Kruispunten en rijbaanwisseling
23 januari 2024 

Kruispunten en rijbaanwisseling

Kruispunten naderen en op de juiste manier voorsorteren is een belangrijke vaardigheid. We willen tenslotte allemaal veilig en soepel van A naar B komen, toch?

De Aanloop:

Als je een kruispunt nadert, is het van cruciaal belang om op tijd je snelheid te verminderen. Rem niet te laat, maar vertraag langzaam, zodat anderen ook de tijd krijgen om op jou te reageren. Schakel terug naar een geschikte versnelling, zodat je flexibel bent als je van plan bent af te slaan.

Voorsorteren en van rijstrook verwisselen:

Het klinkt misschien als iets simpels, maar het kan een wereld van verschil maken in het verkeer. Als je weet dat je linksaf wilt slaan, ga dan naar de linkerzijde van je rijstrook. Rechtsaf? Juist, naar rechts. Klinkt logisch, toch? Het gaat er om dat je rijstrook voor rijstrook wisselt en niet met 1 beweging meerdere rijstroken.

Bij verandering van rijstrook zorg je er als motorrijder altijd voor dat je niet meer dan één rijstrook per keer wisselt. Daarbij geef je richting aan, draai je je hoofd om naast je te kijken en vervolgens verander je van rijstrook. Wil je nog een keer van rijstrook veranderen, herhaal dan deze procedure voor elke keer dat je van rijstrook wisselt.

Bij een kruispunt betekent dit hetzelfde. Als je een draai naar links of rechts maakt, wissel je in principe ook van rijstrook. Dus ook hier wissel je één rijstrook tegelijk.

De Kunst van Observeren:

Verkeer is dynamisch, en dat geldt zeker voor kruispunten. Kijk goed om je heen. Check je spiegels en kijk goed over je schouder. Zorg ervoor dat je weet wat er om je heen gebeurt. Dat geeft niet alleen vertrouwen, maar het is ook een belangrijk onderdeel van defensief rijden.

Wachten op het Groene Licht:

Geduld is een schone zaak, vooral bij kruispunten. Wacht rustig op het groene licht. Soms lijkt het alsof het eeuwen duurt, maar haastige spoed is zelden goed, toch? Geef andere weggebruikers ook de tijd om hun ding te doen.

Let op de Markeringen:

Kruispunten zijn vaak versierd met allerlei markeringen op de weg. Volg ze! Ze zijn er niet voor niets. Pijlen wijzen de richting aan en geven je een hint over hoe je je moet positioneren.

Zelfverzekerdheid en Respect:

Last but not least, wees zelfverzekerd maar respectvol. Je hebt net zoveel recht op de weg als andere weggebruikers. Laat zien wat je van plan bent, maar forceer niets. Een beetje hoffelijkheid is prima en als motorrijder kun je beter defensief rijden.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen