Kevlar Spijkerbroek
Een Kevlar spijkerbroek is niet te onderscheiden van een normale spijkerbroek. Hooguit zou je het kunnen zien aan de protectoren die er in de broek zitten, die vallen soms op bij de knieën. In de zomer zie je soms motorrijders in hun spijkerbroek rondrijden. Je weet nooit of het normale- of Kevlar spijkerbroeken zijn. Als een motorrijder komt te vallen zie je wel direct het verschil.
Een Kevlar spijkerbroek, wat is dat nou precies? Een kevlar spijkerbroek lijkt op een normale spijkerbroek, maar geeft extra bescherming door de Kevlar stof (zeer slijtvast). De Kevlar kan als extra stof zijn aangebracht aan de binnenkant van een spijkerbroek of kan ook meegeweven zijn in de spijkerstof. Ook is er een mogelijkheid om stoot protectie te plaatsen aan de binnenkant van de Kevlar spijkerbroek, voor knieën en/of heupen.
Kevlar is eigenlijk een merknaam van Dupont, maar de term Kevlar wordt erg veel gebruikt in de volksmond, als we het over beschermende stof hebben.
De Kevlar zelf bestaat uit aramiden vezels, dit zijn polymeren die zeer hittebestendig zijn en grote treksterkte hebben en daardoor krijg je zeer slijtvast materiaal.
Door de eigenschappen van Kevlar, is het ook uitermate geschikt voor andere doeleinden. Zo zit de Kevlar in beschermende motorkleding, zoals spijkerbroeken, motorhandschoenen, beschermende handschoenen voor in de bouw, militaire kleding, kogelwerende vesten, brandweerkleding enz.
Meer technisch specifiek lezen over aramide (merknamen Kevlar of Twaron) materiaal kun je op Wikipedia.
Het is ook niet te zien of iemand met een normale spijkerbroek rondrijdt, of met een beschermende Kevlar spijkerbroek, hopelijk het laatste.
Hoewel, je kunt zelfs een normale (spijker)broek dragen en dan daaronder een Kevlar legging dragen, dat geeft ook een goede bescherming.
Wil je weten waar de Kevlar zit, kijk dan aan de binnenkant van de broek, meestal is het een gele of grijze stof die aan de binnenkant van de broek zit.
Video Kevlar spijkerbroek test
Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, kijk hieronder naar het filmpje uit de televisieserie van Motome. In de video zie je hoe Kevlar je kan redden.
Een proefpersoon wordt gesleept achter een auto aan en draagt daarbij een Kevlar spijkerbroek. Kijk eens goed wat er met de normale spijkerbroek gebeurd. En zie daarna het verschil dat de Kevlar spijkerbroek maakt, als je dat ziet ben je wel genezen van een normale spijkerbroek dragen op een motorfiets.
Voor wie is een Kevlar spijkerbroek
Een Kevlar spijkerbroek is om te beginnen voor motorrijders, maar kan natuurlijk ook gebruikt worden voor anderen die kans hebben met de weg in aanraking te komen, zoals skateboarders. Als motorrijder moet je gewoon nooit het risico nemen, om te gaan motorrijden, zonder beschermende motorkleding.
Motorrijden met “normale” kleren aan
Het mooie van een Kevlar spijkerbroek is, dat deze lijkt en voelt als een normale spijkerbroek. Het is niet altijd praktisch om je om te kleden als je op je bestemming bent. Met een Kevlar spijkerbroek is dat niet nodig, je kunt deze broek gewoon aanhouden, het voelt en zit gewoon prettig.
Dus ben jij iemand die toch af en toe met een spijkerbroek op de motor stapt, of je zou het graag doen, kies dan voor een Kevlar spijkerbroek.
Motorrijden op warme dagen met Kevlar spijkerbroek
Een textiel motorpak is vaak erg warm, ondanks de vaak vele ventilatie mogelijkheden. Vooral de broek heeft niet altijd veel ventilatie.
Een jas kun je nog even open zetten, hoewel dat voor de veiligheid ook niet echt aan te raden is, maar heeft meestal ook speciale ritsjes die je open kunt zetten voor ventilatie. Een Kevlar spijkerbroek ventileert wel, dus geeft verkoeling bij warme dagen, vooral in de stad erg fijn.
Wanneer je met spijkerbroek en leren jas wilt rondrijden
Op een shopper staat het ook wel stoer, zo een spijkerbroek en leren jas, hoewel een leren broek natuurlijk ook prima staat.
Verschillende Kevlar spijkerbroeken
Heel veel merken hebben een Kevlar spijkerbroek, dus er is altijd wel een Kevlar spijkerbroek die je lekker zit. Zelf heb ik 7 soorten/merken geprobeerd, voordat ik er eentje had die lekker zat, maar dat zal wel aan mijn verhoudingen liggen 😉
Gedeeltelijk voorzien met Kevlar
Het kan zijn dat een Kevlar spijkerbroek gedeeltelijk is voorzien van de Kevlar stof aan de binnenkant. Er is dan op de belangrijkste delen Kevlar lappen aangebracht op de binnenkant van de broek. De belangrijkste delen zijn de delen waarop je meestal terecht komt en waar je mee over het asfalt glijd bij een schuiver. (billen, knieen, zijkant)
Volledig voorzien van Kevlar
Je kunt een spijkerbroek ook volledig voorzien van Kevlar, dus niet alleen op de belangrijkste delen. Deze broeken zijn meestal wel weer wat duurder, omdat ze meer Kevlar bevatten.
Kevlar mee geweven tussen de spijkerstof
Het mooist is als de Kevlar mee geweven is met de spijkerstof, dan heb je geen extra laag, waardoor de broek weer wat koeler is. Daarbij heb je dan bescherming in de hele broek en niet alleen op de delen die Kevlar hebben.
Kevlar spijkerbroek dames, heren, grote maten
De Kevlar spijkerbroek is er voor iedereen, voor dames, heren en ook in grote maten zijn deze broeken leverbaar. Je hebt ze ook in slim fit uitvoering, zodat er altijd wel een broek voor je te vinden is, ook handig als je zwanger bent en je motorkleding wat krapper wordt.
Extra protectie in je Kevlar spijkerbroek
De meeste Kevlar spijkerbroeken hebben standaard geen stoot protectie, zoals harde knie of heup protectie stukken. Meestal heeft een Kevlar spijkerbroek wel de mogelijkheid om de stoot protectie te plaatsen, dus je kunt deze er los bijkopen.
Er zijn tegenwoordig ook hele zachte protectie stukken verkrijgbaar. Deze kun je eventueel wel kunt laten zitten als je bent afgestapt, je voelt ze bijna niet en ze zijn ook nog eens super sterk.
Merken Kevlar spijkerbroeken
Van alle grote (motor) merkkleding merken is er bijna wel een Kevlar Spijkerbroek te vinden. o.a. van Alpinestars, Booster, Bowtex, Bull-It, Dainese, Esquad, Grand Canyon, Held, John Doe, Macna, Motogirl, Mottowear, PMJ, Revit!, Richa, Rusty Stitches, Segura en nog veel meer.
Voordelen Kevlar spijkerbroek
- Goede ventilatie, lekker koel in de zomer
- Omkleden niet nodig op bestemming
- Gewone kleding, maar toch beschermt
- Bij een heel klein buitje, weer snel droog
- Protectors los te koop
Nadelen Kevlar spijkerbroek
- Niet waterdicht, dus bij klein buitje snel nat
- Niet altijd standaard voorzien van knie- heup protectie
- Bij gebruik op bestemming zitten knie protectoren niet lekker bij lopen (protectoren kunnen er wel uit)
- Meestal niet zo beschermend als een leren broek, maar wel koeler
- De motorjas kun je niet aan je motorjas ritsen
- Bij hogere snelheden en zonder gestroomlijnde kuip klapperen van de broek
Wat kost een Kevlar spijkerbroek
Een Kevlar spijkerbroek, van geen heel bekend jeans merk en voorzien van gedeeltelijk Kevlar zonder protectie, koop je al vanaf zo een € 100,- en dit loopt door tot wel € 350,- voor een merk Kevlar spijkerbroek, die verweven is met slijtvaste stof en voorzien is van protectoren.
TIP: Kijk ook eens op de motorbeurs in Utrecht, daar zijn vaak aanbiedingen van Kevlar spijkerbroeken
Wat moet ik kiezen, Broek van Kevlar, Textiel of leer?
Welke broek of pak je moet kopen is geen eenduidig antwoord op te geven, het is altijd een combinatie van comfort en bescherming en dat is een persoonlijke keuze.
Het meest veilig
Het meest veilig is naar mijn idee toch een leren motorpak uit 1 stuk, voorzien van protectie. Leer is zeer slijtvast en als de broek en jas een geheel zijn, heb je een super bescherming.
Het zal ook wel niet voor niets zijn, dat motorcoureurs nog steeds op de grid in het leer verschijnen.
Wil je maar 1 motorbroek of pak
Als je op dit moment maar 1 motorpak kunt aanschaffen en je rijdt veel, dus onder verschillende omstandigheden (koud, warm, nat, droog) dan zou ik voor een textiel pak gaan. Meestal zijn deze pakken voorzien van ventilatie ritsen in de jas als het warm is.
De textiel motorjas heeft standaard of is los te koop een binnenjas voor als het koud wordt. Textiel kleding kan meestal ook een klein buitje wel hebben, omdat ze wel wat waterdicht zijn, dus je hoeft niet perse direct een regenpak aan.
Een Kevlar spijkerbroek
Als je vaker rijdt, met verschillende weersomstandigheden, zoals kou en regen, dan is de Kevlar spijkerbroek niet echt geschikt als enige motorbroek. Met een regenpak erbij houd je het ook wel droog natuurlijk. Meestal houd je het trouwens niet droog binnenin het regenpak, want daar heb je nagenoeg helemaal geen ventilatie 😉
Het is ook niet te zien of iemand met een normale spijkerbroek rondrijdt
Conclusie
Een Kevlar spijkerbroek zie ik als een broek voor erbij, dus naast je textiel en/of leren pak en andere motorkleding. Of je moet heel weinig rijden en alleen af en toe met je chopper over de boulevard rijden met mooi weer, ook leuk trouwens.
Zelf heb ik nog niet zo heel lang een Kevlar motorbroek voor erbij. Ik ben er met mooi weer, zeer tevreden mee, de spijkerbroek zit heerlijk onderweg. Zelf blijf je lekker koel onderweg en als je afstapt voor een koffie of lunchstop, heb je voor je gevoel en je omgeving een normale broek aan.
Gerelateerde vragen
Bestaan er ook Kevlar spijkerjassen voor motorrijders? Er zijn ook Kevlar spijkerjassen te koop. Kevlar spijkerjassen met lange mouwen, korte mouwen, in blauw, in zwart, voor dames, voor heren, vaak met uitneembare binnenvoering en ook de mogelijkheid om stoot protectie te plaatsen.
Kan een Kevlar spijkerbroek of jas in de wasmachine? Een Kevlar spijkerbroek of Kevlar spijkerjas kan in de wasmachine gewassen worden op 30 tot 40 graden. Het beste is de Kevlar spijkerbroek of jas niet te vaak te wassen, maar hem schoon te vegen als er wat vliegen op zitten.
Help mee om MOTORRIJDENEXPERT.NL te laten groeien en deel dit artikel met je vrienden, KLIK hieronder op een sociale button om te delen!