Individuele- of Groepsreis Motorvakantie?
23 maart 2019 

Individuele- of Groepsreis Motorvakantie?

Een motorvakantie boeken kan individueel of met een groep. Voor zowel een individuele motorvakantie als een motorvakantie met een groep valt wat te zeggen. Je kunt ook nog een tussenvorm kiezen, waarbij je de voordelen van beide soorten motorvakanties benut.

Individueel of met groep op motorvakantie? Individueel op motorvakantie zijn er meer datums dat je kunt boeken, eventueel boek je voor meer personen. Je hebt geen groepstrainingen, zoals een bergtraining. Met een groepsreis, ben je gebonden aan bepaalde datums, zijn er ook andere motorrijders in je hotel en doe je meer gezamenlijk. De groepsreis heeft soms ook excursies of bergtrainingen.

Bij reisorganisaties zie je dat de reizen meestal zijn opgesplitst in 2 groepen, een individuele motorvakantie of een motorvakantie met groep. Hieronder lees je een aantal voor- en nadelen van beide motorvakantie mogelijkheden.

Individuele motorvakantie

Een individuele motorvakantie kun je boeken als je geen aansluiting bij een andere groep motorrijders wilt hebben. Je bent dan op jezelf aangewezen. Toch hoeft het niet te zijn dat je een individuele motorvakantie alleen doorbrengt.

Je kunt ook een individuele motorvakantie boeken samen met een vriend of vriendin die achterop zit. Ook kun je een individuele motorvakantie boeken, met meerdere bevriende motorrijders.

Individueel op motorvakantie kan ook, je hebt altijd je telefoon nog als reisgenoot...........

Individueel op motorvakantie kan ook, je hebt altijd je telefoon nog als reisgenoot………..

Individuele motorvakantie

Als je een individuele motorvakantie boekt, betekent het dat je verder geen aansluiting met een groep hebt. Je rijdt, ontbijt, luncht en dineert in je eentje. Je hoeft geen rekening te houden met andere motorrijders die gelijktijdig met jou hebben geboekt.

Misschien zijn er in je hotel tijdens jouw motorvakantie ook helemaal geen andere motorrijders. Een van de eigenschappen van een individuele motorvakantie, is dat je vrij bent om een datum te kiezen.

Individuele motorvakantie met een passagier

Je kunt natuurlijk ook een individuele motorvakantie boeken, maar met je vriend of vriendin die achterop zit. De reis die je boekt is dan een individuele reis, maar je bent toch samen.

Individuele motorvakantie met een groep

Een individuele motorvakantie kun je ook boeken met een groep bevriende motorrijders. Het voordeel is dat je met een individuele motorvakantie uit meer datums kunt kiezenHet is vaak al lastig genoeg om een datum te vinden dat alle bevriende motorrijders op vakantie kunnen.

Bij een individuele motorvakantie kun je uit verschillende datums kunt kiezen

Het verschil tussen een individuele motorvakantie en een groepsreis motorvakantie is vooral dat je bij een individuele motorvakantie uit verschillende datums kunt kiezen. Bij een groepsreis zijn er vooraf vastgestelde data.

Individuele motorvakantie

 • je hoeft met niemand rekening te houden
 • op jezelf aangewezen bij pech
 • ontbijt, lunch, avondeten, rijden doe je alleen
 • ook te boeken met passagier
 • boeken met groepje vrienden kan ook
 • meerdere datums mogelijk
 • geen geplande excursies of trainingen
Gezamenlijke lunch met een groep motorrijders is toch wel erg gezellig

Gezamenlijke lunch met een groep motorrijders is toch wel erg gezellig

Groepsreis motorvakantie

Bij een motorvakantie groepsreis heeft de reisorganisatie een aantal datums vastgesteld waar je uit kunt kiezen. Omdat de reisorganisatie op deze datums meerdere motorrijders in een hotel(s) moet onderbrengen, zijn er afspraken met hotels gemaakt. Je bent dus beperkt in het aantal datums dat je kunt kiezen.

Een groepsreis heeft soms ook vooraf geplande trainingen of excursies. Er zijn bijvoorbeeld groepsreizen waar ook een bergtraining gegeven wordt. Het kan ook zijn dat er een uur of paar uur, vooraf theorie training gegeven wordt.

Dit soort trainingen zijn natuurlijk alleen (betaalbaar) mogelijk met meerdere cursisten. Dat is het voordeel van een groepsreis. Er kan vooraf een instructeur ingepland worden om ook trainingen tijdens de motorvakantie te geven.

Je kunt je dus alleen aanmelden voor een groepsreis en zo toch tijdens je motorvakantie met andere motorrijders rijden en/of eten. Je kunt je ook met een groepje motorrijders aanmelden, dan ben je in feite een groep in een groep.

Een hele grote bevriende groep motorrijders of een motorclub, kan soms de hele groepsreis voor de groep boeken. Dit doet soms de FJR club waar ik lid van ben. Dit jaar gaan we naar de Pyreneeën, inclusief theorie en praktijk training. Deze hele reis is dus exclusief door de club geboekt.

Motorvakantie met een groep

Motorvakantie met een groep

Motorvakantie groepsreis

 • Kiezen uit beperkt aantal datums
 • Mogelijk keuze uit excursies en/of trainingen
 • Rekening houden met andere motorrijders
 • Voordeel bij pech (geen benzine bijvoorbeeld)
 • ontbijt, lunch, avondeten, rijden doe je gezamenlijk
 • Ook te boeken met passagier
 • Groepsreis met groepje vrienden boeken kan ook

Variaties binnen een groepsreis

Tussen individueel en met een groep op motorvakantie gaan heeft ook weer diverse tussenvormen. Zo kun je deels met de groep meedoen, maar ook weer een deel van de groepsreis individueel doen.

Verschillende startlocaties van de groepsvakantie

In 2018 was ik met de FJR club op motorvakantie naar de Harz, het was een georganiseerde groepsreis. Het verzamelpunt was in Zevenaar, maar niet iedereen vertrok vanuit het verzamelpunt Zevenaar.

Verzamelen met de groepsreis op de startlocatie vanuit Nederland

Verzamelen voor de groepsreis naar de Harz op de startlocatie vanuit Nederland

Ook wel logisch, want als je eerst vanuit jouw locatie 200 kilometer moet omrijden om op het verzamelpunt te komen, dan is direct vanaf jouw locatie naar de vakantiebestemming rijden handiger. Zeker als je dat ook nog met mede vakantiegenoten kan doen.

Verschillen in aantal reisdagen en verschillen in transport

Soms liggen vakantiebestemmingen nog een stuk verder dan het voorbeeld van de Harz. Denk aan Italië, Spanje enz. Dan komen er nog meer verschillen hoe mensen de afstand naar de vakantiebestemming willen overbruggen.

Denk aan verschillen in de vertrekdag, verschillen in de reistijd naar vakantiebestemming (verschil in aantal dagen rijden en overnachtingen). Of hoe je daar heen rijdt als je wel op de motor gaat.

Rijd je over de snelweg of binnendoor, op de motor of met de auto en motor op aanhangwagen? Ga je met vliegtuig en huur je een motor of zet je de eigen motorfiets op transport?

Soms is bij een groepsreis ook een startlocatie afgesproken. Boek je zelf een buitenlandse groepsreis, dan start de reis al vaak direct vanuit het hotel in het buitenland. In dat geval is er ook nog geen groep op je eerste vakantiedag.

Motorrijders weten de goede lunchplekken altijd wel te vinden

Motorrijders weten de goede lunchplekken altijd wel te vinden

Vakantieperiode verlengen

Verder zijn er nog motorrijders die de vakantieperiode langer maken, door bijvoorbeeld een aantal dagen eerder af te reizen. Omgekeerd kan natuurlijk ook, dat je wel gelijk vertrekt, maar een aantal dagen langer blijft.

Alleen rijden, maar met de groep verzamelen en/of ontbijten/dineren

Ook waren er motorrijders die wel op het verzamelpunt kwamen en lekker met de groep meepraten en ook gezamenlijk mee naar de parkeerplaats gingen om te vertrekken. Maar bij vertrek wel alleen gingen rijden naar de vakantiebestemming.

Dus zij maakten wel deel uit van de groep bij de start en bij de vakantiebestemming, maar het motorrijden deden zij alleen.

Alleen rijden, op bepaalde dagen

Om de variabelen nog groter te maken, er waren ook motorrijders die alleen reden op bepaalde dagen, maar op andere dagen weer wel in groepsverband reden.

Er waren ook motorrijders die alleen reden op bepaalde dagen

Het leukste vind ik, dat iedereen het allemaal prima vond, vrijheid blijheid, dat past toch precies bij het motorrijden gevoel naar mijn idee.

Variaties binnen een groepsreis

 • Van huis naar verzamelpunt rijden
 • Direct zo snel naar vakantiebestemming rijden (snelweg)
 • Via binnenwegen naar vakantiebestemming rijden
 • In meerdere dagen naar vakantiebestemming rijden
 • Bovenstaande variaties zijn ook mogelijk voor de terugreis
 • Met de auto en de motor op aanhanger naar vakantiebestemming
 • Hele motorvakantie alleen rijden
 • Soms alleen en soms met een groep rijden
 • Met ander vervoermiddel naar vakantiebestemming (auto, trein, vliegtuig) en motor huren of eigen motor op transport
 • Alleen rijden, maar ontbijten en dineren met de groep

Zoals bekend, elk voordeel heeft zijn nadeel, kies vooral waar jij blij van wordt. Ben je deels in een groep, communiceer dan wel duidelijk wat je wel of niet alleen wilt doen, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Persoonlijk vind ik juist het kunnen delen van je ervaringen en de gezelligheid bij stops, ontbijt, lunch, koffie breaks, diner en in de avond juist erg leuk. Dit vind ik een toegevoegde waarde van een motorvakantie.

Gezelligheid van het gezamenlijk lunchen

Gezelligheid van het gezamenlijk lunchen, ziet er ook erg gezond uit deze lunch……………..

Het rijden in een groep heeft soms zijn beperkingen, omdat inhalen met een groep nu eenmaal anders is dan alleen inhalen. Je moet dus soms op de groep wachten op achterblijvers en ook mogelijk vaker tanken, omdat de kleinste tank bepaald, wanneer het tijd is voor een tankstop.

Kom je zelf een keer zonder benzine te staan, dan ben je weer superblij dat er een motorrijder uit de groep even een jerrycan benzine voor je haalt. Dus ja, elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je goedkoop op motorvakantie, dan kun je eventueel zelf de motorvakantie organiseren. Het organiseren kan zowel voor een individuele motorvakantie als voor een groepsreis. Lees dan ook het artikel, hoe kies je een motorvakantie.

Gerelateerde vragen

Kan een groepsreis ook volgeboekt zijn? Ja een groepsreis kan volgeboekt zijn. Een reisorganisatie reserveert vaak een aantal kamers bij een hotel, dus vol is vaak echt vol.

Krijg je bij een individuele reis ook routes? Ja, bij een individuele reis krijg je ook routes van de reisorganisatie voor je gps.

Wat voor trainingen heeft een groepsreis? Bij een georganiseerde groepsreis heb je soms rijvaardigheidstrainingen (praktijk en/of theorie), bergtrainingen, bochtentrainingen

Heb jij nog tips, opmerkingen, aanvullingen of zie je fouten in dit artikel, laat het gerust weten, ik hoor het graag. Dan voeg ik extra informatie toe of wijzig de fouten. Reageren kan via het contactformulier of d.m.v. een reactie onder dit artikel, alvast bedankt.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen