Kun Je Als Je Zwanger Bent Nog Op De Motor?
12 januari 2019 

Kun Je Als Je Zwanger Bent Nog Op De Motor?

Als je zwanger bent en normaal gesproken vaak op de motor rijdt, heb je vast een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de veiligheid van jou en je baby. Of misschien rijd je zelf niet, maar zit je vaak achterop. Het is handig om antwoorden op deze vragen te krijgen.

Kun je als je zwanger bent nog op de motor? Motorrijden op zichzelf is niet schadelijk voor de baby in je buik. Het is wel belangrijk om aan de veiligheid van jezelf en van je ongeboren kindje te denken, als motorrijder loop je bij een val meer risico op letsel en je ongeboren kindje dus ook. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het zijn dat je motorkleding mogelijk niet meer goed past en dan niet meer kunt motorrijden.

In het beginstadium van een zwangerschap weet je misschien nog niet eens of je zwanger bent. Dan stap je zonder erbij na te denken gewoon op de motor. Het wordt anders indien je ineens bewust bent van het groeien van een klein mensje in je buik.

Zelf motorrijden tijdens zwangerschap

Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap is het nog comfortabel om op de motor te rijden. Dat verandert echter als de buik dikker is. Vanaf dat moment is het al lastig om je motorkleding dicht te krijgen.

Het is heel persoonlijk of je nog gaat motorrijden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Je draagt dan ineens de verantwoordelijkheid voor twee als je op de motor stapt. Blijf je gewoon motorrijden? In dat geval merk je vanzelf wanneer het niet meer comfortabel is.

Motorrijden tijdens zwangerschap kan, maar je kleding zal op een gegeven moment niet meer lekker zitten of helemaal niet passen.

Motorrijden tijdens zwangerschap kan, maar je kleding zal op een gegeven moment niet meer lekker zitten of helemaal niet passen

Er zijn altijd anderen die een mening hebben over vrouwen die zwanger zijn en op de motor stappen. Het belangrijkste is om naar jezelf te luisteren. Er zijn veel vrouwen die ervan afzien om motor te rijden zodra de zwangerschap lichamelijk vorm begint te krijgen.

Zie jij regelmatig zichtbaar zwangere dames op de motor? Nee hè. Dat komt niet alleen vanwege de minder comfortabele zit en houding. Het motorrijden is fysiek nu eenmaal ook een belasting en dat voel je zeker als je wat langer zwanger bent. Bovendien moet je al helemaal topfit zijn zonder zwangerschapskwaaltjes om wel prettig te blijven rijden.

Verder hangt het natuurlijk ook van het type motor af of je blijft motorrijden als je zwanger bent. Het rijden op een circuitmotor op een circuit is wat dat betreft toch echt anders dan het rijden op een straatmotor. De zithouding is anders per type motor en de rijervaring is wat dat betreft tijdens je zwangerschap dan ook van het soort motor afhankelijk.

Tijdens het motorrijden draag je beschermende motorkleding. Die past op een gegeven moment niet meer en misschien is dat een uitstekend tijdstip om tijdelijk niet te rijden.

Er is namelijk niet echt motor positiekleding voor zwangere vrouwen in de uitvoering van motorkleding beschikbaar. Als je een Kevlar spijkerbroek of andere motorkleding met slim fit materiaal hebt is dat voor de eerste periode soms een oplossing.

Er is niet echt positiekleding voor zwangere vrouwen als motorkleding beschikbaar

Achterop de motor zitten als je zwanger bent

In principe geldt voor het achterop de motor zitten hetzelfde verhaal als je zwanger bent en zelf rijdt. Je zit normaal redelijk dicht op de bestuurder van de motor. Bij het vorderen van de zwangerschap krijg je een dikkere buik. Dan zit het niet meer prettig achterop de motor.

De buik komt dan in de weg te zitten en dat is geen aangenaam gevoel op de motor. Bovendien draag je als passagier op de motor eveneens beschermende motorkleding. Bij een groeiende buik past de motorkleding niet meer. Het motorpak sluit dan niet meer of de motorbroek wil niet meer dicht net als het motorjack.

Met betrekking tot de veiligheid geldt dat er geen verschil is of je zwanger bent of niet. Er is niet opeens een ander niveau van veiligheid als je achterop de motor zit. Het is wel logisch dat je meer bewustzijn krijgt van de risico´s in het verkeer. Dat komt omdat je nu eenmaal een extra verantwoordelijkheid erbij hebt gekregen.

Daar denk je bewust of onbewust toch over na. Als je het niet meer prettig vindt om als passagier op de motor te zitten, moet je dat gewoon niet doen. Andersom geldt hetzelfde. Als je zwanger bent en je voelt je er prima bij om achterop te zitten, moet je dat gewoon wel doen. Het blijft dan ook een persoonlijke keuze.

Het motorpak gaat natuurlijk niet echt lekker zitten als je zwanger bent.

Het motorpak gaat natuurlijk niet echt lekker zitten als je zwanger bent

Een reden om niet achterop de motor te zitten, is als je zwangerschap niet helemaal vlekkeloos verloopt. Als het belangrijk is om risico´s te mijden als je zwanger bent, moet je dat natuurlijk ook doen. Het is altijd mogelijk om in contact te treden met je arts of verloskundige om de risico´s te bespreken. Of je moet zelf al het besluit nemen om ieder risico uit te sluiten en niet achterop de motor te stappen.

Motorrijden en impact op het ongeboren kind

Motorrijden op zichzelf is niet schadelijk voor de baby in je buik. Het gaat altijd meer om de risico´s die je loopt als er wat tijdens het rijden op de motor gebeurt. Bijvoorbeeld een valpartij of botsing tegen een auto. Dan is er mogelijk wel sprake van impact op je ongeboren kindje. De baby zit in de buik, maar is wel extra kwetsbaar als er sprake is van een ongeluk met de motor.

Er zijn veel aanstaande moeders die het liefst elk risico uitsluiten. Die groep stopt vaak meteen met motorrijden als zij weten zwanger te zijn. Er is ook een groep die het risico niet anders ziet dan anders als het om het rijden op de motor gaat. Deze motorrijders rijden vaak door tot het gewoon fysiek gezien niet meer comfortabel is om op de motor te zitten.

Bij het motorrijden op de openbare weg komt het voor dat je verkeersdrempels moet nemen. Of op een hobbelige weg terechtkomt. Dat leidt natuurlijk niet tot schade bij het kindje in je buik. Op een paard rijden als je zwanger bent, levert een minder vloeiende gang op dan op de motor.

Dan hobbel je toch echt wat meer en dat heeft evenmin invloed op het ongeboren kind. Dat is ook het geval als je een fanatieke hardloper bent. Dan krijgt je lichaam bij iedere stap een schok te verwerken. Het gaat dus vooral om het risico van het motorrijden zelf en de mogelijke impact daarvan op de baby.

De kans is groot dat je wat voorzichtiger bent als je zwanger op de motor gaat rijden. De zwangerschap speelt daarin bewust of onbewust toch een rol in.

Praktische problemen bij zwangerschap en motorrijden

Je komt hoe dan ook voor een praktisch probleem te staan als je zwanger bent en gaat motorrijden. Dat is in de eerste maanden van je zwangerschap nog niet direct merkbaar. Tenzij je de eerste tijd constant misselijk en zwaar vermoeid bent. Dan is het misschien trouwens ook niet een heel goed idee om op de motor te stappen.

Dat brengt namelijk een extra fysieke belasting met zich mee. Je vergroot bij een minder goede fysieke gesteldheid tijdens je zwangerschap wel het risico van motorrijden. Als je de motor door je gezondheid en mentale gesteldheid niet goed onder controle hebt, leidt dat eerder tot ongelukken.

Proefzitten als je zwanger bent, opstappen kan lastig worden, een chopper heeft een lagere opstap

Er zijn verschillende praktische problemen waar je tegen aanloopt als je zwanger bent. Heb je erover nagedacht hoe lastig het is om met een zwangere buik op de motor te stappen? Hoe dikker de buik des te meer moeite het kost. Een dikke zwangerschapsbuik zit ook op andere manieren al snel in de weg, zoals bij de tank.

Verder is de zitpositie niet ideaal als je buik een grote omvang heeft gekregen. Dat hangt trouwens zoals eerder gezegd nog wel van het motortype af. Op een Harley Davidson zit je nog aardig rechtop in vergelijking met vele andere straatmotoren. Dan zit de buik dus ook minder de weg.

Een ander praktisch probleem is ook al even benoemd en dat betreft de kleding die je op de motor draagt. Het hangt af van de snelheid waarmee je buik groeit of de motorkleding nog lang past of niet. Er zijn vrouwen die pas heel laat in de zwangerschap een buik ontwikkelen.

Dan past de motorkleding nog een aardig lange tijd. Dat is anders dan wanneer je na vier maanden al een grote buik hebt ontwikkeld. Dit praktische probleem is dus onder meer afhankelijk van je snelheid buikgroei en toename van de buikomvang. Of van de gewichtstoename in het geheel. Bij zwangere vrouwen groeit namelijk vaak niet alleen de buik.

Voor het motorrijden is het juist fijn als de kleding niet te ruim is, zodat het niet teveel in de wind wappert. Denk bijvoorbeeld aan een regenpak dat je aandoet bij het rijden in de regen. Ook als je zwanger bent, wil je droog aankomen, dus het is vrij vervelend als je regenpak niet meer over je motorkleding past.

  • Moeilijk opstappen op motor
  • Geen comfortabele zithouding
  • Motorkleding past niet meer
  • Fysieke gesteldheid

Gerelateerde vragen

Is motorrijden moeilijker als je zwanger bent?

Het motorrijden op zichzelf is niet moeilijk, maar als je zwanger bent is het wel afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld als je heel erg ziek bent in de eerste maanden van je zwangerschap. Dan is motorrijden geen pretje vanwege de fysieke belasting. Of als je een hele dikke buik hebt.

Wanneer wordt motorrijden afgeraden tijdens zwangerschap?

Het is af te raden als je fysieke problemen hebt als je zwanger bent. Het risico op een ongeluk is groter bij lichamelijk ongemak. Het is ook af te raden om motor te rijden zonder beschermende motorkleding. Dus als die niet meer past, is het tijd om te stoppen. Ook als je buik in de weg zit.

Gerelateerde onderwerpen

Geld verdienen met je motorrijden passie?

Rijd je motor, heb je iets met motoren, werk je met motoren, maak je toertochten, sleutel je aan motoren, heb je een oldtimer, geef je motorrijles, ga je op motorvakantie, enz, enz. dan heb je vast en zeker leuke en/of interessante motorverhalen om over te schrijven, je hoeft echt geen schrijver te zijn.

Lees hoe je geld kunt verdienen door over motorrijden voor ons te schrijven.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Mirthe
Door

Mirthe

op 13 Dec 2022

Tip qua kleding; broek gewoon de knoop niet dicht en jas aan van m’n man, werkte prima.

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 06 Feb 2023

Hoi Mirthe, Bedankt voor je tip, dat is inderdaad ook handig, mits je man zijn jas natuurlijk niet nodig heeft, of misschien heeft hij er meer, zoals veel motorrijders. (leer, textiel enz). Bedankt voor je tip. Met vriendelijke groeten, Rob Hendriksen

Reactie plaatsen