Reinigen, verzorging en impregnering van motorkleding, helm, handschoenen en motorlaarzen
16 oktober 2019 

Reinigen, verzorging en impregnering van motorkleding, helm, handschoenen en motorlaarzen

Zodra de winter zijn intrede doet, worden veel motorrijders minder fanatieke rijders en staat de motor zomaar een paar maanden op stal. Dit is niet alleen een goed moment om de motor een goede onderhoud- en schoonmaakbeurt te geven, maar ook onze (leren)kleding en helm.

Een leren pak kan nou eenmaal niet zomaar in de wasmachine en ruikt na die lange warme motorvakantie misschien niet meer zo lekker. Hoe beter de kleding of de helm demontabel zijn, hoe makkelijker te reinigen. Dat kan iets zijn om bij de aanschaf rekening mee te houden.

Ook als je tweedehands motorkleding hebt gekocht, is het verstandig om deze eerst goed te reinigen en te wassen. We zweten nu eenmaal meer in motorkleding dan in normale kleding, dus reinigen is wel zo hygiënisch.

Helm reinigen

Buitenkant reinigen:
Gebruik alleen water voor het reinigen van de helm. Een klein drupje zeepsop kan geen kwaad maar nooit schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld glassex. Mocht er veel vuil op de helm zitten zoals vliegen dan is het raadzaam om de helm eerst onder een natte doek te laten weken.

Bron foto: Biker puts on helmet before riding

Een zachte tandenborstel kan uitkomst bieden om de moeilijk bereikbare delen van bijvoorbeeld ventilatie openingen schoon te maken. Smeer af en toe het vizierrubber in met vaseline of vloeibare siliconen. Zo blijft het vizierrubber soepel en voorkom je uitdroging van het rubber.

Vaseline is een product voor vele toepassingen, je kunt het voor je eigen huid en/of handen gebruiken, maar ook voor dieren en uiteindelijk ook voor rubbers van bijvoorbeeld je helm of rubberen delen van je motor. Ook voor je autorubbers is vaseline een prima product en vaak nauwkeuriger aan te brengen dan bijvoorbeeld siliconen sprays, die willen nog wel eens op je lak komen.

Na het wassen kan je het helmvizier behandelen met een waterafstotend middel, water parelt er dan af door de windsnelheid.

Binnenvoering reinigen
Indien er sprake is van een uitneembare voering dan kun je die in een emmer water met een neutrale zeep schoonmaken (groene zeep). Wasmiddel kan eventueel irritatie veroorzaken als je een gevoelige hoofdhuid hebt, maar anders kun je ook deze bij lage temperaturen wassen in de wasmachine. Laat de helm bij kamertemperatuur drogen.

Als de voering er niet uit kan kun je de binnenkant van de helm schoon te maken met een natte doek. Zelf gebruik ik ook wel een helmreiniger, ondanks dat de voering er wel uit kan, gewoon lekker makkelijk. Met die van Putoline kun je zelfs zo ongeveer je hele helm reinigen (binnenvoering, helmschaal en vizier) en hoef je de binnenvoering niet te demonteren.

Zie ook de Shoefresh onderaan dit artikel, deze kan niet alleen schoenen, maar ook helmen en handschoenen reinigen.

Kleding reinigen

Of je nu met leer of textiel rijdt, alle motorkleding heeft onderhoud nodig. Niet alle middelen zijn daarvoor echter even geschikt. Sommige wasmiddelen kunnen de productspecifieke eigenschappen zelfs aantasten, met name als het gaat om kleding met ademende membranen, zoals Gore-Tex. Het gebruik van de juiste reinigings- en impregneermiddelen is dus cruciaal.

Er zijn producten voor de totale reiniging voor motorkleding-onderhoud: reinigen van leren motorpakken en motorlaarzen, producten die waterafstotend maken, producten die handschoenen soepel, waterafstotend en stroef maken.

Verder zijn er ook producten voor het wassen van technische onderkleding, ademende textiele kleding en producten die vervolgens zorgen dat de water- en vuilafstotende eigenschappen van de kleding worden hersteld.

Een aantal tips voor reinigen:

  • Neem altijd alle protectors uit het te reinigen kledingstuk (vergeet de rug niet). Deze zijn meestal niet bestand tegen allerlei chemische reinigingsmiddelen.
  • De meeste membranen (Gore Tex, Drygate e.d.) overleven een normale wasbeurt in de wasmachine niet. Niet doen dus! Altijd op de hand wassen, of met speciale wasinstructies, en niet centrifugeren!
  • Er zijn speciale wasmiddelen voor kleding met membranen. Deze zeggen ervoor te zorgen dat het membraan blijft ademen en tevens verklevingen van het membraan te voorkomen.
  • Na het wassen het product opnieuw impregneren.
Lekker gezweet weer, even luchten van de motorkleding

Lekker gezweet weer, even luchten van de motorkleding

Textiel Kleding

  • Wassen
  • Impregneren

Het wassen van Textiel kleding doe je op 30 of 40 graden in de wasmachine of op de hand en dan het beste met een speciaal wasmiddel & helm (bijvoorbeeld met Macna Techwash of met Nikwax Tech Wash). Zorg er vervolgens voor dat de textiel motorkleding goed is uitgespoeld, zodat er geen wasmiddel meer aanwezig is.

Macna Techwash

Macna Techwash te koop bij FC Moto

Nikwax Tech Wash / TX Direct Wash twinpack 300ml

Nikwax Tech Wash / TX Direct Wash twinpack 300ml te koop bij bol.com

Na het wassen komt het impregneren van de textielkleding. Dit kan eenvoudig met de Macna Waterproof spray, te koop bij FC MOTOR.

Lederen motorkleding

Beschermende kleding van glad leer moet gedurende het seizoen regelmatig met een zachte borstel en/ of een vochtige doek schoon gemaakt worden.

Hardnekkig vuil zoals ingedroogde vliegenresten kan je met water en een geschikt lederreinigingsmiddel (of een beetje groene zeep) verwijderen.

Een ander geschikt reinigingsmiddel is bijvoorbeeld Macna Leathercleaner 300 ml. Voor het reinigen van handschoenen en laarzen geldt hetzelfde.

Macna leathercleaner

Macna leathercleaner

Regelmatig een complete reiniging zorgt ervoor dat het leder langer mee gaat. Motorkleding en handschoenen kunnen met een speciaal wasmiddel op de hand of zelfs in de machine gewassen worden. Speciale was instructie worden geleverd bij het product. Een voorbeeld hiervan is Rapide Leatherwash 300 ml

Leer nooit laten drogen bij een warmtebron! Dus niet op de verwarming of in de zon. Het kan dus wel even duren voordat je pak geheel droog is. Houd daar rekening mee. Je kunt je pak dus een aantal dagen na het wassen niet dragen.

Leer nooit laten drogen bij een warmtebron!

Na het reinigen, als het leer droog is, behandel je het leder met een verzorgingsproduct voor het verzorgen en onderhouden van glad leder. Deze verzorgt en impregneert het leder, zonder de poriën af te sluiten. De ademende eigenschap is een belangrijk kenmerk van motorkleding. Kleine kleurbeschadigingen kunnen weer hersteld worden.

Deze behandeling is ook geschikt voor het opbergen van de kleding voor de winterstop. Leer zal na behandeling met een impregneer product niet compleet waterdicht zijn, maar je zult de regendruppels in ieder geval een hele poos kunnen afweren. Motorkleding dient opgeslagen te worden in een droge omgeving met constante temperatuur (kledingkast).

Nubuck leren kleding

Er wordt ook motorkleding aangeboden die gemaakt is van ruw leer (nubuck). Dat is in de regel rundleder, dat aan de nerf zijde lichtjes geschuurd is en een hele zachte vleug bezit. Nubuck leder is gevoeliger, kwetsbaarder dan glad leder.Dit leertype is moeilijker schoon te maken en verbleekt ook sneller.

Daarom is het beter geschikt voor een “mooi-weer toertje”, en het moet vaker worden schoongemaakt en verzorgd. Net als glad leder kan het probleemloos volgens de was instructie op de hand of in de machine gewassen worden. Ingedroogde vlekken eerst met behulp van een zachte borstel verwijderen.

Nubuck leren kleding moet vaker worden schoongemaakt en verzorgd

Voeg een speciaal product toe aan wat water en borstel hiermee het leder schoon. Specifieke plekken een natte reiniging geven, zonder dat de hele combi gereinigd wordt, kan vlekken veroorzaken. Dan beter met de Nubuck Gum of de borstel voorzichtig reinigen. Bij twijfel de combi in z’n geheel reinigen.

