5 Tips Tegen Zadelpijn Bij Motorrijden
Zadelpijn bij motorrijden is een veel voorkomend probleem. Er zijn meerdere tips die bruikbaar zijn om het probleem te voorkomen of op te lossen. Een te lange zit op de motor zorgt voor verdrukking van zenuwen en bloedvaten.
Wat zijn de tips tegen zadelpijn bij motorrijden? Het is aan te raden om een zadelkussen op de motor te gebruiken. Ook het dragen van een speciale motor onderbroek is een oplossing om een pijnlijk zitvlak te voorkomen. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de houding. Dat voorkomt weer pijn aan het stuitje bij motorrijden.
Naast dat zadelpijn bij lang motorrijden pijn veroorzaakt door verdrukking van zenuwen en bloedvaten is er nog een probleem. Het schuren van de huid door het lange zitten, veroorzaakt mogelijk eveneens pijn.
1. Gebruik een zadel luchtkussen op de motor
Een speciaal zitkussen op de motor gebruiken, helpt om zadelpijn tegen te gaan. Er zijn overigens verschillende zadelkussens voor motoren op de markt. Bijvoorbeeld het Airhawk R motorfiets kussen. Het bedrijf uit Zweden houdt zich al decennia lang bezig met het produceren van zitkussens voor uiteenlopende doeleinden.
Het Airhawk motorkussen verbindt meerdere luchtcellen met elkaar. Hierdoor ontstaat er als het ware een luchtkussen dat voor een goede doorbloeding zorgt. Het is bekend dat een slechte doorbloeding pijn veroorzaakt aan het zitvlak.
Het is een zitkussen dat is gemaakt van anti allergeen neopreen en is binnen een paar minuten klaar voor gebruik. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid lucht erin krijgt. Dat is weer een kwestie van even experimenteren.
Het luchtkussen is overigens een voordelig alternatief in vergelijking met de aanschaf van een gelzadel. Een nadeel van het luchtkussen is wel dat je wat hoger op de motor komt te zitten. Misschien dat je daardoor wat lastiger met je voeten bij de grond komt.
2. Laat een custom made Bagster zadel maken
Een andere oplossing voor zadelpijn bij motorrijden is het laten maken van een custom made zadel van bijvoorbeeld Bagster. Het voordeel van het Bagster zadel is dat je de mogelijkheid hebt met je eigen voorkeuren rekening te houden.
Zo stel je helemaal je eigen Bagster zadel samen. Er is bijvoorbeeld keuze uit meerdere materialen. Bultex foam is een type schuim dat zich aan de bewegingen aanpast als je op de motor rijdt. Hiermee creëer je een stabiele en zachte ondersteuning voor het zitvlak.
Voeg je gel materiaal toe aan je zadel? Dan kies je voor het perfecte zitcomfort. Deze optie is zeker aan te raden als je lange ritten op de motor maakt en geen zadelpijn wilt. Met betrekking tot het soort stof is er eveneens een ruime keuze voor een zadelkussen.
Bijvoorbeeld als het gaat om het type materiaal, maar ook als het gaat om de kleur of borduursel. Verder geldt voor elk soort stof dat deze waterproof is en er sprake is van antislip eigenschappen.
Verder zijn er nog mogelijkheden om het Bagster zadel aan te passen qua hoogte. Je zadel is met maximaal twee centimeter te verhogen of te verlagen.
Kies voor extra comfort met een Bagster verwarmingssysteem in je zadel
Extra comfort tijdens het motorrijden onder koude weersomstandigheden is mogelijk met het Bagster verwarmingssysteem. De verwarming is in te stellen in vier standen en gemakkelijk te bedienen. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan het extra comfort.
- Keuze voor bultex foam
- Optie om gel toe te voegen van 35 kW
- Extra comfort met verwarming in je zadel
3. Draag speciaal motor ondergoed
Als motorrijder weet je dat het dragen van beschermende motorkleding van groot belang is tijdens het rijden op de motor. Op het gebied van zadelpijn bij motorrijden is er eveneens speciale kleding beschikbaar. Het gaat dan om onderkleding in de vorm van motor ondergoed.
Dit is een van de tips voor zadelpijn bij motorrijden die geen betrekking heeft op het zadel. Het is uiteraard een prima keuze om zowel een gelzadel of ander zadel te gebruiken en ook motor ondergoed te dragen.
Het dragen van technisch ondergoed tijdens het motorrijden heeft meerdere functies. Bijvoorbeeld op het gebied van zweet afdrijven en het stimuleren van de doorbloeding. Ook het reguleren van de temperatuur is een functionele eigenschap. Er zijn meerdere merken die dit soort technisch ondergoed verkopen. Bijvoorbeeld Nike Combat Pro net als Puma en Adidas.
Nike Combat Pro heeft zelfs meerdere varianten motor ondergoed beschikbaar om zadelpijn bij motorrijden tegen te gaan. Je hebt de keuze voor thermo ondergoed dat extra comfort biedt als je ook in de winter op de motor rijdt.
Of je kiest voor de standaarduitvoering die onder meer ook geschikt is om te dragen als het buiten warm is. Er zijn overigens andere merken die voordelig motor ondergoed op de markt brengen. Bijvoorbeeld het naadloze ondergoed in de vorm van Fastway Seamless boxer shorts.
Ook speciaal motor ondergoed helpt tegen zadelpijn
4. Let op je zithouding tijdens het motorrijden
Zadelpijn bij motorrijden is een van de ongemakken net als dat je mogelijk last van je rug of stuitje krijgt. Een goede zithouding op de motor is natuurlijk van groot belang om optimaal comfort te ervaren. Dat draagt bovendien bij aan een betere doorbloeding.
In de eerste plaats is het aannemen van een ontspannen houding van belang. Je armen houd je het beste licht gebogen met de handen aan het stuur. Een te rechte zit levert al snel pijn in de rug op.
Daarom is het handig om ietsjes gebogen te zitten. Het is ook belangrijk dat je voeten op de voetsteunen rusten. Dan blijf je natuurlijk ook het beste in balans. Verder is het tijdens het motorrijden van belang dat je de zithouding aan de situatie aanpast.
Dat betekent niet dat je helemaal naast je motor moet gaan hangen. In een bocht is het bijvoorbeeld aan te raden om op het midden van je zadel mee te leunen met de motor. Je knieën klem je tegen de benzinetank. Dan houd je de balans in de bocht.
5. Bouw het motorrijden rustig op
Het is aan het begin van het motorseizoen natuurlijk aantrekkelijk om meteen een lange rit te maken. In dat geval is de kans groot dat je last krijgt van zadelpijn bij motorrijden. Dat is ook logisch.
Als je de hele winter niet op de motor hebt gereden en in één keer een lange afstand rijdt dan merk je dat. Het blijft dan zelfs misschien niet alleen bij zadelpijn, want andere ongemakken zijn evenmin vreemd.
Om de lichamelijke ongemakken als zadelpijn bij motorrijden te voorkomen, is het aan te raden om weer even te wennen. Bouw het motorrijden weer even langzaam op. Dan is er al snel weer sprake van gewenning en ben je er helemaal klaar voor om lange afstanden te gaan rijden.
Bouw het motorrijden als je een tijd niet hebt gereden (winter) weer langzaam op
Als je een motorrijder bent van lange afstanden is het wel aan te raden om ook de andere tips ter harte te nemen. De kans blijft anders aanwezig dat je vanzelf zadelpijn ervaart als de rit maar lang genoeg duurt.
Extra tip
Naast het rustig opbouwen aan het begin van het motorseizoen is er nog een tip. Het is namelijk belangrijk de oorzaak van zadelpijn aan te pakken. Dat is mogelijk met bovengenoemde tips tegen zadelpijn bij motorrijden.
Er is echter nog een belangrijk gegeven. Als je lange afstanden rijdt op de motor is het belangrijk om af en toe even te pauzeren. Stap van de motor en strek de ledematen. Ga niet direct ergens zitten, maar blijf juist even in beweging.
Een rondje lopen of even wat oefeningen doen, zorgt voor een betere doorbloeding. Neem ook echt even de tijd voor een rustpauze. Stap dus niet binnen een paar minuten alweer op je motor. Drink voldoende vocht en zorg ook voor regelmatige eetmomenten. Dat heeft allemaal invloed op je lichaam.
Het is tijdens het motorrijden natuurlijk ook mogelijk om af en toe even te verschuiven. Rijd je met iemand achterop de motor? Vertel dan over deze tips tegen zadelpijn bij motorrijden. Ook als passagier bestaat de kans dat je last krijgt van je zitvlak.
Neem regelmatig pauze om even te bewegen
Gerelateerde vragen
Is een hard zadel beter dan een zacht zadel?
Het is om zadelpijn te voorkomen vaak beter om op een hard zadel op de motor te zitten. Op een zacht zadel zak je als het ware weg. Hierdoor neem je steeds dezelfde houding aan en dat is bij een hard zadel niet het geval. Uiteraard moet het motorzadel niet te hard zijn, maar wel zo dat je er niet in wegzakt.
Hoelang duurt het voordat zadelpijn over is?
Het hangt uiteraard af van de mate van zadelpijn. Heb je dagen achter elkaar gereden en last van je zitvlak? Dan duurt het net even wat langer voordat je eraf bent dan wanneer je een enkele motorrit hebt gemaakt. Als er sprake is van irritatie van het zitvlak biedt een verzorgende crème uitkomst.
Zijn er verschillende vormen van zadelpijn?
Ja, er zijn verschillende vormen van zadelpijn. Er is een onderscheid te maken tussen zadelpijn bij de zitbotjes, bij het stuitje en zadelpijn aan de voorzijde. Bij pijn aan het stuitje merk je dat vooral bij het afstappen. Bij pijn aan de zitbotjes is de oorzaak vaak verslapte spieren, zoals aan het begin van het motorseizoen.
Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!