Wat Voor Koele Motorkleding Is Er Te Koop?
25 juni 2019 

Wat Voor Koele Motorkleding Is Er Te Koop?

Het is fantastisch om op de motor te rijden als het lekker weer is. Het is minder prettig als het 30 graden is en je stilstaat voor het stoplicht. Of als je van de snelweg komt om een stop te maken. Of als je op landwegen rijdt en de zon fel schijnt. Koele motorkleding is dan ideaal.

Wat voor koele motorkleding is er te koop? Er zijn allerlei soorten koele motorkleding te koop. Bijvoorbeeld in de vorm van koelvesten. Ook met het dragen van een doorwaai broek en doorwaai motorjas blijf je koel. Zo zijn er ook kevlar spijkerbroeken die ideaal zijn om op de motor te dragen en koelte te ervaren.

Het is voor iedere motorrijder fijn om zonder te stikken van de hitte op de motor te zitten. Je hebt dat zelf in de hand door van de mogelijkheid gebruik te maken koele motorkleding te kopen.

Keuze uit vele soorten koele motorkleding

Je hebt als motorrijder de keuze uit vele soort koele motorkleding. Dat biedt mogelijkheden om zelf uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Het hangt verder onder meer af van je rijgedrag en doel af om te bepalen wat het beste is.

Het dragen van een koelvest is bijvoorbeeld ideaal als je op vakantie gaat met de motor. Vooral als je door landen rijdt waar de gemiddelde temperaturen een stuk hoger liggen dan in Nederland.

In gewone kleren rijden is koel, maar na een val zie je er niet meer cool uit helaas, kies dan voor beschermende koele motorkleding

In gewone kleren rijden is koel, maar na een val zie je er niet meer cool uit helaas, kies dan voor beschermende koele motorkleding

Een koelvest houdt het bovenlichaam koel en dat maakt het rijden op een motor in de hitte een stuk aangenamer. Bovendien biedt een koelvest gedurende een lange warme rit de nodige koelte. Daardoor houd je het ook wat langer vol om een lange afstand te rijden in hoge temperaturen.

Een andere optie op het gebied van koele motorkleding is de zogenoemde doorwaaikleding. Er is keuze uit een ruim aanbod van doorwaai motorjassen en doorwaai motorbroeken. Zowel voor de dames als voor heren is wat dat betreft de keuze divers.

Er zijn ook veel motorrijders die liever een Kevlar spijkerbroek dragen dan een leren motorbroek. Ook dat scheelt zeker qua warmte. Bovendien is het draagcomfort bij een Kevlar spijkerbroek groot. De wind zorgt bij deze koele motorkleding voor wat verfrissing.

Het assortiment met koele motorkleding is nog uitgebreider dan alleen broeken en jassen. Zo zijn er ook speciale handschoenen die een fris gevoel geven. Bijvoorbeeld doorwaai handschoenen of speciale zomerhandschoenen. Denk ook aan motorschoenen die extra ventilerend werken.

Koele motorkleding op een rijtje:

  • Constante koelte met een koelvest
  • Heerlijk luchtige doorwaaikleding
  • Ervaar koelte met een Kevlar spijkerbroek
  • Doorwaai Handschoenen of zomerhandschoenen
  • Motorschoenen met ventilerende eigenschappen

Textiel motorkleding al snel te warm

Het dragen van een textiel pak op de motor bevordert de koelte niet echt. Je krijgt het dan al echt snel warm in een leren motorpak. Motorkleding van leer ventileert eigenlijk niet in de wind, maar is al wel koeler dan textiel motorkleding.

Ondanks dat er in textiel motorkleding meestal wel ritsen zijn om open te doen, soms kun je de hoofd rits open doen, maar je bescherming is bij een val dan wel minder, je loopt meer risico.

Textiel motorkleding heeft wel als voordeel tegen een regenbuitje bestand te zijn. Als het droog is, voelt deze kleding echter al veel te snel warm aan. Daarom is het ook beter om andere maatregelen te nemen als je motor rijdt als het heel warm weer is.

Om het niet te snel te warm te krijgen en steeds lekker koel te blijven, is het mogelijk om koele motorkleding te kopen. Dat is ideaal als je als motorrijder vaker onder warme omstandigheden op de motor stapt. Ik heb het bij 19 a 20 graden al erg warm in textiel, dan pak ik eigenlijk al mijn Kevlar broek en doorwaai jas om aan te doen.

Het is tijdens het motorrijden altijd belangrijk om comfort te ervaren, maar de veiligheid is eveneens een belangrijk aspect. Daarom is het belangrijk om niet in een T-shirt en korte broek op de motor te stappen, wat natuurlijk wel verleidelijk is, want het is zeker koeler.

Het is beter om speciale koele motorkleding te kopen. Die voldoet aan de eisen van veiligheid als het gaat om de bescherming van je lichaamsdelen. Bovendien heb je dan de zekerheid dat je ook koel blijft tijdens het rijden op je motor.

Textiel motorkleding is al snel te warm: draag daarom koele motorkleding

Hoe werkt een koelvest?

Er zijn verschillende soorten koelvesten op de markt die geschikt zijn om op de motor te dragen. Het doel is om je bovenlichaam van koelte te voorzien. Er zijn koelvesten die over compartimenten beschikken die je moet vullen met water.

Het is overigens ook mogelijk om een koelvest onder je textiel motorpak te dragen. Bovendien zijn er meerdere merken die koele motorkleding in de vorm van koelvesten produceren. Zo heb je van Alpinestars het Cooling koelvest o.a. te koop bij FC Moto.

Alpinestars Cooling koelvest

Alpinestars Cooling koelvest vul je met water

Van Macna heb je een soortgelijk koelvest, het Macna koelvest klik hier voor de prijs en voorraad bij bol.com.

Het Macna Dry Evo koelvest

Het Macna Dry Evo koelvest vul je met water

Koelvesten die je nat moet maken

Er zijn ook koelvesten verkrijgbaar die je nat moet maken en die je over bijvoorbeeld een T-shirt aantrekt. Je maakt het koelvest nat onder de kraan en wacht daarna tot het water is uitgelekt. Het is aan te raden om geen T-shirt van katoen te dragen.

Katoen absorbeert namelijk vocht en dan krijg je het gevoel dat het vest nat is. Bij een ander soort stof merk je wel de koelte en niet de vochtigheid. Ideaal om te dragen tijdens hoge temperaturen.

Het voordeel van het dragen van een koelvest onder hoge temperaturen is dat je veel fitter blijft. Warmte werkt vermoeiend en als je op de motor zit, is vermoeidheid uiteraard een risico dat je moet vermijden.  Een voorbeeld van een koelvest is het Macna Koelvest, te koop bij bol.com, klik hier voor de prijs en voorraad.

Macna Hybrid Cooling koelvest dompel je onder in water

Macna Hybrid Cooling koelvest dompel je onder in water

Hoe functioneert een doorwaai broek en doorwaai motorjas?

Koele motorkleding in de vorm van een doorwaai broek en doorwaai motorjas heeft als voordeel uitstekend te ventileren. Bepaalde onderdelen van deze koele motorkleding zijn gemaakt van mesh en beschikken over gaatjes, je hebt grote stukken met ventilerende panelen, waardoor de wind vrij spel heeft, heerlijk bij warm weer.

Doorwaai jassen kosten natuurlijk best wat, zeker als je er ook protectors bij koopt, maar persoonlijk is het een van mijn (veel te late) motorkleding aankopen geweest, ik heb het al snel bloedheet in motorkleding. Zie hier de doorwaaijassen bij FC Moto, let op dat je zoekt op jassen met perforatie en vaak met de term air.

Het hangt ook een beetje van je motor en scherm af, momenteel heb ik een toermotor met flinke ruit en kuip, dan is het ook al snel warmer, door het ontbreken van wind.

Een nadeel is wel dat je bij een verfrissend regenbuitje ineens nat bent. Het voordeel van de doorwaaikleding is dat de stof ook weer snel droog is en als het onzeker is voor je weggaat, kun je altijd een regenpakje achterop binden.

De beschermingsfactor is eveneens aanwezig. Op belangrijke plekken, die risicovol zijn voor bepaalde lichaamsdelen bij een val, zitten geen gaatjes. Bijvoorbeeld bij de ellebogen, net als bij de schouders en het zitvlak.

De textiel is op de risicovolle plekken dicht. Bovendien is het mogelijk om van protectoren gebruik te maken voor een optimale bescherming. Doorwaaikleding is bij temperaturen vanaf 20 graden al veel aangenamer in vergelijking met textiel motorkleding.

Doorwaaikleding al vanaf 20 graden aangenamer dan textiel motorkleding

Ervaar de koelte van een kevlar spijkerbroek

Een Kevlar spijkerbroek heeft als voordeel wind door te laten. Daarom behoren deze motor spijkerbroeken ook tot de koele motorkleding. Deze motorjeans beschikt over verstevigde delen op risicovolle plekken.

Bij een normale spijkerbroek treedt er bij een valpartij met je motor al snel schaafwonden op. Die moet je natuurlijk zien te voorkomen. Als je dan ook nog graag met warm weer rijdt, ligt een Kevlar spijker voor de hand.

De wind zorgt namelijk voor de nodige verkoeling. Handig om te weten, is dat er ook afritsbare Kevlar spijkerbroeken zijn. Dat is ideaal als je klaar bent met motorrijden en je verder verkoeling zoekt.

Een Kevlar spijkerbroek koop je vanaf zo een € 65,- zie Motorbroeken van Kevlar op bol.com voor een aantal verschillende soorten Kevlar spijkerbroeken, er is erg veel keus, zowel voor mannen als vrouwen.

Spidi J-Tracker motorjeans (slim fit)

Spidi J-Tracker motorjeans (slim fit)

Aanvulling op koele motorkleding

Met betrekking tot koele motorkleding is het mogelijk om verschillende andere lichaamsdelen ook koelte te laten ervaren. Het is bijvoorbeeld ook prettig om je handen niet te zweterig en te heet te laten zijn.

Daarom is er ook een uitgebreid assortiment met aanvullende koele motorkleding op de markt. Er zijn zomerhandschoenen te koop die wat luchtiger zijn om te dragen. Of misschien draag je al een doorwaai jas en wil je er doorwaai handschoenen bij. Je hebt bijvoorbeeld de Five Stunt Evo Airflow motorhandschoen, dit is een doorwaai motorhandschoen.

Five Stunt Evo Airflow motorhandschoenen

Five Stunt Evo Airflow motorhandschoenen

Het dragen van gesloten motorschoenen of motorlaarzen is uiteraard belangrijk ter bescherming. Toch ervaar je dat al snel als te warm als de temperaturen tot grote hoogte stijgen. In dat geval heb je de mogelijkheid om ventilerend motorschoeisel aan te schaffen.

Verder is het ook nog mogelijk om een verkoelende nekkraag te dragen. Je nek neemt een belangrijke rol in bij het reguleren van de temperatuur van je lichaam. Dat merk je dus al snel als je nek te warm is tijdens het motorrijden.

Een verkoelende nekkraag zorgt ervoor dat je nek koel blijft. Dat heeft weer een positieve invloed op de rest van je lichaam dat daardoor minder warm aanvoelt. Zo zijn er allerlei soorten koele motorkleding te koop.

Ben je op dit moment aan het motorrijden en zijn de temperaturen te hoog? Als je niet direct de mogelijkheid hebt om koele motorkleding aan te schaffen, is er nog een tip. In dat geval is het aan te raden om je T-shirt nat te maken en deze onder je motorkleding te dragen.

Dat geeft een beetje hetzelfde effect als een koelvest, maar is wel minder comfortabel. Bovendien zorgt je lichaamswarmte ervoor dat je de koelte al snel niet meer ervaart.

Systeemhelm voor nog meer koelte

Omdat ik het nu eenmaal erg snel warm heb, draag ik ook een systeem helm. Bij erg warm weer en bij een relatief lage snelheid kun je de systeemhelm open klappen. Ook zo houd je letterlijk het hoofd koel. Ik speel sowieso vrij veel met de systeemhelm, zeker in de stad of voor een stoplicht heb ik hem al heel snel opengeklapt en echt dicht doe ik hem pas weer op de snelweg.

Caberg Droid systeemhelm open

Caberg Droid systeemhelm open

Caberg Droid systeemhelm gesloten

Caberg Droid systeemhelm gesloten

Het hangt een beetje van je motor en helm af, maar zelfs op een autoweg (max 100 per uur), kun je soms nog prima met de systeemhelm open rijden. Je moet wel zeker weten dat de helm niet dichtklapt, of nog erger, gaat half dichtklappen.

Het half dichtklappen heb ik ook eens gehad toen ik over een bobbel reed, dan schrik je je rot, want dan is je zicht ook weg, gelukkig is het deel meestal wel snel naar beneden te drukken, maar in het verkeer telt soms nu eenmaal elke seconde.

Een systeemhelm heeft bijna de veiligheid van een integraal helm, maar is iets minder veilig door het scharnierende mechanisme. Maar is weer veel veiliger dan een jethelm, koelte is vaak een compromis. Heel veel systeemhelmen vind je op bol.com, wel honderden, doordat externe verkopers ook een producten aanbieden, ook motorzaken.

Gerelateerde vragen

Is er ook tweedehands koele motorkleding te koop?

Ja, er is zelfs een grote markt aanwezig voor de verkoop van tweedehands motorkleding. Daaronder valt natuurlijk ook koele motorkleding die andere motorbezitters verkopen. Het maakt de aanschaf in elk geval voordeliger. Dat is ideaal als je niet al te vaak met mooi weer rijdt, maar dan wel de nodige koelte wilt ervaren.

Zijn er nog meer tips om onder warme omstandigheden motor te rijden?

Het is belangrijk om regelmatig te stoppen als je ver rijdt op de motor onder warme omstandigheden. Het maken van tussenstops en nemen van pauzes is altijd belangrijk. Bij extreem hoge temperaturen is dat nog belangrijker. Door de hoge temperaturen raak je sneller vermoeid.

Ik raak altijd veel vocht kwijt bij rijden in warm weer, hoe zorg ik voor vochtaanvulling?

In elk geval regelmatig stoppen om water te drinken. Of zorg ervoor dat je tijdens het motorrijden vocht tot je neemt. Dat is onder meer mogelijk met een zogenoemde camelbak die je in een speciale rugzak draagt.

Gerelateerde onderwerpen:

Leveranciers/producten uit dit artikel

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen