Goedkoop op Motorvakantie met een Groepje Motorrijders

Heel veel goedkopere motorvakanties, hebben wij met ons motorrijders groepje zelf georganiseerd. Het is meer werk dan een kant en klare motorvakantie bij een reisorganisatie boeken. Maar als je het zelf slim organiseert, heb je wel een goedkopere motorvakantie.

Hoe kun je goedkoop op motorvakantie? Stel zelf de reis samen. Boek zelf 1 slaapaccommodatie, waar de hele groep in kan. Haal boodschappen voor ontbijt, lunch, avondeten en snacks voor in de avond. Download kant en klare routes of maak ze zelf.

Bovenstaande is hoe je goedkoop op motorvakantie kunt. Je hoeft het niet precies zo te doen, je kunt ook delen uit deze manier halen, om je motorvakantie goedkoper te maken.  Het is niet helemaal eerlijk om dit met een reisorganisatie te vergelijken. Gemak kost nu eenmaal geld en ook is de inhoud van de reis niet altijd hetzelfde, zeker niet als je zelf kookt.

Uiteraard zijn er ook nog andere manieren, bijvoorbeeld om te gaan kamperen met een meegenomen tent. Ik heb daar echter geen ervaring mee, dus daarom laat ik deze manier van overnachten buiten beschouwing.

Zelf organiseren van je goedkope motorvakantie

Zoals je in het korte antwoord hebt kunnen lezen, organiseren wij soms de vakantie zelf. Dat betekent in het voortraject een land of landen en een gebied bepalen waar je heen wilt.

Het soort accommodatie bepalen waar je wilt overnachten, ontbijten, dineren en in de avond wilt doorbrengen. Daarnaast het maken of zoeken naar routes.

Meestal hebben we eerst gezamenlijk bepaald waar we naartoe gaan. Vervolgens verdelen we de taken. Zo zoek ik meestal de overnachtingslocatie(s), maakt Dick en/of Frank de routes.

Als voorbereiding moet je deze 3 zaken bepalen

  • Land/gebied(en) waar je wilt rijden
  • Aantal vakantiegangers
  • Soort(en) accommodatie(s) waar je wilt/kunt verblijven
  • 1 verblijfslocatie of meerdere verblijfslocaties
  • routes aanpassen/maken

Start van een motorvakantie, de laatste jaren spreken we steeds bij hetzelfde restaurant/hotel af

Land/gebied(en) bepalen en aantal dagen

Het land en/of gebieden waar je heen wilt en kunt rijden, is vooral afhankelijk van het aantal dagen dat je op motorvakantie gaat. Het aantal dagen en het gebied waar wij heen willen, bespreken we jaarlijks vooraf zo rond december.

Het aantal dagen en het gebied waar we willen rijden, zijn eigenlijk naadloos met elkaar verbonden. Blijkt dat we een dag of 5 op pad kunnen, dan is een motorvakantie naar de Alpen voor ons niet haalbaar. Dat komt, omdat we niet een dag heen en een dag terug over de snelweg willen rijden, anders zou het in theorie wel kunnen.

Maar dan nog, met 5 dagen motorvakantie kun je maar 3 routes in de Alpen rijden en zijn de heen en terugreis over de snelweg eigenlijk niet leuk. Wij willen elke dag minimaal een deel van de dag een leuke route rijden en het liefst de hele dag.

Hebben we 5 dagen voor een motorvakantie, dan komen we meestal uit in Duitsland (o.a. Eifel, Sauerland), of Luxemburg.

Er zijn ook wel vakanties geweest in het Zwarte Woud en de Vogezen. Naar deze locaties reden we ook in 1 dag (deel snelweg, deel snelle binnenwegen). Maar ik weet niet zeker meer of we die ook ooit in totaal 5 dagen hebben gedaan. Volgens mij hadden we daarvoor meestal 6 of 7 dagen, in ieder geval zou dat wel fijner zijn.

Hebben we 7 tot 10 dagen, dan plannen we meestal een locatie/gebied dat verder ligt. Bijvoorbeeld een vakantie naar Oostenrijk, 2 dagen heenreis, aantal dagen toeren in Oostenrijk en dan in 2 dagen terug naar huis. Meestal rijden we dan alleen in Nederland over de snelweg en de grootste delen naar het gebied over binnenwegen.

Met 7 tot 10 dagen is een rondje Europa ook leuk, dat hebben we ook een aantal keren gedaan. Dan moet je wel voor elke dag een slaaplocatie regelen. Het is wat lastiger te regelen, maar is zeker leuk, omdat je zoveel verschillende gebieden aandoet.

Heb je een week de tijd, dan is een Motorvakantie naar de bergen een aanrader

Aantal vakantiegangers

We hebben een groepje van totaal 7 motorrijders. Niet iedereen is elk jaar in de gelegenheid om mee te gaan. Het aantal personen dat mee kan op motorvakantie is wel belangrijk voor het soort accommodatie(s) dat je kunt boeken. Dus je moet vooraf weten met hoeveel personen je op motorvakantie gaat.

Accommodaties voor een (goedkope) motorvakantie

Als je land/gebied, aantal dagen en aantal personen hebt. Dan weet je ook hoeveel accommodaties je moet boeken en voor hoeveel personen. De kunst is steeds een locatie te vinden, waar de hele groep in 1x in kan. Hierdoor kun je zorgen dat je een van de grootste kostenposten goedkoper maak

Het goedkoopst is een locatie waar je met zijn allen in kan. Wij hebben altijd een voorkeur voor een locatie waar iedereen in kan, met kookgelegenheid, huiskamer en eigen badkamer. Maar soms moeten er natuurlijk concessies gedaan worden.

Het goedkoopst is een locatie waar je met zijn allen in kan

Appartementen, vakantiewoningen

Wil je goedkoop, dan kom je meestal uit op 1 of 2 appartementen of een grote vakantiewoning als we met de hele groep van 7 motorrijders gaan . Als de groep 4 of 5 motorrijders is, dan heb je meestal meer keus, omdat er veel meer appartementen en vakantiewoningen zijn van 4 tot 6 personen.

Deze vakantiewoning/appartement hadden we voor 1 nacht, tijdens een rondje Europa. Ik herinner mij nog goed de wandeling naar boven met alle bagage……..

Met halfpension

Het hangt een beetje van je wensen af, wil je met halfpension (avondeten/ontbijt), dan heb je meer kans bij hotels/pensions. Deze hebben soms ook appartementen die met halfpension worden aangeboden of soms enkele vakantiewoningen.

Je huurt dan het appartement of vakantiewoning, dat in, naast of in de buurt van het hotel/pension ligt. Het ontbijt en avondeten nuttig je dan in het hotel. Doordat je met de hele groep in 1 appartement/vakantiewoning slaapt, ben je veel goedkoper uit, dan dat je losse hotelkamers boekt.

Zonder halfpension

Je hebt zonder halfpension, veel meer keus. Op het moment dat je iets zoekt zonder halfpension, kun je ook zoeken bij vakantiewoningen die niet aan hotel/pension gekoppeld zijn.

Denk aan vakantiehuizen van particulieren. Deze vakantiehuizen kun je eventueel ook via een grote organisatie boeken, zodat je toch de zekerheid hebt, van een grote organisatie. Dit kan bijvoorbeeld bij Belvilla .

LET OP: appartementen/vakantiewoningen zijn altijd geschikt voor meer personen, maar niet altijd zijn alle bedden volwaardig, soms tellen de slaapbanken ook als bed

Stacaravans

Een optie die ik tot nu toe volgens mij nog niet heb geboekt voor een motorvakantie, maar wel heb bekeken, zijn stacaravans op een camping. Het is er nog niet van gekomen, omdat we het meestal anders konden regelen.

Ik ben trouwens wel met mijn gezin al diverse keren in een stacaravan geweest. Het is in theorie wel te doen, maar bij nat weer wordt het wel een gedoe met het drogen van al je natte motorkleding als je met meer personen bent. Het is toch allemaal wat kleiner , smaller in een stacaravan, maar het kan wel.

Een stacaravan op een camping is er met de motorgroep nog niet van gekomen, maar heeft al wel eens op mijn lijstje met mogelijkheden gestaan.

Het is wel een optie die je kunt overwegen als de groep niet al te groot is. Of je boekt 2 stacaravans vlak bij elkaar als je een grotere groep hebt. Als de camping waar ze staan open is, kun je misschien op de camping ook eten, wel zo makkelijk, maar wel weer duurder dan zelf koken.

De bedden zijn meestal wel van iets mindere kwaliteit en smaller dan in vergelijking met normale bedden in hotels/pensions/vakantiewoningen, enz.

LET OP: stacaravans zijn vooral geschikt voor gezinnen, soms staat er geschikt voor 4 personen, maar zijn niet alle bedden voor volwassenen geschikt, soms tellen de slaapbanken ook als bed

Motorherbergen

Motorherbergen zijn ook leuk, we hadden een leuk adres in de Vogezen, maar de eigenaar is gestopt, ik weet niet of er nieuwe eigenaren in zijn getrokken. Ook hier kon je met behoorlijk grote groepen in 1 slaapkamer overnachten. Ik heb hier zelfs nog eens met mijn gezin als tussenstop overnacht.

Er was een doucheruimte met meerdere douches en wc’s. Het eten was eenvoudig, maar prima te doen. De barbecue met afsluitend kampvuur was geweldig. Motorherbergen met grote groepskamers zijn meestal gunstig geprijsd.

Bed & breakfast

Ook hebben we Bed & Breakfast accommodaties gehad. Meestal wel als we een rondje reden, dus als tussenstop met een groepje van maximaal 3 personen of als ze meer kamers hadden met 5 personen.

Soms liggen ze erg afgelegen . Als je aankomt en er geen avondeten kunt krijgen en er ook niet kunt koken, kun je beter voor aankomst ergens wat eten .

Hotels/pensions

Bij hotels of pensions, wordt het vaak een combinatie van 2 of 3 persoonskamers, omdat er meestal niet veel grotere kamers zijn. Een hotel of pension is meestal duurder, omdat je vaak gebonden bent aan 1 of 2 persoonskamers. Dus ook hier, probeer hotels te vinden met kamers waar zoveel mogelijk motorrijders in kunnen. Hotels/pensions hebben wel het voordeel dat je er meestal ook kunt eten.

Bij een rondreis heb je niet altijd meer zin om te koken, dus is het wel fijn. Maar goed, daar betaal je dan wel voor en dit artikel probeert juist goedkope alternatieven te laten zien.

Jeugdherbergen

Op een ander motor rondje Europa, had ik eens bij de Rheinfall waterval, die ligt bij het plaatsje Schaffhausen in Zwitserland, een jeugdherberg voor 1 dag geboekt. Hier wordt ik ongeveer jaarlijks aan herinnerd. Het idee van mij was, dat het mij leuk leek om bij een leuke bezienswaardigheid te boeken en bij deze waterval bleek een jeugdherberg te zitten met grote kamers.

De grootste waterval van Europa, Rheinfall bij Schaffhausen

De jeugdherberg bij de waterval bleek goedkoop , omdat ze plek hadden voor de hele groep in 1 (gedeelde) ruimte . De waterval van Schaffhausen is trouwens echt een aanrader, het is de grootste waterval van Europa, echt een imponerende waterval. De jeugdherberg Dachsen, zit ook nog eens in een oud slot, echt een speciale locatie.

We reden voor aankomst echter al 2 dagen in de regen, dus de humeuren waren al een klein beetje op het dieptepunt. We kwamen zeiknat en te laat binnen bij de jeugdherberg.

Tijd voor douchen was er ook niet, we konden nog net wat te eten krijgen als we direct aanschoven. We kregen wat zeer eenvoudige spaghetti te eten, want ik had halfpension geboekt. Nee de humeuren werden er niet beter op na deze maaltijd.

Je weet vooraf bij het boeken nooit of je de kamer/ruimte wel of niet moet delen, het is afhankelijk of anderen ook geboekt hebben of binnen komen vallen. Wij bleken de kamer te delen met een aantal Japanners. Volgens mij lagen we totaal met zo een 8 man in deze gedeelde ruimte .

Na 2 vermoeiende dagen rijden in de regen en met de heerlijk uithangende en geurende laarzen, motorhandschoenen en motorpakken in onze slaapruimte, lagen we eindelijk in bed. De Japanners hadden echter nog wel wat energie en bleven een hoop kabaal maken, ondanks dat het licht al uit was.

Tja, na 2 dagen regen ook nog zo een grote kamer delen, met een aantal onbekenden, bleek nu even teveel van het goede, dit was de druppel. Ineens vloog er een motorlaars door de donkere kamer, toen was het voor onze Japanse kamergenoten wel duidelijk dat het bedtijd was…………. dit vergeet je dus nooit meer.

Een jeugdherberg heb ik nooit meer durven boeken , vooral omdat ik nog jaarlijks dit verhaal moet aanhoren. Maar toch denk ik dat het best kan, bij ons zat het gewoon even 2 dagen een beetje tegen, maar neem eventueel deze optie ook mee als je durft. De jeugdherberg van Dachsen kun je ook via booking.com boeken, klik op deze link om dit hotel bij de waterval te zien.

Mogelijkheden aan accommodaties (meer personen per kamer is goedkoper)

  • Appartementen/Vakantiewoningen
  • Stacaravans
  • Motorherbergen
  • Bed & breakfast
  • Hotels/Pensions
  • Jeugdherbergen

1 verblijfslocatie of meerdere verblijfslocaties

Bij 1 verblijfslocatie hoef je maar 1 keer te zoeken naar een goedkope verblijfslocatie. Heb je deze geboekt voor het aantal dagen, dan ben je klaar.

Onze motorgroep heeft ook een paar keer een rondje gemaakt, meestal waren we dan met zo een 5 personen. Als je een rondje gaat maken, dan is het meer werk om accommodaties te vinden.

Eerst moet je het rondje bepalen dat je wilt gaan rijden. In principe hoef je de route nog niet exact te hebben, maar dit is wel het makkelijkst, maar een globale route volstaat ook.

Route opdelen in dagroutes en accommodaties zoeken bij eindpunten

Als je de te rijden route (het rondje) al hebt, kun je de hele route opsplitsen in dagroutes, zodat je per dag een te rijden route hebt. Nog belangrijker, je hebt nu een begin en eindpunt per dag. De eindpunten zijn je locatie om een accommodatie te vinden.

Ook hier is het de kunst om een locatie te vinden, waar de hele groep in kan. Hoe meer motorrijders er in 1 accommodatie passen, hoe goedkoper het meestal is. Heb je iets met halfpension, dan ben je qua gemak spekkoper. Met een rondje is het zelf koken misschien net even te tijdrovend.

Hoe groter de groep, hoe lastiger het wordt om overal locaties te vinden , wees dus creatief. Omdat je bij een rondje, zoekt naar accommodaties voor 1 nacht, wordt het lastig om voor de hele groep 1 locatie te vinden. Vakantiewoningen of appartementen moet je vaak voor meerdere nachten boeken.

Vakantiewoningen en/of appartementen moet je vaak voor meerdere nachten boeken

Het kan ook zijn dat je voor de eindschoonmaak een vast bedrag moet betalen. Normaal gesproken is het bedrag voor de schoonmaak in verhouding met het bedrag voor 1 of 2 weken huur voor een vakantiewoning niet heel veel geld. Maar als de eindschoonmaak kosten voor 1 nacht zijn, dan verhoogd het direct de prijs behoorlijk.

Booking.com

Voor een paar Europa rondjes, heb ik veel accommodaties gezocht via booking.com. Ik weet nog de eerste keer dat ik via booking.com ging zoeken, op een 1e of 2e kerstdag, in de avond.

De visite was weg, en ik was op de bank aan het zoeken naar verblijfslocaties voor ons rondje Europa. Elke keer kwam ik bij booking.com uit als ik weer een of andere kleine plaats in bergachtig gebied had ingetikt.

Ik kende booking.com niet echt goed en had wat vragen. Omdat er niet stond dat je niet kon bellen op kerstavond, heb ik het gewoon geprobeerd. En tot mijn eigen verbazing werd er gewoon opgenomen en kon ik ook in het Nederlands mijn vraag stellen.

Het is al wat jaren terug, toen waren in Nederland de supermarkten volgens mij nog niet open met kerst, ik was echt aangenaam verrast. Dit zegt wel iets over de grote van de organisatie.

Dat vind je ook terug als je gaat zoeken op het internet. Het lijkt wel of bijna alle hotels/pension/vakantiehuizen zijn aangesloten bij deze organisatie.

Het lijkt wel of alle hotels en vakantiehuizen zijn aangesloten bij booking.com

Ons rondje ging door o.a. door de passen van Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk. Vaak lag een eindpunt van een dag op een plek met weinig inwoners. Maar booking.com wist altijd wel iets te vinden dat in de buurt van een eindpunt lag.

Een vakantiewoning voor 1 dag was zelfs gelukt. Op andere plekken werd het een appartement en soms een combinatie van 2 en 3 persoonskamers in hotels en volgens mij ook nog een bed & breakfast met 2 kamers.

Soms moest ik wat concessies doen aan de exacte eindlocatie, omdat er 20 kilometer terug of juist verderop, een meer geschikte accommodatie was. Uiteindelijk moet je dan iets korter of langer doorrijden op zo een dag. Maar meestal hoefde we de route niet aan te passen.

Niet alles had ik via booking.com geboekt, maar wel had ik alles via booking.com gevonden . 1 hotel dat op de route lag, had na een vraag van mij wel een andere optie, maar deze stond niet op booking.com.

Met deze andere mogelijkheid konden we in een gezamenlijke accommodatie, wat weer goedkoper was. Daarom heb ik deze uiteindelijk direct via het hotel geboekt. Maar ik had dit hotel dus wel via booking.com gevonden.

Ik ben dus fan van deze organisatie, je kunt in no-time verschillende soorten accommodaties vinden. Het liefst boek ik wel via booking.com en ga niet direct het hotel zoeken, dat geeft toch meer zekerheid en vaak is de prijs hetzelfde.

Je kunt trouwens goed zoeken via de website van booking.com, bijvoorbeeld zoeken op een aantal kilometers vanaf een bepaald punt, dan neem je dus steeds je eindpunt. Het aantal kilometers stelde ik steeds zo krap mogelijk in vanaf het eindpunt en als ik niets vond of dacht dat het beter kon, dan maakte ik de afstand iets groter. Booking.com is echt een aanrader als je accommodaties zoekt langs een route.

Avondeten

Zelf koken

Het goedkoopste is zelf koken. Bij een vakantiewoning of appartement is er meestal een keukentje waar dat kan. Je kunt dan onderweg wat boodschappen halen of neemt vooraf wat boodschappen mee.

Eten afhalen of laten bezorgen

Is er geen kookgelegenheid of halfpension mogelijk, dan kun je ook eten afhalen of laten bezorgen. Denk aan Pizza, Shoarma, snackbar, Chinees, enz. Afhankelijk wat je kiest, is duurder dan zelf koken, maar goedkoper dan uit eten.

Halfpension

Is halfpension mogelijk, dan is dat ook meestal wel een goed betaalbaar alternatief. Je keuze is soms beperkt, maar je betaald minder dan wanneer je uiteten gaat. Wel weer meer dan dat je zelf kookt of eten gaat afhalen.

Halfpension in Duitsland, simpel, lekker en goedkoop, dat helpt je aan een goedkope motorvakantie

Uit eten

De duurste variant is in principe uit eten. Het is natuurlijk aan jou hoe duur je het maakt. Een Pizzaria kan best meevallen, maar meestal bestel je ook je drinken, dat maakt het al snel een stuk duurder. Praktisch nadeel vind ik, als er niets in de buurt is, moet je toch weer op de motor stappen en ik heb graag mijn motorkleding aan.

Met bovenstaande mogelijkheden kun je natuurlijk variëren. Maak je een rondje met elke dag een verschillende slaapaccommodatie, dan heb je soms ook maar 1 of enkele keuzes in de buurt.

Avondeten van goedkoop tot duur

  • Zelf koken
  • Afhalen/laten bezorgen
  • Halfpension
  • Uit eten

Ontbijt

Zelf boodschappen halen en zelf ontbijt maken

Met appartement/vakantiewoning kun je zelf de ontbijtproducten onderweg halen of de volgende ochtend, dit is de goedkoopste optie .

Ontbijt buiten de deur

Wat een heel betaalbare optie kan zijn, is ontbijten buiten de deur. Bij sommige bakkers, supermarkten heb je ook de mogelijkheid om (warme) heerlijke broodjes te bestellen . Vaak is er dan ook koffie en thee te krijgen. En staan er enkele tafeltjes met stoelen om te zitten, zo kun je prima en relatief goedkoop buiten de deur ontbijten.

Halfpension en bed & breakfast

Bij Halfpension en bed en breakfast is het ontbijt en koffie/thee voor je geregeld. Het is duurder dan zelf ontbijt maken of ontbijt buiten de deur, maar een redelijk betaalbare optie. Bij bed & breakfast zit het natuurlijk al in je accommodatie prijs.

Ontbijt op prijsvolgorde:

  • Zelf boodschappen halen
  • Ontbijt buiten de deur
  • Halfpension bed & breakfast

Lunch

De goedkoopste manier is, net als bij het ontbijt en avondeten, zelf maken. Je kunt bij het ontbijt natuurlijk ook alvast je lunchpakket maken en dit meenemen. Ik geloof niet dat wij dit ooit gedaan hebben.

Wat we wel een keer gedaan hebben, is onderweg brood, kaas, boter. worst en nog wat dingetjes gekocht. Een berg opgereden en daar, zo ongeveer op het hoogste punt in de sneeuw geluncht. We vonden op die berg alleen niet echt een lekker plekkie om te zitten. Dus toen ben ik maar in de sneeuw gaan liggen……………..

Zitten en lunchen met onze meegebrachte lunch producten kon je niet echt op deze berg. Maar even een gek plaatje schieten in de sneeuw, dat ging daar prima…………

De laatste mogelijkheid is, stoppen bij een eettentje en daar gaan lunchen. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Kan ook gewoon een eenvoudige snackkar zijn. Soms is het lastig om iets te vinden, dan kan het wel eens te lang duren voordat we iets geschikts hebben gevonden. Dan stoppen we op een gegeven moment maar gewoon ergens waar wat te halen is.

Lunch op prijsvolgorde:

  • Maken bij ontbijt en meenemen
  • Onderweg kant en klare lunch producten kopen
  • Lunchen bij een eettentje

Routes downloaden of maken

Als je de reis zelf organiseert, heb je natuurlijk geen routes. Ga je naar een bekend motor vakantiegebied, zoals de Eifel, Sauerland, Luxemburg, Zwarte Woud, Alpen, enz, dan zijn er genoeg routes online te vinden.

Let op dat je alle routes die je ontvangt van anderen, of die je download van internet herberekend met je eigen navigatiesoftware

Zelf een rondje motorvakantie maken

Heb je een rondje als motorvakantie voor ogen, dan moet je deze waarschijnlijk zelf maken. Je kunt ook kijken of je een aantal routes kunt vinden die enigszins of deels aansluiten op je route.

Met een gekregen of gevond route, heb je vaak al een mooie route en hoef je alleen te zorgen dat je de routes met elkaar verbindt.

We zijn momenteel bezig onze gemaakte en gevonden routes te verzamelen en te rubriceren, deze plaatsen we binnenkort op onze website. zodat je deze ook kunt downloaden, ja, ook deze moet je herbereken 😉

Kostenindicatie goedkope motorvakantie

Hieronder indicaties van prijzen als je met een groep op motorvakantie gaat. In het voorbeeld ga ik uit van een week motorvakantie met een groepje motorrijders. Het is niet te doen om het precies per persoon aan te geven.

Goedkope motorvakantie, geld kost het altijd

De prijzen van een aantal onderdelen kunnen enorm verschillen. Huur je een vakantiewoning voor 4 personen, terwijl je er ook met 8 personen in had gekund. Dan is de prijs per persoon bij 8 personen voor dit onderkomen bijna 50% lager dan bij 4 personen.

Boek je een bed & breakfast kamer op een boerderij , waar men een kamer heeft ingericht, of boek je een kamer in een soort van kasteel met alle luxe, prijzen kunnen echt enorm verschillen . Wij zoeken in dit artikel naar de goedkopere overnachtingen.

Een prijs voor een kamer/ruimte is heel vaak een vaste prijs, dus hoe meer personen in 1 kamer, hoe goedkoper . Toeristenbelasting wordt wel per persoon betaald. Soms is de totale weekprijs iets lager bij minder personen, maar uiteindelijk ben je bijna altijd goedkoper uit, als je met meer personen in 1 woning verblijft.

Prijzen goedkope motorvakantie

Prijs benzine

De motorrijder die het eerst moet tanken, bepaald het aantal liter dat er getankt kan worden. Meestal tank ik op motorvakanties daarom bij een tankbeurt zo een 11 tot 15 liter per tankbeurt.

In theorie zou je de tankstops buiten de snelweg kunnen inplannen, maar eerlijk gezegd. wij doen dat niet. Wij willen eigenlijk helemaal niet op de snelweg komen. We hebben vroeger wel eens tankstops ingepland, maar het blijkt door meerdere variabelen toch vaak lastig te plannen.

Voor de heen en terugreis nemen we het verschil van de benzineprijs op de snelweg voor lief. Het zijn voor ons ook meestal maar 2 tot 4 tankbeurten op de snelweg, wij rijden de meeste kilometers binnendoor als het kan.

Benzineprijs langs de snelweg is ca. 10% duurder dan de benzineprijs van binnenwegen

Prijzen accommodaties

Hier kun je wel een groot verschil maken in de prijs per persoon . De prijs per persoon verschilt per soort accommodatie, met hoeveel personen je bent, laag- of hoogseizoen, enz, enz. Uiteraard verschillen de onderlinge prijzen van dezelfde soort accommodaties in dezelfde regio ook nog eens enorm.

Maar in grote lijnen zie je toch wel de verschillen in prijs per soort accommodatie, zoek gewoon totdat je iets vind wat in je budget en wensen valt.

Op motorvakantie bij motorpension Sonnenkopf in Oostenrijk, lijkt mij wel duidelijk dat dit voor motorrijders is………

Prijs appartement/vakantiewoning

Je hebt appartementen/vakantiewoningen vanaf 2 tot 20 personen. In het algemeen kun je zeggen, hoe meer personen in 1 woning, hoe goedkoper . Wij zijn al aantal keer met 7 personen op motorvakantie geweest en konden vaak in 1 accommodatie.

Ik heb wel gemerkt dat je keuze met 7 personen duidelijk minder is, dan als je met 4, 5 of 6 personen gaat. Veel vakantiewoningen of appartementen zijn geschikt voor 4, 5 of 6 personen. Soms is het wel mogelijk om een extra bed te laten plaatsen in zo een woning.

Prijs appartement/vakantiewoning per persoon/per nacht vanaf ca. € 20,-

Prijs stacaravan

Een stacaravan is een goedkoop alternatief is als je met meerdere personen bent. Let op of de bedden allemaal volwaardig zijn, soms zijn een deel van de bedden kleinere kinderbedden.

Vaak staan de stacaravans op een vakantiepark, indien je niet buiten het seizoen gaat, heb je vaak kans om op het vakantiepark te kunnen eten. Wil je goedkoop, dan heb je meestal in een stacaravan ook alles om daar te kunnen eten.

Meestal heb je een of meer van onderstaande apparatuur ter beschikking (broodrooster, keuken, koelkast, kookplaat, magnetron, waterkoker). Verder is er vaak ook een televisie voor in de avond en tuinset om lekker buiten te kunnen zitten en/of ontbijten in de ochtend.

Prijs stacaravan op basis van 4 personen per persoon/per nacht vanaf ca. € 20,-

Prijs Jeugdherberg

Zoals gezegd, in een jeugdherberg hebben we maar 1x overnacht. Als je een grote kamer met meer bedden kunt vinden, is het zeker een goedkoop alternatief.

Prijs Jeugdherberg met 1 grote kamer voor een groep, per persoon/per nacht (inclusief ontbijt) vanaf ca. € 25

Prijs Bed & breakfast

Een bed en breakfast is zoals de naam al zegt, een bed en ontbijt. Je denkt hierbij toch vaak aan een privé huis van iemand/stel, die in of bij hun huis een kamer verhuurt en ontbijt aanbiedt.

Maar als je online gaat zoeken, kom je ook vaak uit bij pensions, hotels, herbergen enz. Niet zo raar, zij bieden natuurlijk ook een bed en ontbijt combinatie aan. De prijzen van “echte” bed & breakfast, liggen meestal iets onder de prijs van hotels/pensions.

Helaas zijn er niet altijd genoeg kamers om een groep onder te brengen bij een bed & breakfast, dus met een groep is een bed & breakfast soms lastig te vinden, maar ben je met maximaal 3 a 4 motorrijders, dan kan het lukken.

Prijs bed & breakfast op basis van 2 personen, per persoon/per nacht vanaf ca. € 30,-

Met een motorvakantie In Duitsland hadden we een bed & breakfast bij een hele grote boerderij

Prijs Hotel-/pension kamer op basis van 2 personen

Een hotel-/pension kamer is meestal duurder dan een vakantiewoning. Wel heb je in hotels en pensions veel meer kans om op halfpension te verblijven, dat lukt bij een vakantiewoning maar zelden. Sowieso zijn de kamers bijna altijd standaard met ontbijt.

Daarbij heb je ook vaak een bar of iets dergelijks, zodat je in de avond ook een gelegenheid hebt om wat te nuttigen en hoef je dus verder niets aan boodschappen te halen.

Prijs hotel-/pension kamer op basis van 2 personen, per persoon/per nacht vanaf ca. € 35,-

Prijs motorherbergen

Een motorherberg is eigenlijk een hotel/pension, maar dan meer gericht op motorrijders. Vaak zijn er trouwens ook wel andere gasten dan motorrijders. De prijzen liggen op het niveau van een hotel/pension.

Vaak kun je er ook op basis van halfpension verblijven. Prijzen kunnen binnen motorherbergen behoorlijk verschillen. Soms zijn er motorherbergen met hele grote kamers, dan ben je meestal wel goedkoper uit dan bij een “normaal” pension. Ook hebben de motor herbergen van routes in de omgeving.

Prijs motorherberg kamer op basis van 2 personen per persoon/per nacht vanaf ca. € 35

Prijs ontbijt

Bij veel van genoemde locaties zit het ontbijt al in de prijs of in de prijs als je de optie met halfpension kiest.

Heb je een appartement of vakantiewoning met keukentje en eettafel, dan kun je ook zelf boodschappen halen. Een ontbijt met een kop koffie, glas melk en wat brood en beleg zal dan minimaal € 2,- per persoon kosten.

Bij een vakantiewoning of appartement dat bij een hotel/pension hoort, kun je ook vaak als optie een ontbijt boeken.

Ontbijt in bijbehorend hotel/pension vanaf ca. € 9 per persoon per dag

Motorvakantie, ontbijt in pension of hotel, duurder maar wel vaak uitgebreid

Prijs lunch

Zelfgemaakte en meegenomen lunch is het goedkoopste. Je smeert wat extra boterhammen bij het ontbijt, je neemt nog een pakje melk, sap of een blikje en je eet en drinkt dit ergens onderweg op. De kosten voor een zelfgemaakte lunch zijn dan vanaf ca. € 3

Meestal maken wij geen lunch om mee te nemen, we zoeken een leuk tentje onderweg en lunchen daar. Lunch je ergens bij een tentje onderweg ben je toch al snel minimaal € 8,- kwijt voor een lunch (tosti of uitsmijter en een kop koffie).

Prijs avondeten

Zelf koken en drinken vanuit supermarkt

Zoals in de lijn van dit hele artikel, zelf maken is het goedkoopst. Maak een grote pan macaroni of iets dergelijks en je bent voor een paar euro per persoon klaar. Nog een fles frisdrank, paar biertjes en/of pak melk erbij en je hebt een compleet avondmaal. Zelf koken en drinken in supermarkt inkopen, prijs vanaf ca. € 4,-

Eten afhalen of laten bezorgen

Het afhalen van eten is duurder, maar na een lange dag motorrijden kan het wel fijn zijn als je geen boodschappen hoeft te doen en te koken. Maar, gemak kost weer wat extra geld. Een patatje met kroket en een blikje is al snel € 7,- a € 8,-. Een pizza met wat drinken is afhankelijk van de grootte van de Pizza, minimaal € 10,- tot € 14,-.

Avondeten in het hotel/pension/restaurant bij de vakantiewoning/appartement

Wij hebben al diverse keren een reis geboekt, waar de vakantiewoning of het appartement vlak bij een hotel of pension stond. Soms hoorde het bij elkaar, maar soms ook had de eigenaar van de vakantiewoning een deal met een hotel in de buurt op loopafstand.

Je kon dan als optie bij de vakantiewoning of appartement aangeven dat je daar het avondeten wilde nuttigen. De minimale prijs die we daarvoor hebben betaald is € 16 per persoon per dag, exclusief drinken. Totaal met wat drinken ben je dan minimaal € 22,- per avondmaal kwijt .

Uit eten

De laatste en duurste mogelijkheid voor het avondeten is om uit eten te gaan. Soms is dit de enige mogelijkheid in de buurt van je accommodatie en heb je geen tijd gehad om het anders te regelen.

Maar misschien wil je dit ook gewoon een keer, wij hebben het ook genoeg gedaan en een andere dag haalden we een pizza, je kunt met de verschillende mogelijkheden gewoon variëren, om het betaalbaar te houden. Eenvoudig uit eten , zonder voorgerecht en dure dranken is minimaal € 25 .

Koffie stop s

Kopje koffie in de middag en kopje koffie/thee/glaasje fris in de middag.

€ 6,- per dag (2x 1 drankje)

Even een koffiestop tijdens een motorvakantie

Voorbeeldberekening van goedkope motorvakantie met een groep, prijs per persoon

1 week is 6 nachten op motorvakantie naar Sauerland of de Eifel, met een groep van 7 personen, totaal wordt er inclusief heen- en terugreis 2.200 km gereden.

Benzine € 200,- (Motor rijdt 1 liter op 15 km gemiddeld = 133 liter x € 1,50 = € 200,-)

Vakantiewoning € 120,- (per nacht € 20,- per persoon)

Ontbijt zelf kopen/maken € 15,- (7x ca. € 2,- per dag)

Koffie/thee stops € 42,- (7x ca. € 6,- per dag)

Lunch zelf maken en meenemen € 21,-  (7x ca. € 3,- per dag)

Avondeten € 24,- (6x € 4,- per dag, 7e dag eet je weer thuis)

Totaal voor een goedkope motorvakantie met een groep, op 1 locatie, naar Sauerland of de Eifel, met een totaal aantal kilometers van ca. 2.200, kun je voor € 422,- per persoon op motorvakantie.

Toelichting

De genoemde bedragen zijn minimale bedragen, maar wel reële bedragen, waarvan ik ook echt per onderdeel dit wel betaald heb in de afgelopen jaren. Onze motorvakanties komen echter nooit op zo een laag totaalbedrag uit.

Dit komt omdat we voor het eten en drinken bijna nooit elke dag zelf ontbijt, lunch en avondeten maken. Ook zijn onze koffiestops bijna altijd bij koffietentjes of iets dergelijks. Dat is dus een keuze die je zelf maak. Zouden we wel steeds de goedkoopste manier nemen, dan betalen we € 422,- voor een week motorvakantie.

De prijs voor de benzine en vakantiewoning, zijn ook de bedragen zoals wij die hebben als we naar 1 locatie gaan, zoals in het voorbeeld naar Sauerland of de Eifel. Als je echt al je kosten wilt meetellen, zou je nog slijtage en afschrijving van de motor moeten meetellen.

Je hebt nog wat extra afschrijving van je motor (meer kilometers op de teller) en je hebt extra slijtage van de motor en onderdelen, maar deze kosten laat ik buiten beschouwing.

Eventueel zou je nog iets van bandenslijtage kunnen meenemen in je totale kosten, misschien € 50,- of zo, dan is het totaal minimaal € 472,-.

Vaak vervang ik de motorbanden nog voor een motorvakantie, als ze op hun eind lopen. Zonder motorvakantie, zouden de motorbanden dan nog even blijven zitten. Maar in de motorvakantie wil ik geen tijd aan een bandenwissel kwijt zijn.

Heb jij nog tips, opmerkingen of zie je fouten in dit artikel, laat het gerust weten, ik hoor het graag. Dan voeg ik extra informatie toe of wijzig de fouten. Reageren kan via het contactformulier of d.m.v. een reactie onder dit artikel, alvast bedankt.

TIP lees ook het artikel “Hoe kies je in 8 stappen een motorvakantie?”.

Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!