Tips voor het voorkomen van diefstal
26 januari 2024 

Tips voor het voorkomen van diefstal

Elk jaar worden er veel motoren gestolen, ondanks alle sloten die wij als motorrijders gebruiken. Het simpel op slot zetten, ook met een goedgekeurd slot, is niet voldoende.

Als het de moeite waard is, wordt de motor simpel met slot en al gestolen. Alarm of niet, dat maakt niet uit. Wie let er tegenwoordig nog op als ergens een alarm afgaat?

De motor wordt met een paar man in een bestelbus/vrachtwagen getild. Vooral motoren die slechts voorzien zijn van een schijfremslot of niet aan een voorwerp zijn vastgemaakt zijn aantrekkelijke diefstalobjecten.

In de meeste gevallen wordt de motor niet in zijn geheel verkocht. Dieven slopen de motor liever uit elkaar en verkopen deze in onderdelen door.

Dieven worden ontmoedigd naarmate een diefstalpoging langer zal duren. De meeste motoren worden in de Randstad of bij motorevenementen (TT) gestolen.

In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de verzekeringspremie als gevolg van het hoge aantal diefstallen (viermaal zo hoog) dan ook hoger dan in de rest van het land.

Tips voor het voorkomen van diefstal

In het zicht parkeren

Parkeer nooit tussen twee voertuigen, maar altijd in het zicht, het liefst in het zicht van een beveiligingscamera. Houd je motor in het zicht. Heb je de motor in het zicht staan, dan zijn een standaard aanwezig stuurslot en een schijfremslot meestal voldoende.

Altijd op slot

Stal de motorfiets altijd slotvast. Liefst met meerdere sloten, zoals een stuurslot, beugelslot, kettingslot (met hangslot) of schijfremslot (indien mogelijk aan je achter tandwiel). Vermijd het slot op de grond te leggen of vast te maken aan een makkelijk te demonteren onderdeel.

Alarmsysteem/startonderbreker

Naast een goedgekeurd slot kan een goed alarmsysteem en/of startonderbreker worden aangebracht. Veel motoren hebben een startonderbreker al standaard aanwezig tegenwoordig. Als je een goed alarm met startblokkering (vraag bij je dealer) hebt aangeschaft, zet deze dan altijd aan. Een alarm heeft bovendien alleen nut als deze zich binnen gehoorafstand bevindt.

Opvallende schijfremsloten

Bij schijfremsloten is het belangrijk grote, felgekleurde sloten te gebruiken. De felle kleur zorgt ervoor dat je niet vergeet het slot te verwijderen en het ontmoedigt dieven jouw motor te stelen.

Onderdelen merken

Merk bepaalde onderdelen van de motor bijvoorbeeld met het kenteken of je postcode.

Meerdere motoren aan elkaar zetten

Rijd je samen met andere motorrijders, bevestig de motoren dan aan elkaar. Voorwiel tegen achterwiel en met een kettingslot aan elkaar. Nooit voorwiel tegen voorwiel, want dat is met steekassen in een paar tellen eruit te halen.

Als je motoren in een kring zet, staat elke motor aan twee andere motoren vast. Als je dan ook nog kans ziet om ergens in de kring een vast object mee te nemen zorg je ervoor dat als ze dan toch jouw motor willen stelen, dat ze er in ieder geval een hoop werk aan hebben. Maar als je ze zo vastzet, rijden de meeste dieven door, want dan is het veel te veel werk.

Bevestigen aan vast object

Rijd je alleen, bevestig je motor dan aan een veilig, vast object dat niet makkelijk uit elkaar gehaald of verwijderd kan worden, zoals een lantaarnpaal, een brugleuning (uiteraard niet aan het eind) of zitbank.

Als je op reis bent en in een hotel overnacht, zoek dan naar veiligheidscamera’s en zet je motor in het zicht van een camera. Is dit niet mogelijk, zet hem dan dicht bij je kamer. Zo ben je in staat te horen of iemand aan je motor zit of hem start.

Onveilige plek? check af en toe

Soms is er geen keus en weet je al dat je op een onveilige staat, maar kun je niet anders. Check je motor dan regelmatig bij zo een openbare gelegenheid, vooral als je net je motor neergezet hebt, om verdachte personen te kunnen signaleren. In twee minuten kan je motor gestolen zijn. Zorg ervoor dat een dief die kans niet krijgt.

Kies een slot waarmee de motor aan een voorwerp vastgezet kan worden

Kies een slot dat je door je motor aan een voorwerp kunt bevestigen. Kies bij een beugelslot voor een uitvoering van ten minste 13 mm dik. Kies een makkelijk te bedienen slot, dat je eerder geneigd bent te gebruiken.

Ketting-, vouw- en beugelsloten moet je proberen zo los mogelijk vast te maken, dus zo dat er moeilijker kracht op gezet kan worden. Een kettingslot minimaal 30 cm van de grond.

Plaats een schijfremslot dusdanig op de remschijf dat het slot tegen de remklauw steunt, waardoor de motor niet vooruit kan worden gerold.

Thuis in afgesloten ruimte plaatsen

Stal je motor thuis het liefst in een afgesloten ruimte. Stal je motor als het even kan uit het zicht. Staat de motor in de schuur gestald, gebruik dan een kettingslot met een speciale muurverankering.

Zet hem het liefst achter je auto, zodat er weer een extra vertragende hindernis is en laat geen gereedschap rondslingeren in je schuur of garage, wat de gelegenheidsdief weer kan helpen. De kwaliteit van het kettingslot is uiteraard doorslaggevend.

Kies voor een zo hoog mogelijke ART

Goede sloten voor tweewielers hebben een ART keurmerk. Hoe hoger het getal, hoe beter. Dus een ART 5 slot is beter dan een ART 3 slot. Alle verzekeringen tegen diefstal eisen een minimale ART. De waarde en leeftijd van de motor speelt ook meestal een rol, soms is naast een goed ART slot ook nog een alarm verplicht. Op de website van stichting ART kun je checken wat voor ART cijfer je (beoogde) slot heeft.

Trackers

Naast sloten en alarmsystemen zijn er tegenwoordig ook trackers. Op het moment dat je motor verplaatst wordt, krijg je een melding op je smartphone en kun je direct actie ondernemen.

Vermijd waardevolle zaken aan je motor

Laat geen waardevolle zaken aan de motor of in de koffers achter. Denk aan navigatiesystemen en GoPro camera's enz. Dit nodigt een gelegenheidsdief die de waarde kent erg uit, want in 2 tellen hebben ze die eraf.

Bewaar je motorsleutels niet bij je huissleutels in je woning.

Klinkt simpel, maar toch is het belangrijk. Elke seconde dat een dief in je woning is, voelen ze zich ongemakkelijk en willen ze zo snel mogelijk weer weg. Dus elke seconde telt. Is je motorsleutel niet binnen hele korte tijd te vinden, dan is er een kans dat de dief afhaakt, leg de motorsleutel dus ergens anders dan je huissleutel.

Bewaar kentekenpapieren niet bij je motor

Geef de dief geen enkele kans om de motor snel over te schrijven. De meeste mensen zullen de kenteken papieren en codes niet bij de motor leggen, maar voor de enkeling die het overweegt, doe het niet.

Foto's van opvallende kenmerken

Maak foto’s van je motor, in het bijzonder van opvallende kenmerken. Breng eventueel zelf een opvallend kenmerk aan. Hiermee kun je dan later op sociale media andere mensen attent maken mocht je motor gestolen zijn.

Installeer een afsluitbare benzinedop

Mocht je een wat oudere motor hebben, overweeg dan een afsluitbare benzinedop. Ook benzine kan gestolen worden.

Evenement bezoek

Wanneer je een evenement bezoekt, parkeer je motorfiets dan op een afgesloten of bewaakte parkeerplaats indien voorzien door de organisator.

Tips bij verkoop van een motor

Geef geen adres

Vermeld je adres bij verkoop niet in de advertentie en geef je adres niet telefonisch door. Het is al vaker voorgekomen dat na plaatsing van een advertentie de motor gestolen werd. Spreek met de koper bijvoorbeeld af bij een kennis of een restaurant.

Legitimatiebewijs als borg bij proefrit

Vraag naar een geldig legitimatiebewijs van de potentiële koper bij een proefrit en houd dit als borg achter. Wil de potentiele koper dat niet doen, dan maar niet. Neem ook geen genoegen met een persoon die achterblijft, die kan zomaar ineens verdwenen zijn en dan heb je niets, ook niet om aan je verzekeraar uit te leggen.

Geef het kentekenbewijs nooit mee tijdens een proefrit!

Zorg echt dat jij wel wat hebt van de potentiele koper, maar dat de potentiele koper niets extra's van jou heeft. Geef het kentekenbewijs echt pas af na de koop.

Noteer het kenteken van het voertuig waarmee de koper arriveerde

Pas als de koop gesloten is en het bedrag voldaan kun je het kenteken over laten schrijven

Tips bij aankoop van een motor

  • Controleer bij aankoop van een motor de gegevens van het kentekenbewijs met die van de motor, met name het framenummer en het identificatieplaatje
  • Let op of het kentekenbewijs compleet is en ga samen na het postkantoor om over te schrijven
  • Let op eventuele kleurverschillen van de onderdelen. Kijk of de originele contactsleutels bij de motor zitten
  • Let op of de kilometerstand klopt met de staat van de motor
  • Vraag wie de vorige eigenaar van de motor geweest is en controleer dit

Wordt een motor aangeboden ver onder de gangbare prijs, dan moet er ergens een lichtje gaan branden. Indien men wist of had kunnen weten dat de motor gestolen was, maakt men zich schuldig aan een vorm van heling.

Bij ontdekking hiervan wordt een dergelijke motor in beslag genomen. Is er echter sprake van te goeder trouw, dan wordt een formulier voor de bezitter opgemaakt.

Op dat moment weet hij dat het om een gestolen voertuig gaat, waarvan hij de bezitter is, maar géén eigenaar! De verzekering zal dan een regeling treffen voor revindicatie (= terugvordering van eigendom) van de motorfiets.

De RDW neemt de voertuigdocumenten in en zal nieuwe documenten afgeven na het opnieuw inslaan van het originele framenummer onder toeziend oog van de douane.

Mocht ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen toch je motor gestolen worden, doe dan direct aangifte bij de politie in de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden. Zorg ervoor dat je een afschrift van die aangifte meekrijgt voor de verzekering.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen