arrow_drop_up arrow_drop_down

Motorrijden is beter voor het brein dan autorijden

Tegenwoordig raakt men er steeds meer van overtuigd, dat het actief houden van de hersenen, het verouderingsproces kan verminderen. Dementie is een van de grootste doodsoorzaken in Nederland, misschien wel de grootste doodsoorzaak.

Waarom is motorrijden beter voor het brein dan autorijden? Volgens de studie van de Japanse doctor Ryuta Kawashima worden de hersenen van de motorrijder beter en meer gestimuleerd dan die van de automobilist. Het rijden met een motorfiets vereist veel meer alertheid en hierdoor zouden de hersenen van de motorrijder veel minder snel onderhevig zijn aan ouderdomsverschijnselen.

Het staat nu dus ook wetenschappelijk vast, motorrijden is goed voor de hersenactiviteit. De Japanse doctor Ryuta Kawashima heeft er een studie aan gewijd.

Wie is Ryuta Kawashima

De Japanner Ryuta Kawashima is ook de man achter de bekende videospelletjes ‘Brain training’, die gespeeld kunnen worden op de Nintendo DS spelconsole. Ryuta Kawashima op Wikipedia.

Het experiment van Ryuta Kawashima

Ryuta Kawashima voerde zijn studie uit aan de Universiteit van Tohoku. Hij deed dit in samenwerking met Yamaha. Kawashima zocht een groep van tweeëntwintig mannen van middelbare leeftijd uit. Het criterium was dat ze een motorrijbewijs hadden, maar minstens tien jaar niet meer met een motor hadden gereden.

De helft van de groep diende twee maanden lang een motor te gebruiken voor zijn woon-werkverkeer, de andere groep diende zich zoals gewoonlijk te verplaatsen. De studie brengt aan het licht dat de motorrijders veel beter scoorden tijdens de opgelegde vaardigheidstests.

Hoogleraar bewegingswetenschappen Erik Scherder

Erik Scherder bekend van o.a. De Wereld Draait Door en de 3 afleveringen van DWDD University, is ook overtuigd dat je hersenen niet stil moet laten zitten. Hij schreef daar letterlijk een boek over Laat je hersenen niet zitten, dat de invloed van beweging op de hersenen omschrijft.

Ook op YouTube staan er veel filmpjes van Erik Scherder over het belang van het actief houden van je hersenen.

Conclusie

Volgens de professor Ryuta Kawashima zorgt een comfortabele omgeving dat menselijke hersenen al snel luier worden. Het motorrijden zorgt ervoor dat de hersenen minder snel verouderen. Volgens Kawashima, die zelf ook graag motor rijdt. Bewijst zijn studie dat je door met de motor naar het werk te rijden, je mentale conditie flink kunt opkrikken.

Het motorrijden als hersengymnastiek, eerlijk gezegd, zo hadden we het nog nooit bekeken, maar dat is mooi meegenomen.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 8 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 20+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen