Oordoppen op maat kopen in de praktijk

Oordoppen op maat kopen in de praktijk

Motor oordoppen op maat worden door veel motorrijders gedragen. Gelukkig weten de meeste motorrijders wel dat je zonder gehoorbescherming al snel gehoorschade oploopt. 

Waarom Motor Oordoppen Op Maat kopen? Zonder gehoorbescherming, kun je op de motor al bij een geringe snelheid gehoorschade door windruis oplopen. Gehoorschade kan in 1 rit na 15 minuten al gebeuren. Helmen, zelfs de stillere duurdere, bieden niet genoeg bescherming tegen windruis. Veel motorrijders hebben door het (tijdelijk) niet dragen van oordoppen last van tinnitus. Dat is een continue geluid in je oor, vaak een pieptoon, waar je mee moet leren leven.

Zelf heb ik ondertussen tinnitus, het is iets waar ik mee heb moeten leren leven. Je loopt dit als motorrijder makkelijk op, dit heb ik zelf ervaren en met mij heel veel motorrijders. Daarom hoop ik dat je actie neemt en oordoppen gaat dragen als je dat nog niet doet. Lees hieronder waarom het moet en zie hoe eenvoudig het aanmeten van oordoppen op maat gaat.

Waarom oordoppen op maat voor motorrijders?

Op de motor zit je in de vrije rijwind met je hoofd. Op een motor zonder (of te laag) windscherm, zit je met je hoofd in de volle rijwind. Met de meeste helmen hoor je deze windruis als motorrijder helaas ook erg goed.

Er zit wel een verschil tussen de ene en de andere helm qua windruis. De schubert en Shoei Neotec staan er om bekend relatief stil te zijn en zo zijn er vast nog meer stillere helmen. Maar helaas is de stille helm niet stil genoeg om geen gehoorschade te kunnen oplopen bij het rijden met hogere snelheden, met open vizier, zonder kuipruit enz.

Een helm wordt door het dragen ook steeds ietsje wijder dus sluit na verloop van tijd niet helemaal goed meer af. Dit proces gaat langzaam, het verschil in windruis is hierdoor moeilijk waar te nemen.

Waarom gehoorbescherming:

 • hoofd in de rijwind
 • windscherm houd niet al het geluid tegen
 • helm sluit nooit 100% geluid af
 • helmen worden wijder
 • te hard geluid is moeilijk te herkennen

Motorrijden met 100 km/uur komt overeen met je bevinden in een zware storm

Geluid is een sluipmoordenaar

Het horen van de windruis is niet pijnlijk, het kan wel gewoon irritant zijn om te horen. Maar vaak vinden we het niet echt een probleem. Tegenwoordig hebben motorrijders ook vaak muziek aan, dus die zet je dan mogelijk wat harder, zodat de muziek boven de windruis uitkomt.

Wat mensen vaak niet beseffen, is dat te hard geluid een sluipmoordenaar is voor je oren als je er lang aan blootgesteld wordt. Helaas is het niet altijd duidelijk wat te lang is. Maar als je er achter bent, dan ben je te laat, want als je eenmaal gehoorschade hebt, dan heb je die voor je leven, stuk is stuk.

als je eenmaal gehoorschade hebt, dan heb je die voor je leven, stuk is stuk

Rijwind, windruis klinkt ook wat onschuldig, een ruis is meestal iets kleins. Misschien kunnen we beter van een storm of orkaan wind spreken als je op de motor rijdt. Dit komt namelijk veel beter overeen met de werkelijke windsnelheden.

Soort wind en bijbehorende windsnelheden in km/uur

Storm = 75 – 88 (polderweg)
Zware storm = 89 – 102 (autoweg)
Zeer zware storm = 103 – 117 ((autosnelweg)
Orkaan = meer dan 117 (autosnelweg/autobahn)

Bron Wikipedia

tijdens een motorritje wordt je gehoor blootgesteld aan windsnelheden van een storm of orkaan

Zoals je in bovenstaande ziet, wordt je gehoor tijdens een motorritje al snel blootgesteld aan windsnelheden van een storm tot een orkaan, dat klinkt al even anders dan windruis. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. (bron)

In het onderstaande schema kun je zien hoe snel je gehoorschade kunt oplopen:

SnelheiddB’s windruis onder een helmMaximale tijd zonder risico op gehoorbeschadiging
100 km/u94 dB15 minuten
120 km/u98 dB7 minuten
140 km/u102 dB3 minuten
160 km/u106 dB90 seconden

Bron Alpine

De Tinnitus van Rob

In mijn rechteroor heb ik een hoge piep, continue. Dus het wordt nooit helemaal stil, want de piep komt vanuit mijn oor. Bij genoeg ander geluid, heb je er minder last van. Is het stil en ga je je er op concentreren, dan kun je er letterlijk gek van worden.

Ik heb ook jaren niet beseft dat ik het had. Er was wel vaak een hoge piep te horen, maar om de een of andere reden had ik niet door dat dit geen geluid uit de omgeving was. Dit is dus een geluid dat ik zelf meedraag, een ander kan het niet horen. 

In 2018  ben ik na verwijzing van de huisarts 2x naar de KNO geweest. Er is in mijn oor gekeken en een gehoortest afgenomen. Bepaalde tonen hoorde ik bovengemiddeld, maar er waren ook tonen die niet doorkwamen, er was dus al wel wat gehoorschade, maar niet heel erg.

De laatste jaren droeg ik universele gehoorbescherming. Maar toch hoorde ik best nog veel windruis op de motor, vooral op de snelweg. Waarschijnlijk was het de combinatie van een luidruchtig windscherm, een helm die weinig dempt en universele oordopjes die niet altijd goed afsluiten.

In 2019 heb ik wat dingen geprobeerd om het geluid op de motor te verminderen met verschillende soorten universele oordoppen en later met oordoppen op maat. Mijn windscherm hoger te stellen en iets meer achter het scherm kruipen bij hogere snelheden, dit alles hielp al aanzienlijk,maar toch kan het nog veel beter. 

In 2020 wil ik nog meer actie gaan nemen om het geluid aan te pakken, ook al ben ik te laat en heb ik al tinnitus, nog erger wil ik voorkomen,  in de vorm van:

 • Hoger- of extra opzet scherm
 • Beter sluitende helm
 • Maximum snelheid verminderen, heeft regering opgelost 😉

Tinnitus is een continue geluid in je oor, vaak in de vorm van een hoge piep, maar kan ook een ander geluid of gevoel zijn. Helaas is aan tinnitus niets te doen, je moet ermee leren leven

Verschillen op maat oordoppen en universele oordoppen

Kosten

Op maat is natuurlijk duurder, voor jouw specifieke oren wordt een mal gemaakt en oordoppen gemaakt. Bij universele is er 1 vorm en die kun je in 1 productierun miljoenen keren produceren.

Levensduur

Ongeveer 4 jaar bij op maat oordoppen, dit is gemaakt van steviger materiaal. Universeel gaat veel korter mee, is ook meestal slapper, dunner materiaal (spreek uit ervaring).

Garantie

Afdichtingscontrole garantie bij oordoppen op maat. Je krijgt na het aanmeten en produceren van de oordoppen een test of de oordoppen echt volledig afdichten.

Oren verschillen

Bij op maat oordoppen heb je een vorm die precies in jouw oren past, zelfs je eigen linker rechteroor zijn al verschillend. Universeel is 1 maat, die zich wel vormt naar een gemiddeld oor, maar oren kunnen enorm van elkaar verschillen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een smalle gehoorgang, maar de gang verschilt ook per oor.

Filters

Universeel meerdere filters mogelijk. Opmaat ook, maar wisselen van filters moet je laten doen, anders vervalt je garantie.

Pasvorm

Universeel is geschikt voor een gemiddeld oor, maar misschien is 1 van jouw oren wel niet gemiddeld. Mijn linker en rechteroor zijn aan de oordoppen te zien al aardig verschillend. De pasvorm van op maat oordoppen is perfect.

Plaatsen oordoppen

Op maat is lastiger te plaatsen dan universele oordoppen, omdat de oordoppen precies passen en maar enigszins flexibel zijn. Universeel is een stuk makkelijker te plaatsen. Maar het is ook even wennen, de eerste paar keer is even lastig, maar na een paar keer gaat het best makkelijk.

Comfort

Dit is behoorlijk persoonlijk, want ik kan mij voorstellen dat oordoppen niet bij iedereen even goed zitten. Zelf ben ik ook erg gevoelig als het om oren gaat. Ik heb in het verleden ook echt harde oordoppen gehad, die kon ik nooit lang dragen. De moderne half harde siliconen/rubber achtige oordoppen kan ik wel lang dragen.

 • Op maat is duurder
 • Op maat gaat langer mee
 • Garantie op goed afsluiten bij op maat
 • Zelfs je eigen oren verschillen van elkaar
 • Zowel bij op maat of universeel zijn meerdere filters mogelijk
 • Pasvorm op maat is perfect
 • Plaatsen universeel is makkelijker dan opmaat oordoppen
 • Zowel universeel als op maat is comfortabel te dragen

Oordoppen laten aanmeten in de winkel van beter horen

Oordoppen op maat laten aanmeten in de praktijk

In 2018 ben ik 2x bij de KNO arts geweest en zijn er gehoortesten bij mij uitgevoerd. Aan de Tinnitus (pieptoon) kan ook een KNO arts niets doen. Wel weet ik nu dat er een beetje gehoorschade is.

Omdat ik niet wil dat mijn Tinnitus verergerd, ben ik in 2019 naar beter horen gegaan om oordoppen op maat te laten aanmeten. Omdat ik in Purmerend woon ben ik naar deze vestiging gegaan, maar beter horen zit in heel Nederland met meer dan 200 winkels, de dichtstbijzijnde winkel vind je op beterhoren.nl/audiciens.

Ik had de dag ervoor een afspraak gemaakt, gelukkig gaat het op afspraak, ik heb een hekel aan wachten. Ik werd keurig op tijd geholpen en alles wat er gedaan werd, is ook steeds vooraf goed uitgelegd. En ach, zo spannend is het ook allemaal niet. Een afspraak maken kan online en als je slim bent doe je vooraf een gratis hoortest, dan weet je meteen hoe je ervoor staat.

Intake gesprek oordoppen op maat

Het begint met een kort gesprekje, waar je de oordoppen voor nodig hebt en welke je wilt. Je hebt verschillende oordoppen en soorten filters. Ook worden je gegevens genoteerd en heb je misschien een voucher van je werk voor het aanmeten die je moet inleveren. Dan wordt gekeken waar je precies recht op hebt.

Controle oorsmeer

Na het gesprek wordt steeds verteld wat en waarom er iets gebeurd. Het begon met het kijken in het oor met een zogenaamde otoscoop. Zo een apparaat met een lampje, waar je huisarts ook mee in je oren kijkt.

Het is natuurlijk belangrijk dat je oren goed schoon zijn. Heb je veel oorsmeer of vervuiling, dan zal bij het aanmeten het oor zo volgegoten worden. Stel dat je een half jaar later je oren laat uitspuiten bij de huisarts, dan sluiten je op maat gemaakt oordoppen mogelijk niet meer goed af.

Als eerst wordt gecontroleerd of je oren schoon zijn met een otoscoop

Plaatsing watje met draad

Na de check wordt er een klein watje dat voorzien is van een draadje, diep in je oor geduwd.

Inspuiten van het oor

Als het watje zit, wordt je oor door middel van een kitspuit volgespoten met een soort siliconen kit. Het bestaat uit 2 componenten, zodat het snel hard. De kit voelt wat koud aan, maar verder voel je er niets van.

kitspuit met afdrukmateriaal

De kitspuit met het afdrukmateriaal wat in je oor gespoten wordt (soort siliconen)

Als beide oren vol gekit zijn, wordt het wel erg stil, voor mij dan niet helemaal, want ik hoor mijn tinnitus piep dan erg goed. Dan is het ca. 5 minuten wachten tot de kit gehard is. Na een paar minuten hoor je de kit een beetje ploppen in je oor, het proces van uitharding van de 2 componenten.

Hier zit ik dan ongeveer 5 minuten te wachten op het uitharden, daar zit je dan als “Shrek” met je goede gedrag 😉

Verwijderen van de “kit”

Na ongeveer 5 minuten is het spul uitgehard en wordt het uit je oor gehaald. Best grappig om te zien wat voor vorm er dan uitkomt, normaal zie je natuurlijk nooit hoe je gehoorgang er van binnen uit ziet.

Op de foto hierboven zie je de geharde siliconen van 1 oor. Links zie je het watje met touwtje dat als eerste in je oor wordt gestopt.

Hoe lang duurt het allemaal?

Alles als hierboven beschreven, dus intake, uitleg, oorsmeer check, inspuiten, uitharden en uithalen, was ca. 30 tot 45 minuten. Nou ben ik wel een kletskous en heb ik ook nog gevraagd foto’s te nemen tussendoor voor mijn motor website, dus misschien kan het allemaal wat sneller, zeg een half uurtje.

De oranje vulling wordt dan opgestuurd en hier wordt een mal van gemaakt, zodat de oordoppen gemaakt kunnen worden. Hoe dat precies gaat weet ik niet.

Op de foto hierboven zie je beide uitgeharde vormen, in een doosje, klaar om opgestuurd te worden.

Resume aanmeten:

 • intake
 • oorsmeer check
 • watje met touwtje aanbrengen
 • oor vol kitten
 • 5 minuten wachten i.v.m. uitharden
 • geharde kit verwijderen
 • alles ca. 30 minuten werk

Op maat gehoorbescherming ophalen

Na ca. 1 week kun je de oordoppen op maat ophalen. Het is best lastig om de oordoppen de eerste keer in te doen. Logisch ook, ze passen naadloos in je oor. Het is een handigheidje, ter plekke vond ik het best lastig, maar later in de praktijk wordt je er handiger in. 

Zelf doe ik het nu met een draaiende kwartslag beweging, alsof je een sleutel omdraait en dan een beetje duwt. Je oor en het flexibele materiaal zorgen dan dat het wel lukt.

Op de foto de oordopjes op maat, R/rood = rechteroor en L/blauw = Linkeroor

Afdichting controle

Als je de oordoppen op maat in hebt, kunnen ze ook een afdichting controle doen. Dit is wel belangrijk, dan weet je zeker dat de oordoppen goed afsluiten. Zo weet je zeker dat je oordoppen op maat perfect zijn aangemeten. Je kunt deze controle ook na een paar jaar laten herhalen, dan weet je of de oordoppen op maat nog steeds goed zijn.

Oordopjes op maat worden geleverd met etui en koord met knijper, zodat je ze niet verliest

Op maat gehoorbescherming in de praktijk

Voor mensen die geen gehoorbescherming dragen is het altijd even wennen om gehoorbescherming te gaan dragen. Hoe vaak heb ik het zelf al niet gehad dat ik op de motor zat, helm op, handschoenen aan, helemaal klaar om te vertrekken en dan oh ja, oordopjes moeten nog in………….

Of nog erger, je bent al 2 straten verder. Toch ben ik bijna altijd wel gestopt, het is gewoon te belangrijk, zeker als je langer dan een kwartier onderweg bent of een autoweg of snelweg op moet.

Gehoorbescherming in wat voor vorm dan ook, beschermen niet alleen je oren, een ander voordeel is, je wordt ook minder vermoeid door de herrie. Het is gewoon veel relaxter met geluidsbescherming te rijden. Het is ook niet zo dat je niets meer hoort met oordoppen in., Gelukkig hoor je nog genoeg ander geluid. o.a. het motorgeluid, sirenes, als iemand je roept enz.

 • oordoppen inbrengen voordat je helm opzet
 • vergeten, stoppen en alsnog in doen
 • je raakt minder vermoeid van het geluid
 • je hoort belangrijke geluiden nog steeds
 • je wilt echt geen tinnitus oplopen neem het van mij aan

Oordoppen op maat in gebruik

Relevant vragen:

Wat kunnen motorrijders allemaal doen tegen gehoorschade?

 • oordoppen (op maat) gebruiken
 • goed sluitende helm van o.a. shoei, schubert, enz
 • motor met hoge ruit en kuip (experimenteren met ruiten)
 • lagere snelheden rijden
 • stop om vergeten oordoppen in te doen
 • beter iets in je oren dan niets (bij vergeten/kwijt)

Waar kan ik oordoppen op maat bestellen?

Bij beter horen kun je gratis een gehoortest doen, begin daarmee, dan weet je direct of je al gehoorschade hebt of niet. Vervolgens kun je dan oordoppen op maat laten aanmeten.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen