Online een motorhelm kopen: hier moet je op letten
21 februari 2023 

Online een motorhelm kopen: hier moet je op letten

Wanneer je online een motorhelm gaat kopen, is het belangrijk om goed op te letten waar je op moet letten. Het kiezen van de juiste helm is essentieel voor je veiligheid op de weg en het kan een lastige klus zijn om de juiste helm te vinden. In dit artikel bespreken we hoe je de juiste helm kiest, hoe je achter je helm maat komt, hoe je weet welke helm jou goed past en wat de verschillen zijn tussen een goedkopere en hoger geprijsde helm.

De verschillende soorten motorhelmen op de markt

Er zijn verschillende soorten motorhelmen op de markt, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Voordat je begint met het kiezen van een helm, is het belangrijk om te bepalen welk type helm het beste bij je past. Over het algemeen zijn er drie soorten helmen die je kunt gebruiken op de motor.

  1. Integraalhelm: Dit is een helm die het hele gezicht bedekt. Het biedt de beste bescherming en is het meest geschikt voor lange afstanden en hoge snelheden.
  2. Systeemhelm: Dit is een helm met een opklapbaar kinstuk, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren zonder de helm af te hoeven nemen. Het is een veelzijdige helm en is geschikt voor lange afstanden en verschillende weersomstandigheden.
  3. Jethelm: Dit is een open helm die alleen het hoofd bedekt. Het is vooral geschikt voor lage snelheden en korte afstanden.

Het is belangrijk om te bedenken welk type rijder je bent en waar je de helm voor gaat gebruiken. Ben je van plan om korte afstanden af te leggen in de stad? Dan is een jethelm wellicht geschikt. Ga je echter lange afstanden rijden op de snelweg, dan is een integraalhelm wellicht een betere optie.

Hoe kom ik achter mijn helm maat?

Het is van cruciaal belang om de juiste maat motorhelm te kiezen om de best mogelijke bescherming te bieden. Het meten van je hoofdomtrek is de beste manier om je maat te bepalen. Gebruik hiervoor een meetlint en meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen en oren. Dit geeft je de juiste hoofdmaat in centimeters. Vervolgens kun je via een online matentabel je juiste helmmaat vinden die past bij de hoofdomtrek.

Het is belangrijk om op te merken dat elke helmfabrikant een iets andere maatvoering kan hebben. Het is daarom belangrijk om de maattabel van de fabrikant te raadplegen voordat je een helm koopt. Ook heeft elk merk vaak een andere pasvorm. Kijk vooraf goed welk merk het beste aansluit op jouw vorm hoofd.

De verschillen tussen een goedkopere en duurdere helm

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen goedkopere en hoger geprijsde helmen. Over het algemeen is de constructie en kwaliteit van de materialen van hogere kwaliteit in duurdere helmen, waardoor ze over het algemeen veiliger zijn. Duurdere helmen bieden over het algemeen meer bescherming, betere ventilatie en zijn comfortabeler om te dragen.

Een hoger geprijsde helm is vaak lichter van gewicht, wat betekent dat je minder snel last krijgt van vermoeidheid en nekpijn tijdens lange ritten. Dit is te danken aan het gebruik van hoogwaardige materialen zoals carbon, kevlar of glasvezel. Goedkopere helmen zijn vaak gemaakt van polycarbonaat, wat zwaarder is en minder duurzaam dan de eerder genoemde materialen.

Een ander belangrijk verschil tussen goedkopere en hoger geprijsde helmen is de pasvorm en afwerking. Duurdere helmen worden vaak geleverd met een afneembare en wasbare voering, terwijl goedkopere helmen meestal een vaste voering hebben die niet kan worden gewassen. Duurdere helmen hebben vaak ook een betere afwerking en meer gedetailleerde graphics dan goedkopere helmen.

Hoewel een duurdere helm meer voordelen kan bieden dan een goedkopere helm, betekent dit niet dat je per se veel geld moet uitgeven om een veilige helm te kopen. Er zijn veel betaalbare helmen op de markt die voldoen aan de veiligheidsnormen en een goede pasvorm bieden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je nooit moet bezuinigen op veiligheid. Kies daarom ook altijd voor een helm met een keurmerk. Het is altijd beter om iets meer uit te geven voor een helm van goede kwaliteit die je de best mogelijke bescherming biedt tijdens het motorrijden.

Een helm thuis passen

Wanneer je de helm ontvangt, is het belangrijk om eerst de verpakking te inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen schade is tijdens het transport. Vervolgens kun je de helm passen door de kinband en de helm zelf af te stellen volgens de instructies van de fabrikant. Je moet ervoor zorgen dat de helm strak, maar niet te strak zit. De helm mag niet bewegen wanneer je je hoofd schudt of heen en weer beweegt, maar je moet ook geen pijn of ongemak voelen. Het is belangrijk om de helm op verschillende manieren te testen om er zeker van te zijn dat deze goed past, zoals het op- en afzetten van de helm, het bewegen van je hoofd en het vastmaken van de kinband.

Als je niet zeker bent van de pasvorm, kun je het beste contact opnemen met de verkoper of fabrikant om advies te vragen. En heb je toch de verkeerde maat te pakken? Dan is het gelukkig vaak mogelijk om de helm om te ruilen voor een andere maat of om de helm te retourneren.

Over de schrijver
Vanaf 1981 tot heden 9 motorfietsen in bezit gehad - 2 Voortgezette Rijopleidingen (VRO) - 1 Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) - 30+ jaar motorvakantie ervaring - lid FJR-club Nederland
Reactie plaatsen