Droog geworden zijn de leervezels verkleefd. Opgedroogd leder in lengte – en dwarsrichting uitrekken kneden en afborstelen, of 15 tot 30 minuten binnenstebuiten in een wasdroger zonder warme lucht en gewoon koud laten draaien.Verzorg het leder hierna.

Hierdoor krijgt dit kwetsbare leder de noodzakelijke voeding en de zeer belangrijke UV-bescherming. Voor de noodzakelijke impregnering van dit open poriën leder is een behandeling met impregneer spray belangrijk.

Bron foto: Motorcyclist with helmet in hand

Behandeling van membraankleding

Veel motorkledingstukken moeten voorzichtig gereinigd worden, anders loop je het risico de functionaliteit te beschadigen. Wees voorzichtig met het laten reinigen van motorkleding door stomerijen e.d.

Voor membraankleding (Gore Tex, Sympatex etc.) heeft u een speciaal wasmiddel nodig. Dit wasmiddel is geschikt voor textielkleding, zuivere leren kleding voor een textiel-leder-mix met een membraan.

De handelswijze is dezelfde als bij glad leder: Eerst schoonmaken en dan wassen met een speciaal product dat hiervoor geschikt is. De beschermende werking van de membraan blijft onaangetast.

Het gewassen textiel voor het samenvoegen volledig drogen, maar nooit in de droogtrommel. Aan te bevelen is na het wassen de bovenlaag van de textiel met speciale impregneer spray in te spuiten. Zo werkt niet alleen het membraan, maar ook de bovenkant van de stof waterafstotend.

Shoefresh voor motorschoenen, motorlaarzen, handschoenen en helm

Als motorrijder weet je wel hoe je motorschoenen of motorlaarzen kunnen ruiken. Logisch ook, dat kan bijna niet anders. Natuurlijk kun je de motorlaarzen af en toe even buiten laten luchten, maar er zijn ook technische middelen die dit eenvoudig kunnen doen.

De Shoefresh schoenverfrisser is zo een voorbeeld.

De motorlaarzen plaats je over de houders. Het programma start dan automatisch met een actieve reiniging met actieve zuurstof. Dit zorgt er voor dat bacteriën en schimmels worden aangepakt. Dit zijn de veroorzakers van stank, voetschimmels en kalknagels. Hierna worden de (motor) schoenen of laarzen 20 minuten met warme lucht gedroogd.

Shoefresh schoenverfrisser

Shoefresh schoenverfrisser

Door het gebruik van de Shoefresh verdwijnt het vocht en zweet uit de schoenen. In 25 minuten is de hele reiniging voltooid. De Shoefresh is ook te gebruiken voor je motorhandschoenen en helm. Voor de helm is een speciale helmhouder beschikbaar. Standaard staat het apparaat op 60 graden en voor leer wordt 40 graden geadviseerd, je kunt dit zelf aanpassen.

Het stroomverbruik is laag, als je de Shoefresh dagelijks zou gebruiken, dan ben je tussen de € 10 en € 15 per jaar aan energiekosten kwijt. Voor alleen je motorlaarzen, helm en handschoenen zul je hem vermoedelijk niet dagelijks gebruiken.

Dus de kosten per jaar vallen dan zeker lager uit. Heb je veel last van zweetvoeten, dan zou je hem ook voor je normale schoenen en/of sportschoenen kunnen gebruiken. Shoefresh is te koop bij bol.com.

Wat Doe Jij Met Je Motorkleding?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er manieren en producten om je kleding te reinigen.

Heb jij nog een tip voor het reinigen van motorkleding?

Reageer op dit artikel, scroll verder naar beneden om een reactie te plaatsen, ik zie je reactie echt graag. Verbeterpunten of tips voor goede of goedkope verzekeringen worden zeker in het artikel meegenomen en komen in ieder geval bij de reacties te staan, laat van je horen en help anderen met hun keuze.

Bovenste foto: Dirty motorcycle boots

Oke, wat nu?

Hoi, ik ben Rob. Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook zien:

Kevlar Spijkerbroek

Hoe Koop Je Tweedehands Motorkleding?

Welke Motorkleding Merken Zijn Er?

Wat Voor Koele Motorkleding Is Er Te Koop?

KLIK HIER voor het overzicht van de laatste artikelen.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Rob-Hendriksen
Door

Rob-Hendriksen

op 23 Oct 2019

Heb jij nog een speciale tip voor het reinigen van motorkleding?

Reactie plaatsen