Een Diesel Motorfiets, Kun Je Die Al Kopen?
16 januari 2019 

Een Diesel Motorfiets, Kun Je Die Al Kopen?

Een diesel motorfiets is in Nederland niet de standaard. Iedereen die van plan is op een motorfiets met dieselaandrijving te gaan rijden, moet daar moeite voor doen. Er zijn wel een aantal mogelijkheden om op een dieselmotor te rijden.

Een diesel motorfiets, kun je die al kopen? Ja, het is mogelijk om een diesel motorfiets te kopen. Je moet er wel wat moeite voor doen. Het aanbod met diesel motorfietsen is nogal beperkt. Er vindt in Nederland geen massaproductie plaats. De keuze voor een tweedehands exemplaar ligt voor de hand.

Diesel motorfietsen zijn geen groot succes in Nederland. Dat is dan ook een reden dat het lastig is om een motorfiets met dieselaandrijving in eigen land te kopen. Er zijn wel opties, maar je moet goed je best er voor doen. Een alternatief is een custom motorfiets kopen.

Poging productie diesel motorfietsen in Nederland

Track is het Nederlandse merk dat in het verleden een poging gedaan heeft diesel motorfietsen in de markt te zetten. Daar waren overigens ook al eerder pogingen toe ondernomen die gestrand zijn. Een belangrijke reden daarvoor is dat de verhouding van het vermogen tot het motorgewicht te laag was.

Een andere reden is, dat er vaak gebruik werd gemaakt van automotoren die geen succes bleken te zijn voor motorfietsen. Er is in 2006 onder de naam E.V.A. Products gestart met het ontwikkelen van een diesel motorfiets. In 2011 heeft er een naamsverandering plaatsgevonden.

Track Dieselmotoren was de nieuwe naam van het bedrijf dat de Track T-800 CDI ontwikkeld heeft. Biodiesel en dieselolie waren hiervoor geschikte brandstoffen en het type motor betrof een zogenoemde adventure bike.

Track T-800 CDI motorfiets op diesel brandstof

Track T-800 CDI motorfiets op diesel brandstof

In april 2013 zijn de laatste diesel motorfietsen door Track gebouwd. Er waren simpelweg te weinig klanten die een diesel motorfiets kochten. Overigens is Track Diesel motorfietsen niet het enige bedrijf dat zich bezighield met het in de markt zetten van diesel motorfietsen.

Ook Star Twin uit Loenen heeft zich gericht op de productie van motoren met een diesel motorblok. Daarnaast is er nog een groot aantal bedrijven actief geweest op deze markt. Bijvoorbeeld Boccardo, maar ook Dunjo, Dopper, Sommer en Gallmotor.

  • Track Dieselmotoren
  • Star Twin
  • Boccardo
  • Dunjo
  • Dopper
  • Gallmotor

Er zijn ook successen te benoemen. Neander in Kiel in Duitsland is daar een voorbeeld van geweest. Dit bedrijf pronkt nog steeds op de website met een eerder ontworpen diesel motorfiets. Ook Sommer is succesvol te noemen. Als je een diesel motorfiets wilt kopen dan zijn daar zeker nog wel mogelijkheden toe.

Het aanbod is echter veel minder ruim dan het assortiment met benzine motorfietsen. Bovendien is er een nieuwe ontwikkeling gaande met het produceren van elektrische motorfietsen.

Tweedehands diesel motorfiets kopen

Je komt er tijdens je zoektocht naar een nieuwe diesel motorfiets vanzelf achter dat het lastig is er één te vinden. Er zijn veel bedrijven die zich er in het verleden mee bezig hebben gehouden. Het ligt voor de hand om een tweedehands diesel motorfiets te kopen.

Er zijn in het verleden meerdere modellen op de markt gebracht. Het maakt het extra bijzonder om een al wat ouder exemplaar te kopen. Dat is ideaal als je een karakteristieke motorrijder bent. De populariteit van motoren met diesel motorblok is niet groot. Of zelfs heel erg klein.

In verhouding is het aanbod van tweedehands diesel motorfietsen kleiner dan van benzine motorfietsen. Dat maakt dat de keuze natuurlijk ook beperkter is. Het is bovendien dan handig om te weten wat je precies wilt. In dat geval is de zoektocht meer afgebakend.

Overigens is de kans groot dat je over de landsgrenzen een veel groter aanbod vindt met tweedehands diesel motorfietsen. Zoek maar eens in Nederland naar een specifiek aanbod van diesel motorfietsen. Je bent er veel tijd mee kwijt en de kans is groot dat je niet vindt wat je echt zoekt.

Het is handig als je een paar merknamen weet en ook modellen die met een dieselmotor zijn ontwikkeld. Dat maakt de zoektocht net even wat gemakkelijker. Overigens hoef je niet naar het hele verre buitenland om nog van een redelijk aanbod gebruik te maken.

In Duitsland zijn er bijvoorbeeld meerdere opties als het gaat om het kopen van tweedehands diesel motorfietsen. Bijvoorbeeld als het gaat om de Royal Enfield Taurus die beschikbaar is uiteenlopende bouwjaren. Op Classic Trader vind je nog wel eens een diesel motorfiets, tik dan in het zoekveld “diesel”.

In Duitsland zijn er bijvoorbeeld meerdere opties als het gaat om het kopen van tweedehands diesel motorfietsen

Heb je toch je zinnen gezet op de aanschaf van een nieuwe diesel motorfiets? Dan biedt het bedrijf Sommer in Duitsland je in elk geval een goede kans. Ga je een motor kopen in Duitsland, dan moet je deze wel importeren.

Diesel motorfiets van Sommer

Sommer is een van de weinige fabrikanten die nog altijd diesel motorfietsen produceert. Dat gebeurt overigens wel in een zeer beperkte oplage. Diesel-Motorrad Sommer 516 is de Duitse benaming voor de diesel motorfiets die in productie is. Een ander type van het model Sommer Diesel 462 is al eerder op de markt gebracht. Deze motor heeft een vermogen 8kW.

De componenten van dit model in de vorm van het chassis en wielen werden geleverd door Royal Enfield uit India. Royal Enfiels is het enige bedrijf ter wereld geweest dat diesel motorfietsen volop in massaproductie had.

De Sommer Diesel 516 is tot op heden het nieuwste model diesel motorfiets. Per jaar bouwt de fabrikant ongeveer vijftig diesel motorfietsen. Het model heeft een slank design en heeft een gewicht van 165 kilogram. De maximale snelheid beperkt zich op deze motor met dieselaandrijving tot 105 km/u.

Dat is natuurlijk niet een enorm hoge snelheid voor een motorfiets, maar wel ideaal om op secundaire wegen mee te toeren. De motor is dan ook niet echt geschikt voor de echte snelheidsduivels.

De Hatz-diesel motorfiets in de 516 uitvoering is een duurzaam model. De diesel 462 motorfiets was de voorloper vanaf het jaar 2001. Daar werd het Enfield-chassis nog voor gebruikt. Sinds Royal Enfield daarmee gestopt is in 2010 heeft Sommer een andere weg ingeslagen.

Het frame van de diesel motorfiets is nu afkomstig van Welte Rohrbiegetechnik. Het lassen van de onderdelen vindt plaats in het bedrijf Düllman & Battke. De Sommer diesel motorfiets 516 rijdt overigens zuinig met 2 liter verbruik op honderd kilometer. De actieradius is daarmee ongeveer 600 kilometer.

Custom motorfiets laten bouwen

Het aanbod met diesel motorfietsen is zeer beperkt. Er bestaat dan ook een kans dat je niets van je gading vindt. In dat geval is er nog een laatste mogelijkheid. Dat betekent dat je de motorfiets custom made laat bouwen. Je hebt dan de optie om al je wensen en voorkeuren te laten weten.

Deze worden dan voor zover mogelijk meegenomen in het ontwerp en de bouw van je motor. Bijvoorbeeld als het gaat om de voorkeur om te rijden op een motor met een diesel motorblok. Er zijn meerdere bedrijven die custom made motorfietsen realiseren.

Overigens is het mogelijk om een standaard motorfiets als basis te nemen en deze verder naar eigen voorkeur te laten uitbouwen. Dat is dan mogelijk met een dieselaandrijving, maar ook met de keuze voor een bepaald zadel. Star Twin Motors is al even eerder genoemd en opgericht in 1979 en gaat nu door het leven als Star Twin Techniek.

Dit is een bedrijf dat openstaat voor technische uitdagingen. Eerder heeft dit bedrijf al een eigen Diesel-Racemotor ontwikkeld. Dat is de ThunderStar 1200RDI. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring in allerlei technische toepassingen voor motorfietsen. Het custom maken van motorfietsen is een onderdeel van de service.

ThunderStar 1200 RDI Diesel-Race motorfiets

ThunderStar 1200 RDI Diesel-Race motorfiets

Het is zeker aan te raden om de mogelijkheden voor het laten bouwen van een diesel motorfiets te onderzoeken. Als dat nu eenmaal je droom is, moet je er ook voor gaan. Neem er wel rustig de tijd voor. Zorg er ook voor dat er voldoende budget voorhanden is, want een custom made motorfiets is zeker niet het goedkoopst.

Bedenk ook waarom je een diesel motorfiets wenst in plaats van een benzinemotor. Of overweeg nog een andere mogelijkheid. De toekomst voor elektrisch aangedreven motorfiets ligt namelijk open.

Of neem toch nog even eerst een kijkje bij het aanbod van tweedehands diesel motorfietsen. Als je niet direct haast hebt, is het altijd de moeite waard om regelmatig het aanbod in de gaten te houden. Of plaats anders zelf een advertentie, waarin je op zoek gaat naar die speciale motor.

Zo zijn er ook opties om motordealers een zoekopdracht op te geven. Die gaan dan actief voor je op zoek naar een tweedehands diesel motorfiets, bijvoorbeeld in Duitsland.

Een dieselmotor en benzinemotor zijn verschillend. Tank je per ongeluk diesel met een benzine motorfiets, dan kom je niet heel ver, zie filmpje hierboven.

Gerelateerde vragen

Wat is het verschil tussen een dieselmotor en benzinemotor?

Er is diesel als brandstof nodig voor een dieselmotor en benzine als brandstof voor een benzinemotor. De manier van ontsteking verschilt eveneens. Een benzinemotor heeft een ontstekingsmechanisme nodig, zoals bougies. Bij een dieselmotor is er sprake van zelfontbranding.

Waarom zijn er zo weinig diesel motorfietsen?

De productie van diesel motorfietsen is nooit echt op gang gekomen. Bovendien ligt de focus tegenwoordig op meer duurzame aandrijvingen. Bijvoorbeeld met elektrische motoren. Er is inmiddels al sprake van een toename van afkeer van dieselmotoren. Het einde van diesel als brandstof lijkt zelfs al de voorspelling te zijn van analisten.

Waar kan ik nog diesel motorfietsen kopen?

Er zijn nog een beperkt aantal mogelijkheden om een diesel motorfiets te kopen. Sommer in Duitsland is een optie. Daarnaast geldt dat er particulieren zijn die diesel motorfietsen tweedehands te koop aanbieden. Verder is het mogelijk om een custom made motor aan te schaffen en die met een dieselmotor volledig naar eigen wens samen te laten stellen.

Gerelateerde onderwerpen

Geld verdienen met je motorrijden passie?

Rijd je motor, heb je iets met motoren, werk je met motoren, maak je toertochten, sleutel je aan motoren, heb je een oldtimer, geef je motorrijles, ga je op motorvakantie, enz, enz. dan heb je vast en zeker leuke en/of interessante motorverhalen om over te schrijven, je hoeft echt geen schrijver te zijn.

Lees hoe je geld kunt verdienen door over motorrijden voor ons te schrijven.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen