Hoe Kun Je Motorrijden Met Een Autorijbewijs?
Een autorijbewijs is altijd ideaal om te hebben, maar misschien wil je wel overstappen naar het motorrijden. In dat geval is het handig om te weten of je met een autorijbewijs ook op de motor mag rijden. Een rijbewijs B is geschikt voor meerdere soorten voertuigen.
Hoe kun je motorrijden met een autorijbewijs? De enige mogelijkheid om met een autorijbewijs motor te rijden, is op een zogenoemde MP3 LT. Dat is een voertuig met drie wielen dat op een motor lijkt. Een trike mag ook. Je moet dan wel je rijbewijs B voor 19-1-2013 hebben behaald. Op andere motoren is het niet toegestaan om met autorijbewijs te rijden.
Het uitgangspunt is dat je een motorrijbewijs nodig hebt om op een motor te rijden. Er zijn er drie soorten rijbewijzen, namelijk A1, A2 en A. Het vermogen bepaalt welk rijbewijs je nodig hebt. Een MP3 LT is een motorscooter waarvoor je niet altijd een motorrijbewijs nodig hebt.
MP3 LT geschikt voor autorijbewijs (voor 19-1-2013)
Een MP3 LT is een motorscooter met drie wielen en geschikt om met een autorijbewijs op te rijden. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze uitzondering alleen geldt als je het autorijbewijs hebt behaald voor 19 januari 2013. Heb je daarna je rijbewijs B in bezit gekregen? In dat geval heb je een motorrijbewijs nodig.
De Piaggio MP3 LT is een van de bekendste modellen om met een rijbewijs B te besturen. Er zijn van de MP3 overigens twee versies gemaakt. De LT is geschikt voor een autorijbewijs en de MP3 RL vereist een motorrijbewijs. Het verschil is dat bij de versie geschikt voor rijbewijs B de voorwielen verder uit elkaar staan.
De voorwielen van deze uitvoering staan dan ook 45mm verder van elkaar af. Bovendien is er sprake van een voetrem. Heb je alleen een motorrijbewijs? Dan mag je alleen op de MP3 LR rijden en niet op de LT uitvoering.
Het is in feite dan ook geen echte motorscooter, maar biedt wel een groot gemak. Bovendien zijn er tal van andere voordelen om van te profiteren. Zo is motorrijden met je autorijbewijs op deze manier ideaal om aan het drukke stadsverkeer deel te nemen.
Veilig en stabiel
Motorrijden met een autorijbewijs op een motorscooter met drie wielen is veiliger dan op een motorfiets met twee wielen. Vooral als je als automobilist niet gewend bent om op een tweewieler te rijden, biedt de MP3 met drie wielen uitkomst.
De remweg van de Piaggio MP3 LT is ook korter vanwege de drie schijfremmen. Dat er sprake is van een voetrem is eveneens handig omdat je dat als bestuurder van een auto ook zo gewend bent. Met de voetrem is het mogelijk om gelijktijdig de voorrem en de achterrem te bedienen. Het is overigens gewoon verplicht om een helm te dragen.
Je mag alleen motorrijden met een autorijbewijs dat is gehaald voor 19-1-2013
Korte blik op geschiedenis motorrijden met autorijbewijs
Het is misschien wel interessant om te weten waarom je met een rijbewijs B behaald voor 19-1-2013 wel mag motorrijden. De Piaggio MP3 motorscooter is voor het eerst gelanceerd in 2006. Een motorscooter met twee wielen voor en één wiel achter.
Het motorrijden op dit voertuig is een veiliger manier van sturen en biedt een uitstekende stabiliteit. Voor degene die een voertuig met twee wielen niet zien zitten, biedt deze optie uitkomst. Piaggio heeft destijds een ontdekking gedaan.
Op basis van de wetgeving in Europa was het mogelijk om er met een autorijbewijs op te rijden. Het model had wel een aanpassing nodig met de toevoeging van een rempedaal. Ook het verder uit elkaar zetten van de voorwielen was nodig om aan de regelgeving te voldoen.
De Piaggio MP3 werd een groot succes en veel automobilisten maakten de overstap naar deze motorscooter. Het is een ideaal voertuig om bijvoorbeeld snel vooruit te komen als er een file staat.
De wetgeving is echter in Europa sinds 19 januari 2013 aangepast. Iedereen die na deze datum een autorijbewijs in het bezit heeft gekregen, mag er niet op rijden zonder motorrijbewijs.
Motorrijden zonder schakelen
Je hoeft tijdens het rijden op de motorscooter met drie wielen niet te schakelen. Je draait de gashendel open en je rijdt er vandoor. Naast dat het rempedaal te gebruiken is om te remmen, is dat eveneens mogelijk met de remhendels.
Deze bevinden zich aan het stuur. Een ander kenmerk is dat de voorwielophanging te vergrendelen is. Dat is bijvoorbeeld een uitkomst als je onder de zeven km per uur rijdt. De voorwielophanging is met het omzetten van de schakelaar te vergrendelen.
De motorscooter blijft dan rechtop staan en geef je gas dan is er sprake van automatische ontgrendeling. Het is uiteraard mogelijk om er mee op de snelweg te rijden, maar de topsnelheid is wel beperkter dan op een echte motor.
Ideaal voor in de stad en gemakkelijk om langs files te rijden
Motorrijden met autorijbewijs B of motorrijbewijs halen?
Als je een autorijbewijs B hebt behaald voor 19-1-2013 is de keuze voor het motorrijden natuurlijk beperkt. Je hebt dan alleen de optie om op een MP3 motorscooter te rijden. Heb je na de genoemde datum je autorijbewijs gehaald dan is er geen keuze.
In dat geval is het nodig om je motorrijbewijs eerst te halen voordat je motor mag rijden. Het is natuurlijk maar de vraag als je interesse hebt om motor te rijden of je genoegen neemt met een MP3.
Je rijdt dan op een motorscooter met drie wielen. Dat is toch werkelijk anders dan het besturen van een motor met twee wielen. Kies je alleen voor het gemak, de vrijheid en om door het drukke stadse verkeer te komen?
In dat geval is het natuurlijk prima om op een motorscooter met drie wielen te rijden. Wil je de echte beleving van het motorrijden dan is het aan te raden om motorrijles te nemen. Al tijdens de eerste motorrijles ervaar je hoe bijzonder het is om op een voertuig met twee wielen te rijden. Zie ook het artikel Eerste Motorrijles op de Motor Zo Gaat Dat Dus.
Het gaat misschien niet in één keer vlekkeloos, maar daarvoor heb je ook motorrijles. Deze lessen volg je om op een veilige en verantwoorde manier op je motor aan het verkeer deel te nemen. Het hangt van je leeftijd af met welk motorrijbewijs je mag beginnen. Dat heeft met de zwaarte van de motor te maken.
Motorrijbewijzen
Een A1 rijbewijs is geschikt voor een lichte motor van 125 cc en maximaal 11 kilowatt vermogen. Met een A2 rijbewijs mag je op een middelzware motor rijden met een maximaal 35 kW vermogen. Een A rijbewijs is geschikt om op een zware motor te rijden en er geldt een onbeperkt vermogen.
- Rijbewijs A1: lichte motor met 125cc max. vermogen 11 kW
- Rijbewijs A2: middelzware motor met max. vermogen van 35 kW
- Rijbewijs A: zware motor en onbeperkt vermogen
- Rijbewijs B voor 19-1-2013: MP3 LT motorscooter
Op trike rijden met autorijbewijs
Een trike is een motorvoertuig met twee wielen achter en één wiel voor. Op dit voertuig is het eveneens toegestaan om met een autorijbewijs te rijden. Dezelfde voorwaarde is dan van toepassing en dat is het hebben behaald van het autorijbewijs voor 19-1-2013.
Het rijden op een trike is natuurlijk weer een hele andere beleving dan op een MP3 LT. Je ervaart nog veel meer stabiliteit door de manier waarop het motorvoertuig is uitgevoerd. Een trike is uiteraard wel minder wendbaar dan een motorscooter met twee wielen voor.
Het rijden op een trike is overigens ook aan verdere voorwaarden verbonden. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van een kenteken. Bovendien mag je alleen op de autoweg op een trike rijden als deze een snelheid behaalt van 50 km per uur.
Voor het rijden op de autosnelweg geldt dat de trike 60 km per uur moet halen. Je hoeft als de trike veiligheidsgordels heeft geen helm te dragen. Uiteraard is het met het oog op de veiligheid wellicht verstandig om toch met een helm te rijden.
Voldoe je niet aan de voorwaarde om met een autorijbewijs op een trike te rijden? In dat geval is het nodig om het motor rijbewijs A te halen.
Gerelateerde vragen
Moet ik opnieuw theorie doen voor een motorrijbewijs als ik al een autorijbewijs heb?
Ja, want voor deelname aan het praktijkexamen verkeersdeelneming is het theoriecertificaat A vereist. Het is wel mogelijk om alvast met motorrijles te beginnen. Begin je met motorrijlessen voor A1 dan hoef je alleen daarvoor het theoriecertificaat A1 te behalen.
Is er verschil tussen het theorie-examen voor de motor en de auto?
Ja, er is sprake van verschil. Tijdens het theorie-examen voor de motor is er specifieke aandacht voor het motorrijden. Bijvoorbeeld als het gaat om de plaats op de weg. Of met betrekking tot het gebruik van remmen.
Ik heb mijn autorijbewijs gehaald in 2015, mag ik daarmee wel motorrijden?
Nee, het is niet toegestaan om met een autorijbewijs dat behaald is in 2015 op een motor te rijden. Hiervoor moet je een motorrijbewijs A, A1 of A2 hebben. Als een motorvoertuig een motorfiets kenteken heeft, mag je daar niet op rijden met een rijbewijs B.
Verstandig beginnen met motorrijden met een autorijbewijs
Heb jij voor 19-1-2013 je autorijbewijs gehaald en ben je van plan op een trike of een driewielige motorscooter rijden, dan hoef je geen theorie of praktijkexamen meer te doen. Maar waarom zou je niet een paar praktijklessen bij een motorrijschool gaan volgen? Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Ook al hoeft het niet, je leert er veel van, de voertuigbeheersing is gewoon anders, dan in een auto. Ook op een driewieler. Maar veel belangrijker, je leert ook defensief rijden en denken. Ook voordat je gaat rijden even een online theorie cursus volgen is verstandig. Kost maximaal een paar tientjes, maar dat is je eigen veiligheid en lijfsbehoud toch wel waard? Ook gewoon leuk om je theorie weer eens even op te frissen.