Motor Gereedschapset Voor Onderweg
23 januari 2019 

Motor Gereedschapset Voor Onderweg

Het is altijd weer fantastisch om op de motor te stappen en te gaan toeren. Helaas komt het ook wel eens voor dat je motor onderweg hapert. Of niet helemaal doet wat jij wilt. Of dat je tijdens het rijden met pech te maken krijgt. Het is handig om daarop voorbereid te zijn.

Wat voor motor gereedschap heb ik nodig voor onderweg? Het is het handigst om een complete motor gereedschapset mee te nemen. Bijvoorbeeld met inbussleutels, schroevendraaier, punttang, bitjes en draadschaar. Denk ook aan het meenemen van een bandenreparatieset voor het geval je een lekke band hebt.

Als je met de motor op pad gaat en je krijgt te maken met pech onderweg is dat in de eerste plaats heel vervelend. Misschien is het probleem door jezelf op te lossen. Dan is het wel nodig om over het juiste motor gereedschap te beschikken om aan de slag te gaan.

Basis motor gereedschap voor onderweg

Er zijn natuurlijk een aantal standaard motor gereedschappen die handig zijn om bij je te hebben als je gaat toeren met je motor. Hoeveel gereedschap je meeneemt, is onder meer afhankelijk van de ruimte die je hebt.

Alsook van je eigen kennis van het repareren van kleine of grote problemen met de motor. Er is in elk geval een standaard set met motor gereedschap beschikbaar om onderweg mee te nemen. Hiertoe behoren onder meer steeksleutels, inbussleutels, schroevendraaier, punttang, bitjes, bougiesleutel en een combitang.

Een pijpsleutel is eveneens handig om bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld om de boutjes aan de voorzijde van de tank los en vast te krijgen.

 • Inbussleutels
 • Steeksleutels
 • Punttang
 • Schroevendraaier
 • Bitjes
 • Bougiesleutel
 • Combitang
 • Pijpsleutel

Een dergelijke set met motor gereedschap vormt een prima basis om pech onderweg te verhelpen. Het voordeel is bovendien dat de set zo compact is uitgevoerd dat deze is mee te nemen onder het zadel. Of onder de buddyseat is op te bergen. De basis reparaties zijn met deze set van gereedschappen uit te voeren.

Nu zijn er natuurlijk allerlei situaties die zich mogelijk onderweg voordoen met de motor. Het is bijvoorbeeld handig als je weet hoe je een bougie moet vervangen. Daar gebruik je simpelweg de bougiesleutel voor. Er doet zich in deze situatie wel een probleem voor.

Allerlei situaties die zich mogelijk onderweg voordoen

Je moet namelijk ook over een nieuwe bougie beschikken om een oude te vervangen. Bij de wat oudere motorfietsen had je nog wel eens een pareltje, bij de moderne goed onderhouden motorfietsen komt dat bijna niet meer voor.

Het is ondoenlijk om allerlei losse motor onderdelen mee te nemen om deze maar beschikbaar te hebben. Toch zijn er een aantal onderdelen die wel gemakkelijk zijn om bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om reservelampen en om reservezekeringen.

Heb je thuis de beschikking over alle motor gereedschap die voor onderweg nodig is? Dan is het mogelijk om deze losse gereedschappen te verzamelen en er een set van te maken. Of je besluit om eenmalig een uitgave te doen en een kant-en-klare motor gereedschapset te kopen.

Pech onderweg met de motor zelf verhelpen met hulpmiddelen

Ben je onderweg met de motor en krijg je te maken met pech? Er zijn veel kleine problemen zelf te verhelpen als je motor gereedschap bij je hebt. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een lekke band. Je hebt dan natuurlijk niet zoals in een auto een reservewiel bij je.

Bij een lekke band van de motor zijn er echter wel hulpmiddelen die als noodoplossing dienen. Bijvoorbeeld een bandenreparatieset. Bij een lekke band ben je genoodzaakt om te stoppen en een oplossing te zoeken.

Als je het probleem zelf wilt oplossen, is een bandenreparatieset als onderdeel van motor gereedschap gewoon nodig. Er zijn spuitbussen beschikbaar om het lek te dichten als noodoplossing, maar ook bandenplaksets.

Er zijn meerdere problemen waarmee je tijdens het motorrijden onderweg te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld met een koppelingskabel die ineens breekt. In dat geval ben je goed voorbereid als je een noodkabel reparatiesetje bij je hebt. Zo ben je op verschillende situaties goed voorbereid als je extra hulpmiddelen op de motor meeneemt onderweg.

Er zijn ook situaties die minder vaak voorkomen, maar wel direct tot een groot probleem leiden. Het breken van een motorketting komt bijvoorbeeld niet vaak voor. Als het voorkomt, is het wel meteen een groot probleem. Dan is het handig dat je over een clipschakel beschikt om de ketting te repareren.

Bij het meenemen van motor gereedschap is het dus ook belangrijk om te denken aan kleine onderdelen en extra hulpmiddelen. Verder zijn er hulpmiddelen die in allerlei situaties uitkomst bieden en een goede aanvulling zijn op motor gereedschap.

Het gaat dan onder meer om Duct tape, tyraps, poetslappen, kabelbinders en ijzerdraad. Er zijn namelijk ook pech onderweg situaties die niet met je motor zelf te maken hebben, maar bijvoorbeeld met accessoires. Denk maar aan een zijkoffer die ineens onderweg afbreekt.

Handig dat je kabelbinders en Duct tape bij je hebt

Dan is het toch handig dat je kabelbinders en Duct tape bij je hebt. Of wat te denken van het loslaten van een handvat. Dat komt wel eens voor in extreme hitte als de hechting van het lijm niet meer functioneert.

 • Set voor bandenreparatie
 • Noodkabel reparatiesetje
 • Clipschakel voor gebroken ketting
 • Duct tape
 • Tie-raps
 • Kabelbinders
 • IJzerdraad
 • Poetslappen

Voorkom pech onderweg met de motor

De beste manier om onderweg niet met de motor stil komen te staan is problemen te voorkomen. Nu zijn niet alle motorproblemen en pech situaties te voorkomen. In dat geval biedt het motor gereedschap nog uitkomst. Ook dat is niet leuk en daarom is het beter om pech onderweg met de motor zoveel mogelijk te voorkomen.

Bijvoorbeeld door de motor te laten checken voordat je een lange toertocht/motorvakantie gaat maken. Het is onder meer belangrijk om de banden te laten controleren.

Verder is het belangrijk dat de voorvork olie en remvloeistof gecontroleerd en eventueel ververst moeten worden. Ook de controle van bougies is onderdeel van de check voor vertrek, net als de controle of alle lichten nog werken.

Het is ook mogelijk om meteen een kleine onderhoudsbeurt of grote onderhoudsbeurt aan de motor te laten uitvoeren. Controleer zelf voor vertrek nog een aantal zaken. Een bekende check is de BRAVOK check, deze zou eigenlijk voor elke rit gepland moet staan.

BRAVOK

 • Banden
 • Remmen
 • Accu
 • Verlichting
 • Oliepeil
 • Ketting

De BRAVOK lijst wordt ook soms anders ingevuld, of per woord nog aangevuld. Je kunt natuurlijk de lijst net zo lang en uitgebreid maken als je zelf wilt.

Een uitgebreide check voor vertrek, voorkomt onderweg mogelijke problemen met de motor die anders zouden zijn ontstaan. Het is een kleine moeite, maar voorkomt mogelijk grote ergernis en oponthoud. Krijg je toch te maken met problemen onderweg met je motor dan is het toch maar handig dat je motor gereedschap bij je hebt.

Er is voor grotere problemen of situaties die je met je eigen motor gereedschap niet kunt oplossen een alternatief. Dat is het inschakelen van pechhulp.

Pechhulp onderweg voor motor

Mocht het zover komen dat het eigen motor gereedschap geen oplossing biedt voor problemen met de motor onderweg schakel dan de pechhulp in. Er zijn meerdere opties om je met de motor te verzekeren voor pechhulp in Nederland en in het buitenland.

De ANWB is uiteraard een bekend voorbeeld van een organisatie die met 900 specialisten voor onder meer motorrijders klaarstaat. Global Allianz Assistance heeft weer het voordeel dat je hier in aanmerking komt voor een vervangende motor. Zo zijn er allerlei opties om er verzekerd van te zijn dat je ter plekke hulp krijgt bij problemen met je motor.

Lukt het niet meer met je gereedschapset, dan is het fijn als je verzekerd bent voor pechhulp

Lukt het niet meer met je gereedschapset, dan is het fijn als je verzekerd bent voor pechhulp

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het inschakelen van pechhulp onderweg voor je motor. Als je niet teveel wilt betalen, doe je er goed aan om een vergelijking te maken. Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar let ook op de voorwaarden.

Bijvoorbeeld of er ook dekking is in het buitenland en in welke landen dat dan is. Ben je niet verzekerd voor pechhulp en kom je met de motor stil te staan? Dan is er nog een optie om van pechhulp on demand gebruik te maken. Er is dan geen verplicht abonnement nodig om hulp te krijgen.

Je betaalt alleen voor die ene keer dat je problemen hebt die met je eigen motor gereedschap niet op te lossen zijn. Deze optie is onder meer beschikbaar via de RoadGuard app.

De keuze om je wel of niet te verzekeren tegen motorpech onderweg is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien kom je met je eigen motor gereedschap wel een heel eind als er zich problemen voordoen. Mocht het probleem met de motor dan alsnog niet op te lossen zijn, is er altijd wel een alternatief beschikbaar.

Een laatste middel is natuurlijk om de motor naar een garage te brengen voor reparatie. Maar als de motor niet meer rijd, is het toch lastig, dan moet je misschien apart terugkomen met een geschikte motoraanhanger waar je op kunt rijden, want een zware motor til je niet zomaar even op en in het buitenland wordt het lastig.

Gerelateerde vragen

Is het zelf repareren van een motor moeilijk?

Het repareren van een motor is niet altijd moeilijk. Dat is afhankelijk van de situatie. Een lekke motorband is zelf te verhelpen net als kleine reparaties. Bijvoorbeeld het vervangen van een lichtje. Voor bepaalde reparaties is toch wel enige kennis van de motor en motoronderdelen een vereiste voor succes.

Zijn er cursussen voor motorreparaties?

Ja, er zijn cursussen beschikbaar waarin je leert te sleutelen aan je motor. Bijvoorbeeld tijdens de technische cursus van de KNMV. Je leert onder meer om kleine reparaties te verrichten. Daarnaast is de cursus gericht op het leren onderhouden van je motor. Dat is ook belangrijk om toekomstige reparaties te voorkomen.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen