3 Manieren Om Zelf Je Motor Te Verkopen Zonder Risico
22 juni 2019 

3 Manieren Om Zelf Je Motor Te Verkopen Zonder Risico

Als je van plan bent om zelf je motor te verkopen, zijn er meerdere manieren voor. Het is wel belangrijk dat je een betrouwbare deal sluit. Je wilt er natuurlijk een goede prijs voor en zekerheid dat je het geld ontvangt.

Wat zijn de 3 manieren om zelf je motor te verkopen zonder risico? Je motor inruilen bij de dealer als je een andere motor koopt. De tweede manier is je motor in consignatie verkopen. De derde manier om een goede deal te sluiten, is via een verkoopservice. Bijvoorbeeld via tussenpersoon dealers als de ANWB of Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl

Risico’s bij zelf je motor verkopen

Je loopt bij het zelf verkopen van je motor een aantal risico’s als je niet de juiste weg bewandelt. Bijvoorbeeld als je de motor op een advertentiesite zet en met onbetrouwbare personen te maken krijgt.

Er zijn genoeg verhalen waarbij de verkoper verbouwereerd achterbleef nadat er een afspraak via een advertentiesite was gemaakt. Er zijn mensen die een proefrit willen maken, waarna je de motor nooit meer terugziet.

Dat moet je natuurlijk voorkomen en zo zijn er meer situaties die voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als iemand tijdens een proefrit op jouw motor een ongelukje krijgt en schade veroorzaakt.

Je moet er toch niet aan denken dat er schade of nog erger een ongeluk met je motor ontstaat tijdens een proefrit

Ook is het mogelijk dat er met de betaling wat misgaat. Of je plaatst een advertentie op een verkoopsite waar je voor moet betalen. Dat zijn vaak hoge kosten en het is dan nog maar de vraag of je de motor uiteindelijk wel verkoopt.

Verder komt het voor dat kopers nadat de koop gesloten is ineens gaan klagen. Bijvoorbeeld als er een mankement blijkt te zijn. Dan krijg je gezeur omdat niet duidelijk is of het probleem al aanwezig was op het moment dat je de motor verkocht.

Er zijn dus veel risico’s verbonden aan het zelf verkopen van je motor. Die zijn te voorkomen als je de goede weg bewandelt. Het is belangrijk om je te verdiepen in de beste manier om zonder risico’s de beste deal te sluiten.

 • Onbetrouwbare personen
 • Mensen die de motor stelen bij de proefrit
 • Ongeluk en schade tijdens de proefrit
 • Gedoe met de betaling
 • Hoge advertentiekosten verkoopsites
 • Klachten achteraf na de koop

1. Je motor inruilen bij de dealer als je een andere motor koopt

Een van de meest betrouwbare manieren om zelf je motor te verkopen, is door naar de motordealer te gaan. Dat is natuurlijk een de beste opties om voor te kiezen, als je toch al een andere motor wilt kopen.

Het is dan wel aan te raden om eerst langs een paar motordealers te gaan. Dan heb je alle gelegenheid om het aanbod van motoren te bekijken en met elkaar te vergelijken. Neem er rustig de tijd voor, zodat je straks met plezier op je nieuwe motorfiets rijdt.

Bij de motordealer heb je altijd de mogelijkheid om te onderhandelen over de inruil van je eigen motor. Neem een goede onderhandelingspositie in en bedenk vooraf wat je een goede deal vindt. Dan sta je zelfverzekerd in de onderhandeling over de verkoop van je motor.

Motordealers zijn altijd bereid om een inruilprijs te bieden als je zelf je motor wilt verkopen en je een andere motorfiets terugkoopt. Er is doorgaans sprake van ruimte om te onderhandelen en er een goede deal uit te slepen.

Wil de dealer niet hoger gaan dan een bepaalde prijs? Je motor is ook op een andere manier nog wat meer geld waard. Bijvoorbeeld om dan de inruilprijs te accepteren, maar er wel nog wat accessoires voor je nieuwe motor uit te slepen.

Meestal kom je er met de dealer wel uit

In elk geval sluit je bij de verkoop aan de motordealer het risico uit dat er wat misgaat met de verkoop van je motor. Bovendien heb je ook altijd de mogelijkheid om de inruilprijs niet te accepteren en verder te kijken bij een andere partij.

 • Bezoek meerdere dealers
 • Bedenk vooraf wat een goede deal is
 • Je krijgt altijd wel een prijs als je ook een motor koopt
 • Te lage inruil, regel extra accessoires (goedkoper voor de dealer)
 • Niet de risico’s van het zelf verkopen
 • Nee tegen de inruilprijs zeggen is ook een optie

Onderhandel bij de motordealer over de inruilprijs

2. Motor in consignatie verkopen

Zelf je motor verkopen zonder risico is ook op een andere praktische en efficiënte manier mogelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van je motor in consignatie verkopen. Dat levert je meerdere voordelen op.

Deze optie is handig als je geen andere motor wilt kopen en verder zelf weinig rompslomp wenst van de verkoop van je motor. Het in consignatie verkopen van je motor betekent dat een andere partij de verkoop van je overneemt.

Een voordeel is dat je er vaak een betere prijs voor krijgt dan wanneer je de motorfiets bij een dealer aanbiedt. Het in consignatie verkopen van je motor gebeurt op een professionele manier voor de beste prijs.

Bij een motor in consignatie verkopen, staat jouw motorfiets gewoon tussen de andere motoren in een motorzaak

Er zijn meerdere BOVAG-bedrijven die op deze manier motoren van particulieren aanbieden. Het voordeel is dat je meteen een groot bereik hebt. De motor komt in een showroom te staan en het BOVAG-bedrijf promoot je motor natuurlijk ook online.

Een ander voordeel is dat je het hele verkoopproces uit handen geeft. Je hebt nergens omkijken naar en hoeft alleen maar te wachten tot er een koper is gevonden. Dan krijg jij het geld overgemaakt op je bankrekening.

Je komt met de verkopende partij een prijs overeen die jij minimaal wilt hebben voor de verkoop van je motor. Jij hoeft verder helemaal geen actie te ondernemen. Het overschrijven van het kenteken op naam van de koper regelt het bedrijf ook voor je.

Je hebt bovendien ook nog de mogelijkheid om het kenteken van de motor te schorsen. Dat levert je een besparing op. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen en ook geen premie voor de motorverzekering.

 • Verkoop van je motor uitbesteden
 • Beste prijs voor je motor ontvangen
 • Optie kenteken schorsen
 • Besparing wegenbelasting en verzekeringspremie
 • Je blijft eigenaar tot de verkoop is afgerond

3. Zelf je motor verkopen via een verkoopservice

De derde manier om zelf je motor te verkopen zonder risico is via een verkoopservice. Bekend zijn ANWB Verkoopservice en ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl. De ANWB werkt hierin samen met BCA Autoveiling en ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl met 800 door de RDW erkende dealers.

Voor beide verkoopservices moet jij ervoor zorgen dat je goede foto’s maakt van je motor en alle benodigde gegevens in doorgeeft. Bijvoorbeeld de kilometerstand en het kenteken net als het merk, type, uitvoering en eventuele aanvullende opties. Ook beschrijf je de technische staat en het uiterlijk.

Op basis van de gegevens die jij online aanlevert bij de ANWB Verkoopservice beoordeelt BCA Autoveiling de waarde. Je krijgt een gegarandeerde prijs voor je motor en je hoort binnen een werkdag wat de prijs is. De servicekosten komen daarop in mindering.

Je betaalt overigens alleen servicekosten als je de motor verkoopt. Bij het accepteren van de prijs moet je de motor binnen vijf werkdagen naar een inleverpunt brengen. Er vindt dan nog een controle plaats aan de hand van de motor en informatie die je hebt gegeven.

Je krijgt een vrijwaringsbewijs mee als je de motor naar een inleverpunt van de ANWB Verkoopservice brengt. De motor is dan officieel verkocht en staat dus ook niet meer op jouw naam.

De gegarandeerde prijs krijg je binnen twee werkdagen op je bankrekening. Dit is natuurlijk een hele snelle manier om zelf je motor te verkopen zonder risico.

Grappig filmpje, de dealer gaat mee achterop met de proefrit…………………….

Een van de populairste mogelijkheden om je motor te verkopen is via Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl
Via deze weg komt je motor onder de aandacht van 800 door de RDW erkende dealers. Deze dealers krijgen de optie om een bod uit te brengen op je motor.

Binnen een week hoor je telefonisch of per mail wat het hoogste bod is geweest. Bij acceptatie van het bod is je motor verkocht. De verkoopdienst van ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is momenteel een van de bekendste verkoopdiensten, ze zijn enorm gegroeid in de afgelopen jaren.

Breng je motor onder de aandacht bij 800 door de RDW erkende motordealers

Wat is voor jou de beste optie?

De 3 manieren om zelf je motor te verkopen zijn ideaal omdat je geen risico loopt. Als je heel snel van je motor af wilt, is de verkoop via Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl een prima keuze. Of via de ANWB Verkoopservice met een gegarandeerde prijs.

Zorg bij het zelf verkopen via de ANWB of Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl wel dat je goede foto’s maakt. Neem er de tijd voor en bewerk de foto’s op je computer, bijvoorbeeld om deze bij te snijden. Maak je motor ook eerst schoon, zodat deze er mooi uitziet.

Ga je een andere motor kopen dan ligt het voor de hand om je motorfiets in te ruilen bij de dealer. Het is dan wel slim om goed te onderhandelen, zodat je er het maximale uithaalt en een goede prijs krijgt.

Het in consignatie verkopen van je motor is ook geheel zonder risico. Het enige risico dat je loopt, is dat de verkoop misschien niet zo snel gaat als je hoopt. Je krijgt via deze weg vaak wel een uitstekende prijs voor je motor.

Gerelateerde vragen

Hoe bepaal ik wat een goede vraagprijs is voor mijn motor?

Het is handig om op advertentiesites en bij motordealers de prijzen te bekijken van vergelijkbare motoren. Dan krijg je een goede indicatie van je vraagprijs. De waarde is onder meer afhankelijk van de staat van je motor, kilometerstand en onderhoudsgeschiedenis.

Is er ook een beste tijd om mijn motor te verkopen?

In het voorjaar breekt het motorseizoen weer aan en stijgt de vraag naar motorfietsen. Het aanbod is dan ook groter. In de eerste maanden van het jaar is het verkoopaanbod dan minder groot en dat biedt kansen om je motor onder de aandacht te brengen.

Gerelateerde onderwerpen:

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen