hebben de dieven alle tijd om de sloten open te breken en hoort niemand je alarm. Wist je trouwens dat je niet overal mag parkeren, lees ook Waar mag je een motor parkeren.

Het gebruikmaken van een grondanker of een muuranker met een kettingslot is dan een uitstekende optie. Het is een goede manier van beveiligen van je motor tegen diefstal. Het is ook nog mogelijk om een schijfremslot te gebruiken.

Stal je de motor in je eigen tuin? Ook dan is aan te raden om extra beveiliging gebruik te maken. Bijvoorbeeld met een Art 4 of ART 5 motor kettingslot. Zelfs als je motor in de schuur staat, is deze niet altijd veilig.

Dieven die zich toegang tot de schuur of garage verschaffen zijn direct bij je motor. Als deze dan niet is beveiligd, heb je pech. Dan is de kans aanwezig dat je een keer een lege schuur of garage zonder motor aantreft.

Voor de stalling in een schuur of garage is het dus eveneens aan te raden je motor extra te beveiligen tegen diefstal. Hiervoor is eveneens het gebruik van een grondanker of muuranker met kettingslot een optie.

Ik zie dit wel vaker, een helm meenemen is lastig, maar zelf ben ik altijd bang dat er een hond langskomt die even zijn poot optilt............

Ik zie dit wel vaker, een helm meenemen is lastig, maar zelf ben ik altijd bang dat er een hond langskomt die even zijn poot optilt…………

Alarmsystemen voor motorfiets

Er zijn nog meer manieren om je motor tegen diefstal te beveiligen. Bijvoorbeeld met een alarmsysteem. Er is overigens wel een onderscheid te maken in alarmsystemen. Zo is het ook mogelijk om een schijfremslot met alarm te kopen.

Het is in deze tijd echter niet meer raar als er niemand opkijkt als er een alarm afgaat. Daarom is een schijfremslot met alarm alleen niet meer voldoende. Zorg dus ook voor een combinatie met een kettingslot.

Een alarmsysteem en een ketting kost best wel wat geld, maar je doet er natuurlijk wel een aantal jaren mee. Motorrijden kost nu eenmaal best wat geld, zie ook het artikel Wat kost motorrijden.

Het aansluiten van een alarmsysteem op de motor is uiteraard een uitstekende manier om je motor te beveiligen tegen diefstal. Op het gebied van elektronische beveiliging zijn er wat dat betreft meer opties.

Onzichtbare beveiliging voor je motor tegen diefstal is uiteraard een efficiënt middel. Er zijn wat dat betreft meerdere alarmsystemen beschikbaar. Het is wel aan te raden om altijd een combinatie van motorsloten te gebruiken. Ook als je een alarmsysteem hebt.

De Monimoto is een eenvoudig te installeren alarmsysteem met gps tracker, je hoeft hem niet aan te sluiten op je accu, geen gedoe met draden. De Monimoto werkt in combinatie met een app op je telefoon en een GPS responder die je op je motor plaatst, bijvoorbeeld onder de buddyseat, zie de video voor meer uitleg

Motor na diefstal opsporen

Heb je alle maatregelen genomen om te voorkomen dat iemand je motor steelt? Blijkt het achteraf toch niet voldoende te zijn geweest? Dieven zijn zeer gehaaid en als de zinnen eenmaal op een motor zijn gezet, is de kans op diefstal altijd aanwezig.

Alle soorten sloten inclusief ART5 sloten, schijfremsloten met of zonder alarm, beugelsloten en stuursloten zijn open te breken. Er bestaat dus altijd een kans dat je motor op een dag ineens verdwenen is.

Je hebt om na te gaan waar je motor is nog wel een optie. Daar moet je dan wel voor de diefstal maatregelen voor hebben genomen. Er bestaan voor motorfietsen zogenoemde volgsystemen.

Bijvoorbeeld in de vorm van een GPS-trackingsysteem. Daarmee is precies na te gaan waar je motorfiets zich na de diefstal bevindt. Dat het al een stuk gemakkelijker om je motor terug te krijgen. Tenzij deze inmiddels al ver de grens over is gegaan.

Maak gebruik van een GPS-systeem en spoor je motor na diefstal gemakkelijker op

Het is natuurlijk verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe motorfiets een motorverzekering af te sluiten. Een diefstaldekking is wel geen beveiliging tegen diefstal van je motor, maar biedt wel uitkomst bij diefstal.

Bovendien moet je bij het afsluiten van een motorverzekering met diefstal aan strenge eisen voldoen. Door de strenge eisen weet je al zeker dat je de juiste motorsloten gebruikt om je motor te beveiligen tegen diefstal.

Mocht je motor gestolen zijn, doe er dan aangifte van en stel de verzekeraar van de diefstal op de hoogte.

Gerelateerde vragen

Wat is precies het verschil tussen een ART 4 en een ART 5 motorslot?

Een motorslot ART 5 heeft nog zwaardere testen doorstaan dan een ART 4 motorslot. Het duurt in de praktijk dus langer om een ART 5 slot open te breken dan een ART 4 slot.

Hoe kan ik de onderdelen van mijn motorfiets het beste beschermen?

Een motorfiets die goed beveiligd is tegen diefstal verhindert nog niet dat de dief geen onderdelen meeneemt. Deze onderdelen zijn te beveiligen door een stevige motorhoes over de motor te plaatsen en op slot te zetten. Zo voorkom je dat er even snel onderdelen van je motor verdwijnen.

Gerelateerde onderwerpen:

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen