Wat Is Motion camouflage?

Motion camouflage is iets waar je als motorrijder op moet anticiperen. Als je richting een andere bestuurder rijdt of ervandaan, kun je wel eens uit het zicht ‘verdwijnen’. Dit komt omdat je op dezelfde plek in hun zichtveld blijft. Dit noemen we ook wel ‘motion camouflage’, ofwel camouflage door beweging.

Wat is Motion camouflage? Het is de term die gebruikt wordt om te beschrijven wat er gebeurt als een voorwerp in je zichtveld lang genoeg op dezelfde plek blijft om daadwerkelijk te verdwijnen.

Een bewegend voorwerp zal eerder de aandacht van een bestuurder trekken dan een stilstaand voorwerp.

Motion camouflage roofdieren

In het dierenrijk kom je motion camouflage vaak tegen bij roofdieren die een prooi besluipen. De prooi heeft niet in de gaten dat zijn aanvaller hoe langer hoe dichterbij komt. En dit zo subtiel doet, dat het roofdier in het oog van hun prooi, onbeweeglijk lijken, en dus onzichtbaar voor ze zijn.

Tijdens het vliegen bootst een jagende libel bijvoorbeeld razendsnel de bewegingen van zijn slachtoffer na, en lijkt hij op een stilstaand – dus ongevaarlijk – punt in de lucht. Wetenschappers zijn bezig deze libelstrategie te gebruiken voor het ontwikkelen van een gevechtsraket (stealth fighter) die zijn doel onzichtbaar kan naderen.

Het veranderen van de hoek

Wanneer je naast je kijkt als je motor rijdt, lijken objecten dicht bij je. Bijvoorbeeld verkeersborden en heggen lijken snel langs je te trekken. Maar voorwerpen verder weg, zoals een heuvel, lijken wel bijna helemaal niet te bewegen.

De hoek tussen jou en een voorwerp dichtbij verandert snel, terwijl voorwerpen ver weg op een vaststaande positie lijken te staan – de hoek tussen jou en dat voorwerp blijft nagenoeg constant. Stilstaande voorwerpen in het midden ervan lijken slechts langzaam te bewegen, omdat de hoek tussen jou en dat voorwerp ook maar langzaam verandert.

Daardoor kunnen die voorwerpen opgaan in de achtergrond. Omdat het oog moeilijkheden heeft de beweging van dat voorwerp waar te nemen. Alhoewel jij (de rode persoon) beweegt, heeft je vriend (de blauwe persoon) het gevoel dat je stilstaat.

Zorg dat je beweegt

Motorrijders kunnen deze wetenschap gebruiken om niet de prooi van een andere bestuurder te worden. Wanneer je een ander voertuig nadert, in het bijzonder een die voor je de weg opdraait of een bocht maakt, is wel het laatste dat je wilt dat hij je niet opmerkt.

Wil je voorkomen dat je zelf uit het zicht verdwijnt, ook al rijd je in iemands zichtveld, dan zul je de aandacht op je moeten vestigen door middel van veranderlijke bewegingen.

Je kunt op een aantal manieren je zichtbaarheid vergroten.

  • Door te bewegen binnen je rijstrook
  • Van positie te veranderen
  • Van rijstrook te veranderen en weer terug.

Met bewegen bedoelen we licht slingeren of licht zwenken rond markeringen, putdeksels of denkbeeldige voorwerpen. Van positie veranderen betekent snel van de linker- naar de rechterkant van de rijstrook rijden en vice versa. Van rijstrook veranderen kan de aandacht van andere bestuurders trekken.

Als strategie kun je rustig wegrijden van het naderende voertuig in plaats van hem tegemoet te rijden, terwijl je op je rijstrook blijft. Je past je rijrichting aan. Dit heeft uiteindelijk voordelen.

Door in een grotere hoek richting het naderende voertuig te rijden, zorg je dat je je motor beter presenteert en meer zichtbaar maakt. Er is meer zichtbaar oppervlak aan de zijkant van de motor, dan aan alleen de voorkant, er is dus meer massa – motor die de andere bestuurder kan zien.

Ook je verlichting zal zich verplaatsen en niet als een vast punt te zien blijven. En door een rijrichting te volgen die iets afwijkt van die van het naderende voertuig, kruis je zijn zichtveld meer in plaats van wanneer je recht naar hem toe rijdt.

Het rijden met een passagier met opvallende kleding, zorgt er ook voor de je vanaf de zijkant eerder op kan vallen. Je hebt dan het zichtbare oppervlak weer iets vergroot.

Zorg verder dat je altijd uit de dode hoek blijft van automobilisten. Een kleine beweging om zichtbaar te zijn is dan een goede manier om op te vallen. Als jij een bestuurder in zijn spiegel kan zien, kan hij jou ook zien.

Voorbeelden ter verduidelijking

Zie de volgende voorbeelden. De groene rijrichting is een betere lijn, waardoor je beter waargenomen wordt; de rode rijrichting is de richting waardoor je eerder uit het zicht raakt. Over het algemeen: als een naderend voertuig zich aan je linkerkant bevindt, zul je je van links naar rechts moeten bewegen. Als een naderend voertuig zich aan je rechterkant bevindt, zul je je van rechts naar links moeten bewegen.

Hieronder een aantal afbeeldingen om het visueel duidelijke te maken.

In de 1e afbeelding hierboven is de beste rijrichting degene die zich lichtjes van rechts naar links beweegt. De groene lijn wijst meer weg van de gele auto, de rode lijn wijst meer naar hem toe. De groene lijn helpt om motion camouflage te vermijden en biedt meer profiel van jou en je motor. Je ziet dat de groene lijn ervoor zorgt dat er bij het kruispunt meer ruimte is tussen de rijder en de gele auto.

In de 2e afbeelding hierboven zie je een andere rijrichting dan het eerste voorbeeld, omdat het naderende voertuig zich nou aan de linkerkant bevindt. De groene lijn wijst meer weg van de rode auto, de rode lijn wijst meer naar de auto toe. Je ziet dat daardoor bij het kruispunt zich ook meer ruimte tussen de rijder en de rode auto bevindt.

In de 3e afbeelding hierboven is de rijrichting hetzelfde als in voorbeeld 2, omdat de groene auto zich aan de linkerkant bevindt. Kies liever de groene in plaats van de rode lijn om meer afstand te creëren ten opzichte van de groene auto en meer ruimte bij het kruispunt.

Beweeg subtiel binnen je rijrichting

Bewegen binnen je rijrichting doe je het liefst subtiel. Soms zal het ook helemaal geen effect scoren als een bestuurder helemaal niet op zit te letten. Maar doe het gewoon zoveel mogelijk, het kan net het verschil maken.

Zorg dat je je bewust bent van de voordelen die het gebruik van beweging kan hebben om de aandacht op jezelf te vestigen. Hierdoor ben je in staat om je zichtbaarheid op een positieve manier te beïnvloeden. Dit naast alle andere factoren die je zichtbaarheid vergroten, als (extra) verlichting, reflectie, kleding-, motor en helmkleur bijvoorbeeld.

Conclusie van dit artikel: zorg dat je door beweging zichtbaar wordt voor de andere weggebruikers. Beter een keer iets teveel bewogen dan te weinig.

Heb jij wel eens een bewuste motion camouflage ervaring gehad?

Misschien heb jij nog wel stuurtechnieken waar je veel gebruik van maakt, laat het ons weten, altijd leuk om te horen. En we zijn nooit uitgeleerd.

Reageer op dit artikel, scroll verder naar beneden om een reactie te plaatsen, ik zie je reactie echt graag. Verbeterpunten of tips worden zeker in het artikel meegenomen en komen in ieder geval bij de reacties te staan, laat van je horen en help ook anderen met  je reactie.

Gerelateerde artikelen:

Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook zien:

Is Motorrijden Moeilijk?

Is motorrijden gevaarlijk?

Kijktechniek voor motorrijders

Dode Hoek

KLIK HIER voor het overzicht van alle artikelen.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Claudi
Door

Claudi

op 23 Nov 2022

geachte heb 20 jaar taxi gereden in Amsterdam, (meestal s nachts,)mensen vroegen me soms of ik dronken was,omdat ik vaak slingerde,was ik al bij voorbaat wat aan het uitwijken voor iemand die niet oplette

Rob Hendriksen
Door

Rob Hendriksen

op 06 Feb 2023

Hoi Claudi,Mijn rijschoolhouder zij vroeger tegen mij, je rijdt op de fouten van een ander. Zo te zien doe jij dat ook, top.Met vriendelijke groeten,Rob Hendriksen

Reactie plaatsen